Další bludy a nesmysly na Parlamentních listech

13. 9. 2015 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Je nesmírně zajímavé, jak se Parlamentní listy specializují na posilování a šíření největších pitomostí, jejichž obětí je hloupější část českého a slovenského obyvatelstva. Nemůžeme samozřejmě uvádět na pravou míru všechny jejich nesmysly, jimiž destabilizují českou společnost. Některá jejich tvrzení jsou však tak zabedněná a tak nebezpečná, že je naší občanskou povinností poukázat na jejich idiocii i na její kořeny.

Jedním z pěkně zažitých stereotypů u manipulovatelnější části středoevropské společnosti je představa o unikátnosti českého a slovenského vnímání světa. Někteří Češi - a PL tento nesmysl silně podporují - mají představu, že jejich životní zkušenost je naprosto jedinečná a nikdo, kdo nemluví česky a nežije v českém prostředí, nemůže českým poměrům nikdy rozumět. S tím jde ruku v ruce sdružená představa, že člověkem je vlastně jenom ten, kdo mluví česky. Kdo česky nemluví, člověk není (tato představa je hluboce zažitá v české kultuře, povšimněte si, že obyvatelé země na západ od České republiky jsou označováni za "Němce", tedy za "němé, nelidské kreatury", které nejsou lidmi, protože nehovoří česky a nejsou tedy schopny komunikovat).

Tento historický stereotyp nyní Parlamentní listy usilovně propagují a prohlubují. Kdo není Čech, je blbec. PL publikují paranoidní, nesmyslné názory různých nul z českého a slovenského prostředí, které vyzdvihují jako údajné "autority", přičemž skutečné mezinárodní autority jsou pro ně neviditelné. Publikují nesmyslná tvrzení, jejichž lživost lze dokázat asi po dvou vteřinách používání googlu na internetu.

Systematické šíření nepodložených nesmyslů je pro Parlamentní listy typické, nyní se totiž dovídáme od kohosi ze Slovenska, že všichni politikové a mezinárodní experti v ústředí Evropské unie jsou "hlupáci a idioti" :)

Ruku v ruce s touto neuvěřitelnou zabedněností jde představa o výlučnosti a genialitě českého prostředí - povšimněte si, že tentýž stereotyp od devadesátých let prosazuje i český postkomunistický film, jehož zápletka je často založena na světoborném geniálním českém vynálezu, který ohromil svět. Fakta jsou ovšem jiná: Česko má bohužel daleko menší počet mezinárodní patentů než srovnatelně velké jiné země.

Že by záměrně šířená představa o genialitě českého a slovenského prostředí, které jedině rozumí všemu, jak věci na světě jsou, byla prostě sublimací zoufalého pocitu méněcennosti?

Velmi znepokojující a destabilizující jsou i jiná tvrzení Parlamentních listů, například opakované lživé tvrzení, že za válku v Sýrii mohou Spojené státy. Spojené státy jistě nesou vinu za mnohé, ale za vraždění civilistů v Sýrii tedy určitě ne. Ve skutečnosti za ni a za vlnu uprchlíků prokazatelně může Rusko a armáda vražedného prezidenta Asada, která barelovými bombami vybíjí obrovské množství civilního obyvatelstva. V této souvislosti je naprosto mylné i tvrzení jakési ženy v deníku IDnes, že uprchlická vlna skončí pouze tehdy, až bude poražen Islámský stát.

Islámský stát je sice odporná organizace, její vliv a kruté praktiky jsou však velmi omezené. Daleko vražednější je jednání Asadovy armády. Vlna uprchlíků neustane, bude-li poražen Islámský stát. Ustane, až bude svržen prezident Asad.

0
Vytisknout
9056

Diskuse

Obsah vydání | 15. 9. 2015