Jak se hedgové fondy na Wall Street snaží zničit euro

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Makléři z Wall Street usilují o to zničit euro prostřednictvím trhu tzv. Credit Default Swaps. Je to tentýž neslavně známý trh, který prostřednictvím finančních produktů AIG a neuvěřitelného obchodování s nimi v roce 2008 téměř zlikvidoval bankovní systém poloviny Evropy. Je to tentýž trh, o němž varuje George Soros, že je to "Damoklův meč", visící nad trhy. Informoval o tom z New Yorku ekonomický editor Channel Four News Faisal Islam.

Tohoto trhu dnes američtí makléři využívají, naprosto legitimně, k získání velkých výdělků z krachující periférie eurozóny. Trh Credit Default Swaps je totiž formou pojištění proti tomu, aby nějaká vláda udělala bankrot. Jak je na tom možno vydělat miliony?

Krok 1: Pojistíte se proti možnosti, že by, řekněme, Řecko udělalo bankrot v době, kdy je riziko nízké, například za 300 bodů, nebo za pojistnou prémii ve výši 3 procent.

Krok 2: Počkáte, až se radikálně zvýší riziko bankrotu Řecka.

Krok 3: V době, kdy je riziko bankrotu Řecka vysoké, prodáte své pojištění za, řekněme 1500 bodů anebo za pojistnou prémii 15 procent. Vyděláte na tom obrovské peníze.

Krok 4: Totéž opakujete s jinými zeměmi eurozóny.

Pokud k této transakci použijete půjčky z bank, takže investujete obrovské částky, váš zisk bude 800 - 1000 procent.

Krok 2 je velmi problematický. Mnoho zkušených makléřů zastává názor, že agresivní skupování pojištění na trzích, které mají menší likviditu než obligace, které má pojištění jistit, vede přímo k vysokému zvyšování úroků za státní obligace, a tedy to vyvolává strach a paniku.

Makléř Jim Richards, jehož Faisal Islam interviewoval pro Channel Four News, varuje, že se hedgové fondy hromadně rozhodují zaútočit takto na Řecko, na Itálii a na další země. A pak pozorují odliv kapitálu z těchto zemí. Richards varuje, že tato makléřská praxe má mezinárodní bezpečnostní dopady a rovná se útokům na "důležité spojence Ameriky v NATO". Domnívá se, že by skupování pojistek proti bankrotu jiných zemí mělo být zakázáno.

Řekněme to laicky: Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Obchodování s tímto pojištěním, tedy Credit Default Swaps, bylo v Americe zakázáno podle zákona o hazardních hrách, avšak nový finanční zákon r. 2000 určité formy tohoto obchodování povolil.

Tyto makléřské útoky hrubě zkreslují trh. V důsledku hromadných útoků proti jednotlivým zemím usoudil trh Credit Default Swaps minulý týden, že Francie je rizikovější zemí než Panama a Španělsko je rizikovější zemí než Kazachstán.

Tip Faisala Islama: Sledujme trhy s Credit Default Swaps velmi bedlivě. A sledujme také nastávající válku mezi americkými hedgovými fondy a evropskými politiky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
19102

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011