Loupež za bílého dne narazila na noční loupení

17. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Stále slyším srovnání mezi nepokoji v Londýně a v dalších evropských městech - rozbíjením oken v Athénách nebo podpalováním aut v Paříži. A jsou tu jistě paralely: Jiskra vyvolaná policejním násilím, generace, která má pocit, že se na ni zapomnělo, napsala pro The Nation Naomi Kleinová.

Dva mladíci odsouzeni ke čtyř letům vězení za to, že umístili výzvu k výtržnostem na Facebooku

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva mladí muži, kteří umístili na Facebooku výzvu k výtržnostem ve svých městech, byli u soudu v Chesteru odsouzeni na čtyři léta do vězení, i když na výzvy nikdo nereagoval.

Jordan Blackshaw, 20, vytvořil na Facebooku "událost" nazvanou "Násilnosti v městě Northwich" pro noc z 8. srpna, ale na místo schůzky kromě policie nepřišel nikdo. Blackshaw byl okamžitě zatčen.

Perry Sutcliffe, 22, z Warringtonu vytvořil na svém Facebooku v ranních hodinách 9. srpna webovou stránku s názvem "Výtržnosti ve Warringtonu". U soudu svědčili městští činitelé, že to ve městě vyvolalo paniku. Když se Sutcliffe dopoledne probudil s kocovinou, stránku zlikvidoval a omluvil se s tím, že to byl vtip. Jeho zpráva byla rozšířena mezi 400 jeho kontaktů na Facebooku, ale k žádným výtržnostem nedošlo.

Britský premiér souhlasí s tvrdými rozsudky

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V úterý byli odsouzeni dva mladí muži na čtyři roky za to, že umístili na facebook stránky, vyzývající k výtržnostem. Vyvolalo to kritiku od řady poslanců, právníků a aktivistů v oblasti soudnictví. Jak uvedl reportér televize BBC pro právní záležiosti ve středu v poledne, pozoruhodné jsou také nedůslednosti v rozsudcích - u některých soudů dostane obviněný pouze varování, u jiných za tentýž čin ho odsoudí na čtyři roky.

Britský premiér David Cameron však ve středu zdůraznil, že je správné, že soudy vysílají do společnosti "tvrdý signál". Zdůraznil: "Je na soudech, aby samy rozhodovaly o rozsudcích, rozhodli se vysílat tvrdý signál a je velmi dobré, že to dělají."

Avšak bývalý předsda Asociace trestních právníků, soudce Paul Mendelle, řekl v rozhlase BBC: "Když se lidé zapletou do něčeho, kdy jednají netypicky, všichni podobně, hrozí nebezpečí, že se soudy samy stanou obětí kolektivní hysterie. Ve snaze uspokojit náladu veřejnosti vydávají rozsudky, které jsou příliš tvrdé."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jandák by měl odejít do nějaké lidové fašistické strany jadrného projevu

17. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Nečekal jsem, že se nějaký představitel normální parlamentní strany (kam nepočítám VV) zastane Ladislava Bátory. Ale stalo se, udělal to Vítězslav Jandák v Parlamentních listech. Jandák byl podle wikipedie již členem KDU-ČSL a ODS. Dnes je ve Sněmovně za ČSSD a podle rozhovoru v Parlamentních listech mu připadá, že si ČSSD vede špatně a měla by dělat "lidovou" politiku. Myslím, že Vítězslav Jandák by měl odejít do nějaké "lidové fašistické strany jadrného projevu", kterou ne a ne najít.

Jandák o sobě říká, že je hrdý národovec, zastává se "tradičních hodnot" a také hradního Hájka, který prý má právo na názor, že homosexuálové jsou devianti.

Jandák samozřejmě nechápe, že problém není Hájkovo právo na názor, názory ať si má, jaké chce, problém je v tom, že člověk s takovými názory by neměl reprezentovat prezidenta České republiky.

Nevím, v čem je Jandák ještě sociálním demokratem, neboť sociální demokraté se všude na Západě homosexuálů zastávají a od echt pravice bátorovsko-hájkovského typu dávají ruce pryč. Vždyť dokonce i k pravici se hlásící ministr Kalousek nebo poslanec Šťastný cítili potřebu se od takové echt pravice distancovat.

Jandáka by si tedy mohl Bátora pozvat do příštích "Hovorů na pravici" jako panelistu. Vyjímal by se tam ldokonale.

Michal Semín by mu pak mohl podle římskokatolické mravouky z 19. století vysvětlit, co jsou to ty "tradiční hodnoty" (zákaz svobody vyznání, zákaz rozvodů, zavedení mravnostní policie, odmítnutí volebního práva ženám a nemajetným atd.).

Jandák: ČSSD hrozí, že prosere volby. Líbí se mi Bátora

Pozn. JČ: Považuju za hodně deprimující, že tzv. "veřejný diskurs" v ČR řeší "vážně" tyto nehoráznosti a že jsou lidé, kteří jsou schopni veřejně říct, že homosexuálové jsou devianti.. Česká republika se tím vyřazuje ze společenství civilizovaných národů a přičleňuje se tím k zemím třetího světa, kde se homosexuálové popravují či kamenují. Je to ostuda, že v ČR ovládají veřejný diskurs primitivové, kteří neváhají tyto nehoráznosti tvrdit. Obávám se, že kdyby se to přeložilo do jiných jazyků, mezinárodní pověst ČR by výrazně poklesla. Je to varující. Odkud se to bere? Má to snad nějakou souvislost s bolševickým požadavkem, že "všichni musíme být stejní" a "držet jednotný krok"?

Ekonomika eurozóny výrazně zpomalila

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

V článku, který otiskla v hospodářském deníku Financial Times šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagarde, autorka varovala, že vlády musejí vytvořit rovnováhu mezi škrty a opatřeními na podporu růstu ekonomiky, jinak jejich země upadnou podruhé do hospodářské krize. Lagardová napsala, že "dupnout na brzdy příliš rychle by poškodilo oživení a ohrozilo pracovní příležitosti." Existuje také nebezpečí, že vládní škrty odradí mezinárodní investory.

Úterní hospodářská data pro blok 17 evropských zemí, které tvoří eurozónu, jsou z celé řady důvodů znepokojující. Hospodářská stagnace, která dosud postihovala jen okraje eurozóny, se nyní dostala do jejího samého centra. Francie oznámila, že v druhém čtvrtletí 2011 její ekonomika vůbec nevzrostla, v Německu a v Holandsku ekonomika vzrostla jen o 0,1 procent.

Jak se hedgové fondy na Wall Street snaží zničit euro

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Proč by mělo být lidem dovoleno, aby si kupovali pojištění proti ohni na dům někoho úplně jiného, který jim nepatří? Vždyť je to pobídka k tomu, aby ho zapálili!

Makléři z Wall Street usilují o to zničit euro prostřednictvím trhu tzv. Credit Default Swaps. Je to tentýž neslavně známý trh, který prostřednictvím finančních produktů AIG a neuvěřitelného obchodování s nimi v roce 2008 téměř zlikvidoval bankovní systém poloviny Evropy. Je to tentýž trh, o němž varuje George Soros, že je to "Damoklův meč", visící nad trhy. Informoval o tom z New Yorku ekonomický editor Channel Four News Faisal Islam.

Tohoto trhu dnes američtí makléři využívají, naprosto legitimně, k získání velkých výdělků z krachující periférie eurozóny. Trh Credit Default Swaps je totiž formou pojištění proti tomu, aby nějaká vláda udělala bankrot. Jak je na tom možno vydělat miliony?

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Skandál ohledně News of the World pokračuje

16. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Někdejší "reportér pro záležitosti královské rodiny" v listě News of the World Clive Goodman, který byl uvězněn za hackerské pronikání do soukromých mobilů celebrit, konstatoval, že se o hackerských útocích proti mobilům celebrit běžně mluvilo na redakčních poradách listu News of the World. Tvrdí se to v dopise, který Goodman napsal před čtyřmi lety a který byl dnes zveřejněn. Šéfredaktor Coulson nabídl Goodmanovi, že ho v listě zase zaměstná, pokud tuto skutečnost Goodman neprozradí u soudu. Goodman v dopise píše, že hackerské pronikání do mobilů celebrit prováděl "s plným vědomím vedoucích pracovníků listu News of the World", které v dopise jmenuje.

Tyto skutečnosti jsou hluboce znepokojující pro premiéra Davida Camerona, který jmenoval Coulsona svým mediálním poradcem. Mediální magnát Rupert Murdoch a jeho syn James zřejmě budou znovu předvolání do Dolní sněmovny a budou znovu vyslýcháni v souvislosti s tvrzeními v Goodmanově dopise.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Jsou dny kapitalismu sečteny?

16. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Tuto otázku si klade profesor ekonomie na Newyorské universitě Nouriel Roubini. Jeho text je v češtině k dispozici v rámci Project Syndicate ZDE

33 minut Bedřicha Moldana

17. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Na závěr kácení, blokády, diskusí a policejních zásahů je třeba poděkovat ČT24 za úterní Hyde park s panem Moldanem. Jeho renomé snad přiměje zastánce "zelené Šumavy" k zamyšlení, alespoň. Dobrák Moldan si myslí, že není nikdo ve stranách sporu, kdo by chtěl Národní park Šumava zrušit. V záběrech z demonstrace v Modravě pro kácení nelze ovšem přehlédnout transparent s heslem: Šumavu nedáme, radši *NP zbouráme*.

Při diskusích se zastánci kácení na Ptačím potoce jsem vždy dospěl k závěru, že když se jim vysvětlí, co je národní park a oni to pochopí, jsou opravdu, tak jako "místní obyvatelé", pro zrušení. Ono to možná dopadne hezky česky: My park jako necháme, fakticky ho zrušíme...

Dodržování lidských práv je ohroženo dokonce i v Kanadě

17. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

Kanadští i jiní západní politici nikdy neopomenou připomenout svým hostitelům v zeměpisně odlišných zemích jako v Číně, na Kubě a v celé řadě dalších zemí, aby ve svých zemích konečně začali dbát na dodržování lidských práv. Je to tak jednoduché - dáme vám seznam lidských práv, tak je dodržujte!

Ve skutečnosti to není jednoduché ani v Kanadě. Vždycky se najde někdo, komu se nedaří dodržovat lidská práva, když se jedná o jiné lidi, byť ve vlastním národě.

INDIE:

Policie uvěznila gándhíovského protikorupčního aktivistu

17. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Indická vláda se pokusila zlikvidovat kampaň věhlasného protikorupčního aktivisty tím, že uvěznila jeho i jeho stoupence jen několik hodin předtím, než se chystal zahájit veřejnou hladovku. Jeho uvěznění v tiharské věznici v Dillí vyvolalo spontánní protesty v mnoha městech po celé Indii.

V úterý večer se ho rozhodla náhle propustit, avšak aktivista odmítl z vězení odejít, pokud nedostane povolení uspořádat hladovku na hlavním náměstí v Dillí. Aktivista gándhíovského stylu Anna Hazare, 74, zastavil letos svými protesty v Dillí a v dalších městech dopravní provoz. Byl zatčen v pondělí, protože odmítl zrušit hladovku.

Sýrie ignoruje protesty proti obklíčení města Latakie

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Assadův režim dál útočí na syrské město Latakia navzdory apelům z Turecka a ostatních států z regionu, aby bylo zastaveno bombardování a jednotky staženy.

Obklíčení přístavního města Latakia syrskými vládními jednotkami pokračuje už čtvrtý den navzdory protestům ze států v regionu, aby Damašek přestal bombardovat civilní oblasti a stáhl své jednotky ze syrských měst.

Poločas rozpadu

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V době dvacátého výročí založení by mělo SNS místo přehlídek počítat vážné ztráty. Ázerbajdžánský prezident Ilcham Alijev na summit v Dušanbe v termínu 2.-3. září nepřijede. Předpokládá se, že příčinou jsou nepovedené rozhovory o Karabachu, které měl Alijev s Medvěděvem v Soči. Experti hodnotí tento krok jako signál Moskvě - Rusko v očích partnerů přestává být prostředníkem zvládání konfliktů. A co více, je obviňováno z rozdmýchávání hospodářských válek s cílem dosáhnout pro Kreml výhodných ekonomických a politických dohod. Takový názor vyjadřují především země GUAM (Gruzie, Ukrajina, Ázerbájdžán, Moldávie).

S doléhající krizovostí je to zatím horší, než se zdá

17. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 7 minut

Je zbytečné plakat nad rozlitým mlékem? Jenže i když člověk nechce vzbuzovat paniku, není vždycky zlatem všechno, co se zrovna nějak třpytí. A "jistý" (nemalý!) neklid na finančních trzích je již nějaký čas zřejmý. A právě teď, v pozdním létě roku 2011 se znovu projevuje. Jako kdyby zase nějak bylo odlišným polem něco potřebného kontinuálně vyrábět a obchodovat přímo s výrobky jako zbožím, a něco zase zcela jiného, když vstoupí do ekonomické hry jejich "odhmotněná" finanční stránka a začne se obchodovat s důvěrou ve stabilitu jistých očekávání, ať už pokud jde o investiční záměry, nebo jde-li o produkci nějakých komodit, anebo půjde-li dokonce "pouze" o nemálo výnosný sekundární obchod s již nějak obchodovanými primárními závazky. Přitom tu jde zvláštním způsobem o spojité nádoby. (V dalším textu se pokusím obejít bez čísel.)

ANGLIE:

Tyto nepokoje byly politické. Dosáhly však jen utužení režimu

16. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Vzpomínám si na výraz jeho tváře, napsal v deníku Guardian jeho černošský komentátor Gary Young. Byl jsem na Boulevard St. Michel na studentské demonstraci. Bohatě vyhlížející muž, který seděl v restauraci u výkladní skříně pohlédl na demonstranty a zatvářil se posměšně. Ten posměšný výraz jsem dobře znal. Už jsem v Paříži studoval pár měsíců. Viděl jsem ho na tvářích policistů, kteří mě zmlátili v metru i těch, kteří mě zatýkali a vyslýchali téměř denně, anebo u bytných, jejichž prázdné byty najednou už nebyly k pronájmu, když jsem se na ně přišel zeptat. Byl to pohled, který mi sděloval, že jsem bezvýznamný a že s tím nic nenadělám.

Léčba pouštěním žilou

17. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Diskuze kolem neexitující penzijní reformy je pouze kouřová clona, která má dovolit vládě sáhnout na nepřímé daně. To, že vláda nejprve vyrukovala s jednotnou sazbou DPH nemravné výše a při té příležitosti diskutovala penzijní reformu jenom zastiňuje fakta o daňovém systému České republiky, píše Martina Kotyková, která je členkou CV KDU-ČSL.

Požáry jako nový fenomén života Čechů

17. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 2 minuty

Majetková tsunami polistopadového vývoje odplavila za kopečky předměty normálně těžké, tedy rodinné stříbro, a nadhodnota, kterou generuje ekonomika, tak mizí v kapsách majetných cizinců a jejich vážených bank a korporací. Také se vyprázdnily obzory české a moravské krajiny. Kde jindy stály komíny cukrovarů, pece skláren, zásobníky mlékáren, ruší horizont naší zaslíbené země jen otáčející se pracky větrníků.

Odpověď na ekonomické, finanční a politické problémy leží na dosah

17. 8. 2011

čas čtení 7 minut

Již příliš dlouho se svět utápí v marném hledání východisek z prohlubujících se problémů a krizí, které již zasahují téměř každou oblast našeho života. Protože jsme si zvykli měřit všechno pomocí peněz, vzbuzují největší obavy krize finačního a ekonomického systému. Vidíme ale také úpadek politického systému, který není schopný řešit už ani své vlastní problémy, natož problémy svých občanů. Všechny současné krize mají však společné kořeny, míní čtenář Jan Vacek.

Světové důsledky úpadku USA

16. 8. 2011 / Immanuel Wallerstein

čas čtení 7 minut

Když jsem před deseti lety hovořil společně s několika dalšími lidmi o úpadku USA ve světosystému, odpovědí byly v nejlepším případě shovívavé úsměvy nad naší naivitou. Copak nebyly Spojené státy jedinou supervelmocí, která se angažuje i v nejodlehlejších koutech zeměkoule a většinou dokáže prosadit svou? Tento názor sdílelo celé politické spektrum.

Soros: "Německo musí Evropě diktovat"

16. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

KD│ Proslulý finančník George Soros kritizuje otálení Spolkové republiky Německo při záchraně eurozóny a prosazuje zřízení eurobondů.

Pane Sorosi, již po celé měsíce se evropské vlády pokoušejí najít cestu z dluhové krize. Ale jak to vypadá, problémy se každým dnem jen prohlubují. Je politika složitostí krize zahlcena?
Politikové se dosud nepokoušeli krizi skutečně vyřešit. Snažili se jen získat čas. Věří tomu, že čas zhojí všechny rány, ale to tady nefunguje. Každý okamžik, který bude promarněn, v němž bude realita popírána a lidem nebude nalito čistého vína, situaci pouze zhoršuje.

Rozpad velkých vyprávění

16. 8. 2011 / Jan Kadubec

čas čtení 11 minut

Jako nadpis jsem použil část věty z blogu "Zpronevěřené nebe" Stanislava Komárka na Aktuálně.cz. Celá věta, která mne docela zaujala, zní takto: "Jedním z doprovodných jevů vývoje postmoderny je rozpad tzv.'velkých vyprávění', která dávala životu společnosti i jedince smysl a zarámování. Někdy mohly být i zcela děsivé: celosvětové vítězství proletářské revoluce či árijské rasy." Sice ta věta je tam jako pěst na oko, neboť celý blog je o kosmickém výzkumu, ale ta věta se mi moc líbí. Neboť troška filosofie nikoho nezabije, že?

Kalousek šetří, škrtá, omezuje, špatný je však (v tomto případě) J.Dobeš (MŠMT)

16. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Stejně tak bychom to mohli aplikovat na jeho jmenovce z ministerstva dopravy a jiné ministry a orgány veřejné správy. Bičem práská Kalousek, ostatní jen skáčou.

Je proto až neuvěřitelné, jak jsou naši někteří politici "oprsklí", ale také farizejští a pokrytečtí. Mám tím na mysli politiky z TOP 09, i když ti ostatní z koalice nejsou o nic lepší. Ba mnohdy ještě horší. Ale to, s jakou neskrývanou nespokojeností se TOP 09 obula do ministra Dobeše za jeho plánované snižování mezd u nepedagogických pracovníků škol, stojí za zaznamenání.

Sociální demokracie budoucnosti -- evropská a radikální?

16. 8. 2011 / Martin Pleva

čas čtení 10 minut

Mluvte nám do toho -- vyzývají veřejnost sociální demokraté a připravují nový, koncepčnější program, který má reagovat na zkušenosti ze současné ekonomické, společenské a kulturní krize. Pokusím se tedy zmínit několik aspektů, o nichž -- zdá se mi -- se v českém veřejném diskurzu příliš nehovoří. Budou se takřka všechny týkat problematiky "celoevropské", protože doba, kdy jsme si mohli spokojeně hrát na domácím písečku, nenávratně skončila.

Americký miliardář: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých

15. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Miliardář Warren Buffet (plným jménem Warren Edward Buffett), třetí nejbohatší muž planety, píše pro New York Times: Skoncujte s rozmazlováním superbohatých (Stop Coddling the Super-Rich). Překládám volně některé pasáže z tohoto článku, píše Boris Cvek:

"Naši vedoucí politikové nás žádali o společnou oběť. Ale když o ni žádali, nějak mne přeskočili. Ptal jsem se svých superbohatých přátel, jakou bolest očekávají od takové oběti. Oni však zůstali také nedotčeni . Chudí a střední střída za nás bojují v Afghánistánu a většina Američanů žije na hranici svých možností, my superbohatí si však dále užíváme daňových úlev.

Vysokou školu jsem vystudoval, aniž jsem zpeněžil jedinou část svého těla

15. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 11 minut

Když jsem si přečetl zprávu o tom, že ve Skotsku doporučuje univerzitní pracovnice vysokoškolákům, aby financovali svá studia prodejem ledviny, zaradoval jsem se, že jsem si ještě ze školy pamatoval informaci, že kapitalismus proměnil na peníze absolutně všechno. Potom jsem se zastyděl, protože jsem přehlédl poslední řádek ve zprávě, že je ve Spojeném království prodej tělesných orgánů pro transplantace zákonem zakázán.

Je mi líto dnešních vysokoškoláků, že jim docela vážně dává univerzitní pracovnice bizarní radu, aby své studium financovali prodejem části svého těla. Vlastně je mi líto i jí, že radila studentům něco tak radikálního, k čemu se uchylovat nemusela, když sama studovala. Patrně má sklon spíš k politice než k vědecké práci. Osobně jsem se s něčím podobným ve svém životě nesetkal - a zažil jsem toho už hodně! (Přitom v samotném Skotsku je vysokoškolské studium dosud zadarmo, pozn. red.)

Dvě smrti

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Ze scény odešli dva herci, přesněji, jeden herec a jedna herečka. Oba dva byli lidé apolitičtí, nikdy žádnou zvláštní filosofickou průpravou neprošli, jejich život se vinul jako břečťan po vyhládlé zdi davového šílenství. Z kořenů nenávisti pak vykvetly jasné symboly odhodlání utkat se s okolním světem, vnutit mu svoji představu o hodnotovém systému. Vzdělání se jim nedostalo v totalitní škole, nikdo je neučil vázat a nosit na ulici pionýrský šátek, nestrkal jim pod nos přihlášku ke vstupu do zaslíbeného světa. Svoji životní filosofii odpozorovali z chování rodičů, přátel, sousedů. Na rozdíl od svých vrstevníků jí zůstali věrni až do posledních chvil života.

A k "Pražské zdi" stačilo tak málo

15. 8. 2011 / Miloslav Štěrba

čas čtení 3 minuty

Stačilo, aby jeden nedisciplinovaný, třeba černošský, poddůstojník z armády generála Pattona, frustrovaný utajovanou homosexualitou, nerespektoval příkazy a pronikl se svojí četou počátkem května 1945 do Prahy. Rozehnal by ozbrojence kolem budovy rádia na Vinohradech a poté, přímo v otevřeném džipu, přijal kapitulaci Schörnerovy armády.

O studenoválečnickém mýtu, který dodnes obestírá berlínskou zeď

15. 8. 2011 / Daniel Veselý

čas čtení 8 minut

V těchto dnech si připomínáme další z našich morálních triumfů nad takzvaným komunismem -- uplynulo 50 let od doby, kdy se začala budovat berlínská zeď, symbol světa rozděleného mezi Východ a Západ. Jsem toho názoru, že není třeba se zapojovat do zástupů oslavných traktátů a donekonečna vyzvedávat mravní superioritu západní společnosti nad komunistickým tmářstvím. Je třeba naopak uvést nepříliš neznámé okolnosti, jež předcházely stavbě této zdi, na něž z pochopitelných důvodů téměř nikdo nepoukazuje. Bipolární vnímání světového dění mělo být pohřbeno společně s berlínskou zdí, což se bohužel dosud nestalo.

KRIZE BRITSKÉHO HODNOTOVÉHO SYSTÉMU:

Premiér Cameron chce anglické policii vnutit amerického šéfa, britští policisté zuří

15. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Bill Bratton, bývalý šéf americké policie v Los Angeles a v New Yorku, má "vážný zájem" o funkci ředitele Scotland Yardu. Tvrdí, že dokáže "vyvést anglickou policii" z "krize" navzdory rozpočtovým škrtům.

Bývalý americký policejní šéf Bill Bratton o sobě tvrdí, že je "pokrokový" a že vyvede britskou policii z "krize" a sníží zločinnost, navzdory rozpočtovým škrtům. Britskou policii po výtržnostech z minulého týdne "zreformuje".

Bratton sdělil listu Guardian, že má "vážný zájem" o uprázdněnou funkci šéfa Metropolitní londýnské policie, i když ministryně vnitra Theresa May zakázala, aby se o tuto funkci ucházeli cizinci. Bratton zdůraznil, že je kvůli tomu místu ochoten přijmout britské občanství.

O zdi a plotu

15. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 3 minuty

Chceme-li vyvracet mýty, neměli bychom je nahrazovat mýty jinými. V úvodu článku Mýtus... se píše m.j.:

"Východoněmecký bolševický režim byl samozřejmě represivní..." :

Byl to opravdu "bolševický" režim? Zaměňování pojmů bolševický a komunistický je typické spíše pro pravicovou publicistiku. V listopadu 1989 jsme podle jednoho z jejích mýtů "porazili bolševika". Ach, kde byli v té době bolševici? V závorce jednoho z předmětů marxismu-leninismu, který se jmenoval Dějiny VKS(b) Kdo to zmeškal či ošulil při "marxáku", může dohánět. I podle mnoha jiných pramenů, u nás např. Pamětí Václava Černého, uskutečnil Stalin ve třicátých letech faktickou likvidaci někdejší bolševické strany a nahradil ji VKS(b). Bolševici skončili v závorce, a pokud se nepřizpůsobili, byli zavřeni, fyzicky likvidováni nebo emigrovali (Trocký).

Co se vykouřilo z hlavy, aneb Buďte rozpočtově odpovědní - ničte své zdraví!

15. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Zatímco "totalitní" Rusko chystá velice přísnou protikuřáckou legislativu, čeští ministři zdravotnictví a financí si naopak notují, jak prý kouření plní státní kasu. Kolik společnost obratem vydá na léčení chorob způsobených tabakismem, od bronchitid přes plicní nádory až po kardiovaskulární onemocnění, to už ministry nezajímá. Jedná se o výstavní ilustraci hned dvou skutečností: Krátkozrakosti, s jakou tato vláda přistupuje k finančním záležitostem, a také dlouhodobého propojení české pravicové politiky s tabákovými koncerny.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

28751