Jak banky profitují z nedostatku pracovních míst

16. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Zadlužování amerických spotřebitelů bylo v červnu na nejvyšší úrovni od srpna 2007. To není pro ekonomiku dobrým znamením.

Mezi různými indikátory ukazujícími na možnost recese došlo v červnu také k výraznému růstu zadluženosti spotřebitelů, a ta dosáhla hodnoty třikrát větší než očekávané, informovala agentura Bloomberg. Nárůst úvěrů o 15,5 miliardy představuje největší hodnotu od srpna 2007 a dluh, který zahrnuje i kreditní karty, se zvýšil o 5,21 miliardy, což je nejvyšší hodnota od března 2008.

Někdo by se mohl domnívat, že v ekonomice, která závisí na spotřebitelích, jde o dobrou věc, a že dlužníci museli důvěřovat své schopnosti splácet.

To však nemusí být pravda.

V ekonomice v recesi méně lidí má práci, pracovní doba je kratší a domácnosti mají nižší příjmy. Naznačená situace vytváří pro ekonomiku taženou konzumem vážný problém. Chudí lidé si už nemohou půjčovat na spotřebu.

Proč tedy roste zadluženost, pokud lidé dosud nemají peníze na utrácení? Podle expertů je nejlogičtějším vysvětlením, situace, kdy ostatní zdroje hotovosti vysychají, lidé kryjí kartami základní výdaje a na obzoru je patrně další vlna bankrotů.

Nejde tedy o známku naděje, ale zoufalství.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
11894

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011