Španělé protestují proti nákladné návštěvě papeže

18. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Před dnešní papežovou návštěvou v Madridu u příležitosti Světového dne mládeže tisíce Španělů vyšly do ulic, aby protestovali proti nákladné návštěvě, na kterou bude vynaloženo 50,5 milionu euro. Demonstranti se střetli s poutníky i s policií.

Návštěva Benedikta XVI. během pompézního mládežnického festivalu vyvolala protesty už ve středu, a jejich účastníci se dostali do konfliktu s poutníky i pořádkovou policií. Zpočátku pokojná konfrontace přešla v násilné střety, když policie zatkla protipapežského demonstranta, který na ni zaútočil lahví. Pozdě večer policie "vyčistila" centrální náměstí Puerta del Sol od posledních demonstrantů; dva policisté byli zraněni a šest lidí zatčeno.

"Ano Bohu, církvi ne!" zněl jeden ze sloganů skandovaných protestujícími, když pochodovali centrem Madridu těsně před příletem čtyřiaosmdesátiletého papeže. Protestů se zúčastnilo více než sto různých uskupení, včetně aktivistů za uznání práv gayů nebo za důslednou odluku církve od státu.

Ale hlavní výhrada, kterou sdílejí mnozí, včetně některých kněží - směřuje proti nákladům na návštěvu ve výši 50,5 milionu euro, která ještě nezahrnuje náklady na policii a zajištění bezpečnosti. Podle některých protestujících skutečné náklady dosáhnou více než 100 milionů euro. Účastníci protestů odmítají platit tyto náklady ze svých daní.

Organizátoři oslav naopak tvrdí, že větší část nákladů bude pokryta registračními poplatky od poutníků a akce přiláká mnoho turistů.

Avšak pro mnohé jsou pompézní oslavy v době, kdy se ekonomice nedaří, vláda provádí bolestné rozpočtové škrty a nezaměstnanost dosahuje 20,89% (ve skupině do 25 let dokonce přes 45%), nepřijatelné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6865

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011