Libye: Kaddáfího režim končí

22. 8. 2011

čas čtení 7 minut

  • "Stovky libyjských vzbouřenců" zaútočily na hlavní vojenskou budovu sídla Muammara Kaddáfího v Tripolisu, informuje Associated Press.
  • Bývalý chorvatský prezident Stipe Mesič uvádí, že Kaddáfí prý tvrdil minulý týden, že odstoupí a dovolí demokratické reformy, pokud NATO přestane bombardovat.
  • Muammar Kaddáfí je naživu a je v pořádku, řekl šéf ruské šachové federace Kirsan Iljumžinov. Mluvil s ním v úterý telefonicky.
  • Kaddáfího kdysi mocný syn Saif al-Islam (39) se sebevědomě objevil v Tripolisu na veřejnosti, aby dokázal, že není zatčen. Zdůraznil, že ani jeho otec neutekl z města. Hovořil o tom, že "libyjský lid včera a dnes povstal a zlomil páteř vzbouřenců, krys a gangů". Vzbouřenci předtím tvrdili, že ho zatkli a předají ho mezinárodnímu trestnímu soudu do Haagu za zločiny proti lidskosti při libyjském povstání, kdy údajně nařídil, aby byly stovky lidí zastřeleny. Jeho zatčení potvrdil prokurátor mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo. Před novináři se Saif al-Islam vyjádřil: "Ať jde trestní dvůr do prdele!" Podle televize Al Džazíra uprchl ze vzbouřeneckého zajetí i Kaddáfího syn Mohammad. Podle některých pozorovatelů z toho vyplývá, že narativ o tom, že vzbouřenci ovládli Tripolis, nemusí být pravdivý. Neexistují skoro žádné informace přicházející z druhé strany konfliktu a světová média přinášejí jen jednostranný pohled.
  • Čínský státní deník The Global Times varuje že za rekonstrukci Libye po nynějším konfliktu jsou odpovědné západní země "Svržení Kaddáfího je zábavou pro média, ale debata o rekonstrukci je nezajímá," píše list. "Západ musí převzít zodpovědnost za odstranění chaosu, který vytvořil v Libyi.
  • Podle listu New York Times se odehrála vzbouřenecká ofenzíva proti Tripolisu spolu s povstáním tamějšího obyvatelstva. Vzbouřencům ovšem vydatně pomáhali rozsáhlým zásobováním zbraněmi, pohonnými hmotami, léky a potravinami britské, francouzské a katarské jednotky a intenzivní bombardování letadly NATO a bezpilotními americkými bombardovacími stroji typu Predator. Američtí činitelé a činitelé NATO charakterizovali ofenzívu jako pečlivě zkoordinovaný útok na Tripolis ze tří stran.
  • Britský deník Daily Telegraph informuje o tom, že britská rozvědka hrála význačnou roli při podpoře vzbouřenců proti Kaddáfímu. Britáie vzbouřence vyzbrojila a vypracovala pro ně strategii jak dobýt Tripolisu. Británie zdůraznila, že je důležité, aby v Libyi nedocházelo k násilné pomstě. Začala realizovat stabilizační plány, aby nedošlo k chaosu jako po americké invazi do Iráku r. 2003.
  • Muammar Kaddáfí se dále skrývá, není známo, kde se nachází. Libyjští rebelové posilují svou kontrolu nad Tripolisem. Kaddáfího jednotky už v Tripolisu ovládají jen malé enklávy. Náhlý úspěch vzbouřenců v Tripolisu se přičítá buď pomoci od NATO, síle jednotek v západních horách, či silnému odporu proti Kaddáfímu, převládajícímu v Tripolisu - o němž se dosud nevědělo. NATO konstatuje, že bude pokračovat s bombardováním, dokud se všechny Kaddáfího jednotky nevzdají, anebo se nevrátí do kasáren.
  • Egypt uzná vzbouřeneckou Národní prozatímní radu jako legitimní vládu sousední Libye.
  • Libyjská státní televize přestala vysílat.
  • Britský premiér David Cameron pronesl projev o situaci v Libyi. Uvedl: Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců. V některých částech města dál probíhají prudké boje. NATO neví, kde je Kaddáfí. O tom, co se má stát s Kaddáfím, "musí rozhodnout libyjský lid". Cameron je přesvědčen, že rozhodnutí NATO zasáhnout v Libyi bylo plně ospravedlnitelné.
  • V centru Tripolisu probíhají prudké boje, především kolem Kaddáfího sídla.
  • Mluvčí vzbouřenců Mahmout Shammam přislíbil, že se Kaddáfímu nic nestane a že vzbouřenci chtějí, aby byl v Libyi postaven před soud. Uvedl v televizi Sky News: "Nebudeme stoupence režimu soudit, řekneme jim, že jsou to Libyjci, že to jsou naši bratři a sestry a požádáme je, aby se přidali k revoluci. Chceme vytvořit stát, kde všichni dostanou dobré vzdělání, a tak dále. Šíří se pověsti o tom, kde se skrývá Kaddáfí. My zaručíme pro něho i pro jeho rodinu bezpečí. Chceme, aby byl postaven před soud v Libyi a ne na žádném jiném místě na světě. Chceme vytvořit právní stát a chceme ho vidět před soudem." Na dotaz, zda lidé páchají plenění, dodal: "Je velmi obtížné zvládnout lidi a tyto emoce, ale žádáme je o to.. aby se nikomu nemstili. Děláme všechno, co je v našich silách, ale po 42 letech diktatury mají lidé právo vyjádřit své emoce. Ale chceme jim říct, aby své emoce zvládli a neporušovali zákon a pořádek."
  • Kaddáfí zřejmě dostane azyl v Angole nebo v Zimbabwe, informuje televize Al Džazíra.
  • Mluvčí mezinárodního trestního soudu potvrzuje, že Kaddáfího syn Saif al-Islam byl zadržen.
  • Libyjští vzbouřenci dosáhli Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • NATO uvedlo v prohlášení, že se Kaddáfího režim "zjevně rozkládá".
  • Al Džazíra informovala, že dva Kaddáfího synové, Said al-Islam a Al-Saadi byli zatčeni a třetí syn, Muhammad, se vzdal.
  • V neděli o půlnoci byl vzbouřenecký konvoj méně než kilometr od Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • Televize v Tripolisu odvysílala tento Kaddáfího telefonický apel: "Krásný Tripolise, promění vás v hromadu trosek. Imámové z mešit, musíte teď odejít a pochodovat. Vyjděte do ulic se zbraněmi. Všichni. Nesmíte mít strach!"
  • NATO zdůrazňuje, že dál bude plnit v Tripolisu svůj mandát, totiž ochraňovat civilisty.
  • Mluvčí Kaddáfího vlády Moussa Ibrahim uvedl, že od poledne bylo v Tripolisu usmrceno 1300 lidí a 5000 zraněno. Varoval, že NATO bude pohnáno k odpovědnosti, "morálně i právně" za toto vraždění. Na tiskové konferenci Ibrahim uvedl: "Nemocnice ani nedokáží takový počet mrtvých zvládnout. Život byl normální a poklidný v tomto krásném městě a nyní ho akce NATO proměnily v peklo. NATO útočí na dobrovolníky, kteří vyšli z domovů na obranu svých měst a NATO poskytuje leteckou podporu pro ozbrojené gangy, které nemají žádný politický projekt, žádný skutečný sen pro Libyi. Jsou naplněni nenávistí. Jediné, co chtějí, je zničit toto krásné město. Očekáváme, že počet mrtvých bude stoupat, že to předčí veškerou představivost. Je to opravdu tragická událost, která se tu před vámi v Tripolisu odehrává, podporovaná mocí NATO. Protože NATO zabíjí všechno, co se pohybuje, aby mohli vzbouřenci pokročit, tak apelujeme na svět. Lidé v mém městě jsou každý den zabíjeni a nemohou nikam utéci. Jsme velmi odolní a stále jsme velmi silní a máme stále mnoho tisíců bojovníků, kteří nemají kam jít, jen mohou bojovat, takže to zvýší počet mrtvých. Obě strany se strašně bojí té druhé, tak zastavme všechny vojenské operace. NATO může nařídit vzbouřencům, aby okamžitě přestali a my můžeme nařídit našim vojákům a dobrovolníkům, aby okamžitě přestali."

Rasismus v IDnes

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Server IDnes publikuje tento naprosto nehorázný titulek:

Dvacítka Romů napadla v Rumburku cestou z diskotéky čtyři mladíky

Zdroj: ZDE

Jakou relevanci má v té zprávě informace o etnické příslušnosti útočníků?

Psala by IDnes o etnické příslušnosti útočníků, kdyby to byli Češi? Anebo třeba Židi? Skutečně by otiskla titulek

Dvacítka Židů napadla v Rumburku cestou z diskotéky čtyři mladíky

Jak to, že útočníci jsou ve zprávě etnicky identifikování a oběti nikoliv? Oběti jsou "lidé" (=mladíci), útočníci nejsou lidé, jsou to "Romové". Jak asi budou na tuto zprávu reagovat příslušníci romské etnické skupiny, kteří se žádným trestným činem neprovinili a IDnes etnickou definicí útočníků přenáší vinu i na ně?

Snaží se snad server IDnes rozpoutat v České republice mezietnickou válku?

Uvědomujete si, jak nepříjemné musí být pro Romy žit v prostředí, kde je tisk vylučuje ze společnosti a přenáší na ně kolektivní vinu? A že to jedině může vést k násilí?

Rumburská policejní mluvčí se rozumně odmítla vyjádřit k insinuaci reportéra IDnes, že by se mohlo jednat o rasově motivovaný útok, odmítla komentovat. Jak Árijský boj za druhé světové války si však IDnes přihřívá svou rasistickou polívčičku:

Podle informací MF DNES ale byli útočníky právě Romové.

Napsala by MF DNES i takovouto větu?

Podle informací MF DNES ale byli útočníky právě Židé.

Uvažují mnozí Češi jako Adolf Hitler?

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Proti asociálnímu chování občanů - bez ohledu z jakého etnika pocházejí - by měl stát zakročovat efektivně a tvrdě, soudními prostředky i prací v rodinách, jak to doporučuje Tony Blair. Tzv. evropská "underclass", tedy lumpenproletariát, nemá nic společného s etnickým původem. Čeho si asi IDnes (a Lidovky, ty samozřejmě nemohou zůstat pozadu, mají stejného majitele) myslí, že dosáhnou, budou-li vyvolávat v Česku etnickou válku?

Šíření rasismu ve společnosti je jedním z nejhnusnějších činů, jaké mohou média páchat. Bohužel rasistické propagandě, kterou léta systematicky šíří, propadají pak i nic zlého netušící občané. Jeden čtenář nám poslal reakci, jejíž formulace připomínají Hitlerův Mein Kampf. Jistě se sám nepovažuje za rasistu. No, jen si to srovnejme:

Ano, někteří Češi zřejmě skutečně uvažují jako Adolf Hitler

21. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Jak se dalo bohužel očekávat, poukaz na rasismus projevovaný v IDnes vyvolal několik ostře rasistických reakcí. Základní argument textu, totiž že asociální a kriminální chování je samozřejmě nutno přísně trestat, avšak je nepřípustné vyvolávat etnické napětí apriorní identifikací pachatelů trestných činů, byl zcela pominut.

Je pozoruhodné jak otevřeně rasistické jsou tyto texty. Nezávidím žádným příslušníkům etnických skupin, pokud musejí žít v ČR.

Citujeme jednu reakci za všechny - s drobnou změnou - slovo "Rom" jsme si dovolili zaměnit slovem Žid. Vidíte, jak to působí?

Vážená redakce, po přečtení článku "Uvažují mnozí Češi jako Adolf Hitler?" jsem se nestačil divit. Pan Čulik má sice občas kontroverzní názory, ale tento článek je vyloženě brutální! Pana Bozara okamžitě označkoval jako těžkého fašistu a ani se dokonce neobtěžoval uvést nějaké protiargumenty! Opravdu vynikající práce takhle ponížit čtenáře. Pokud si nějaké etnikum stovky let buduje pověst zlodějů tak se jí jen tak nezbaví, i kdyby se ze všech jeho členů naráz stali svatí. Naopak je správné že je v novinách řečeno co byli útočníci vlastně zač aby i neznalejší věděli na jaké tlupy si dát pozor. Nejdřív jsem si myslel že je p. Čulík jen naivní, ale tohle je přímo urážlivá demagogie. Na toto etnikum se nelze dívat neutrálně, proti tomu hovoří příliš mnoho věcí. Jistěže jsou slušní Židi, nicméně jich je asi tolik jako u sudetských Němců antifašistů. Sám mám zkušenost že i výchova židovského dítěte v rodině slušného křesťanského kněze nevede ke kladnému výsledku - prostě židovská povaha se nezapře. Vlastně se dá říci že slušný Žid je cizí ovcí ve stádě. Sám jsem byl zprvu prost jakýchkoliv předsudků ale zkušenosti mě naučili že důvěřovat tomuto etniku je velmi rizikové, krádež a lež je jeho přirozenost která je už v genech, asi tak jako když dítě má rodiče alkoholiky tak je velká pravděpodobnost že i jemu bude alkohol velmi chutnat, to je věc se kterou nikdo nic neudělá - ani prostředím ani výchovou, jen hrozba trestu projevy těchto vlastností mírní. Může se na ně po dobrém nebo po zlém - nechají člověka se vymluvit, slíbí i modré z nebe a když se k nim otočí zády tak ukradnou co můžou a pak koukají do očí a tvrdí že o ničem neví. Kdyby si pan Čulík udělal skutečný průzkum inkognito mezi těmito lidmi tak by velice rychle změnil názor.

Je sice smutné že se tohoto problému chytají neonacisti, ale kdyby nebyl tak by neměli co řešit a jejich program by byl rázem o dost chudší. Skoro to vypadá jako by tento problém byl uměle udržován - u nás židii, v Německu Turci, ve Francii barevní muslimové atd a nikde není vážná vůle něco skutečně řešit (a vyřešit).

Aha, takže už prostě jen to, že je člověk "barevný muslim" - a kdyby byl bělošským muslimem, tak by to nevadilo, pane rasisto? :) znamená, že je automaticky póvl, zločinec a násilník? :)

IDnes se nechová rasisticky poprvé

21. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Pane Čulíku,

to přece není poprvé, kdy IDnes publikuje rasistické články. Včera například vydali článek s titulkem Turecký mladík podřízl Britku, bránila mu ve sňatku se svou dcerou"

Jakou to má relevanci? Třebas až bude chtít Turecko vstoupi do EU, pokud někdy na to dojde, tak máme podvědomý důvod proč být proti, píše Milan Urie.

Poznamenává Jan Čulík: A má pravdu. Podívejme se, jak o tomtéž incidentu informovaly stránky BBC. Ani slovo o útočníkově národnosti či rasové příslušnosti. Jméno útočníka vám nic neřekne, protože Británie je tak etnicky rozrůzněná, že se tam mohou vyskytnout jakákoliv jména.

Výrostek před soudem v souvislosti s vraždami žen ze Severního Irska v Izmiru v Turecku

Sedmnáctiletý chlapec byl postaven před soud v souvislosti s vraždami dvou žen z hrabství Down, které byly ubodány v Turecku. Marion Elizabeth Graham a Kathy Dinsmore, jimž oběma bylo kolem padesátky a byly z města Newry, byly ve čtvrtek ubodány k smrti v lese nedaleko města Izmir.

Chlapec, jménem Recep C., se podle zpráv přiznal k tomu, že je usmrtil, poté, co mu nebylo dovoleno, aby se oženil se svou přítelkyní, dcerou Grahamové. Byl předvolán k předběžnímu soudnímu řízení, které se konalo v Turecku v pátek večer. Policie také vyslýchá taxíkáře a Recepova otce.

Zdroj v angličtině ZDE

Tony Blair: K výtržnostem v Anglii nedošlo v důsledku "morálního úpadku země"

21. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Bývalý britský premiér Tony Blair ostře zaútočil na tvrzení konzervativních představitelů současné britské vlády, že nedávné výtržnosti v anglických ulicích dokazují, že je společnosti v "morálním úpadku". Taková tvrzení podle něho poškozují pověst země v zahraničí. Blair přiznal, že sám takto chybně reagoval r. 1993 na vraždu dvouletého Jamieho Bulgera, ale kritizoval to, co považuje za "zmatené myšlení" v této věci na levici i na pravici.

Jádrem problému podle Blaira není ani sociální deprivace, ani absence osobní zodpovědnosti. Británie, tvrdí Blair, podobně jako "téměř všechny" rozvinuté země v dnešní době, má problém s lidmi, kteří stojí "mimo společnost". (V ČR zřejmě se takto chovají někteří Romové, pozn. red.)

Boje se rozšířily až do Tripolisu

21. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V sobotu docházelo k výbuchům a ke střelbě v lybijském hlavním městě Tripolisu. Obyvatelé se v různých částech města střetli s bezpečnostními jednotkami.

Novináři, jejichž základnou je hotel Rixos ve středu města, hovořili o střelbě z velkých zbraní a místní občané kontaktovali tiskové kanceláře s informacemi, že v oblastech ve městě, ovládaných opozicí, dochází k bojům, poté, co byla odeslána esemeska apelující na občany Tripolisu: "Vyjděte do ulic a eliminujte agenty se zbraněmi."

LIBYE:

Vzbouřenci se blíží k Tripolisu

20. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Libyjské hlavní město čelí ofenzívě vzbouřenců z jihu, z východu a ze západu. Zdá se, že jednačtyřicetiletá vláda Muammara Kaddáfího nad Libyí se blíží ke konci. Vzbouřenecké jednotky se od pátku blíží k Tripolisu ze tří stran. Rebelové ovládli pobřežní město Zlitan na východě, na západě prý vyhnali poslední prokaddáfího jednotky z města Zawiyah, 50 km západně od Tripolisu a provádějí ofenzívu také z pohoří Nafusa na jihu.

Kaddáfího armáda mimo Tripolis je v pasti v řadě obklíčených a zmenšujících se enkláv, vzbouřenci ovládají více než dvě třetiny území Libye. Připravují se plány na evakuaci posledních zahraničních dělníků z Tripolisu přes moře.

Podle zpráv rozhlasové stanice Libya Hurra sídlící v Misurátě povstalci již ovládli mezinárodní letiště v Tripolisu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Stratfor: Libyjští povstalci se blíží k Tripolisu

21. 8. 2011

čas čtení 10 minut

Pokud povstalecké síly postupující na Tripolis ze západu jsou tytéž síly, které svedly boj o Zavíju, je nepravděpodobné, že by byly v brzké době v pozici umožňující oblehnout Tripolis. - Je nepravděpodobné, že by povstalecké síly postupující ze Zavíje bojovaly samostatně. Bude důležité sledovat známky toho, že síly určené pro zvláštní operace ze zúčastněných zemí NATO nenápadně vedou ofenzívu a připravují operace pro vypátrání a zajetí Kaddáfího. - Dezinformační kampaň povstalců je v plném proudu. - Zprávy o protikaddáfíovských shromážděních spolu s pověstmi o odstoupení Kaddáfího a dalších dezercích na vysokých postech směřují k vyvolání povstání v hlavním městě, které by umožnilo invazi povstalců. - Vzhledem k této skutečnosti je třeba ke zprávám povstaleckých médií přistupovat s velkými pochybnostmi. - Dokud jednotky zůstanou loajální, bude nemožné město obsadit.

Shrnutí

KD│ Zprávy o explozích a těžké dělostřelecké palbě v Tripolisu z 20. srpna indikují, že povstalečtí bojovníci možná zahájili pokus oblehnout libyjské hlavní město s cílem svrhnout libyjského představitele Muammara Kaddáfího. Na základě dosud omezených dostupných informací a nezměrných komplikací spojených s pokusem obsadit metropoli jako je Tripolis se nicméně nezdá, že by povstalci byli v postavení, jež by jim umožnilo provést závěrečný útok proti Kaddáfímu.

Sýrie pokračuje v útocích proti obyvatelstvu

20. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Syrské bezpečnostní jednotky střílely v pátek na tisíce demonstrantů, kteří naplnili ulice syrských měst po pátečních modlitbách. Usmrtili nejméně 13 osob. Stalo se to v den, kdy Spojené státy a jejich evropští spojenci požadovali, aby syrský prezident Bashar al-Assad odstoupil.

Na Assada se obrátil generální tajemník OSN Ban Ki Moon a Assad ho ujistil, že prý byly vojenské a policejní operace proti demonstrantům zastaveny. To se zjevně nestalo. Ani apely Baracka Obamy a evropských politiků, aby Assad odstoupil, neměly žádný dopad. Syrská televize o nich neinformovala.

Podle komentátora Roberta Fiska z deníku Independent může být Assadovi zcela jedno, kdo vydává jaké výzvy, aby odstoupil. Daleko závažnější je to, že se mu rychle rozplývají miliardy dolarů zahraničních rezerv. Téměř 10 procent jeho zahraničních rezerv v celkové výši 12 miliard dolarů zmizelo během prvních čtyř měsíců roku 2011, část těch peněz se octla v libanonských bankách.

Podrobnosti v angličtině ZDE

FINANČNÍ PŘÍSPĚVKY BRITSKÝM LISTŮM MOBILEM

Hodně klesající tendence

2. 4. 2012

čas čtení < 1 minuta

V červnu 2011 jsme zprovoznili pro vaše pohodlí možnost přispívat na provoz Britských listů dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu. Informace o tom, jak to dělat, jsou ZDE. Zároveň je samozřejmě možné přispět finančně na provoz BL na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Zdá se však, že možnosti a ochota čtenářů finančně přispívat na provoz deníku, který každodenně čtou (čtenářů je měsíčně cca 350 000) prokazuje silně klesající tendenci. Jenže provoz listu z něčeho uhradit musíme. Nepodporují nás ani velcí kapitalisté, ani velcí antikapitalisté. Nezávislost a existenci si uchováme pouze, pokud si udržíme podporu čtenářské obce.

Indie: Bouřlivá středostavovská rebelie proti korupci

20. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

< Anna Hazare při protikorupční demonstraci v Dillí

V Indii musíte platit úplatky za všechno, píše v deníku Guardian Jason Burke. Policii musí majitel restaurace platit každý měsíc v přepočtu kolem 4000 Kč, aby směl restauraci dál provozovat. Musíte platit, má-li si vás všimnout schopný lékař ve veřejném zdravotnictví. Musíte platit, máte-li dostat dítě do dobré školy.

Lidé už toho mají dost. Desetitisíce Indů vyšlo do ulic demonstrovat proti všeobecně rozšířené korupci. Symbolem povstání proti korupci se stal čtyřiasedmdesátiletý Anna Hazare. Obrovskou podporu pro něho vyvolalo to, že byl uvězeněn jako "hrozba veřejnému pořádku". Uspořádal hladovku a odmítl opustit vězení, když mu řekli, že může jít. Odešel teprve, když mu dali svolení, aby uspořádal patnáctidenní hladovku ve veřejném parku.

Nepohoršujte se, prosím

20. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení < 1 minuta

Až se tohle povede, bude se jistě mnoho lidí, tak jako nyní v Británii, pohoršovat.

Já bych si radši zavzpomínal, být jimi, na zlaté časy házení vajíček na Paroubka. Není to zase tak dávno, ale, holt, v "česku" se rádo zapomíná. Fejsbuk byl in a nadšením řičely i dámy, jaká že je to vymoženost, vyjádřit takto svobodně svůj názor. Kdo seje vítr..., píše František Řezáč...

Kdo šetří, má za tři?

20. 8. 2011 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Podobnost ruského letounu s americkým F22 Raptor musí být nápadná i laikovi. ZDE.

Už jako studenti jsme se přeli, kdo koho kopíruje a kdo má ve vývojových týmech víc Němců. Z okupovaného Německa se odvážely stohy výkresů a každý konstruktér ví, jaký je to poklad pro jeho práci. Nápadná podobnost letounů MiG 15 s americkou stíhačkou F86 Sabre není náhodná. Jen t ty ocasní plochy se liší. Ty asi konstruktéři u Junkerse ještě neměli vyřešené...

Po válce se nikdo neptal a u nás ani ptát nemohl, kdo to platí. My bychom se ptát měli. Nejen na ty peníze, ale hlavně na účel těch úžasných létajících strojů. Poválečné zbrojení a soupeření supervelmocí můžeme z pamětí a literatury pochopit. Těžko se ovšem chápe v době úsporných opatření obamů, šarkózú, merkelových a nečasů, proč se to platí a kdo to bude kupovat. Leda že by si z nás dělali legraci a chystali nějaké překvapení. Tak, jako v roce 1914?

Rekordních 200 000 uchazečů o vysokoškolské studium se letos nedostane na univerzitu

20. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Rekordní počet 682 514 uchazečů o vysokoškolské studium zažádalo v Británii letos o přijetí na vysokou školu, rok před tím, než bude v Anglii zvýšeno univerzitní školné až na 9000 liber ročně. Dosud přijal přijímací internetový systém UCAS 419 000 studentů a dosud zůstává volných asi 62 000 univerzitních míst. Očekává se, že celkem bude přijato ke studiu asi 480 000 lidí, avšak 200 000 se na vysokou školu v Británii nedostane.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Svět podle Martina Komárka:

V ČR dnes vládne silný myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost

20. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

1. Jako vždy má inteligentní a sečtělý Klaus kus pravdy.

2. Za to, že je Klaus prezidentem, mohou sociální demokraté.

3. Vládnoucí liberální myšlenkový proud, který hlásá toleranci a slušnost, je velmi silný. Klaus se proto proti němu neprosadí.

Zdroj: ZDE

Tolerantní a slušná společnost podle Komárka, jak se projevuje na fóru jeho vlastního listu

20. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Dvě věcné připomínky:

1. Výtržnosti v Anglii NEMĚLY rasový a etnický charakter a NEZPŮSOBILI je přistěhovalci. Výtržníci byli ze všech etnických skupin společnosti. Odkud se v ČR šíří tyto rasistické nesmysly?

2. Dva angličtí mladíci (pro rasisty: mimochodem běloši!) byli sice v první instanci odsouzeni za zveřejnění výzvy k násilí na facebooku k čtyřem letům vězení, avšak je téměř jisté, že odvolací soud ty přehnané rozsudky zruší.

Jak je možné, že správa diskusí na serveru IDnes toleruje tyto neuvěřitelné, rasistické, netolerantní nehoráznosti? Pěstuje si server IDnes rasismus?

Jako správce a majitel serveru je IDnes právně stoprocentně odpovědná za tyto výroky... (JČ)

Slováci nechtějí financovat Řecko, ale na euro jsou hrdí

20. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Píše o tom v reportáži ze Slovenska rozhlas BBC.

"Volkswagen je největší vývozní firma v této zemi a pro nás je velmi důležité mít euro. Odstranění nestability měnových kursů nám umožňuje dělat dlouhodobé plány, aniž by při tom hodnota naší měny kolísala," vysvětlil rozhlasu BBC Vladimír Machalík a dodal: "Za komunismu bylo opravdu obtížné cestovat... Teď mohu cestovat po Evropě. Nemusím si pořád vyměňovat peníze. Je to svoboda."

"Když jsme přijali euro, byli jsme hrdí, že konečně máme dobrou měnu," sdělila rozhlasu BBC penzistka Maria z Bratislavy.

Slovensko je však druhou nejchudší zemí v eurozóně, po pádu komunismu přišlo o většinu svého průmyslu "protože kapitalismus ho nepotřeboval a mnoho vzdělaných lidí nemohlo najít zaměstnání" a Slováci nevidí důvodu, proč by měli zachraňovat jinou chudou zemi, jako je Řecko. Většina Slováků si nepřeje, aby Slovensko přispělo do sanačního fondu na Řecko. Nicméně jsou na svou příslušnost k euru přece jen hrdí. Jestliže je tento postoj poněkud rozporný, je to tak.

Zdroj: ZDE

Nenechte si ujít Brittenovu operu z Glyndebourne

20. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Deník Guardian bude v neděli 21. srpna of 18.45 českého času vysílat z festivalu v Glyndebourne v přímém přenosu pozoruhodnou produkci slavné opery Benjamina Brittena podle románu Henryho Jamese The Turn of the Screw. Operu můžete na svém počítači v tu dobu sledovat ZDE

Vše fungující se boří

19. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Boří se to, co funguje, místo aby se měnilo to, co funkční není. Zatímco přepracování zákona by stálo pouze námahu a čas, sociální reforma, jak ji předkládá MPSV bude stát především spoustu peněz daňových poplatníků. Jen jedna veřejná zakázka MPSV za všechny: obnova softwaru vyjde všechny občany ČR na cca 300 milionů korun. Avizovaná úspora panem ministrem Drábkem 180 milionů bere za své. Odboráři tvrdí, že je reforma špatně spočítaná a přinese propad příjmů o 20 miliard za rok!

Arogantní úřednice

19. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Jsem podrážděná, labilní a arogantní úřednice. Ještě před pár měsíci se mnou potíže nebyly. K lidem jsem se chovala vstřícně a mile. Dokud se ke mně můj zaměstnavatel (asi MPSV-mám v tom teď "hokej") nezačal arogantně chovat. Nemám už před sebou žádnou vizi, cíl, ke kterému náš úřad směřuje (doteď jsme se snažili lidem pomáhat - teď je začneme šikanovat - nechceš zametat? Nezajímá mě, že jsi pracoval/la celý život, platil/la sis sociální pojištění a teď se ti poprvé, v 55 letech stalo, že jsi nezaměstnaný/ná, prostě si vem, pane inženýre/paní inženýrko/učiteli/učitelko koště a šup šup, jinak ti peníze žádné nedáme).

V Indii se obyvatelstvo bouří proti korupci

19. 8. 2011

čas čtení 2 minuty



Obrovskou popularitu a podporu po celé Indii má třiasedmdesátiletý bývalý armádní řidič Anna Hazare, který se stal celonárodním symbolem boje proti korupci. Když oznámil svůj úmysl zahájit hladovku, aby vláda schválila podle jeho návrhů nový zákon o vytvoření protikorupčního ombudsmana, jemuž by se musely zodpovídat všichni politikové, včetně premiéra, úřady ho uvrhly do vězení. To vyvolalo obrovské protesty a nyní za intenzivního zájmu celostátních médií i desetitisíců stoupenců vyšel Anna Hazare z vězení v New Delhi a připravuje se na zahájení své patnáctidenní hladovky.

27159

Na okupačním představení

19. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 5 minut

Horké brzké ráno a já stojím u silnice číslo 60, která vede směrem z Jeruzaléma na jih do Hebronu. Čekám na dodávku osazenou členy izraelské organizace Ta'ayush (arabský výraz pro společné soužití), s několika minutovým zpožděním nakonec přijíždějí. Dnešním cílem je malá vesnice Susya, ležící blízko stejnojmenné izraelské osady v jižních hebronských kopcích. "Snažíme se pomáhat Palestincům. Čistíme studny, komunikujeme s armádou i izraelskými osadníky, řešíme problémy a podobně," vysvětluji mi pro začátek Dolev, jeden z organizátorů dnešního "výletu". K mému překvapení se ve vozidle nachází více cizinců než samotných aktivistů a později zjišťuji, že z našeho týmu pěti lidí, jsme tři, kteří jsou zde úplně poprvé.

Osmnáctiletí Angličané se zoufale snažili dostat na univerzitu

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Maturity v Anglii jsou písemné, konají se celostátně v tentýž den a písemky opravují anonymně komise učitelů rekrutujících se z jiných škol. Výsledky maturitních zkoušek dostávají studenti o několik měsíců později písemně domů poštou, a to přesně v tentýž den, letos to bylo 18. srpna 2011.

Středoškolští studenti jsou registrováni s předběžnými žádostmi o univerzitní studium na celostátním univerzitním serveru www.ucas.ac.uk, ale k definitivnímu přijetí potřebují konkrétní výsledky maturitních zkoušek. Přijímací zkoušky se na britských vysokých školách (s výjimkou některých uměleckých škol a pohovorů na Oxfordu a v Cambridgi) nekonají. Pokud byly jejich výsledky horší, než se očekávalo, univerzita je nepřijme a žadatelé o studium musejí v den, kdy dostali výsledky maturit, na tomto serveru hledat jiné studijní alternativy.

Finanční trhy na obou stranách Atlantiku opět silně klesají

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V Evropě investory otřásla zpráva, že nejméně pět zemí eurozóny požádalo řeckou vládu, aby jim poskytla jistinu za jejich podíl na záchranném balíku pro Řecko.

Rakousko, Holandsko, Slovinsko, Slovensko a Finsko požadují, aby Řecko poskytlo kapitál jako jistinu, než schválí nouzový balík opatření pro Řecko, schválený v červenci. Z jejich požadavků vyplývá, že země v eurozóně nevěří, že se podaři zachránit euro.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Mimozemšťani možná zničí lidstvo, aby neohrozilo jiné civilizace, varují vědci

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Zvyšující se emise skleníkových plynů budou možná varováním pro mimozemšťany, že je civilizace na Zemi rostoucí hrozbou, varuje zpráva.

Mimozemské civilizace sledující změny v atmosféře Zeměkoule mohou usoudit, že jde o civilizaci, která se vymkla kontrole - a mohou podniknout drastické akce proti tomu, aby se pozemšťané stali v budoucnosti vážnější hrozbou v meziplanetárním prostoru, tvrdí ve zprávě vědci, spolupracující s NASA na Pennsylvania State University.

Dvanáct osob usmrceno při útoku na British Council v Kábulu

19. 8. 2011

čas čtení < 1 minuta

Taliban připomněl výročí vyhlášení nezávislosti Afghánistánu na Británii úporným útokem na budovu kulturní instituce British Council v Kábulu. Zahynulo při tom dvanáct osob. Sebevražedný atentátník způsobil explozi automobilu před vchodem do budovy. Dva až čtyři ozbrojení útočníci pak budovu napadli z blízké vedlejší ulice. Šest hodin po zahájení útoku pokračovaly boje mezi útočníky a bezpečnostními jednotkami, včetně britských vojáků.

Přísně střeženou budovu British Council normálně chrání jednotka afghánských a nepálských stráží.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Izrael provedl letecké údery proti Gaze jako odplatu za útoky v Ejlatu

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejméně šest Palestinců bylo usmrceno během izraelského leteckého úderu na Rafu několik hodin po palestinských útocích v jižním Izraeli, při nichž zahynulo nejméně sedm Izraelců.

Izraelští civilisté i vojáci se stali ve čtvrtek terčem soustředěných útoků extremistů na jihu země. Šlo o odvážné a koordinované akce, při nichž bylo usmrceno nejméně sedm osob a asi 40 bylo zraněno.

Izrael: sedm mrtvých a třicet zraněných, avšak počet obětí možná ještě vzroste

19. 8. 2011 / Jiří Kalát

čas čtení 2 minuty

"Tudy neprojedete, nějaké drobné problémy," říká mi izraelský voják asi padesát kilometrů severně od Ejlatu. Dva vojenské džípy zahrazují cestu směr Be'er Sheva. Pokračuji o několik desítek kilometrů dále na další odbočku, ale scéna se opakuje. Policie, vojáci a obrněná vozidla přes silnici. "Dnes se do Mitzpe Ramon nedostanu, ale proč?" ptám se sám sebe. Několik vojáků postává u restaurace a tak zastavuji. S nabídnutou cigaretou se snažím dozvědět nějaké informace. "Teroristický útok, pěknej bordel, kousek od Ejlatu," říká mi jeden z nich, "ale nic vážného, nemusíte se bát, všechno máme pod kontrolou," dodává s ustrašeným pohledem, zřejmě toho řekl moc. Několik spěšně projíždějících aut a zvuk vrtulníku nad hlavou, mi potvrzuje onu první variantu. "7 mrtvých a asi 30 raněných. Vypadá to na Palestince z Gazy, zaútočili z Egypta," ozve se mi v telefonu hlas kolegy novináře z Jeruzaléma. "Tak to je pěknej průšvih," říkám si v duchu.

Lidé mají právo projevit nesouhlas s výroky Ladislava Bátory

19. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

V reakci na nedávné výroky Ladislava Bátory jsme se rozhodli vyjádřit svou nespokojenost pomocí otevřeného dopisu, který plánujeme zaslat panu Bátorovi a rovněž jeho nadřízeným a premiérovi Petru Nečasovi. Na stránkách NeBatorovi.cz jsme ve středu ráno uveřejnili otevřený dopis, který do 18:00 podepsalo přes tři sta lidí. "Původně jsem chtěl poslat dopis panu Bátorovi osobně, ale efekt by byl pravděpodobně nulový. Proto jsem se rozhodl pro formu otevřeného dopisu, aby se k tomuto stanovisku mohli připojit i další lidé," vysvětluje svou motivaci autor otevřeného dopisu a brněnský student Radek Matuška.

Homofobie a rasismus jsou v rozporu s hodnotami Západu

19. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Já nesouhlasím s názorem čtenáře Milana Javůrka, že lidé vyjadřují svůj sklon k netoleranci, k rasismu, nacismu atd. kvůli nepořádku, který panuje v České republice. Jde o to, že např. homofobie nebo antisemitismus nebo rasismus jsou něčím, co je celkem normální v evropské minulosti po celá staletí. V Íránu a Saúdské Arábii je dodnes za homosexuální lásku trest smrti. A dokonce se, myslím, ani nemusíte být homosexuál... stačí udání a domněnka, není tam žádné právo na spravedlivý a nezávislý soudní proces. Západní svět, některými Čechy tolik kritizovaný za příliš vysokou toleranci k menšinám, musel projít náročnou cestou promýšlení hodnoty lidské bytosti bez ohledu na její vyznání, barvu pleti, pohlaví...

Skrytá homofobie

19. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

"Podobně je to se zmíněnou skupinou, ta nám nevadí svojí existencí, ale především tím, jak se o ní často a především zbytečně mluví, jak často je nám to vnucováno. Kdyby se aspoň tolik energie a prostředků věnovalo propagaci klasické rodiny!"

Nevadí "nám" nebo "Vám"? Kdyby Vám totiž nevadila již pouhou svojí existencí, přejdete nějaký barevný karnevalový průvod mávnutím ruky. Šlo o oslavu "jinakosti", která nikomu neublížila, která jen ukázala na fakt, že mezi námi žijí i menšiny. Nejednalo se o politický průvod, protest či nějakou proklamaci. Jen o oslavu. A reakce Vaše i některých dalších skrytých homofobů jasně ukazuje, že takovéto akce potřebné jsou. Stačilo pár dnů, a titulky o gayích zmizly jak pára nad hrncem. Jen jedno z mnoha témat..., napsal čtenář Josef Rejnek.

Jen nejnovější "hořká komedie"?

19. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 6 minut

Ve středu toho byly plné všechny sdělovací prostředky šířící své informace proslulým éterem. Takže není nutné rekapitulovat všechno. (Už proto ne, že éter, už jako podkladové médium k šíření světla, a tím spíše jako informační lešení, ani v uvedených funkcích neexistuje.) Zbývá tu otázka, k čemu ale potenciálně je aspoň jistá informace tímto fiktivním éterem nesená a všemožně rozsemeněná. Neboť si na sebe vzájemně vyměňovali své názory nemálo od plic dva významní představitelé státu. Prý se nad tím navíc vznáší také možná smírčí duha přímo až z pražského Hradu.

27156

Monitor Jana Paula:

Umělec, kultura a stát, tři bludičky v kulisách marnosti

19. 8. 2011 / Jan Paul

čas čtení 67 minut

Kde kdo dnes hořekuje nad neutěšenou ekonomickou situací, ale přitom se mi nezdá, že by kultura byla tím prvním co je postiženo, když chybí finanční prostředky. Měřeno podle počtu akcí a kulturních podniků včetně výstav, kterých se - alespoň v Praze - odehrává bezpočet, a možná stále víc a víc. Stačí pouhý nápad, a už je za štědré podpory státu realizován. Kvantita ale ještě nic nevypovídá o kvalitě, bezpočet kulturních akcí ještě nic nevypovídá o úrovni naší kultury. Je to s ní opravdu tak zlé? Mnozí mají jiný názor, já ten svůj předkládám v následujícím textu, který je pro Britské listy doplněnou verzí článku, jenž vyšel v časopise Kontexty č.6/ 2010.

K širšímu pozadí kauzy Bátora

19. 8. 2011 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Myslím, že z přemíry různých komentářů se z případu "Bátora" stává už fraška, ze které mizí základní body, které by právě mizet neměly - jinak se může zdát, že jde jenom o malichernosti.

Nečasová úvaha, aneb Kdo nekrade, okrádá svou partaj

19. 8. 2011 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Výzvy k ukončení existence této vlády adresované premiérovi, jakkoliv zdánlivě alarmujícím způsobem poukazují na nebezpečí nástupu extrémně pravicových elementů do politického mainstreamu, směřují do úplně špatného ucha - a to hned ze dvou důvodů. Za prvé proto, že to byla právě ODS, kdo si po léta uhlazoval cestičku k "rozkročení napravo"; a za druhé proto, že kdo chce s vlky býti, musí s nimi výti.

Zkušenost s "druhým sloupem" k vylepšení důchodu

19. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 5 minut

Ten příběh se nestal zrovna dnes. Ale stal se. Je konkrétní. A doložitelný. Mluvme zatím předběžně o "Životní pojišťovně" ("ŽP") a panu Jiřím Důvěřivém ("JD"). Jako samozřejmost dodejme, že pojišťovny vždycky nabízejí finanční služby, prezentované jako nemálo výhodné pro pojištěnce, ne-li to nejlepší, co je na trhu. Takový případný pojištěnec je následně "klient", a to, nač se klient nechal nalákat, je některý z "produktů" takové firmy. Samozřejmě že z těch produktů si svobodně vybral sám klient. Vybíral si pochopitelně ve známé dobré víře, že u solidní firmy jsou jedině solidní produkty, zvláště když to má být jakási záruka pro život a na stáří. Raději začněme, jak k tomu sugestivně vybízí již principál, když láká publikum na své cirkusové vystoupení ve známé Smetanově "Prodané nevěstě"...

Názor zaměstnanců oddělení Státní sociální podpory

19. 8. 2011

čas čtení 6 minut

Vážení, chtěli bychom Vás touto cestou informovat o situaci na kontaktních pracovištích úřadů práce, i když předpokládáme, že o stávajících problémech víte. Popis se týká pochopitelně nejen situace v Litoměřicích, ale situace v celé republice.

Otevřený dopis pracovníků služeb zaměstnanosti

19. 8. 2011

čas čtení 12 minut

Připojujeme se k vyjádření našich kolegů zajišťujících agendu dávek státní sociální podpory.

Situace pracovníků služeb zaměstnanosti je stejná. Přestože byla veřejnost ministrem Drábkem informována o tom, že všechny kroky v souvislosti se vznikem Úřadu práce ČR jsou v zájmu zefektivnění a zlevnění činností, které jsou původními úřady práce zajišťovány, dochází k pravému opaku. Jediné úspory spočívají v tom, že jsou snižovány platy úředníků, na druhé straně je nesmyslně mrháno státními prostředky v souvislosti s obrovskými náklady, které tento přerod vyžaduje.

Nezaměstnaní a Czech Point? Zbytečná a drahá služba.

19. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Czech Point byl vytvořen pro občana, pro snazší získávání různých dokumentů (výpis z KN, rejstřík trestů aj.) od státních organizací a samosprávy. Nyní by se na poštách s touto službou měli hlásit nezaměstnaní, což jim má zabránit v práci na černo.

Komu řád a komu neřád?

19. 8. 2011

čas čtení 10 minut

V poslední době se dostalo do popředí opět téma možného státního vyznamenání bratrů Mašínů, údajně za odboj proti totalitnímu režimu.

Jsem přesvědčen, že od roku 1989 už uběhla dost dlouhá doba na to, aby bylo možno na tuto kauzu nahlížet bez ideologických brýlí, jak to zkusil například Miroslav Kačor v knize "Svědomí hrdinů", napsal Marek Řezanka.

Je to jen paradoxní, anebo především nějak "totálně pošahané"?

19. 8. 2011 / Miloš Dokulil

čas čtení 9 minut

Zkusil jsem si poznamenat jen pár námětů ze středy (17. srpna 2011), z toho, co nabídla ve večerním zpravodajství jako menu televize. K zamyšlení? Nebo jen jako obrazově slovní dovažek k pozdější večeři? Anebo jen jako přílohu k osvěžující sklence piva? Určitě to vypadalo (alespoň podle ČT1) tak, že budoucnost světa stojí a padá s případným kompromisním řešením toho, jak urychleně přitlumit již nemálo vznícenou pozornost, kterou na sebe připoutalo to, jak se vzájemně zhodnotili dva veřejní činitelé, pánové Schwarzenberg a Bátora. (Na jiném místě jsem si dovolil k tomu sepsat malý osobně neutrální komentář.) Dokonce kvůli tomuto sporu přestala zatím fungovat česká vláda. A to hned pouhé půl hodiny po začátku jednání. Přitom nelze tvrdit, že zrovna v tuto dobu je nějaká metaforicky příslovečná okurková sezóna.

Ivana Mazánková: Záškoláctví jsme téměř odstranili

19. 8. 2011 / Pavel Pečínka

čas čtení 5 minut

Ivana Mazánková na brněnské Základní a mateřské škole Merhautova učí český jazyk. Kromě toho vyučuje češtinu a němčinu na Střední odborné škole managementu a práva Emila Ščuky. Na obou školách pracuje zároveň jako výchovná poradkyně. Zajímaly nás její zkušenosti jednak na této škole celkově, jednak se státními maturitami.

Mohla byste přiblížit, jak dlouho a na jakých školách jste se věnovala výuce romských žáků?
Na Základní a mateřské škole Merhautova učím od roku 1991, celých 20 let na budově Vranovská. Na Střední odborné škole managementu a práva Kolín, tedy na její pobočce v Brně učím od roku 2007, od té doby, kdy byla tato pobočka přestěhována na budovu Vranovská.

Rusové utíkají do Číny

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Ještě před pár lety bylo nepředstavitelné, aby se půl milionu Rusů přestěhovalo do Číny. Emigrují nejen byznysmeni, ale utíkají i penzisté a studenti.

Historici tvrdí, že Japonsko nekapitulovalo kvůli Hirošimě

18. 8. 2011

čas čtení 5 minut

Tsuyoshi Hasegawa - vysoce uznávaný historik z univerzity v Kalifornii - shromáždil přesvědčivé důkazy, že kapitulaci Japonska na konci druhé světové války nezpůsobil americký jaderný útok na Hirošimu a Nagasaki, ale vstup Sovětského svazu do války v Tichomoří. Jeho argumentace vyvolává podle listu Boston Globe nové morální otázky ohledně útoku na Hirošimu a Nagasaki a také otázky ohledně efektivity jaderného odstrašení, které bylo základním kamenem vojenské strategie v poválečném období.

Rozhodnutí prezidenta Trumana zaútočit na Japonsko jadernými zbraněmi je už dlouho zdrojem kontroverze. Mnozí argumentují, že útoky na civilní obyvatelstvo nejsou nikdy ospravedlnitelné.

Homosexuálové jdou lidem na nervy, protože se stávají zástupným problémem

18. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Reaguji na váš společný článek v BL o poslanci Jandákovi, píše čtenář Milan Javůrek. Začnu od konce - pane Čulíku, Vaše poznámka v závěru o socialistické rovnosti je opravdový stihomam, navrhuji Vám zamyslet se nad sebou. Obávám se, že dva oba vůbec nic nechápete.

Není to trochu jinak - není náhodou obyčejný člověk (mezi které se počítám) zcela obyčejně zhnusený tím, že místo kvalifikovaného a slušného řešení otázek naší budoucnosti se o těchto věcech raději nemluví, aby si to hoši nahoře mohli uplést podle svého a nikdo jim do toho nekecal. A my jsme místo toho zahlcováni podobnými blbostmi a pseudosenzacemi, jako byl průvod homosexuálů.

Udělej si sám

18. 8. 2011 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty

Jsou skutečně homosexuálové v české společnosti dnes nenáviděni (anebo aspoň některým lidem nesympatičtí) protože se o nich mluví v médiích příliš často? Je skutečně jediným zdrojem nepřátelského postoje mnoha Čechů vůči Romům představa, že se jim dostává výsad, jaké nemá ostatní obyvatelstvo?

Je údajný záporný postoj většinové společnosti vůči menšinám, které žijí v Česku, skutečně dán tím, že o nich média příliš mnoho mluví a zanedbávají tak skutečně vážné problémy, jakými jsou vymahatelnost práva a politická a ekonomická strategie vlády?

Blíží se světový mír?

18. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Joshua Goldstein, profesor mezinárodních vztahů na American University, argumentuje v časopise Foreign Policy, že je na světě daleko míň válek než kdykoliv předtím.

Depardieu se "vymočil v letadle do uličky"

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Jedna cestující si stěžovala, že její letadlo z Paříže do Dublinu mělo téměř dvě hodiny zpoždění poté, co se herec Gérard Depardieu vymočil před startem do uličky.

Francouzský rozhlas Europe-1 odvysílalo rozhovor s cestující, identifikovanou jen jménem Daniele. Žena svědčila, že Depardieu přišel do letadla opilý a oznámil: "Musím se vychcat, musím se vychcat." Řekla, že posádka letadla mu nařídila, aby zůstal během startu sedět, "a tak on vstal a vymočil se do uličky".

Historikové se bouří proti plánům ministra školství "ukazovat v dějepise významnou světovou roli Británie"

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Čelní britští historikové se vzbouřili proti plánům konzervativního ministra školství Michaela Govea na to, jak by se podle něho měl od nynějška v britských školách učit dějepis. Varují, že Gove chce proměnit dějepis v propagandu.

Gove se vyjádřil, že by školy měly "oslavovat vynikající roli těchto ostrovů ve světové historii" a líčit Británii jako "pochodeň svobody, kterou by měli jiní napodobovat".

Mezi vládnoucími konzervativci a liberálními demokraty došlo k rozkolu ohledně toho, jak přísně soudit výtržníky

18. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva nejvýznamnější britští právníci naléhavě varovali před příliš přísnými rozsudky výtržníků z minulého týdne. Rozkol v britské vládě ohledně toho, jak reagovat na výtržnosti z minulého týdne, se dramaticky prohloubil.

Lord Macdonald, který byl šéfem prokuratury v Anglii a ve Walesu po dobu pěti let, varoval, že anglické soudy riskují, že "houfně přijdou o smysl pro proporce", protože vydávají rozsudky, jimž chybí "lidskost i spravedlnost".

Jiný liberální demokrat, lord Carlile, právník, který byl až do letoška nezávislým poradcem vlády pro strategii proti terorismu, varoval před zasahováním ministrů do justičního procesu a zdůraznil, že "naplnění věznic" nezabrání budoucím problémům.

Ještě se daří korupci v Afghánistánu, ale konec je skoro na dohled

18. 8. 2011 / Miloš Kaláb

čas čtení 10 minut

Většina článků na téma Afghánistánu je vlastenecká, což znamená, že čtenáře seznamují s úspěchy akcí NATO a zejména s úžasným přínosem kanadských vojáků i civilistů k přeměně této země na "mladou demokracii". Nyní nás ale seznámil reportér William Marsden (The Ottawa Citizen) s tvrdou skutečností, že je rozsáhlá korupce součástí běžného života v Kábulu. Jiným problémem je negramotnost místních vojáků.

Španělé protestují proti nákladné návštěvě papeže

18. 8. 2011

čas čtení 2 minuty

Před dnešní papežovou návštěvou v Madridu u příležitosti Světového dne mládeže tisíce Španělů vyšly do ulic, aby protestovali proti nákladné návštěvě, na kterou bude vynaloženo 50,5 milionu euro. Demonstranti se střetli s poutníky i s policií.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za červenec 2011

7. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V červenci 2011 přispělo finančně na Britské listy 222 osob bankovním příkazem celkovou částkou 50 484.75 Kč. (V polovině června jsme zpřístupnili čtenářům možnost přispívat dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilního telefonu, jeho vyúčtování bude zveřejněno v přehledu hospodaření za srpen, kdy se dobrovolné předplatné z června objeví na účtě OSBL.) Na kontě Britských listů v Raiffeisenbance jsme měli 30.6. 2011 částku 90 268.90 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní

60892