Propad na trzích s dluhopisy signalizuje "japonskou" recesi v USA a Evropě

19. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Panický útěk k bezpečným investicím poprvé v historii snížil výnos z desetiletých amerických dluhopisů pod 2%, čímž překročil extrémy z krize na přelomu let 2007-2008 i bankovního krachu v 30. letech.

Investoři na obou stranách Atlantiku se kvůli obavě z "dvojité" (double-dip) recese a evropského bankovního krachu ve čtvrtek vrhli na nákup dluhopisů nejsilnějších průmyslových států, čímž výrazně srazili investorské výnosy. Výnosy z německých dluhopisů spadly na 2,08% a švýcarské tříměsíční dluhopisy se dokonce propadly hluboko do mínusu.

Trhy byly šokovány propadem výrobního indexu Philadelphia Federal Reserve z červencových plus 3,2 na srpnových minus 30,7, což je jeden z nejhorších zaznamenaných propadů.

"To je katastrofální kolaps," zhodnotil situaci Rob Carnel z investiční společnosti ING. Podle Andrewa Robertse z RBS se investoři obávají, že evropské banky ztratily plný přístup na sedmibilionové americké trhy, což je vystavuje bezprostřednímu riziku úplného vytlačení z dolarových trhů.

Neidentifikovaný evropský věřitel vyzvedl 500 milionů dolarů swapu s americkým Fedem z Evropské centrální banky, což indikuje neexistující přístup na trhy. Američtí investoři zkázu dokonali kvůli šíření finanční krize v eurozóně a německému odmítání jakékoliv formy eurobondů nebo fiskální unie.

Guvernér rakouské centrální banky a člen ECB Ewald Nowotny řekl listu Wirtschaftsblatt, že americký peněžní trh se stále více zdráhá financovat EU, avšak připsal to změně amerických bankovních pravidel. Podle Nowotného je "dvojitá" recese nepravděpodobná, ale nikdo by neměl být lhostejný, neboť "jsme se z historie bolestně poučili", že globální propad může udeřit neočekávaně. Jeho osobní obavy zahrnují náhlý propad Evropy do "japonské" stagnace.

Bank for International Settlements sdělila, že německé, nizozemské, švýcarské a britské banky mají dohromady dolarový deficit ve výši zhruba jednoho bilionu dolarů. Globální dolarový deficit činí pět bilionů a odráží postavení dolaru coby hlavní mezinárodní měny.

"Mnoho nechybí, aby mezibankovní trh zkolaboval," řekl Lars Frisell ze švédské Riksbank. "Je mimořádně důležité, aby se neopakovala situace z roku 2008."

Finanční společnost Morgan Stanley varovala, že Evropa i USA jsou "nebezpečně blízko recesi". Banky tvrdí, že opakování scénáře z roku 2008 je nepravděpodobné, protože domácnosti a firmy jsou dnes méně zadluženy, avšak existuje riziko, že eurozóna upadne do politického zmatku a umožní tak státní bankroty. "To může položit celý finanční systém," sdělila MS.

Ekonomka Elga Bartschová z ECB tvrdí, že eurozóna zůstává "nejslabším článkem" v globálním řetězu. Jihoevropské státy už nemohou aplikovat nouzový finanční stimul a možná budou nuceny zpřísnit fiskální politiku, aby uspokojily držitele dluhopisů. Podle Bartschové bude ECB možná počátkem roku 2012 muset začít snižovat úrokové sazby.

Evropské banky zasáhla vlna výprodejů, přičemž akcie Société Générale ztratily 12%, Comerzbank 10% a Deutsche Bank 6%.

Podle šéfa německé bankovní federace Andrease Schmitze by evropští lídři měli přijmout nutnost změn v Lisabonské smlouvě a zásadní reformy Maastrichtského systému, pokud má měnová unie přežít. "Měnová unie nezkolabuje kvůli slabším členům, ale kvůli tomu nejsilnějšímu," kritizoval Schmitz německé vedení.

Bývalý předseda EK a otec eura Jacques Delors vyzval k záchraně evropského projektu prostřednictvím částečného sdílení dluhů, které by mělo zabránit degeneraci EU v pouhou zónu volného obchodu.

"Otevřete oči: euro a Evropa jsou na pokraji propasti. Evropští představitelé od počátku krize odmítají čelit realitě," řekl Delors belgickému listu Le Soir. Pozastavil se zejména nad skutečností, že po červencovém summitu odjeli na dovolenou, aniž aktivovali dohodnutá nouzová opatření.

Podle Delorse se francouzská politika omezuje na to bránit Německu v opuštění lodi, "avšak abnormální ego Nicolase Sarkozyho se ukazuje být překážkou."

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6762

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011