Vše fungující se boří

19. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

Boří se to, co funguje, místo aby se měnilo to, co funkční není. Zatímco přepracování zákona by stálo pouze námahu a čas, sociální reforma, jak ji předkládá MPSV bude stát především spoustu peněz daňových poplatníků. Jen jedna veřejná zakázka MPSV za všechny: obnova softwaru vyjde všechny občany ČR na cca 300 milionů korun. Avizovaná úspora panem ministrem Drábkem 180 milionů bere za své. Odboráři tvrdí, že je reforma špatně spočítaná a přinese propad příjmů o 20 miliard za rok!

Málokdo z veřejnosti problematice systému ÚP rozumí, spíše jí rozumět nechce a na to naše Ministerstvo práce a sociálních věcí tzv. hřeší. Média zcela záměrně mluví pouze o snižování platů úředníků, což je sice čtivé, ale odvádí to od mnohem zásadnějších informací.

Na počátku celého problému totiž stojí člověk, který žádá o pomoc. A tento člověk na celou nesystémovost nutně doplatí. A jsou to také lidé postižení, staří, nemocní. Místo efektivního hledání způsobu, jak naložit s problémem například dlouhodobé nezaměstnanosti , s lidmi, kteří systém zneužívají, budou se trestat lidé, kteří převážnou část svého života pracovali, a tudíž přispívali státní kase. Za trest budou bez ohledu na vzdělání po 2 měsících v evidenci ÚP hnáni s koštětem na chodník.

Dodnes nevíme, jak vlastně budeme vyplácet dávky v hotovosti - nejsou nijak upravovány prostory a stihnou se vůbec sociální karty vyrobit a zavést? Neumíme si představit, že kartu klient ztratí, z čeho bude žít, dokud nebude vystavena nová...

Reforma také rozhodně vede ke konci individuálního přístupu k člověku, k jeho specifickým potřebám a problémům, což by mělo (a v roce 2003 se reforma touto cestou snažila ubírat) být tím nejpodstatnějším vůbec v celém oboru sociální péče. Tak by se totiž rozhodně lépe odhalovalo i zneužívání dávek či podpory v nezaměstnanosti. Čím dál jsme od člověka-klienta, tím pravděpodobnější je špatné zacílení naší nejen peněžité pomoci.

Pokud je v dnešním systému dávek pro jejich vyplacení jedinou podmínkou nemít peníze, je zřejmě chyba v zákonech, nikoliv na straně úředníka, který musí tento zákon respektovat. Dokonce ani žádné předchozí odvody státu na daních nejsou podmínkou - viz cizinci.

I práce tzv. načerno by si zasloužila více pozornosti, nikoli však se zacílením na nezaměstnaného, ten je pod tlakem potřeby prostředků na přežití, lepší by bylo uvažovat o snížení odvodů za zaměstnance, které je pro mnohé firmy velmi zatěžující a rozhodně je to nemotivuje k náboru nových lidí.

Pokud budeme pouze trestat a nebudeme mít snahu společně s nezaměstnanými hledat, jak z problému ven, nebude mít o takové služby nikdo zájem a poroste kriminalita, která nám všem ze státního rozpočtu notně ukrojí.

Nejvíce postrádáme diskusi s odbornou veřejností, s řediteli, vedoucími úřadů, kterých se změny týkají a kteří pracují v dané oblasti leckdy i dvacet let.

Členové základní odborové organizace ÚP Litoměřice
Úřad práce České republiky, krajská pobočka v Ústí nad Labem,
kontaktní pracoviště v Litoměřicích
Michalská 12
412 01 Litoměřice
tel.: 950 133 441
e-mail: lenka.spittova@lt.mpsv.cz

0
Vytisknout
17807

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2011