Libye: Kaddáfího režim končí

22. 8. 2011

čas čtení 7 minut

  • "Stovky libyjských vzbouřenců" zaútočily na hlavní vojenskou budovu sídla Muammara Kaddáfího v Tripolisu, informuje Associated Press.
  • Bývalý chorvatský prezident Stipe Mesič uvádí, že Kaddáfí prý tvrdil minulý týden, že odstoupí a dovolí demokratické reformy, pokud NATO přestane bombardovat.
  • Muammar Kaddáfí je naživu a je v pořádku, řekl šéf ruské šachové federace Kirsan Iljumžinov. Mluvil s ním v úterý telefonicky.
  • Kaddáfího kdysi mocný syn Saif al-Islam (39) se sebevědomě objevil v Tripolisu na veřejnosti, aby dokázal, že není zatčen. Zdůraznil, že ani jeho otec neutekl z města. Hovořil o tom, že "libyjský lid včera a dnes povstal a zlomil páteř vzbouřenců, krys a gangů". Vzbouřenci předtím tvrdili, že ho zatkli a předají ho mezinárodnímu trestnímu soudu do Haagu za zločiny proti lidskosti při libyjském povstání, kdy údajně nařídil, aby byly stovky lidí zastřeleny. Jeho zatčení potvrdil prokurátor mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo. Před novináři se Saif al-Islam vyjádřil: "Ať jde trestní dvůr do prdele!" Podle televize Al Džazíra uprchl ze vzbouřeneckého zajetí i Kaddáfího syn Mohammad. Podle některých pozorovatelů z toho vyplývá, že narativ o tom, že vzbouřenci ovládli Tripolis, nemusí být pravdivý. Neexistují skoro žádné informace přicházející z druhé strany konfliktu a světová média přinášejí jen jednostranný pohled.
  • Čínský státní deník The Global Times varuje že za rekonstrukci Libye po nynějším konfliktu jsou odpovědné západní země "Svržení Kaddáfího je zábavou pro média, ale debata o rekonstrukci je nezajímá," píše list. "Západ musí převzít zodpovědnost za odstranění chaosu, který vytvořil v Libyi.
  • Podle listu New York Times se odehrála vzbouřenecká ofenzíva proti Tripolisu spolu s povstáním tamějšího obyvatelstva. Vzbouřencům ovšem vydatně pomáhali rozsáhlým zásobováním zbraněmi, pohonnými hmotami, léky a potravinami britské, francouzské a katarské jednotky a intenzivní bombardování letadly NATO a bezpilotními americkými bombardovacími stroji typu Predator. Američtí činitelé a činitelé NATO charakterizovali ofenzívu jako pečlivě zkoordinovaný útok na Tripolis ze tří stran.
  • Britský deník Daily Telegraph informuje o tom, že britská rozvědka hrála význačnou roli při podpoře vzbouřenců proti Kaddáfímu. Britáie vzbouřence vyzbrojila a vypracovala pro ně strategii jak dobýt Tripolisu. Británie zdůraznila, že je důležité, aby v Libyi nedocházelo k násilné pomstě. Začala realizovat stabilizační plány, aby nedošlo k chaosu jako po americké invazi do Iráku r. 2003.
  • Muammar Kaddáfí se dále skrývá, není známo, kde se nachází. Libyjští rebelové posilují svou kontrolu nad Tripolisem. Kaddáfího jednotky už v Tripolisu ovládají jen malé enklávy. Náhlý úspěch vzbouřenců v Tripolisu se přičítá buď pomoci od NATO, síle jednotek v západních horách, či silnému odporu proti Kaddáfímu, převládajícímu v Tripolisu - o němž se dosud nevědělo. NATO konstatuje, že bude pokračovat s bombardováním, dokud se všechny Kaddáfího jednotky nevzdají, anebo se nevrátí do kasáren.
  • Egypt uzná vzbouřeneckou Národní prozatímní radu jako legitimní vládu sousední Libye.
  • Libyjská státní televize přestala vysílat.
  • Britský premiér David Cameron pronesl projev o situaci v Libyi. Uvedl: Většina Tripolisu je pod kontrolou vzbouřenců. V některých částech města dál probíhají prudké boje. NATO neví, kde je Kaddáfí. O tom, co se má stát s Kaddáfím, "musí rozhodnout libyjský lid". Cameron je přesvědčen, že rozhodnutí NATO zasáhnout v Libyi bylo plně ospravedlnitelné.
  • V centru Tripolisu probíhají prudké boje, především kolem Kaddáfího sídla.
  • Mluvčí vzbouřenců Mahmout Shammam přislíbil, že se Kaddáfímu nic nestane a že vzbouřenci chtějí, aby byl v Libyi postaven před soud. Uvedl v televizi Sky News: "Nebudeme stoupence režimu soudit, řekneme jim, že jsou to Libyjci, že to jsou naši bratři a sestry a požádáme je, aby se přidali k revoluci. Chceme vytvořit stát, kde všichni dostanou dobré vzdělání, a tak dále. Šíří se pověsti o tom, kde se skrývá Kaddáfí. My zaručíme pro něho i pro jeho rodinu bezpečí. Chceme, aby byl postaven před soud v Libyi a ne na žádném jiném místě na světě. Chceme vytvořit právní stát a chceme ho vidět před soudem." Na dotaz, zda lidé páchají plenění, dodal: "Je velmi obtížné zvládnout lidi a tyto emoce, ale žádáme je o to.. aby se nikomu nemstili. Děláme všechno, co je v našich silách, ale po 42 letech diktatury mají lidé právo vyjádřit své emoce. Ale chceme jim říct, aby své emoce zvládli a neporušovali zákon a pořádek."
  • Kaddáfí zřejmě dostane azyl v Angole nebo v Zimbabwe, informuje televize Al Džazíra.
  • Mluvčí mezinárodního trestního soudu potvrzuje, že Kaddáfího syn Saif al-Islam byl zadržen.
  • Libyjští vzbouřenci dosáhli Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • NATO uvedlo v prohlášení, že se Kaddáfího režim "zjevně rozkládá".
  • Al Džazíra informovala, že dva Kaddáfího synové, Said al-Islam a Al-Saadi byli zatčeni a třetí syn, Muhammad, se vzdal.
  • V neděli o půlnoci byl vzbouřenecký konvoj méně než kilometr od Zeleného náměstí v centru Tripolisu.
  • Televize v Tripolisu odvysílala tento Kaddáfího telefonický apel: "Krásný Tripolise, promění vás v hromadu trosek. Imámové z mešit, musíte teď odejít a pochodovat. Vyjděte do ulic se zbraněmi. Všichni. Nesmíte mít strach!"
  • NATO zdůrazňuje, že dál bude plnit v Tripolisu svůj mandát, totiž ochraňovat civilisty.
  • Mluvčí Kaddáfího vlády Moussa Ibrahim uvedl, že od poledne bylo v Tripolisu usmrceno 1300 lidí a 5000 zraněno. Varoval, že NATO bude pohnáno k odpovědnosti, "morálně i právně" za toto vraždění. Na tiskové konferenci Ibrahim uvedl: "Nemocnice ani nedokáží takový počet mrtvých zvládnout. Život byl normální a poklidný v tomto krásném městě a nyní ho akce NATO proměnily v peklo. NATO útočí na dobrovolníky, kteří vyšli z domovů na obranu svých měst a NATO poskytuje leteckou podporu pro ozbrojené gangy, které nemají žádný politický projekt, žádný skutečný sen pro Libyi. Jsou naplněni nenávistí. Jediné, co chtějí, je zničit toto krásné město. Očekáváme, že počet mrtvých bude stoupat, že to předčí veškerou představivost. Je to opravdu tragická událost, která se tu před vámi v Tripolisu odehrává, podporovaná mocí NATO. Protože NATO zabíjí všechno, co se pohybuje, aby mohli vzbouřenci pokročit, tak apelujeme na svět. Lidé v mém městě jsou každý den zabíjeni a nemohou nikam utéci. Jsme velmi odolní a stále jsme velmi silní a máme stále mnoho tisíců bojovníků, kteří nemají kam jít, jen mohou bojovat, takže to zvýší počet mrtvých. Obě strany se strašně bojí té druhé, tak zastavme všechny vojenské operace. NATO může nařídit vzbouřencům, aby okamžitě přestali a my můžeme nařídit našim vojákům a dobrovolníkům, aby okamžitě přestali."

0
Vytisknout
8194

Diskuse

Obsah vydání | 24. 8. 2011