Indie: Bouřlivá středostavovská rebelie proti korupci

20. 8. 2011

čas čtení 3 minuty

< Anna Hazare při protikorupční demonstraci v Dillí

V Indii musíte platit úplatky za všechno, píše v deníku Guardian Jason Burke. Policii musí majitel restaurace platit každý měsíc v přepočtu kolem 4000 Kč, aby směl restauraci dál provozovat. Musíte platit, má-li si vás všimnout schopný lékař ve veřejném zdravotnictví. Musíte platit, máte-li dostat dítě do dobré školy.

Lidé už toho mají dost. Desetitisíce Indů vyšlo do ulic demonstrovat proti všeobecně rozšířené korupci. Symbolem povstání proti korupci se stal čtyřiasedmdesátiletý Anna Hazare. Obrovskou podporu pro něho vyvolalo to, že byl uvězeněn jako "hrozba veřejnému pořádku". Uspořádal hladovku a odmítl opustit vězení, když mu řekli, že může jít. Odešel teprve, když mu dali svolení, aby uspořádal patnáctidenní hladovku ve veřejném parku.

Hazarův PR tým, na celé čáře vítězí nad neohrabanými a pomalými oficiálními vládními mluvčími. Manmoham Singh, indický premiér, má neposkvrněnou pověst slušného člověka, ale vznikl dojem, že je mimo a neví, co se mu v zemi děje.

Hazare požaduje vytvoření mocného nového protikorupčního obmudsmana, který by měl právo vyšetřovat vysoké politiky, státní činitele i soudce. Jeho kritikové to odmítají, že by to bylo "nedemokratické", avšak pro mnoho lidí je Hazare hrdina. "Aspoň dělá něco. Nikdo jiný nic nedělá."

I když je úplatkářství široce rozšířeno po celé Indii, současní demonstranti pocházejí hlavně z měst, jsou vzdělaní a relativně bohatí. Vznikla rebelie středních vrstev. Přicházejí zprávy, že mnoho podniků, například těch, pracujících v oblasti IT, má problémy se zaměstnanci, neboť více než polovina zaměstnanců se účastní současných pouličních protestů. V protestech hrají velmi významnou roli i učitelé, právníci a lékaři.

Hazare má zejména silnou podporu mezi těmi občany, kteří měli v poslední době prospěch z rychlého hospodářského rozvoje soukromého sektoru v Indii, ale jsou frustrováni nezreformovaným veřejným sektorem, který poskytuje špatné služby. Demonstranti jsou většinou mladí.

Desítky milionů kvalifikovaných mladých lidí vycházejí každoročně ze škol na indický trh. Státní instituce nedokáží držet krok s nároky těchto mladých lidí, kteří mají prospěch z bouřlivého hospodářského rozvoje země.

Vysocí politikové z Kongresové strany tvrdí, že v rozvojové zemi je určitá míra korupce "nevyhnutelná". Avšak analytikové poukazují, že problém Indie, která je na žebříčku vnímané korupce, který sestavuje Transparency International, na 87. ze 178 zemí světa, je unikátní. (ČR je mimochodem v tomto žebříčku na místě 53).

Zaplatil jsem úplatek

Loni v říjnu založil Raghunandan Thoniparambil, bývalý indický státní úředník server Ipaidabribe (Zaplatil jsem úplatek). Přes 12 000 lidí tam vylíčilo své případy, kdy byli nuceni zaplatit úplatek.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8083

Diskuse

Obsah vydání | 22. 8. 2011