Osmnáctiletí Angličané se zoufale snažili dostat na univerzitu

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Maturity v Anglii jsou písemné, konají se celostátně v tentýž den a písemky opravují anonymně komise učitelů rekrutujících se z jiných škol. Výsledky maturitních zkoušek dostávají studenti o několik měsíců později písemně domů poštou, a to přesně v tentýž den, letos to bylo 18. srpna 2011.

Středoškolští studenti jsou registrováni s předběžnými žádostmi o univerzitní studium na celostátním univerzitním serveru www.ucas.ac.uk, ale k definitivnímu přijetí potřebují konkrétní výsledky maturitních zkoušek. Přijímací zkoušky se na britských vysokých školách (s výjimkou některých uměleckých škol a pohovorů na Oxfordu a v Cambridgi) nekonají. Pokud byly jejich výsledky horší, než se očekávalo, univerzita je nepřijme a žadatelé o studium musejí v den, kdy dostali výsledky maturit, na tomto serveru hledat jiné studijní alternativy.

To přesně se dělo v Anglii ve čtvrtek 18. srpna. Od září 2012 však budou vysokoškolští studenti v Anglii platit za univerzitní výuku roční školné až 9000 liber ročně (i když až po absolutoriu a až jejich plat dosáhne 21 000 liber ročně). Proto je o studium, zahájené letos na podzim, kdy se zatím platí jen 3225 liber školného ročně, obrovský zájem.

Server UCAS zaznamenal ve čtvrtek dopoledne proti loňsky čtyřnásobně velký nápor žadatelů a k velké frustraci studentů byl na několik hodin vyřazen z provozu.

O studium od září 2011 žádalo 282 487 uchazečů. V pondělí ve čtvrtek se ucházelo o každé zbývající volné místo na univerzitě pět žadatelů.

Mnoho lidí se nedostalo na vysokou školu navzdory tomu, že při maturitě dostali samé jedničky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6448

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011