Izrael provedl letecké údery proti Gaze jako odplatu za útoky v Ejlatu

19. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Nejméně šest Palestinců bylo usmrceno během izraelského leteckého úderu na Rafu několik hodin po palestinských útocích v jižním Izraeli, při nichž zahynulo nejméně sedm Izraelců.

Izraelští civilisté i vojáci se stali ve čtvrtek terčem soustředěných útoků extremistů na jihu země. Šlo o odvážné a koordinované akce, při nichž bylo usmrceno nejméně sedm osob a asi 40 bylo zraněno.

Izraelská vláda a armáda oznámily, že útočníci přišli z Gazy, a přislíbily, že použijí při odplatě "plnou sílu". Hamas odmítl odpovědnost a řekl, že bude hájit Gazu "ze všech sil". Během několika hodin usmrtili Izraelci leteckým úderem v městě Rafah v Gaze nejméně šest Palestinců, údajně i včetně velitele Výboru pro lidovou obranu Abú Avada Nejraba.

Předtím usmrtili Palestinci šest izraelských civilistů a jednoho vojáka. Došlo k třem různým útokům, včetně střelby z ručních zbraní, dělostřeleckých granátů a silniční bomby. Při prvním útoku, na autobus č. 392 z Be'er Ševy do Ejlatu začali tři lidé v automobilu střílet na autobus ze samopalů. Při druhém útoku bylo vyhozeno do povětří bombou umístěnou na silnici armádní vozidlo. Třetí incident byla přestřelka mezi izraelskými vojáky a extremisty.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5422

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011