V Indii se obyvatelstvo bouří proti korupci

19. 8. 2011

čas čtení 2 minuty



Obrovskou popularitu a podporu po celé Indii má třiasedmdesátiletý bývalý armádní řidič Anna Hazare, který se stal celonárodním symbolem boje proti korupci. Když oznámil svůj úmysl zahájit hladovku, aby vláda schválila podle jeho návrhů nový zákon o vytvoření protikorupčního ombudsmana, jemuž by se musely zodpovídat všichni politikové, včetně premiéra, úřady ho uvrhly do vězení. To vyvolalo obrovské protesty a nyní za intenzivního zájmu celostátních médií i desetitisíců stoupenců vyšel Anna Hazare z vězení v New Delhi a připravuje se na zahájení své patnáctidenní hladovky.

Odvážný Hazarův postoj proti vládní korupci podporuje obrovské množství Indů a premiér Manmoham Singh, je v defenzívě. Vláda bojuje s celou řadou korupčních skandálů. Asi 2000 osob se shromáždilo před tiharským vězením v New Delhi v pátek ve snaze zahlédnout aktivistu, oblečeného v bílém, který používá taktiky Mahatma Gandhího ve snaze donutit vládu, aby přijala jeho návrhy protikorupčního zákona.

Vládní úředníci obviňuje Hazareho, že zneužívá tradiční indické způsoby protestu k tomu, aby podvrátil legislativní proces a donutil zvolené činitele, aby realizovali jeho agendu.

Hazare se stal ve svém státě Maharaštra za poslední měsíce nejvýznamnějším sociálním aktivistou za dlouhá desetiletí. Uspořádal celou řadu hladovek, jimiž donutil státní struktury, aby realizovaly reformy. V jednom případě donutil státní úředníky kapitulovat tím, že si dal závazek mlčení.

Hazare vyvolal celonárodní pozornost v dubnu, kdy uspořádal čtyřdenní hladovku, aby vláda schválila zákon o vytvoření protikorupčního inspekčního orgánu. Tento týden se stal symbolem celoindického hněvu zaměřeného proti korupci.

Po jeho zatčení v úterý vyšly do ulic tisíce většinou středostavovských Indů ve městech po celé Indii na jeho podporu.

Podrobnosti v angličtině

0
Vytisknout
6569

Diskuse

Obsah vydání | 19. 8. 2011