Poločas rozpadu

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

V době dvacátého výročí založení by mělo SNS místo přehlídek počítat vážné ztráty. Ázerbajdžánský prezident Ilcham Alijev na summit v Dušanbe v termínu 2.-3. září nepřijede. Předpokládá se, že příčinou jsou nepovedené rozhovory o Karabachu, které měl Alijev s Medvěděvem v Soči. Experti hodnotí tento krok jako signál Moskvě - Rusko v očích partnerů přestává být prostředníkem zvládání konfliktů. A co více, je obviňováno z rozdmýchávání hospodářských válek s cílem dosáhnout pro Kreml výhodných ekonomických a politických dohod. Takový názor vyjadřují především země GUAM (Gruzie, Ukrajina, Ázerbájdžán, Moldávie).

Rok označený za rok SNS není z nejpovedenějších. Zejména pokud jde o integraci, kde bylo plánováno posunout dále záležitosti Celní unie (Rusko, Bělorusko, Kazachstán).

"Putin prakticky zablokoval smlouvu o volném obchodu, a to byl přitom cíl, o nějž usilovaly všechny státy SNS. Bez něj všechny ostatní programy Společenství představují pouze varianty vzájemné pomoci v různých oblastech...", říká ředitel kyjevského Institutu pro politickou analýzu a mezinárodní výzkum Sergej Tolstoj.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
8776

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011