Dva mladíci odsouzeni ke čtyř letům vězení za to, že umístili výzvu k výtržnostem na Facebooku

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva mladí muži, kteří umístili na Facebooku výzvu k výtržnostem ve svých městech, byli u soudu v Chesteru odsouzeni na čtyři léta do vězení, i když na výzvy nikdo nereagoval.

Jordan Blackshaw, 20, vytvořil na Facebooku "událost" nazvanou "Násilnosti v městě Northwich" pro noc z 8. srpna, ale na místo schůzky kromě policie nepřišel nikdo. Blackshaw byl okamžitě zatčen.

Perry Sutcliffe, 22, z Warringtonu vytvořil na svém Facebooku v ranních hodinách 9. srpna webovou stránku s názvem "Výtržnosti ve Warringtonu". U soudu svědčili městští činitelé, že to ve městě vyvolalo paniku. Když se Sutcliffe dopoledne probudil s kocovinou, stránku zlikvidoval a omluvil se s tím, že to byl vtip. Jeho zpráva byla rozšířena mezi 400 jeho kontaktů na Facebooku, ale k žádným výtržnostem nedošlo.

Oba mladí muži byli odsouzeni k čtyřem letům vězení v nápravném zařízení pro mladistvé. Tvrdé tresty se staly terčem kritiky od obhájců a organizací na obranu občanských práv. Ti kritizují "nepřiměřené" tresty pro některé výtržníky.

Zjištění, že tajemníci soudců doporučili magistrátním soudcům, aby ignorovali při odsuzování výtržníků normální předpisy pro rozsudky, vyvolalo znepokojení u celé řady právníků, kteří se obávají, že to vyvolá množství odvolacích řízení.

V úterý byl také varován jeden mladý muž, že může být odsouzen do vězení za to, že si během výtržností vzal kornout se zmrzlinou. Anderson Ferdandes, 22, byl obžalován u magistrátního soudu v Manchesteru z krádeže za to, že si vzal dva kopečky kávové zmrzliny a kornout v cukrárně v centru města. Zmrzlinu pak dal někomu jinému, protože mu nechutnala.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7524

Diskuse

Obsah vydání | 18. 8. 2011