KRIZE BRITSKÉHO HODNOTOVÉHO SYSTÉMU:

Premiér Cameron chce anglické policii vnutit amerického šéfa, britští policisté zuří

15. 8. 2011

čas čtení 4 minuty

Bill Bratton, bývalý šéf americké policie v Los Angeles a v New Yorku, má "vážný zájem" o funkci ředitele Scotland Yardu. Tvrdí, že dokáže "vyvést anglickou policii" z "krize" navzdory rozpočtovým škrtům.

Bývalý americký policejní šéf Bill Bratton o sobě tvrdí, že je "pokrokový" a že vyvede britskou policii z "krize" a sníží zločinnost, navzdory rozpočtovým škrtům. Britskou policii po výtržnostech z minulého týdne "zreformuje".

Bratton sdělil listu Guardian, že má "vážný zájem" o uprázdněnou funkci šéfa Metropolitní londýnské policie, i když ministryně vnitra Theresa May zakázala, aby se o tuto funkci ucházeli cizinci. Bratton zdůraznil, že je kvůli tomu místu ochoten přijmout britské občanství.

Cameron učinil Bratton svým osobním poradcem pro otázky gangů a kriminality poté, co ministerstvo vnitra odmítá ustoupit od podmínky, že šéf britské policie musí být Brit.

Série veřejných sporů mezi konzervativci a policií se v neděli zintenzivnila. Britská Konzervativní strana a vysocí policisté se hádají ohledně toho, kdo nese vinu za to, že v ulicích převládli výtržníci, kdo má zásluhu na potlačení násilností a zda škrty v policii ohrozí veřejnou bezpečnost.

  • Chris Sims, velitel policie v regionu West Midlands, kritizoval "prázdné fráze" premiéra Davida Camerona o "nulové toleranci" kriminality - teorii "nulové tolerance" použil Bratton v New Yorku. Sims vydal prohlášení, v němž se praví: "Dál spolupracuji s policejními úřady na vypracovávání policejní reakce, která bude v souladu s dobrou policejní praxí a nebude otrocky závislá na přijímání prázdných frází".
  • Theresa May, britská ministryně vnitra, reagovala na kritiku policie, že se politikové policii pletou do práce, slovy, že je jejím úkolem sdělovat policii "to, co si přeje veřejnost". V rozhovoru s deníkem Guardian zaútočil Bratton na ty policisty, kteří odmítají "odbornost ze zahraničí" a varuje před jejich "zápecnictvím".
  • Londýnský primátor Boris Johnson zdůraznil, že bude dál bojovat za větší počet policistů.
  • Jmenování Američana Brattona premiérovým "poradcem pro gangy" kritizoval o víkendu Sir Hugh Orde, předseda Asociace velitelů britských policejních sil. Orde odmítl požadavek, aby se do čela britské policie postavili cizinci, jako "prostě pitomost". Bratton zaútočil na Orda a poukázal na to, že byl Orde úspěšným policejním velitelem jako Angličan v Severním Irsku. "Ten randál ohledně cizinců mi přijde ironický," řekl Bratton. Dodal, že američtí policejní velitelé by byli vyhozeni z místa, kdyby si dovolovali mluvit proti politikům tak, jak to činí velitelé policie v Anglii.
  • Bratton tvrdí, že učiní britské ulice bezpečnějšími. Dodal, že američtí policejní velitelé ukázali svým britským kolegům, jak dokáží dosáhnout poklesu zločinnosti navzdory snižujícím se policejním rozpočtům. V Los Angeles, kde byl Bratton velitelem policie do roku 2009, navzdory vysoké nezaměstnanosti a patnáctiprocentnímu škrtu v policejním rozpočtu poklesla zločinnost o 10 procent.
  • Velitel Chris Sims řekl v neděli: "Očekávám, že se budu zodpovídat ze svých rozhodnutí, která jsem učinil během minulého týdne a která, jak jsem přesvědčen, byla plně v souladu s dosažitelnými informacemi a zdroji. Jsem hrdý na to, jak rychle naše policie přijala v reakci na tuto bezprecedentní situaci novou taktiku."
  • Britské soudy odsuzují výtržníky k přísným trestům. Sims v té souvislosti zdůraznil, že nesmíme zapomínat na slitování: "Rozsudky jsou tvrdé a je to ospravedlnitelné, ale nesmíme zapomínat na slitování pro některé velmi poškozené mladé lidi, kteří se zapletli do těchto incidentů."
  • Tim Godwin, prozatímní velitel londýnské policie, poukázal na to, že kritika "rozčílila" jeho velitelský tým i policisty v ulicích. Andy Trotter, velitel Britské dopravní policie a odborník na veřejný pořádek, který vážně uvažuje o tom, že zažádá o funkci velitele londýnské policie, zdůraznil, že vládní tvrzení, že rozpočtové škrty policii nepoškodí, prostě není důvěryhodné.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8240

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011