Pákistán údajně poskytl Číně přístup k tajnému americkému vrtulníku

15. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Pákistán údajně poskytl Číně přístup k dosud neznámému vrtulníku kategorie "stealth", který se zřítil během květnové akce speciálních jednotek zacílené na zabití Usámy bin Ládina. Stalo se tak navzdory výslovným žádostem CIA.

Pokud se zpráva o níž dosud informoval pouze list Financial Times potvrdí, dále to poškodí otřesené vztahy mezi USA a Pákistánem, které se po květnovém nájezdu ocitly na historicky nejnižším bodě a od té doby se mírně zlepšily.

Během nájezdu jeden za dvou modifikovaných vrtulníků Blackhawk, o němž se předpokládá, že disponuje neznámou kapacitou kategorie "stealth", utrpěl poruchu a zřítil se, což speciální jednotky donutilo stroj opustit.

Podle FT odvolávajících se na zdroj ve zpravodajských službách nyní USA disponují informací, že Pákistán, a zejména tajná služba ISI, poskytl v Abbottabádu čínské armádě přístup ke zřícenému stroji.

Podle tohoto tvrzení Pákistán, který udržuje s Čínou úzké vztahy, dovolil zpravodajským důstojníkům svého spojence vyfotografovat zřícený vrtulník a odebrat vzorky speciálního povlaku, který umožnil americkému stroji vyhnout se zaměření pákistánským radarem.

Nikdo z pákistánské armády se pro agentury ke zprávě FT nevyjádřil, avšak direktorát služby ISI informaci popřel. Podle listu FT informaci popřel i šéf armádního štábu Ašfak Kajání.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8370

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011