Německo s Francií prosazují vznik evropské ekonomické vlády

17. 8. 2011

čas čtení 1 minuta

Dva nejsilnější státy EU se v dluhové krizi daly opět dohromady. Kancléřka Merkelová a prezident Sarkozy prosazují vznik evropské ekonomické vlády a ještě některá další zásadní opatření.

Odpovědí na finanční krizi má být ještě více integrace - to je odpověď, kterou předkládají skeptickým investorům nejvyšší představitelé obou zemí po úterním setkání v Elysejském paláci. Konvergence a integrace, podle Merkelové "nová fáze spolupráce" v eurozóně - to má uklidnit rozkolísané finanční trhy.

Německo i Francie patří mezi jádrové státy měnové unie, chtějí tedy přijít s dobrým příkladem. Ministři hospodářství a financí obou zemí se mají scházet dvakrát ročně, aby vzájemně sladili rozpočtové plánování. Pak by měly obě vlády možnost kalkulovat s přiblížně stejným hospodářským růstem.

Ještě dále jde plán obou představitelů na úzké provázání zdanění podniků. Společnosti z obou zemí by měly mít možnost počítat se srovnatelnými daňovými podmínkami a daňovými základy.

Více integrace a konvergence by mělo být i v evropské patnáctce. Partnerům v měnové unii předkládají Merkelová a Sarkozy návrh na evropskou ekonomickou vládu: Šéfové států a vlád členských zemí by se měli dvakrát do roka setkat a koordinovat hospodářskou a finanční politiku.

V čele zmíněného orgánu by měl stát předseda Evropské rady Herman van Rompuy.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
8834

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011