Kalousek šetří, škrtá, omezuje, špatný je však (v tomto případě) J.Dobeš (MŠMT)

16. 8. 2011 / Jiří Baťa

čas čtení 4 minuty

Stejně tak bychom to mohli aplikovat na jeho jmenovce z ministerstva dopravy a jiné ministry a orgány veřejné správy. Bičem práská Kalousek, ostatní jen skáčou.

Je proto až neuvěřitelné, jak jsou naši někteří politici "oprsklí", ale také farizejští a pokrytečtí. Mám tím na mysli politiky z TOP 09, i když ti ostatní z koalice nejsou o nic lepší. Ba mnohdy ještě horší. Ale to, s jakou neskrývanou nespokojeností se TOP 09 obula do ministra Dobeše za jeho plánované snižování mezd u nepedagogických pracovníků škol, stojí za zaznamenání.

Především chci předeslat, že ani já se snižováním mezd těmto lidem nesouhlasím, stejně jako nesouhlasím s dalšími drastickými opatřeními ze strany vlády, nezastávám se ministra Dobeše, ale způsob, kterým dávají "Topáci" najevo svou nevoli, je skutečně pozoruhodný. Už proto, že ministr školství, mládeže a tělovýchovy Dobeš je přímo tlačen či nucen k takovému kroku samotným ministrem financí Kalouskem (TOP 09). Je proto zcela šokující prohlášení šéfky školského výboru Sněmovny Anny Putnové (TOP 09)když říká, že:

"Je absolutně nepřijatelné hledat úspory tak, že opakovaně snížím platy lidí, kteří jsou pro chod školství důležití a kteří se nemohou bránit!" To je velmi zajímavé poznání této dámy jak z hlediska nespravedlnosti a nekorektnosti, tak ze skutečnosti, jak jí najednou dochází důležitost a nepostradatelnost, potažmo obranná nemohoucnost nepedagogických pracovníků ve školství! Jakoby jiní pracovníci v jiných oborech a zaměstnáních, kde dochází ke stejným jevům, byli méně důležití, ale bránit se (zřejmě) mohou!

Nemám samozřejmě na mysli to "nadnormativní" množství "glotorukávníků" (administrativních pracovníků) jak na ministerstvech, tak v jiných orgánech, tam nějaké snižování platů není vůbec na místě, tam je zapotřebí propouštět, ale je řada pracovních míst, které jsou platově podceňovány právě jen díky jakési obecné přezíravosti z méněcennosti jako méně hodnotné a společensky zneuznávané práce. Jako příklad možno uvést uklízečky a méně kvalifikované pomocné síly (obsluha WC, čističi oken, sběrači odpadků na veřejnosti atd.), ale zkusme si představit, kdyby se v kancelářích, školách, nemocnicích, veřejných WC či prostranstvích neuklízelo, nečistilo a nedělala se údržba. Tak, jak se stát neobejde bez (dobrých) ministrů (kterých je pohříchu jako šafránu), tak se stát neobejde bez těchto lidí.

Není podstatné, co ještě musí, proti vůli představitelů TOP 09, ministr Dobeš ve svém resortu učinit, aby se vešel do nastavených "osekaných" a "utažených" limitů státního rozpočtu koaličního ministra financí Kalouska. Že totiž ministr Kalousek bere i tam , kde už téměř nic není, že omezuje, resp. ruší řadu příspěvků, příplatků, snižuje výdaje na různé služby atd. atd., to je zřejmě paní poslankyni Putnové, s prominutím, "putna". Je totiž mnoho dalších věcí, které by mohly paní Putnové vadit a stejně kritizovat, jako to vadí či s nimi nesouhlasí většina občanů této republiky. Jak patrno, nevadí.

"Nepřijatelné snižování platů" ve školství má zřejmě jiné důvody. Můžete hádat, jaké! Není totiž normální, aby někomu až tak výrazně vadilo snižování platů ve školství, ale už vůbec ne v případě milionům občanů, mezi nimi i u lidí s minimální mzdou, případně nezaměstnaných, nemocných, zdravotně postižených, mladých lidí, důchodců apod. Nemám paní Putnové za zlé, že se staví za nepedagogické pracovníky ve školství, ale vadí mi, že ostatní stejně, ne-li mnohdy ještě více postižené, bez mrknutí oka přehlíží. Notabene, že vidí špatným toliko ministra Dobeše, ale už nevidí, že jak jej, tak ostatní ministry, kteří činí nepopulární opatření, do takové situace tlačí její stranický kolega, nekorunovaný šéf TOP 09 ministr financí Kalousek. Tomu zřejmě tleská, tomu zřejmě nevyčítá drastické kroky a opatření, protože to je programová linie TOP 09 (a STAN), zatímco Dobeš kope za píďalku VV.

To je právě to falešné, to farizejské a pokrytecké jak od paní Putnové, tak od TOP 09 a de facto celé koaliční korporace. Kázat vodu a pít víno, na to jsou v TOP 09 machři. Bohužel, nejen tam.

0
Vytisknout
7320

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2011