Proč je ukrajinská pozemní (proti)ofenziva odsouzena k nezdaru

15. 9. 2023 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nedávno objasnil důvod, proč Ruská federace provedla invazi na Ukrajinu: je jím expanze NATO směrem k ruským hranicím. Ostatně rozšiřování Severoatlantické aliance ostře kritizovala spousta amerických diplomatů, politiků a znalců SSSR/Ruska již od 90. let 20. století, takže klíč k řešení naprosto zbytečného ukrajinského konfliktu leží právě v existenci a rozšiřování anachronického vojenského paktu. Je proto irelevantní brát v potaz blouznění pomatených ruských propagandistů o dobývání Pobaltí, neřku-li Francie a Německa. Pravda je taková, že Kreml neměl potřebné kapacity na to, aby dobyl celou Ukrajinu, když na ni zaútočil se 190 tisíci vojáky, donbaskými militanty a příslušníky bezpečnostních sil. To koneckonců potvrzuje interaktivní mapa amerického think-tanku Institute for the Study of War (ISW). Považme, že Varšavský pakt v roce 1968 přepadl a následně okupoval mnohem menší Československo s půlmilionovou armádou.

Moskva si sice nedokáže podmanit svého slabšího souseda, to však automaticky neznamená, že by byl Kyjiv schopen vytlačit okupanty ze svého území. Západní političtí a vojenští představitelé v automatické shodě s (neo)liberálními komentátory a analytiky veřejnosti soustavně líčili optimistický obraz ukrajinských snah o vytlačení ruských okupačních vojsk. Nicméně pohled na interaktivní mapu popisující v čase letošní ukrajinskou protiofenzivu, jež měla Kyjivu poskytnout lepší vyjednávací pozici při případných diplomatických rozhovorech o ukončení války, je vcelku depresivní, a to navzdory dílčím teritoriálním úspěchům, které jsou však vykoupeny značnými ztrátami. 

Protiofenziva byla odsouzena k nezdaru už několik měsíců před jejím zahájením, jak dokládá odhad amerických zpravodajských služeb z února letošního roku. V srpnu – tedy dva měsíce po zahájení protiofenzivy – list Washington Post zveřejnil další hodnocení americké zpravodajské komunity, podle nějž ukrajinská armáda nepostoupí k Melitopolu, což jí znemožní dosáhnout klíčového cíle protiofenzivy, tedy odříznutí okupační armády od Krymu.

Američtí představitelé přitom moc dobře věděli, že ukrajinská armáda pro efektivní protiofenzivu nedisponuje dostatečným vybavením, tréninkem, zbraněmi ani municí, nicméně vyjádřili naději, že její kuráž a odhodlání jí zaručí úspěch (!) Ale už v srpnu americké orgány pomalý postup ukrajinské armády kritizovaly, přičemž na ukrajinské jednotky apelovaly, aby se méně obávaly rizik vyplývajících z tuhých bojů, jak mezi jinými uvedly Financial Times.

Je naprosto amorální, ba odporné hnát lidské bytosti na jatka s vědomím, že k zásadnímu průlomu mnohovrstevnaté ruské obrany nedojde. Zdá se tedy, že konflikt na Ukrajině dospěl do fáze opotřebovávací války s neopomenutelným eskalačním potenciálem, přičemž její konec je v nedohlednu. Pokud vezmeme v potaz rovnováhu sil, tj. počty vojáků, množství munice a zbraní, Kreml v opotřebovávací válce disponuje jednoznačnými výhodami. Otázkou zůstává, kdy si západní činitelé uvědomí, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení; že posílání dalších branců do mlýnku na maso je amorální cynismus a že každá válečná pře nakonec skončí za jednacím stolem.

-5
Vytisknout
5479

Diskuse

Obsah vydání | 19. 9. 2023