Studie: Lékaři a medici kvůli přetížení odkládají založení rodiny

18. 9. 2023

čas čtení 3 minuty
Více než 60 % lékařů a studentů medicíny uvedlo, že odložilo děti nebo založení rodiny kvůli lékařskému vzdělání, přičemž polovina také litovala, že to udělala, podle nedávných výsledků průzkumu zveřejněných v časopise JAMA Internal Medicine.

Lékařský výcvik je dlouhý a náročný proces, který se často vyskytuje ve věku, kdy by se mnozí rozhodli založit rodinu. Prvním krokem je rozpoznání problému, ale dalším krokem bude vytvoření větší podpory, která pomůže problém změnit, "řekla Alyssa Brownová, MD, Ph.D., rezidentka na oddělení chirurgie a spoluautorka studie.

V průměru se lékaři rozhodnou mít děti ve svých raných 30 letech ve srovnání s průměrným věkem 27 let u nelékařů. Podle nedávných údajů mají také ženy dvakrát větší pravděpodobnost neplodnosti než ženy, které nejsou lékařkami.

V současné studii Brown a kolegové zkoumali více než 3 300 lékařů a studentů medicíny v USA, aby lépe porozuměli psychosociální zátěži spojené s tím, že mají děti a zakládají rodinu.

Vyšetřovatelé vyplnili dotazník o budování rodiny s respondenty, kteří byli přijati prostřednictvím sociálních médií a e-mailových listerů. Mezi účastníky byly heterosexuální ženy a muži a LGBTQ+ jednotlivci.

Psychosociální zátěž z budování rodiny byla hodnocena měřením lítosti z opožděného porodu, diagnózy neplodnosti, používání technologií asistované reprodukce, výsledků z hlediska pohody a napětí ve vztazích.

"Výsledky této práce jsou malou částí mnohem většího souboru dat z dotazníku, který zahrnoval další témata, jako jsou těhotenské komplikace, adopce, zmrazení vajíček a vliv COVIDu-19 na budování rodiny," řekl Brown.

Celkem 93 % respondentů vyjádřilo touhu po biologických dětech, 90 % se identifikovalo jako ženy a 52,5 % dokončilo lékařské vzdělání.

Celkově 60 % respondentů uvedlo, že odložili pořízení dětí kvůli lékařskému vzdělání, a více než polovina těchto respondentů uvedla, že toho také lituje. Nejčastějším důvodem, proč respondenti uváděli odklad založení rodiny až po skončení vzdělávání, byla požadovaná pracovní doba.

Míra lítosti byla také nejvyšší u respondentů ve věku 32 až 36 let a zhruba jedna pětina respondentů uvedla, že má diagnózu neplodnosti.

"Anekdoticky jsem slyšel mnoho z těchto obav o zpoždění porodu od vrstevníků a kolegů. Při pohovoru na rezidenci jsem chtěl hledat rezidenci, která by mě podpořila, kdybych se rozhodl mít děti během pobytu. Tyto faktory přidávají další vrstvu stresu, což je podle mého názoru zřejmé z našich zjištění, že účastníci měli šestkrát větší pravděpodobnost, že budou hlásit napětí ve vztazích a čtyřikrát větší pravděpodobnost použití terapie k vyrovnání se s napětím duševního zdraví, zejména u účastníků používajících technologii asistované reprodukce," řekl Brown.

Podle Browna může zavedení více podpůrných politik a programů na lékařských školách a rezidenčních programech pomoci zabránit lékařům a studentům medicíny, aby se cítili, jako by si museli vybrat mezi svou kariérou nebo založením rodiny.

"Více podpůrných politik by mohlo zahrnovat silnější zdroje duševního zdraví a lepší pokrytí neplodnosti a zmrazení vajíček," řekl Brown. "Doufám, že se medicína změní a přidá více podpůrných politik pro budování rodiny."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
3265

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2023