Ruská agrese na Ukrajině: Po ruském útoku vypukl ve Lvově velký požár; Zelenskij zpochybňuje účast Moskvy v OSN

19. 9. 2023

čas čtení 2 minuty
- Podle místních úřadů ve Lvově a Chersonu byli v noci na úterý při ruských útocích na ukrajinská města zabiti dva lidé. Rusko v úterý brzy ráno zasáhlo tři průmyslové sklady při útoku bezpilotního letounu na západoukrajinské město Lvov, což způsobilo obrovský požár a usmrtilo nejméně jednu osobu.


 - Starosta Lvova Andrij Sadovyj uvedl, že pod troskami bylo nalezeno tělo muže, který v jednom ze skladů pracoval. Podle agentury Reuters Sadovyi uvedl, že ve skladech byla uskladněna okna, chemikálie pro domácnost a humanitární pomoc.

-  Ruské síly ostřelovaly také město Cherson na jihu země, přičemž zabily policistu a zranily dva civilisty v trolejbusu, uvedl šéf městské vojenské správy.

- Ukrajinské letectvo uvedlo, že Rusko během noci na Ukrajinu odpálilo celkem 30 bezpilotních letounů a jednu balistickou raketu Iskander a že 27 z těchto letounů bylo sestřeleno.

-  V důsledku zásahu ve městě Kryvyj Rih hořela výšková budova a byly poškozeny fasády tří budov. Zasažen byl také Slovjansk,  nebyly hlášeny žádné oběti.

- Jevgenij Balickij, šéf Ruskem dosazené správy okupované Záporožské oblasti, prohlásil, že  v úterý ráno ruské síly zničily kolonu obrněných vozidel a ukrajinských vojáků, která se pohybovala směrem k obci Robotyne.


    Volodymyr Zelenskyj se v úterý chystá poprvé od ruské invaze v únoru 2022 osobně vystoupit na Valném shromáždění OSN a novinářům řekl: "Pro nás je velmi důležité, že všechna naše slova, všechna naše poselství budou vyslyšena". Ukrajinský prezident se vyjádřil během návštěvy univerzitní nemocnice na Staten Islandu, kde se ukrajinští vojáci léčí s amputovanými končetinami.

- Ukrajina v úterý nejvyššímu soudu OSN v Haagu sdělila, že Rusko ospravedlňuje vedení války proti Ukrajině odvoláváním se na "strašlivou lež", totiž že invaze Moskvy měla zastavit údajnou genocidu.
"Mezinárodní společenství přijalo Úmluvu o genocidě, aby chránilo; Rusko se odvolává na Úmluvu o genocidě, aby ničilo," řekl soudcům zástupce Ukrajiny Anton Koryněvič. Vyzval Mezinárodní soudní dvůr (ICJ), aby rozhodl, že má pravomoc případ plně projednat, a případně rozhodl, že Rusko musí zaplatit reparace za invazi pod falešnou záminkou.

- Rusko zvýšilo výrobu některé vojenské techniky více než desetinásobně, aby mohlo zásobovat svou armádu na Ukrajině, a výrazně tak zvýšilo produkci raket, bezpilotních letounů, bojových vozidel a dělostřelectva, prohlásil v úterý největší ruský výrobce zbraní.

- Ruský prezident Vladimir Putin v říjnu odcestuje do Pekingu na přímé rozhovory se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem.

- Dánský ministr obrany Troels Lund Poulsen uvedl, že jeho země daruje Ukrajině dalších 45 tanků. Dar bude sestávat z 30 tanků Leopard 1 a 15 tanků T-72.

Zdroj v angličtině ZDE

0
Vytisknout
2726

Diskuse

Obsah vydání | 21. 9. 2023