Závislost na zpravodajství může poškodit mentální i fyzické zdraví

26. 8. 2022

čas čtení 3 minuty
Lidé s obsedantní touhou neustále kontrolovat zprávy mají větší pravděpodobnost, že budou trpět stresem, úzkostí a dokonce i špatným fyzickým zdravím, uvádí nová recenzovaná studie v časopise Health Communication.

Během posledních dvou let jsme prožili řadu znepokojivých globálních událostí, od pandemie COVIDu přes Rusko napadající Ukrajinu až po rozsáhlé protesty, masové střelby a ničivé lesní požáry. U mnoha lidí může čtení špatných zpráv způsobit, že se dočasně cítí bezmocní a zoufalí.

Pro ostatní může mít vystavení čtyřiadvacetihodinovému zpravodajskému cyklu neustále se vyvíjejících událostí vážný dopad na duševní a fyzickou pohodu – jak ukazují tato nová zjištění, u těch, kteří mají vysokou úroveň závislosti na zprávách, se výrazně častěji vyskytují i fyzické nemoci.

Výzkumníci studovali tento fenomén, hovorově známý jako závislost na zprávách, když analyzovali data z online průzkumu mezi 1 100 dospělými v USA.

V průzkumu byli lidé dotázáni, do jaké míry souhlasí s výroky jako "Jsem tak pohlcený zprávami, že zapomínám na svět kolem sebe", "Moje mysl je často zaměstnána myšlenkami na zprávy", "Zjistil jsem, je těžké přestat číst nebo sledovat zprávy" a "Často nedávám pozor ve škole nebo v práci, protože čtu nebo sleduji zprávy".

Respondenti byli také dotázáni, jak často pociťují pocity stresu a úzkosti, stejně jako fyzické potíže, jako je únava, fyzická bolest, špatná koncentrace a gastrointestinální problémy.

Výsledky odhalily, že 16,5 % dotázaných lidí vykazovalo známky "vážně problematické" konzumace zpráv. Takoví jedinci se často tak ponořili a osobně investovali do novinových příběhů, že příběhy ovládaly myšlenky jednotlivce v bdělém stavu, narušovaly čas strávený s rodinou a přáteli, ztěžovaly soustředění na školu nebo práci a přispívaly k neklidu a neschopnosti spát.

Možná není překvapením, že lidé s vyšší mírou konzumace problematických zpráv měli výrazně vyšší pravděpodobnost duševního a fyzického onemocnění než lidé s nižší úrovní, a to i při kontrole demografie, osobnostních rysů a celkového používání zpráv.

Na otázku, jak často účastníci průzkumu za poslední měsíc pociťovali příznaky problémů v oblasti duševního zdraví nebo fyzické nemoci, výsledky ukazují:

73,6 % z těch, o kterých bylo zjištěno, že mají závažnou míru konzumace problematických zpráv, uvedlo, že zažívají duševní chorobu "poněkud více" nebo "velmi často" – zatímco časté příznaky uvádělo pouze 8 % všech ostatních účastníků studie.

61 % těch, kteří měli závažnou úroveň problematických zpráv, uvedlo, že zažívají "poněkud více" nebo "velmi často" fyzické potíže, ve srovnání s pouhými 6,1 % u všech ostatních účastníků studie.

V případě problematické konzumace zpráv výzkum ukázal, že se jednotlivci mohou rozhodnout přestat konzumovat zprávy nebo alespoň dramaticky snížit spotřebu zpráv, pokud cítí, že to má nepříznivé účinky na jejich duševní zdraví.

Kromě toho studie také upozorňuje na potřebu širší diskuse o tom, jak může zpravodajský průmysl tento problém podněcovat.

Zdroj v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
9256

Diskuse

Obsah vydání | 30. 8. 2022