18984

Globální oteplování: Výrazný vzestup hladiny moří způsobený táním grónského ledovce je nyní nevyhnutelný

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Vědci zjistili, že tání ledovce v Grónsku přispěje ke zvýšení hladiny moří minimálně o 27 cm bez ohledu na to, jaká opatření v oblasti klimatu budou přijata.

 

Vědci zjistili, že výrazné zvýšení hladiny moří v důsledku tání grónského ledovce je nyní nevyhnutelné, i kdyby spalování fosilních paliv, které je příčinou klimatické krize, skončilo dnes.

Výzkum ukázal, že dosavadní globální oteplování způsobí jen v Grónsku absolutní minimální zvýšení hladiny moře o 27 cm, protože roztaje   110 biliónů tun ( 110x1012 tun) ledu. S pokračujícími emisemi uhlíku, táním dalších ledovců a teplotní expanzí oceánu se zdá být pravděpodobné, že hladina moře stoupne o několik metrů.

Miliardy lidí žijí v pobřežních oblastech, takže záplavy způsobené stoupající hladinou moře jsou jedním z největších dlouhodobých dopadů klimatické krize. Pokud se rekordní tání v Grónsku v roce 2012 stane běžným jevem ještě v tomto století, což je možné, pak tání ledovců způsobí "ohromující" zvýšení hladiny moře o 78 cm, uvedli vědci.

 18993

Británie: Energetická krize vážně ohrožuje školy. Může ohrozit vzdělávání mladých lidí po řadu let (A co v ČR?)

30. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Přední britští konzervativci vyzývají budoucího premiéra, aby řešil energetickou krizi škol

Varují před poškozením vzdělávání dětí v dalších letech, pokud vláda nyní nezasáhne

Do začátku nového školního roku zbývá jen několik dní a mnoho škol v Anglii je již nyní zahlceno prudce rostoucími náklady

Přední konzervativci včetně dvou bývalých konzervativních ministrů školství vyzvali nastupujícího premiéra, aby urychleně řešil rostoucí finanční tlak na školy v důsledku energetické krize. Ředitelé  škol se potýkají s rostoucími účty za energie a mzdy.

Do začátku nového školního roku zbývá jen několik dní a mnoho škol v Anglii je již nyní zahlceno nárůstem cen energií o více než 200 % - a ještě horší nárůst je před námi - a dalšími náklady na nefinancované zvyšování platů a rostoucí inflaci.

Vedoucí pracovníci škol varují před propouštěním, větším počtem žáků ve třídách a omezováním učebních osnov, což by podle nich mohlo poškodit vzdělávání dětí na dlouhá léta dopředu. Na školy se nevztahuje strop na účty domácností za energie.

Rozhovor Britských listů 523. Teenageři jsou dnes opravdu v průšvihu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Bohumil Kartous hovoří s psychoterapeutem Peterem Pöthem odborníkem na psychické problémy mladých lidí, o dnešní situaci dětí a teenagerů v České republice. Je kritická. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 30. srpna 2022.

 18966

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajinské jednotky zahájily protiofenzívu na jihu

30. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 
Mluvčí jižního velení ukrajinské armády informovala, že ukrajinské jednotky zahájily dlouho očekávanou protiofenzívu v Chersonské oblasti

Ukrajina zahájila dlouho očekávanou protiofenzívu na jihu země, oznámilo její jižní vojenské velení v souvislosti se zprávami, že ukrajinským jednotkám se podařilo prolomit ruské linie v Chersonské oblasti.

Vojáci nasazení na frontové linii  uvedli, že se jim podařilo prolomit první linii ruské obrany v regionu.

- Dlouho očekávaná protiofenzíva ukrajinských vojsk zřejmě začala v jižní oblasti Chersonu, kde prezident Volodymyr Zelenskij prohlásil: "Pokud chtějí přežít, je čas, aby ruská armáda utekla."

Ukrajinské jednotky prolomily ruskou obranu v několika oblastech fronty poblíž města Cherson, prohlásil vysoký poradce Zelenského.

Oleksij Arestovyč ve videorozhovoru uvedl, že ukrajinské síly rovněž ostřelují trajekty v Chersonské oblasti, které Moskva využívá k zásobování Ruskem okupovaného území na západním břehu Dněpru. Varoval však Ukrajince před očekáváním rychlého vítězství na jihu země.
 

 18974

Hospodaření OSBL za červenec 2022

1. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: V srpnu 2022 se poprvé v historii Britských listů zatím vybralo tak málo finančních příspěvků na provoz, že nebude možné uhradit skromný honorář našim třem redaktorům. Prosíme, přispějte, pokud máte zájem zachovat existenci Britských listů. (JČ)

V červenci 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 42 462.13 Kč výdaje byly  53 176.50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci července byl 14 660.49 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci červenci 2022.  Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 18993

Tisíce britských hostinců čelí likvidaci bez státní podpory pro jejich účty za energie

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty



Sektor britskou vládu varuje, že bez pomoci je hromadné rušení pracovních míst nevyhnutelné, protože hostince stále bojují s covidem



Šéfové firem, které vlastní téměř polovinu ze 47 000 britských hostinců, uvedli, že nájemci již podávají výpovědi, protože nejsou schopni zvládat účty za energie


Tisíce hostinců hrozí uzavřením, pokud jim vláda neposkytne naléhavou podporu, aby zmírnila dopady rostoucích účtů za energie, uvedl pivní průmysl. Ohrožuje to  pracovní místa v odvětví, které se stále vzpamatovává z pandemie covidu.

 18207

Česká republika: Totální bezmocnost

29. 8. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 9 minut

"Pane úředníku, dva měsíce nemám dávky na bydlení, pomozte mi, prosím, co mám platit raději: Nájemné nebo elektřinu a plyn?"

Totální bezmocnost občanů a sociální práce… Měsíc před obecními a senátními volbami jsou k pomoci občanum pouze kůly v plotě...

V současné chvíli jsou všechny metodické rady v sociální oblasti směrem k občanům, kterým chodí 17x vyšší zálohy na elektřinu, a 36 x vyšší zálohy na plyn než před dvěma lety podobné tomu, jako nabízet "B komplex"na terminální fázi rakoviny.

"...Aby nakonec my tam byli jako kůl v plotě, ani slovo uznání…. "

Milouš Jakeš, generální tajemník ÚV KSČ a jeho slavný projev, léto 1989

Málokdy jsem v životě cítil tak velkou nemožnost jakékoli změny, jako v této době. Pamatuji si takovou pro mne asi celoživotní zkušenost. Jako jednadvacetiletý mladík v únoru 1989 kolem páté hodiny ranní jedu z Příbrami jako každý den dělnickým autobusem na svoji směnu do Čenkovských strojíren a Václav Havel by tehdy naprosto absurdně poslán do vězení za lednový (Palachův) týden protestů. Já si koupil v trafice Rudé právo a četl jsem nahlas takový malý odstaveček o tomto soudu s Václavem Havlem. Lidé okolo koukali jak blázni, nikdo se nepřidal, neprojevil zájem, bylo jim to naprosto jedno, nebo se báli….A tak jsem ty obrovské noviny ještě v tom autobuse roztrhal na malé kousky, vyhodil je z okna a tiše vzteky se rozbrečel …. Přecitlivělý blázen, pomysleli si spúolucestující v autobuse, vlastně chudák - a takový mladý kluk.

Tyto pocity mám v tyto poslední týdny - sleduji dnes a denně totální propad životní úrovně obyvatel této země, který postihuje  klienty, se kterými dlouhodobě pracuji:

 18207

Vláda na pokraji kolapsu nemocnic a železnic

29. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Tématem první hodiny nedělních Otázek V. Moravce měl být covid. Půl hodiny se ale mezi panem ministrem Válkem a panem ředitelem nemocnice Prymulou vedla debata o financování zdravotnictví včetně toho, zda fakultní nemocnice budou mít od ledna přístup k energiím. Zákon na ně zapomněl s institutem dodavatele poslední instance.

Pan Prymula sdělil, že náklady na energie v jeho nemocnici vzrostly asi 4-5 krát. Což není zase až tak překvapivé, protože pekaři nebo zemědělci o těchto číslech mluví už dva měsíce. A taky už začínají krachovat. Pan ministr se zaručil za to, že fakultní nemocnice energii mít budou, jinak by rezignoval. Zatím ale neví, jak toho dosáhnout. Ministerstvo zdravotnictví prý nemá dost odborníků na energetiku. Mezitím jsem si ve zprávách přečetl, že SŽDC nemůže sehnat elektřinu pro vlaky na příští rok. Kdysi lukrativní kontrakt a dnes o něj nikdo nestojí.

 16578

Miliardáři Křetínský a Tkáč čelí ve Velké Británii bezpečnostní kontrole kvůli akciím britské pošty

29. 8. 2022 / Albín Sybera

čas čtení 5 minut

 
Bezpečnostní prověrka se jistě bude zabývat vztahy Daniela Křetínského s ruským plynárenským průmyslem, vzhledem k úzkým vazbám EPH na Gazprom.
 
Velká Británie provede přezkum vlastnictví společnosti Royal Mail z hlediska národní bezpečnosti, protože největší akcionář, společnost Vesa Equity Investment Daniela Křetínského a Patrika Tkáče, se zřejmě chystá zvýšit svůj podíl nad 25 %.

"Ministr zahraničí oznámil společnosti Royal Mail, že takový krok by představoval spouštěcí událost podle zákona o národní bezpečnosti a investicích," uvádí se v prohlášení společnosti Royal Mail.

Vyjměte plynové elektrárny z trhu!

29. 8. 2022

čas čtení 8 minut

Společná tisková zpráva Greenpeace ČR, Hnutí DUHA, Reset a Centrum pro dopravu a energetiku

LEVNĚJŠÍ A DOSTUPNOU ENERGII ZAJISTÍ VYJMUTÍ PLYNOVÝCH ELEKTRÁREN Z TRHU, CÍLENÁ POMOC DOMÁCNOSTEM, ZATEPLOVÁNÍ A SOLÁRNÍ STŘECHY

pondělí 29. srpna 2022

Podle ekologických organizací a hnutí, které usilují o prevenci energetické chudoby a pomoc lidem, jež ceny energií drtí, je nutné zastavit růst ceny elektřiny a srazit ji na nižší úroveň. Navrhují, aby státy EU postavily plynové elektrárny - které kvůli drahému plynu ženou vzhůru i cenu elektřiny - mimo trh a potřebnou elektřinu z nich nakupovali operátoři elektrizačních soustav. V současné situaci je to podmínka zachování práva na základní energetické služby i podmínka systémových řešení energetické chudoby. 

 19033

Mohou za současnou energetickou krizi "zelení aktivisté" a je jaderná energetika záchranou světa?

30. 8. 2022 / František Marčík

čas čtení 5 minut

K výše publikovanému článku Vladimíra Wagnera přičinil pár poznámek František Marčík.

Fakt: "Zelení aktivisté" (žádná taková jednolitá skupina neexistuje, i v řadách zelených aktivistů jsou skupiny, které vehementně podporují jadernou energetiku jako nízkouhlíkový zdroj) z většiny upozorňovali a upozorňují jak na to, že plyn není čistý zdroj a že jeho vliv na klima je vlivem fugitivních emisí výrazně vyšší, než se obvykle udává, tak na skutečnost, že Rusko je zločinný režim, a že je tudíž třeba investovat veškeré snahy do energetických úspor a vlastních domácích zdrojů energie zajišťujících energetickou nezávislost a soběstačnost.

 19116

Musí se žít

30. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

tisková zpráva

Divadlo Pomezí se vrací k imerzivnímu divadlu zářijovou premiérou nové inscenace Musí se žít
 
Pražské divadelní uskupení Pomezí, které je známé jako jeden z průkopníků imerzivního divadla v Čechách, se vrací po několika letech k této divadelní formě novou inscenací Musí se žít, která bude mít v režii Lukáše Brychty premiéru 20. září.

Rozhovor Britských listů 522. Co je příčinou propadu popularity Fialovy vládní koalice?

26. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Babišovo Ano zaznamenalo v České republice rekordní podporu 31 procent voličů. Vládní koalice Petra Fialy se propadá v popularitě. Proč? O tom hovoří Jan Čulík s politologem Jiřím Pehem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 26. srpna 2022.

Zdá se, že Ukrajinci zahajují ofenzívu u Chersonu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta


Náměstek chersonského oblastního výboru Serhij Chlan:

"První linie ruské obrany na chersonské frontě byla proražena."

Mluvčí ukrajinského jižního velitelství také potvrzuje ofenzivní operace v Chersonu. Není vyloučeno, že dochází k dlouho očekávané protiofenzívě.

 18993

Téměř čtvrtina dospělých ve Velké Británii plánuje tuto zimu nezapnout topení, ukázal průzkum

29. 8. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Výsledky průzkumu provedeného před oznámením 80% zvýšení cenového stropu jsou označovány za "celonárodní skandál".
 


Podle průzkumu veřejného mínění téměř každý čtvrtý dospělý ve Spojeném království nebude tuto zimu vůbec topit a opoziční poslanci označili výsledky průzkumu za "národní skandál".

Průzkum mezi více než 2 000 dospělými občany Spojeného království ukázal, že 23 % z nich  v zimních měsících nezapne topení. U rodičů s dětmi mladšími 18 let bylo toto procento  ještě vyšší - 27 % z nich uvedlo, že budou nuceni nechat radiátory studené.

Přibližně 70 % respondentů uvedlo, že  topení budou zapínat méně, zatímco 11 % uvedlo, že zvažuje vzít si půjčku na pokrytí dodatečných nákladů. U osob s dětmi se tento podíl zvýšil na 17 %.

Rozhovor Britských listů 521. Co to pijí v té Praze? Chtějí rušit cyklotrasy a dávat přednost autům

22. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Matějem Žaloudkem, zastupitelem za Prahu 3 a lídrem Strany zelených v Praze hovoří Jan Čulík o skutečně problematických předvolebních postojích některých pražských politiků před blížícími se komunálními volbami. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 23. srpna 2022.



 16578

Další veselá neděle

29. 8. 2022 / Radek Mokrý

čas čtení 1 minuta


Slovenský kabinet se v únoru dohodl, že elektřina pro domácnosti bude stát po tři roky stejně jako nyní, kdy regulovaná cena za jednu megawatthodinu činí 61,21 eura (asi 1500 korun).

Zdroj:  ZDE
Při sledování nedělní Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS jsem v jednu chvíli nevěřil svým uším. Marian Jurečka k zastropování cen elektrické energie prohlásil, že to konzultovali s německými vládními představiteli a ti jim to do minulého týdne nedoporučovali.

K tomu jsem si na Aktuálně cz přečetl článek s titulkem Zubaři zdražují, od loňska v průměru o pětinu. Nový zub už stojí nejméně 10 tisíc.

 A v textu dále: "Za obyčejnou bílou plombu lidé zaplatí u zubaře i přes tři tisíce korun. Zubaři však upozorňují, že naopak na nejčastěji používané výrobky nyní pojišťovny přispívají méně než předtím. Například na korunku je to nově jen 300 korun, zatímco loni to bylo 560 korun."

Pákistánská ministryně: Jsme uprostřed klimatické dystopie

29. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Pákistán je v důsledku globálního oteplování postižen katastrofálními povodněmi. Už hrozí to, čeho se bojí čeští xenofobové - že se lidé z takto vážně positžených oblastí vydají po milionech jinam, aby si zachránili holé životy.

Channel 4 News interviewoval pákistánskou ministryni pro životní prostředí Sherry Rehmanovou:


 

Nacházíme se na nulovém bodě klimatické dystopie.

Příroda se nevrací k normálu.

Tohle je nový normál.

Budeme se muset přizpůsobit.

Neexistuje žádné přirozené výchozí nastavení, které by se samo napravilo. Pokud budeme mít příští rok lepší období, budeme mít štěstí.

Ale štěstí a doufání, to  nejsou plány. 


Musíme pro to začít budovat infrastrukturu.

Svět musí pochopit, že jsme překročili bod zvratu.

Lidé v ČR se chystají kvůli drahotě topit dřívím. Problém je, že to způsobuje rakovinu

29. 8. 2022

čas čtení 1 minuta


Kouř ze spalování dřeva je významnějším karcinogenem než výfukové plyny z automobilů, zjistila analýza řeckých vědců

Vědci varují, že kromě toho, že kamna na dřevo znečišťují ovzduší venku, trojnásobně zvyšují úroveň škodlivého znečištění uvnitř domů. 

Nový výzkum ukázal, že kamna na dřevo v městských oblastech vypouštějí do ovzduší téměř polovinu rakovinotvorných chemikálií kolem nás.

Polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH) obsažené v drobných částicích znečištění vznikají při spalování paliv a již dlouho je známo, že mají karcinogenní účinky. Nová studie zkoumala zdroje PAH a zjistila, že spalování dřeva jich produkuje více než nafta nebo benzin používaný v automobilech.

https://blisty.cz/art/106271-spalovani-dreva-zpusobuje-rakovinu.html

Británie: Pálením dřeva vypouštíme do ovzduší daleko více nebezpečných partikulátů než doprava
 
Podle revidovaných vládních údajů produkuje spalování dřeva v domácnostech více znečištění malými částicemi než veškerá silniční doprava ve Velké Británii.

https://blisty.cz/art/106977-je-nutne-zakazat-kamna-na-drevo.html

Rozhovor Britských listů 520. Tak jak to teď vypadá na Ukrajině?

19. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 


O nynější situaci v důsledku ruské agrese na Ukrajině hovoří Jan Čulík se zbrojním expertem Britských listů Karlem Dolejším. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. srpna 2022.

 18920

Na některé typy výzbroje z USA si Ukrajina počká i tři roky

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Některé typy zbraní z nového balíčku americké vojenské pomoci Kyjevu mohou na Ukrajinu dorazit až po 1-3 letech.

Uvedl to ve středu na briefingu v Pentagonu náměstek amerického ministra obrany pro politické záležitosti Colin Cole.

"Pokud jde o zbraňové systémy v tomto balíčku. Hovoříme o systémech, kterým trvá měsíce získat smlouvy. Než dorazí na Ukrajinu, bude to v některých případech trvat jeden, dva nebo tři roky," řekl a vyjádřil přesvědčení, že Spojené státy budou mít čas vycvičit ukrajinskou armádu v používání těchto typů zbraní.

Zdroj v ruštině: ZDE

Rozhovor Britských listů 519. Prague Pride: Jak se staví Češi vůči homosexuálům?

15. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jeden mimopražský politik v souvislosti s pražským pochodem Prague Pride napsal: „Jako ateista říkám: Bůh ochraňuj tuto zemi!“ Co to znamená a jaký mají Češi postoj vůči minoritám a homosexuálům? O tom mluví v tomto Rozhovoru Britských listů Jan Čulík s Bohumilem Kartousem. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od úterý 16. srpna 2022.

 18778

Ukrajina: Příprava k protiúderu?

29. 8. 2022

čas čtení 6 minut

Prezident Volodymyr Zelenskij ohlásil ukrajinskou protiofenzívu. Jsou tedy nedávné útoky na železniční logistiku, velitelská a komunikační zařízení na územích obsazených ruskou armádou přípravou k tomuto kroku?, ptá se Frank Hofmann.

Rozhovor Britských listů 518. Jak teď změní umělá inteligence náš svět?

12. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

O tom hovoří Bohumil Kartous se Sarou Polak, antropoložkou a archeoložkou, absolventkou Oxfordské univerzity, která se svým týmem na ČVUT specializuje na umělou inteligenci a na to, k jakým radikálním společenským změnám dojde v důsledku epochální revoluce, před kterou právě stojíme. Tento rozhovor se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. srpna 2022.

 18577

Putin je v pasti a zoufalý. Zachrání ho jeho přátelé na Západě?

29. 8. 2022

čas čtení 6 minut


Ruský vůdce a jeho sympatizanti by mohli využít starých konfliktů k odvedení pozornosti od Ukrajiny a oslabení evropské jednoty


Ruský prezident o své "speciální vojenské operaci" pochopitelně mlčí, píše Simon Tisdall. Ale neurčitá patová situace není to, co očekával. Nečekal ani bomby v autech v Moskvě a ponižující útoky na Krymu.

Nejméně ze všeho Putin očekával 80 000 mrtvých nebo zraněných ruských vojáků. Spolu s nimi umírá i jeho nesplnitelný sen Petra Velikého o "velkém Rusku". Vyhaslá je již i jeho pověst čehokoli jiného než vraha a podvodníka.

Stop Putin v Brooklynu

29. 8. 2022

čas čtení < 1 minuta

Vyfotografováno 22. srpna 2022, čas 22.55,, Barrow St & York St, Jersey City, NJ 07302.

 19033

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové dále ohrožují svět jadernou katastrofou v Záporoží

28. 8. 2022

čas čtení 9 minut

- EU pozastaví platnost dohody o vízovém styku s Ruskem

Deník Financial Times informuje, že EU se chystá tento týden pozastavit platnost dohody o vízovém styku s Ruskem.

Plán na zmrazení dohody z roku 2007 podle FT ztíží a zdraží Rusům získání dokladů pro vstup do schengenského prostoru.

Přichází poté, co některé východní členské státy pohrozily, že jednostranně uzavřou své hranice pro ruské turisty, a další země vyzvaly ke kolektivní akci, která by zabránila běžným Rusům cestovat do EU na turistická víza. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj již dříve vyzval k úplnému zákazu.

Vysoce postavený úředník EU, který se účastní jednání, uvedl:

"Je nevhodné, aby se ruští turisté procházeli po našich městech, po našich přístavech. Musíme ruskému obyvatelstvu vyslat signál, že tato válka není v pořádku, není přijatelná."

    Části dohody z roku 2007 týkající se volného pohybu státních úředníků a podnikatelů byly koncem února pozastaveny. Širší pozastavení by zrušilo preferenční zacházení s Rusy při žádostech o všechna víza EU, vyžadovalo by více dokumentů, zdražilo by je a výrazně by prodloužilo čekací doby.

Vysoký úředník EU dodal, že hlubší změny by mohly být zavedeny do konce roku:

"Nacházíme se ve výjimečné situaci, která vyžaduje výjimečné kroky. Chceme jít dál než jen k pozastavení zjednodušeného udělování víz."
 

 18993

Británie: Obavy z rozsáhlého hladovění dětí vyvolávají ve Velké Británii požadavek všeobecného bezplatného školního stravování

28. 8. 2022

čas čtení 6 minut

 

Učitelé a charitativní organizace zdůrazňují, že bezplatné stravování je nutné pro všechny žáky státních škol, protože 800 000 chudých dětí na něj nemá nárok


Hlad bude "největším problémem", kterému budou školy čelit, až se děti v příštích týdnech vrátí do školních lavic, což vyvolává  výzvy, aby vláda zavedla všeobecné bezplatné školní stravování, které by pomohlo řešit tuto krizi.

Podle organizace Child Poverty Action Group již 800 000 dětí žijících v chudobě v Anglii nemá nárok na bezplatné školní stravování a nyní se ředitelé škol připravují na rostoucí počet dětí z domácností, které si nemohou dovolit je řádně živit.

"Už minulou zimu jsem měl skupinu dětí, které každé ráno stály u radiátoru před mou kanceláří, protože doma neměly zapnuté topení a potřebovaly se zahřát," řekl Paul Gosling, ředitel komunitní základní školy Exeter Road v Exmouthu. "Do školy bude chodit mnohem více hladových dětí."

Globální oteplování: V Pákistánu při povodních zahynul tisíc lidí a 33 milionů lidí přišlo o příbytky

27. 8. 2022

čas čtení 2 minuty


Činitelé uvedli, že bleskové záplavy vyvolané ničivými monzunovými dešti na většině území Pákistánu usmrtily od června téměř 1 000 lidí a další tisíce osob byly zraněny a přišly o příbytky

Nový počet mrtvých byl oznámen den poté, co premiér Šehbáz Šaríf požádal o mezinárodní pomoc při boji se smrtícími povodněmi.

Vláda vyhlásila stav nouze v souvislosti s monzunovými záplavami, které začaly v červnu a nadále působí v Pákistánu spoušť.

 

 18934

Kandidátka na britského premiéra Liz Trussová urazila Francii

27. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

"Vážný problém", pokud Francie a Spojené království nedokážou rozlišit, zda jsou přátelé, nebo nepřátelé, říká Macron

Francouzský prezident reagoval na výroky favoritky na post lídra toryů Liz Trussové o Francii. Trussová řekla, že "není jasné, zda je pro Británii Francie přitel nebo nepřítel"
 


Francie a Velká Británie by čelily "vážným problémům", kdyby nedokázaly jasně říci, zda jsou přátelé, nebo nepřátelé, zdůraznil Emmanuel Macron a dodal, že pro Paříž bude Spojené království vždy spojencem bez ohledu na to, kdo Británii stojí v čele.

Tyto komentáře zazněly poté, co Liz Trussová, jasná favoritka na post příštího britského premiéra, na čtvrteční předposledním diskusi před hlasováním o budoucím šéfovi Konzervativní strany řekla, že "není jasné", zda je francouzský prezident "přítel nebo nepřítel".

 18342

Julian Assange podal odvolání proti deportaci do USA

27. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

 

Právníci zakladatele Wikileaks, který je v USA obviněn ze 17 špionážních aktivit, tvrdí, že mu hrozí pronásledování za jeho "politické názory"


Právníci vydavatele WikiLeaks Juliana Assange podali odvolání proti jeho vydání do USa. Šéf OSN pro lidská práva vyjádřil Australanově kauze podporu.

 18993

Zdražení energií: I Britové, kteří vydělávají 112 000 Kč měsíčně, budou mít problémy uhradit účty za energie, varuije britský ministr financí

27. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

I lidé s příjmem 45 000 liber ročně by mohli mít problémy s účty za energie, varuje britský ministr financí

Britký ministr financí Nadhim Zahawi varuje, že zvýšení cen energií bude "opravdu těžké" i pro středněpříjmové skupiny obyvatelstva, i pro ty nejzranitelnější.

Lidé s příjmy kolem 45 000 liber ročně (112 000 Kč měsíčně), stejně jako ti, kteří pobírají sociální podporu, by mohli v zimě potřebovat pomoc vlády při placení účtů za energie, uvedl kancléř.

Britský regulační úřad pro energetiku Ofgem v pátek potvrdil 80% nárůst horní hranice spotřebitelských cen od října, což typické domácnosti zvýší účet za plyn a elektřinu z 1 971 liber na 3 549 liber ročně (8900 Kč měsíčně).

 17804

Maďarsko schválilo výstavbu dvou jaderných reaktorů - budou je stavět Rusové

27. 8. 2022

čas čtení 2 minuty


Maďarsko oznámilo, že výstavba dvou jaderných reaktorů ruskou společností Rosatom v hodnotě 12,5 miliardy eur  bude zahájena v nadcházejících týdnech


Válka na Ukrajině neodradila zájem Maďarska o tento projekt, který má doplnit čtyři reaktory, jež jsou již v provozu v elektrárně Paks u Budapešti.

Skutečnost, že projekt začímá být realizován, je dalším důkazem těsných vazeb mezi maďarským nacionalistickým premiérem Viktorem Orbánem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

 19110

Ruská agrese na Ukrajině: Moskva zintenzivňuje útoky v souvislosti se zvěstmi o velké ukrajinské protiofenzivě

27. 8. 2022

čas čtení 10 minut

Foto: Rusko tvrdí, že je v  Chersonu "navždy"

Rusko zintenzivňuje útoky uprostřed zvěstí o velké ukrajinské protiofenzivě, sděluje Velká Británie

Podle britských zpravodajských služeb Rusko v posledních pěti dnech pravděpodobně zvýšilo intenzitu svých útoků v Doněcké oblasti východoukrajinského Donbasu.

Proruští separatisté s největší pravděpodobností pokročili směrem k centru obce Pisky nedaleko doněckého letiště, ale celkově si ruské síly zajistily jen málo územních zisků, uvádí nejnovější zpráva britského ministerstva obrany.

Dodává se v ní:

    Existuje reálná možnost, že Rusko zvýšilo své úsilí v Donbasu ve snaze přilákat nebo vázat další ukrajinské jednotky, a to v souvislosti se spekulacemi, že Ukrajina plánuje velkou protiofenzívu.

- Podle mluvčího ukrajinského ministerstva zahraničí na Ukrajině nedávno zahynul občan USA
.

- V Doněcké oblasti na východě Ukrajiny byli podle úředníků ruskými silami zabiti dva civilisté a 12 dalších bylo zraněno.

 19109

Takhle to vypadá na hlavní ulici ve Strakonicích. Proč ne v Praze?

27. 8. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta



(V Praze vstup do jednadvacátého století zakazují "památkáři". Proto nesmějí být stromy na Mariánském náměstí na Starém Městě, protože tam prý "nikdy nebyly". V minulosti ale také nebyl třeba penicilín. Měli bychom ho také dnes zakázat, abychom "nezrazovali historii"?)

 18207

Hrdinů doba

27. 8. 2022 / Petr Haraším

čas čtení 11 minut

Krmení bílých koní

Mistr financí Stanjura, mistr v promarnění státních příjmů do děravého rozpočtu, se rozhodl, že pracně vysedí i řádění ruských Putinových oligarchů v Česku. Nic s ním nepohne. Mistr Yoda učil Skywolkera Síle, Stanjuru vyučila politika ODS politice Vysezení. V neprospěch Česka vysedí i hroudu. Pravda, sem i tam občas vypustí myšlenku, že se něco chystá, ale pak zaleze zpět do sedící kukaně a kukaje sedí připraven na další sedánky v sezení.

Tuhle zas halasně děl, že Česko bude mít dozajista a doopravdy vlastní „Magnitského zákon“ a vlastní Sankční seznam zlobivých hochů z východu. Jediné co zapomněl dodat, je rok, raději desetiletí, možná i staletí, kdy odborný expert v sezení hodlá zavést čin výhodný pro naši bídačenou vlast.

 19046

Podle oficiálního dokumentu amerického ministerstva spravedlnosti bylo Mar-a-Lago v lednu bylo nalezeno 184 tajných spisů

27. 8. 2022

čas čtení 6 minut


Některé dokumenty Bílého domu zaslané v lednu do Národního archivu zřejmě obsahují Trumpovy ručně psané poznámky, uvádí se v soudním podání

FBI hledala v Trumpově Mar-a-Lago dokumenty o obraně státu

 
Agenti FBI se tento měsíc snažili prohledat dům bývalého prezidenta Donalda Trumpa poté, co prozkoumali 184 tajných dokumentů, které byly uloženy po jeho odchodu z Bílého domu v tétp nemovitosti na Floridě - včetně několika dokumentů, na nichž je zjevně Trumpův rukopis - a vyslechli "značný počet civilních svědků", uvádí se v soudních spisech odtajněných v pátek.

 18993

Známy britský odborník na spotřebitelskou problematiku varuje, že po zvýšení cen energií lidi budou umírat

26. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

Martin Lewis varuje, že bez větší pomoci při placení účtů za energie přijdeme o život

Odborník tvrdí, že ministři a kandidáti na šéfa Konzervativní strany v Británii a premiéra nedělají nic pro to, aby zmírnili paniku a zděšení lidí.


Odborník na spotřebitelskou problematiku  Martin Lewis kritizoval Liz Trussovou za to, že nepřišla s plánem, jak řešit "katastrofální" nárůst cen energií, a varoval, že bez pomoci budou lidé umírat.

V reakci na potvrzení, že průměrný účet za energie pro domácnost vzroste na 3 549 liber ročně (8872 Kč měsíčně), Lewis řekl: "Pokud nedojde k dalšímu zásahu vlády, kromě toho, co bylo oznámeno v květnu, pak tuto zimu přijdeme o život."

Lewis vyjádřil roztrpčení nad vládou a oběma kandidáty na vedení toryů, že neexistuje žádný podrobný plán, který by lidem pomohl vyrovnat se s tímto nárůstem cen energií.

 19108

Nedělej Zagorku!

26. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 5 minut

26. srpna 2022 zemřela zpěvačka Hana Zagorová ve věku 75 let.

“Nedělej Zagorku!” To jsem slyšel už první týden, co jsem se přestěhoval do Prahy. Čeština je ve své formální podobě už labyrintem, který funguje jako jakási čínská zeď, aby cizinci nikdy nepochopili, co místní lidé opravdu říkají do hloubky. Naučit se ji je největším důkazem lásky k této zemi a odznakem cti pro těch pár lidí, kteří se narodili mimo ni a dokážou pochopit nuance tohoto jazyka, pro neslovanského člověka v dospělosti jednoho z pěti nejsložitějších jazyků na světě. Ale naučit se formální češtinu není nic – ještě existuje český neformální způsob a jeho kreativní výrazy.

 16928

Jak je to s papežovou neomylností

26. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty


Karel Dolejší ve svém článku o atentátu na paní Duginovou naznačuje, že by nějak mohla souviset tzv. neomylnost papeže a papežovy názory na tento atentát. K tomu je třeba říci, že dogma o papežské neomylnosti pochází z let 1869-1870, kdy zasedal tzv. První vatikánský koncil. Jde vlastně o zoufalou reakci na politický pád papežské moci.

V žádném případě ale toto dogma neznamená, že papež je neomylný ve všem, co říká. Neomylnost se vztahuje jenom na výroky „ex cathedra“, kterých za těch 150 let bylo jen několik a které se týkají čistě teologických témat, např. dogma o neposkvrněném početí Panny Marie.

 18207

Podle krajů došlo ke zhroucení trhu s energiemi

26. 8. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě ani nezačal podzim a popularita premiéra Fialy spadla na 22% (v březnu to bylo 41%). Je nejméně oblíbeným ze sledovaných státníků v Evropě. Jsem zvědav, jak se to odrazí na podpoře ODS v průzkumech po prázdninách (prázdninová data nemá smysl brát vážně), ale ten jarní vzestup lídra pravicové politické scény směrem ke 30% je zřejmě už dávno pryč.

 19107

Británie: Labouristé požadují mimořádný rozpočet, strop na účty za energie má nyní dosáhnout 3 500 liber

26. 8. 2022

čas čtení 16 minut


Dvě třetiny britských domácností se podle prognóz do ledna ocitnou v energetické chudobě



Energetický regulační úřad se v Británii chystá v pátek schválit rekordní zvýšení účtů pro domácnosti, za energie

Očekává se, že horní hranice cen v odvětví, která stanovuje maximální sazbu, kterou si mohou dodavatelé účtovat, dosáhne od října u průměrného dvoupalivového tarifu 3 500 liber ročně tedy 8750 Kč měsíčně, což je od dubna 2022 nárůst o více než 1 500 liber.

Oznámení Ofgemu, podle labouristů vyvolá strach  v celé zemi.Ðodává to podle nich novou naléhavost výzvám, aby vláda zasáhla a rozšířila 15miliardový balíček na řešení rostoucích nákladů domácností, který byl oznámen v květnu.

 19106

Podezřelé sebevraždy v okolí Vladimíra Putina

26. 8. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 6 minut

 

Dvaapadesátiletý Dan Rapoport před více než týdnem zanechal dopis na rozloučenou a peníze přivázané ke svému psovi, kterého vypustil v parku ve Washingtonu a poté údajně skočil z hotelového pokoje.

V letošním roce bylo za podezřelých okolností nalezeno šest mrtvých ruských oligarchů. Děsivé je, že zemřel úplně stejným způsobem jako jeho bývalý obchodní partner Sergej Tkačenko, který se v roce 2017 zřítil k zemi z moskevského činžovního domu. Okolnosti jeho smrti jsou velmi podezřelé... Proč by si člověk, který se chystá spáchat sebevraždu, nechával v kapse 2600 dolarů, když skočí z budovy? Kdo si před skokem z okna nasadí klobouk? 


 19094

Tady stávalo gymnázium

26. 8. 2022 / Nikola Šedinová Slabáková

čas čtení 23 minut


V diskusi dnešních dnů o tom, jak náročné je pro děti chodit do školy na 8. hodinu ranní a orientaci výuky na žáka jako argumentu pro zrušení povinného druhého cizího jazyka, chci na příkladu internátního církevního gymnázia v době Rakousko-Uherska poukázat na kvality vzdělávacího systému, ve kterém náročnost, jistá míra drilu a stresu byla samozřejmá, a přinášela hodnotné absolventy školského zařízení. Dva z nich ve svých písemných vzpomínkách na místo, dobu a jednu významnou školskou instituci popisují tehdejší vzdělávací systém, přičemž nutno podotknout, že celých osm let této ne nízké laťky náročnosti zvládli.

 19085

"Pokud se tvrdí, že je Putinovým mozkem, není to správné"

26. 8. 2022

čas čtení 7 minut

Tradicionalismus je obskurní mezinárodní hnutí nepřátelské Západu. Jedním z jeho představitelů je Alexandr Dugin, otec mrtvé Darji Duginové. Odborník na tradicionalismus Benjamin Teitelbaum ví, zda byla víc než jen hlásnou troubou svého otce, uvádějí rozhovor s ním Jan Küveler a Mladen Gladić.

 19033

Ruské ostřelování odpojilo jadernou elektrárnu v Záporoží od ukrajinské sítě

26. 8. 2022

čas čtení 5 minut



Ruskem ovládaná elektrárna je dočasně odpojena. Zvyšuje to riziko katastrofického selhání chladicích systémů jaderné elektrárny


Požáry způsobené ostřelováním ve čtvrtek přerušily poslední zbývající elektrické vedení k Záporožské jaderné elektrárně a poprvé za téměř 40 let jejího provozu ji dočasně odpojily od ukrajinské národní sítě, uvedla společnost Energoatom.

V mezinárodním měřítku rostou obavy o bezpečnost této největší evropské jaderné elektrárny. Od začátku války ji okupují ruské jednotky, které ji nyní využívají k umístění vojenských vozidel a vybavení.

 18752

Moskva rozšiřuje své územní nároky v Arktidě

26. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusko možná nebude schopno postavit lodě, které potřebuje k provádění programů stanovených v jeho nové námořní doktríně, ale existuje jedna oblast, kde může a bude v bezprostřední budoucnosti jednat. Bude usilovat o konečný souhlas OSN se svými expanzivními nároky v Arktidě.

 19041

Virus nacionalismu ohrožuje budoucnost Ruska

26. 8. 2022

čas čtení 5 minut

V mnohonárodnostním státě jako je Rusko etnický nacionalismus jak menšinových národů, tak státotvorné většiny má potenciál ohrozit přežití země - nejen proto, že hledá spravedlnost pouze pro své vlastní členy a odmítá ji pro ostatní, ale vytváří mezi druhými vlastní protipohyby, říká Alexandr Chaldej.

 19026

Rusko: "Lidé umírají a my popíjíme kávu"

26. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Ruská vláda si nyní vede mnohem lépe v zacházení s veterány, kteří v boji utrpěli fyzická zranění, než její sovětský předchůdce, říkají aktivisté. Ale protože boje na Ukrajině jsou většinou něco, co Rusové vidí v televizi, má země také větší potíže vypořádat se s psychologickými problémy, které boj produkuje, upozorňuje Michail Jašin.

 19093

Na Urale plánují "Berijovo centrum"

26. 8. 2022

čas čtení 1 minuta

Vadim Averjanov, bývalý poradce rektora Uralské báňské univerzity, který se sám označuje za stalinistu, prosazuje, aby jako protiváha Jelcinova centra provozovaného v Jekatěrinburgu ve městě Novouralsk vzniklo centrum věnované životu a kariéře Lavrentije Pavloviče Beriji, nechvalně známého Stalinova šéfa tajné policie.

22988

Proč narcisty tak přitahují konspirační teorie?

26. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

Trio výzkumníků z University of Kent, Polské akademie věd a University of Cambridge se domnívá, že možná zjistilo, proč narcisté častěji než jiní lidé věří konspiračním teoriím. Aleksandra Cichocka, Marta Marchlewska a Mikey Biddlestone v článku publikovaném v časopise Current Opinion in Psychology popisují vlastnosti narcistických lidí, které tohle mohou způsobit.

Božský Čech

25. 8. 2022 / Soňa Svobodová

čas čtení 5 minut

Tak se v českém překladu z toho italského Il divino Boemo, jmenuje poslední opera plzeňského skladatele Stanislava Sudy, jenž byla zamýšlena jako vzdání holdu nejslavnějšímu českému skladateli 18. století Josefu Myslivečkovi, který druhou polovinu svého života prožil v Itálii, kde se proslavil dvaceti šesti operami, deseti oratorii, řadou symfonií, koncertů, ouvertur a množstvím komorní a chrámové hudby. A právě v minulých dnech vydalo hudební vydavatelství Supraphon ve své nové reedice jedinečný komplet nahrávek houslových koncertu tohoto geniálního komponisty pod názvem Josef Mysliveček: Houslové koncerty – komplet, které v období let 1983 – 1986 pro toto vydavatelství natočila ve Dvořákově síni pražského Rudolfina společně s Dvořákovým komorním orchestrem pod vedením dirigenta Libora Peška, japonská houslová virtuoska, laureátka mnoha prestižních soutěží královny Alžběty v Bruselu (1976) a Fritze Kreislera ve Vídni (1979), Shizuka Ishikawa, jenž je od roku 1997 členkou Kubelíkova tria, s nímž koncertuje po celém světě.

Paní Ishikawo, jak na toto natáčení těchto 12 koncertů, které toto dvoj - CD obsahuje vzpomínáte?

 16951

Bývalá slavná moderátorka televize BBC svědčila, že zpravodajství BBC ovlivňuje "aktivní agent britské Konzervativní strany".

25. 8. 2022

čas čtení 4 minuty

 

Bývalá moderátorka pořadu publicistického pořadu Newsnight televize BBC  svědčila že bývalý šéf komunikace v úřadě britského premiéra Sir Robbie Gibb působí v BBC, kde rozhoduje "o tom, co je nestranné"

Emily Maitlisová vyjádřila ve svém projevu na televizním festivalu v Edinburghu dne 24. srpna 2022 své obavy ohledně vztahů BBC s Konzervativní stranou.

Prohlásila, že tento člen správní rady BBC je "aktivním agentem Konzervativní strany", který utváří zpravodajství stanice tím, že  "rozhoduje pro BBC, co je 'nestranné'".

Bývalá moderátorka pořadu Newsnight vyzdvihla roli sira Robbieho Gibba, který dříve pracoval jako ředitel komunikace Theresy Mayové a pomáhal založit soukromou pravicovou televizi  GB News.

 19091

Nejhorší nepřátelé Rusů sedí v Kremlu, aneb proč válka na Ukrajině může trvat mnoho let

25. 8. 2022 / Ivan Větvička

čas čtení 7 minut

Foto: Vrak ruského tanku T-90A v Praze na Letné, v pozadí Pražský hrad. (foto Ivan Větvička)

Předjarní vpád ruské armády do ukrajinského vnitrozemí se podařilo zastavit. Váháním nad dodávkami těžké výzbroje a odmítnutím letecké podpory Ukrajincům jsme ale promeškali možnost porážkami a mírou vlastní neschopnosti zkoprnělé Rusy rozdrtit. Opožděné dodávky malých sérií přesných dalekonosných zbraní nepředstavují strategicky významnou pomoc. Ukrajincům sice umožnily dosáhnout místních spektakulárních úspěchů, ale nestačí ke zvrácení poměru sil na frontě a mají spíše ráz reklamních akcí výrobců, kteří tak pro světový trh demonstrují svoji převahu nad ruskou konkurencí. Válku v měřítku, v jakém se rozhořela na Ukrajině, nelze vyhrát pouze nasazením speciálních komand a několika kusů „zázračných zbraní“. Navíc velmi omezený počet takových útoků dává Rusům příležitost upravit taktiku tak, aby byli těmito zbraněmi méně zranitelní. Občasná likvidace důležitých objektů v týlu Rusku válku prodražuje a brzdí jeho postup, ale k dosažení vítězství nestačí.

 16993

Co se přesně děje v těchto týdnech na Ukrajině?

25. 8. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Stále beze změny platí, že osud války na Ukrajině bude zásadní pro budoucnost celé Evropy a měl by nás proto velmi zajímat. Pokud sledujete posledních několik týdnů vývoje na bojišti, budete nejspíš se mnou souhlasit, že situace je "divná". Na jedné straně Ukrajina učinila zásadní pokrok, kdy díky obdrženému dalekonosnému dělostřelectvu umí zasahovat klíčovou válečnou infrastrukturu (zejména muničáky, též velitelství, dopravní uzly) Ruska daleko od fronty a v tomto se jim velmi daří - množství zasažených skladů jde už do mnoha desítek a obří výbuchy ukazují, že toho do luftu vyletělo opravdu hodně. K ukrajinským úspěchům lze jistě přičíst i praktické odříznutí okupovaného Chersonu od zásobování těžkou technikou a úspěšné zásahy na letištích na okupovaném Krymu.

 19092

Školka K2 začíná se vzdělávacím programem Začít spolu

25. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

tisková zpráva

Školka K2 v Olešské ulici se od nového školního roku inspiruje inovativním vzdělávacím programem Začít spolu. Tato pedagogika podporuje především svobodné vyjadřování potřeb, přání a představ dětí v bezpečném prostředí a zároveň jim přináší výzvy, které napomáhají k jejich přirozenému učení a kreativitě. Školka K2 je jediná školka v Praze 10, která se tímto programem inspiruje.

3325

Energie pro nás, nebo proti nám?

25. 8. 2022 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

V roce 2007 jsem se pokoušel (i na Britských listech) přemýšlet o společné (tj. zjednodušené a obecně převoditelné) jednotce míry devastace životního prostředí. Vyšla mi z toho spotřeba energie. Tu neumíme a zřejmě ještě dlouho nebudeme umět získávat bez významných dopadů na životní prostředí. Tehdy jsem si mimo jiné představoval, že by mohlo existovat nějaké průměrné a přiměřeně  aktualizovatelné číslo, které by popisovalo řekněme „morální spotřebu energie na hlavu“. Tu by pak každý občan obdržel za významně nižší cenu než energii další. Metody si asi lze představit různé – například i můj 15 let starý nápad s „kartou na energii“. Každopádně by šlo o základní cenu dotovanou státem, nadlimit by byl logicky za cenu tržní.

31119

Ukrajina a její zásoby zemního plynu (příběh z doby postfaktické)

25. 8. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 6 minut

Jistě si vybavíte, že v souvislosti s ruskou agresí na Ukrajině se "na Internetech" objevily mapky s na první pohled óbrovskými zásobami zemního plynu na území Ukrajiny, zejména v její východní části, kde se Rusko snaží uchytit. Ahá, tak proto Rusko na Ukrajinu útočí, chtějí ovládnout zásoby plynu a vydírat tak Evropu, chytré, už je nám to jasné! Doba postfaktická vytáhne ze složitého přediva jeden střípek, vše ostatní zahodí, střípek zvětší, vyleští a vytvoří z něj celý obraz - jednoduchý, přehledný, jasný. Tak jasný, že ani nevyskočí otázky. Pokud má Ukrajina tak obrovské zásoby plynu, proč jej dávno netěží a nevyváží? (Ukrajina je fakticky nemalý dovozce plynu, není soběstačná). Proč už dávno nezásobuje sebe celou Evropu plynovody UkrStream 1 a 2, když má ty óóóbrovské zásoby? Protože vyleštěný střípek skutečnost spíš zakryje než ukáže.

31121

Tyranie zotročuje a zabíjí vlastní děti, pomalu či rychle

Dugin rodič

25. 8. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Při atentátu nedaleko Moskvy zemřela Darja Dugina, dcera nacionálně bolševického ideologa Aleksandra Dugina. O vlivu Dugina na současné vedení Ruska lze spekulovat. Více než přímým Putinovým našeptávačem je zřejmě činným prvkem v ideologickém prostoru, jehož radikální polohu protahuje směrem k agresivnímu pojetí velmocenské pozice Ruska ve světě a tím posunuje těžiště ideologie přijaté vládnoucím režimem k takovým “kompromisům”, jako je válka na Ukrajině. Když už nelze mít Rusko “od Vladivostoku do Dublinu”, jak prorokuje Dugin, tak aspoň přes území SSSR. Dugin je doslova tragický případ ideologického pomatence. Jeho vize ignorují skutečný stav hybných sil současného světa a místo toho se snaží navodit dojem o konci globalismu, liberalismu a jeho náhradě jakousi ruskou verzí tradicionalismu. Dugin zjevně ignoruje fakt, že reálná síla Ruska vtisknout nějaký podobný ideologický model do uvažování kulturně vysoce sebevědomého světa demokracie, který se opírá o obrovskou technologickou převahu, je nicotná.

Text reaguje na pro autora nepřijatelné projevy radosti na smrtí oběti vlastního rodiče. Tato radost ukazuje, jak zoufale nízká je gramotnost - často i vzdělaných lidí - v psychosociálních tématech.

Ruská agrese na Ukrajině: Ukrajina se po invazi Ruska "znovuzrodila", říká Zelenskij

24. 8. 2022

čas čtení 7 minut

 

- Prezident Volodymyr Zelenskij ve středu v emotivním projevu u příležitosti 31 let nezávislosti Ukrajiny řekl, že Ukrajina se znovuzrodila, když ji Rusko napadlo, a znovu získá anektovaný Krym a okupované oblasti na východě země.

V nahraném projevu odvysílaném u příležitosti půlročního výročí ruské invaze z 24. února Zelenskij řekl, že Ukrajina už nevidí konec války v okamžiku, kdy nastane mír, ale až Kyjev skutečně zvítězí

Řekl:


"24. února ve čtyři hodiny ráno se na světě objevil nový národ. Nezrodil se, ale znovuzrodil se. Národ, který neplakal, nekřičel a nelekal se. Národ, který neutekl. Nevzdal se. A nezapomněl.

Čtyřiačtyřicetiletý vůdce přednesl projev ve své charakteristické bojové uniformě před ústředním kyjevským památníkem nezávislosti na  Sovětském svazu.

"Co pro nás znamená konec války? Zvykli jsme si říkat: mír. Teď říkáme: vítězství."




 18993

Ochrana britských rodin před krizí s účty za energie "bude zřejmě stát 100 miliard liber"; ropa Brent se vrátila nad 100 dolarů

24. 8. 2022

čas čtení 2 minuty

 

Ochrana britských rodin před krizí účtů za palivo "bude zřejmě stát 100 miliard liber"

Šéf jedné z největších britských energetických skupin navrhuje záchranný plán v hodnotě 100 miliard liber, který má v příštích dvou letech ochránit domácnosti před rostoucími účty.

Keith Anderson, výkonný ředitel společnosti Scottish Power, navrhl omezit účty domácností za energie na přibližně 2 000 liber ročně.

Andersonův návrh, který byl podle Financial Times minulý týden předložen ministru obchodu Kwasi Kwartengovi, podtrhuje rozsah krize, která Británii zachvátila v důsledku bezprecedentního nárůstu cen plynu.

Podle návrhu společnosti Scottish Power by dodavatelé pokryli rozdíl mezi stropem a velkoobchodní cenou plynu a elektřiny půjčkou z "fondu pro krytí deficitu", kterou by vláda zajistila prostřednictvím komerčních bank.


Náklady by pak postupně splácela veřejnost - prostřednictvím vládních půjček nebo rozložením na účty (nebo kombinací obou).



Bezdomovectví | Rakousko | Automobilismus | Drogy | Zakázaný film ČT o Andreji Babišovi Selský rozum | Přímá demokracie | Norsko | Komunistická idea a její reflexe v politice i teorii | Katolická církev | Brexit | Islamofobie | Slovensko | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Očkování a racionalita | Srbsko | Japonsko | Státní správa v České republice | Budoucnost médií | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | Film | Donald Trump | Popkultura a společnost | Vědecký výzkum, Akademie věd a společnost | Povodně a změna klimatu | Demokratický proces se zasekl | Mučení | Český film | Kavkaz, Náhorní Karabach, Čečensko | Český památník z velkého roku | Írán | Genderová nerovnost ve společnosti | Řádění exekutorů v České republice | Druhá světová válka | Školství | Venezuela | Kuba | Václav Havel - dramatik a politik | Prezident Miloš Zeman ve funkci | Konec Obamovy agendy, selhání reforem v USA | Wikileaks | Korupce | 21. srpen 1968 | Čína | Německo dnes | Chudoba | Jemen | Nobelova cena míru | Turecko | Technologie | Globalizace | Životní prostředí | Občanská společnost | Ekonomika | Lidská práva | Kulturník | Extremismus | Sýrie | Spam a šíření dezinformací na internetu | Sociální poměry | Joe Biden | PPF | ISIS, Islámský stát | Česká literatura | Babiš | Léková politika, zdravotnictví | Rozhovory Britských listů | Doprava | Energetické úspory | Imigrace do Evropy | Česká republika | Velká Británie - politika a společnost | Polsko | Francie | Ekologie | Lidské zdraví | Zdravotnictví a reformy | Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Evropská unie | USA | Gruzie, Rusko a Jižní Osetie | Linefall | Petr Fiala | Sdělovací prostředky | Koronavirus | Česká politická scéna | Identita | Budoucnost NATO a OSN | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Globální oteplování | Rusko za Vladimíra Putina | Ukrajina
18662