Etnicita a sociální deprivace jsou pro úmrtí na covid-19 rizikovými faktory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty
Stará se někdo v Česku o Romy a zjistil někdo, kolik Romů na covid umírá ve srovnání s bělošskou populací? Je náhoda, že nejpostiženější koronavirem jsou chudé regiony Mostecko a Karlovarsko?

Z modelování Oxfordské univerzity bylo zjištěno, že sociální deprivace a příslušnost k etnickým menšinám jsou vážnými rizikovými faktory  pro smrt na covid-19. Proto nyní britská vláda rozešle dopisy  2 milionům britských občanů, aby se izolovali doma a 800 000 občanů z těchto skupin bude nyní přednostně očkováno.

Nástroj analýzy rizik covidu-19, vypracovaný Oxfordskou univerzitou, bere v úvahu celou řadu zdravotních potíží a okolností, které zvyšují pravděpodobnost úmrtí, od obezity před vážné psychické problémy a bezdomovectví.


Zjištění oxfordské analýzy vyvolala znovu požadavky od aktivistů hájící práva černošských, asijských a dalších etnických menšin v Británii, aby dostali při očkováni přednost.

Trojice rizikových faktorů - etnicita, sociální deprivace a obezita - vedly k identifikaci rozsáhlé společenské skupiny zranitelných lidí, které je nutno ochraňovat.

Předseda Asociace britských lékařů dr. Chaand Nagpaul uvedl, že jeho organizace "už dlouho poukazuje na skutečnost, že lidé z etnických menšin, zejména ti z ních, kteří trpí nemocemi, mají vysoké riziko úmrtí na covid-19 a lidé z chudších oblastí umírají na covid-19 dvakrát častěji než lidé z bohatších oblastí".

Největším rizikovým faktorem způsobujícím smrt na covid-19, je stále ještě věk, dalším faktorem jsou určité druhy rakoviny a transplantace. (Dodnes nikdo neinformoval Petra Harašima z Orlové, který se podrobil trojnásobné transplantaci, a patří tedy k vysoce rizikovým pacientům, kdy a kde bude proti koronaviru očkován.) Nový, sofistikovanější nástroj modelování nyní dokazuje, že takto ohrožených lidí je v Británii ještě dalších 1,7 milionu. Tito lidé nyní byli přidáni do seznamu ohrožených osob, který dosud čítal 2.2 miliony lidí, kteří se od loňského března přísně izolují doma.

Všichni tito lidé nyní obdrží dopis od britského zdravotnictví, který je bude informovat, aby zůstali v přísné izolaci nejméně do 31. března. Tito lidé dostanou služby, jako dodávku svých léků do domu, a finanční pomoc. Při dodávce potravin ze supermarketů budou mít přednost.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5741

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2021