Mezitím v Absurdistánu 164:

Ministerstvo školství šíří namísto distančního učení mezi děti katolickou propagandu

23. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Zdá se, že Mateusz Morawiecki je poněkud ztracen a jeho náhrada se už připravuje. Proto byl generální ředitel podniku Orlen a důvěryhodný muž Kaczyńského Daniel Obajtek (soudím, ironicky, protože se jedná o muže odpovědného za převzetí a ovládnutí nezávislých polských médií), týdeníkem  „Sieci“ podporujícím stranu PiS jmenován „Mužem svobody 2020“. Během trapného divadla, kdy nejdůležitější lidé v PiS a v Polsku,se mohli přetrhnout, aby mu vlezli kamsi. Vítězem této soutěže se musí stát ministr Warchoł, který konstatoval: „Napoleon Bonaparte řekl, že pro Poláky neexistuje nic nerealizovatelného - jako kdyby býval znal  pana ředitele Obajtka…“  
 
Ale tato trapná podívaná prostě všechny pobavila. Jiná nominace naopak všechny rozzuřila: Nominace nového předsedy regionální kanceláře Ústavu národní paměti (IPN) (to je polský ÚSTR) ve Vratislavi. Tomasze Greniucha, dlouholetého aktivisty neofašistické organizace „ONR“.  I když má Greniuch  doktorát z historie na Katolické univerzitě v Lublinu, je nejznámější svou knihou z roku 2013 Cesta nacionalisty, ve které oslavuje belgického důstojníka SS Leona Degrelleho a po válce popírače holocaustu. "To je cesta, po které by měl kráčet každý pravý syn každého pravého národa," napsal Greniuch. Podle něj je „římský pozdrav“ - jak pravičáci v Polsku nazývají nacistický pozdrav - jen pozdravem árijské Evropy a jako takové je to důležité gesto zakořeněné v polské tradici.

 
Jelikož několik obrázků ukazuje, že Greniuch skutečně velmi rád vítá své přátele „pozdravem z árijské Evropy“, jeho jmenování na tak prominentní místo v instituci, která formuje polskou historiografii, vyvolalo obrovský skandál. IPN se ho zpočátku pokoušel bránit, když informoval, že Greniuchův strýc zemřel v Osvětimi, jako by to mělo nějak věci zlepšit. Kupodivu nepsali nic o  jeho akademických úspěších, ale zveřejnili jeho obrázek, jak u pomníků obětí křišťálové noci  položil květinu. To přece dokazuje, že Greniuch nacista není. Že ano?

Ale samozřejmě, byla to ztracená bitva a Greniuch se musel  své nové funkce vzdát. Vyřeší to ale obecnější problém, že takto důležitou instituci přebírají fašisté? Podle mých informací bude Greniuch pokračovat ve své staré práci v kanceláři IPN v Opole, kde pracoval poslední tři roky. A Greniuch není jediným zaměstnancem IPN s extrémně pravicovými sklony.  Navíc nejde jen o IPN: nedávno jedno vydavatelství využilo skutečnosti, že díla Adolfa Hitlera jsou nyní ve veřejné sféře a poprvé v historii vydalo Mein Kampf v plné, nezkrácené verzi v jiném jazyce než v němčině. Všech 4000 výtisků se prodalo  a nyní se musejí tisknout další, což je u takové odborné akademické knihy neslýchané (vydavatel tvrdí, že je to kritická, akademická publikace připravená odborníkem specializujícím  se na téma nacistické propagandy). Pochybuji, že si tuto knihu  tisíce lidí kupují pro svůj akademický výzkum nebo jako varování…

Prezident Andrzej Duda byl každopádně na lyžařských prázdninách, ale  vrátil se právě včas, aby se přidal k ostatním  a i on  nového šéfa vratislavského IPN zkritizoval. Jen náhodou jaksi zapomněl, že před pouhými dvěma lety sám udělil Greniuchovi vysokou medaili za zásluhy o „propagaci znalostí o Prokletých vojácích“.  (Prokletí vojáci jsou členové protikomunistického partyzánského hnutí po roce 1945, z nichž mnozí (včetně toho, kterého většinou propagoval  Greniuch) jsou váleční zločinci, kteří prováděli etnické čistky nebo vraždili příslušníky etnických menšin).

Možná Duda na to zapomněl, protože byl ve spěchu. Spěchal tak usilovně, že nafilmovali jeho kolonu při jízdě v jízdním pruhu pro záchranná vozidla vytvořeného řidiči, kteří po nehodě uvízli v dopravní zácpě:


Ať tak či onak, toto je historie. Většina Poláků se stará o aktuální dění. A teď dojde k dalšímu lockdownu, pan prezident se ze svých lyžařských prázdnin vrátil, takže vláda může nyní lyžařská střediska už zavřít - žertovali Poláci. A víte co? Ten vtip se možná splní. Podle rádia  RMF FM vláda je skutečně plánuje uzavřít. I když se divím, že jim to už není jedno. Poté, co znepokojení občané oznámili, že Kaczyński a jeho doprovod navštívili v dubnu 2020 hrob jeho bratra na zámku Wawel, uprostřed lockdownu, soud rozhodl, že ani oni neporušili žádné zákony, protože lockdown nebyl legální. Jejich příběh tedy skončil pro ně stejně jako pro tisíce Poláků, kteří byli předtím soudy také osvobozeni. Až na to, že jsou Poláci policií obtěžováni a Kaczyńského policie chrání.

Mezitím už uplynul skoro rok, co učíme děti doma. Není divu, že vláda měla plné ruce práce, aby dětem poskytla  kvalitní domácí vzdělávání. Vrcholem tohoto úsilí je nová onlinová hra o papeži Janu Pavlu II. Vyrobit ji stálo 790 000 zł (4,74 milionů Kč) a já jsem tuto hru pro vás vyzkoušel a zjistil jsem, že je neuvěřitelně nudná a navzdory tvrzením, že bude užitečná na hodinách polštiny, občanské výchoby, biologie či zeměpisu, je to jen církevní propaganda plná zbytečných faktoidů.

Nejprve jsem vyzkoušel verzi pro děti ve věku 6-9 let. Hraním „hry“, která není ničím jiným než vlastně jen klikatelným powerpointem, se mohou děti dozvědět taková zajímavá fakta, jako například že zápis o křtu Karola Wojtyly lze najít v záznamech farnosti na straně 549 pod číslem 671:


Později hra bere děti na cesty tzv. "papamobilem" (během jeho první pouti do Polska byl tím "papamobilem"  speciálně navržený automobil  Star 266 Truck, ale  Wojtylův oblíbený "papamobil" byl založen na vozidlu Fiat Campagnola). Cesta kolem „Papežova  Polska“, se skládá ze tří míst: z jeho rodné města, Krakova, kde byl biskupem, a z Kalwarie Zebrzydowské, kam, jak nás hra učí, chodil Wojtyla na výlety:


Děti jsou vyzývány, aby pro mladého Karola Wojtyłu naplánovaly výlet spojením jmen kostelů s jejich umístěním na mapě. Nechápu, jak znalost místních kostelů v Kalwarii Zebrzydowské může být prospěšná pro kohokoli, nebo dokonce proč  by se mělo očekávat, že bude  někdo vědět, kde přesně ty kostely jsou  (pokud není upřednostňovanou metodou náhoda, které jsem byl nucen k dokončení tohoto úkolu použít).



Poté jsem vyzkoušel verzi pro starší studenty - vybral jsem si téma „Papež a mladí - Světové dny mládeže“. Tady potom, co jsem zvolil jedno z umístění Světových dnů mládeže - město Częstochowa - jsem zjistil, že tato první (a poslední) instance hry je skutečně užitečná pro cokoli: jedna z otázek v kvízu byla „ve kterém vojvodství se nachází Częstochowa?" což může být považováno za geografickou otázku. Ale pak jsme se brzy vrátili k nesmyslnému blábolení církve a dostal jsem otázky jako:



Jaké je největší tajemství křesťanského povolání:
a) máme se stát Božími dětmi v Kristu skrze Ducha svatého
b) musíme konat dobro všem lidem
c) musíme si Zemi podřídit

Pokud vás to zajímá, správná odpověď je a) a ne, jak by někteří mohli očekávat, b).

Další otázka sleduje tento problém hlouběji, a proto se nás ptají:



Co to znamená být Božími dětmi:
a) umožnit Bohu, aby nás vedl, a být otevřený jeho jednání v dějinách našeho osobního života a v dějinách světa
b) být dokonalí, nehřešit, neskandalizovat a dodržovat své náboženské povinnosti
c) dovolit Bohu, aby nás vedl v modlitbě, musíme být opatrní ohledně přijímaných rozhodnutí a nestojí za to podílet se na tvorbě tohoto světa, který každopádně stejně odumře.

Možná by vás zajímalo, co to má co společného s Częstochowou, ale naštěstí některé otázky souvisely se svatým obrazem Černé Madony, a tak by se vás mohli zeptat:



Co lze nejlépe pochopit u nohou Boží matky?
a) co to znamená být Božími dětmi, syny a dcerami Božími
b) morální povinnosti člověka
c) vnější svobodu člověka

Trochu jsem se nudil, takže jsem byl rád, že tento kvíz skončil. Dalším úkolem však bylo najít citát z bible a napsat jej do pole na obrazovce. Už jsem nemohl.

Uvědomme si však, co je zde důležité: prosím, na takovéto blbosti vydává  ministerstvo školství své peníze během pandemie, kdy se žáci a učitelé s potížemi snaží dál dál pokračovat ve vzdělávání distančně, přestože nemají žádný specializovaný software ani online výukové prostředky: Ministerstvo utratí ¾ milionu zlotých z veřejných peněz na mizernou „hru“ určenou k pumpování náboženské propagandy do dětí.

A tím to, samozřejmě, ani zdaleka nekončí. V jedné z předchozích kapitol tohoto seriálu  jsem se zmínil o speciální dohodě mezi propagandistickou státní televizí TVP  a církví. Dohoda se týkala náboženských pořadů v této televizi  a obě strany se velmi zdráhaly zveřejnit její podrobnosti. Nakonec se ale podařilo portálu Gazeta.pl tyto informace získat a co jsme se dověděli?

TVP je povinna „objektivně a kompetentně informovat o životě církve a o náboženských aspektech společenského a kulturního života“. Je povinna prezentovat postavení církve v „publicistických pořadech týkajících se morálních a sociálních i profesních, sociálních a kulturních otázek“. Kromě toho musí TVP „zvlášť pečovat o archivní záběry týkající se Jana Pavla II.“ Dále: TVP  nemá právo na dohled nad obsahem  náboženských pořadů, které financuje. Kromě toho existuje velmi podrobný seznam náboženských programů, které je TVP povinna vysílat, počínaje jednou mší denně na prvním programu, přes několik dalších náboženských akcí, přes příležitostné projevy biskupů až po týdenní katolický program pro děti. Dohromady to jsou celé hodiny vysílání  denně a TVP je také povinna dělat všem těmto náboženským pořadům reklamu.

A co TVP dostává od církve   za všechny tyto peníze a vysílací čas, můžete se zeptat? NIC. NULU. ABSOLUTNÍ NIC.

Mezitím sama vláda, která pumpuje veškerou tuto katolickou propagandu do společnosti a tančí, jak biskupové pískají, provedla bezprecedentní útok na práva žen pod taktovkou katolických radikálů, seškrtala prostředky na oplodnění in vitro a tak dále, a pak se díví: Jak je možné, že i přes štědré sociální dávky pro rodiče (stěžejní program 500+ - 500 zł měsíčně pro každé dítě) je demografická situace hrozná (zejména v roce covidu, kdy Polsko zaznamenalo rekordní počet úmrtí)? A navzdory skutečnosti, že polské ženy v zahraničí nemají obavy a rodí více dětí než Polky doma? Mateusz Morawiecki jmenoval zvláštní ministryni pro demografickou politiku -  v roce 2019 - od té doby ta osoba stále pracuje na „rozvoji strategie“ - už více než rok od svého jmenování.

Co tedy PiS chystá udělat, aby povzbudila polské ženy, aby měly děti? Navrhuje spoustu nových útulných pracovních míst pro své kamarády. „Institut pro rodinu a demografii“.  Jeho úkolem bude povzbuzovat polské ženy, aby měly děti. Pro začátek pravidelným zvyšováním dotace 500  zlotých na dítě (která byla z velké míry už stejně pohlcena inflací).

A pokud tyto zatracené ženské v dohledné době nezačnou plodit děti, vždycky přece ještě existuje strategie, kterou navrhla Margaret Atwood ve svém románu „Příběh služebnice“.

0
Vytisknout
5644

Diskuse

Obsah vydání | 25. 2. 2021