Rozhovor Britských listů 366. Chtějí v ČR skutečně vyvraždit všechny starší lidi?

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



O neuvěřitelně katastrofální koronavirové situaci v ČR a neschopnosti a nečinnosti českých úřadů hovoří Jan Čulík s imunologem Václavem Hořejším. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 24. února 2021.

 16518

Čtyřicet dní pro zdraví lidí i ekonomiky

23. 2. 2021

čas čtení 5 minut

 

Cíl: potlačit vir v populaci pod 1 tis. nových potvrzených případů za den

(Pozn. red. BL: V Británii mají také cíl potlačit virus pod 1 tisíc nových nákaz denně. Jenže tam je šestkrát více obyvatelstva.)

Po roce boje s pandemií koronaviru se situace v naší zemi dostala do mimořádně nebezpečného stádia. Kapacity zdravotnictví jsou už prakticky vyčerpány, v některých lokalitách již dochází k selekci pacientů na ty, kteří dostanou nezbytnou pomoc a na ty, kteří musí počkat. Část nemocných, kteří by potřebovali nemocniční péči, zůstává doma, část pacientů, kteří by potřebovali intenzivní péči, zůstává na běžných lůžkách. I přes hrdinské nasazení zdravotníků významná část těch, kdo se do nemocnic dostanou, zemře, a mnoho dalších umírá doma. Zároveň jsou zavřené školy, obchody a restaurace a krachuje mnoho drobných živnostníků. Ekonomická a osobní situace milionů lidí se stále zhoršuje a zavření škol působí dlouhodobé škody.

 16521

Úřední šiml zařehtal a bude zabíjet lidi

23. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

 

Koronavirová idiocie v České republice


- Městský soud v Praze zakázal Gymnáziu Na Zatlance distanční výuku a nařídil mu, aby obnovil běžnou výuku ve třídách s učiteli, píší Novinky.   Odůvodnil to tak, že parlament zrušil nouzový stav.

Ano. V nynější havarijní koronavirové situaci je to opravdu moudré rozhodnutí. Studenti se ve škole promoří, nákazu přinesou domů svým rodičm a prarodičům. Prarodiče zemřou, rodiče možná. V současnosti v důsledku drastického rozšíření britské varianty koronaviru v ČR končí na jednotkách intenzivní péče už i čtyřicátníci a třicátníci. Soudce, který tento verdikt vydal, žádné starosti ohledně toho, že řadu lidí zřejmě odsoudil k smrti, nemá. Ano, nouzový stav byl zrušen, takže soud má plné právo nařizovat situaci, která povede k umírání lidí.


- Kdyby bylo zavedeno dočasné přísné uzamčení země a vypnutí továren, jak požaduje  odborový předák Josef Středula, stálo by to Českou republika 70 miliard korun, běduje Petr Holub.
 
Na to je jediná odpověď? Jenom 70 miliard?

Nevypnutí továren v této krizové situaci totiž povede k daleko větším ekonomickým škodám, protože se rozšířením nákazy rozvalí celá ekonomika a infrastruktura. Matematičtí odborníci i epidemiologové po celém světě poukazují na to, že ekonomiku drasticky poškozuje odkládání lockdownů. Nejminimálnější ekonomické poškození státu zaznamenaly ty země, které zavedly přísný lockdown efektivně, rychle a bezodkladně. Na Novém Zélandě, na Tchajwvanu a v Jižní Koreji už lockdownu není zapotřebí, ty pandemii zvládly.

Tito lidé si neuvědomují, že je ČR na to nejhůře, nebo skoro nejhůře na celém světě? A že situace je neudržitelná?

 16637

Svědectví od jednoho zdravotníka na Vysočině

23. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

“...taky by mě zajímalo, jakým způsobem budou řešit stoupající počty hospitalizovaných pacientů , když se budu bavit konkrétně o Vysočině tak to letí nahoru nebezpečným tempem, kapacitně je na tom dobře už jenom jihlavská nemocnice - pořád se dají kapacity navýšit, bohužel  lidi budou zase chybět v očkovacích centrech - takže teď ti idioti (Babiš Tvaroch Blekota ) budou argumentovat, že posílají vakcíny a nevím na koho to svedou, že není schopen očkovat ....

ve čtvrtek/pátek dojdou lůžka jip aro a bude následovat tisková konference, kde nám bude sděleno ....že kapacity jsou již vyčerpané ...... abychom si nějak poradili ...

v Techoníně je vojenská nemocnice s veškerým vybavením (ventilátory, přetlakové komory) kapacita až 1000 pacientů .....zatím neotevřeme ..... jdou informace, že je to pro papaláše...”

 16694

Odborníci naléhavě vládě navrhují řešení. A nic...

23. 2. 2021

čas čtení 7 minut


Zabraňme obrovským a zbytečným ztrátám na životech



Tři členové NERVu píši premiérovi. Dopis Štěpána Jurajdy, Daniela Prokopa a Jana Švejnara přinášíme v celém znění.

Vážený pane premiére,

s velkým znepokojením sledujeme vývoj epidemie. Jako členové NERV, kteří od začátku podzimu vyzývali k včasným a dostatečným opatřením včetně zavedení motivací (sebeizolace, home office, testování), a kteří na začátku tohoto roku upozorňovali na blížící se rozšíření nových mutací koronaviru a potřebu dodatečného masivního testování, Vás i v reakci na vyjádření představitelů Ministerstva zdravotnictví prosíme a vyzýváme, aby se vláda pokusila udělat maximum pro zamezení obrovských ztrát na životech, dlouhodobých ekonomických dopadů, a rozpadu důvěry ve veřejné instituce. Podle našeho přesvědčení je třeba:

Zásadní změna rétoriky Ministerstva zdravotnictví v čele s ministrem J. Blatným a náměstkem V. Černým, kteří při představování blížícího se přehlcení zdravotnictví oznamují, že (další) opatření nemají smysl a „je to na každém z nás“. I na základě sociologických dat se obáváme, že tato symbolická rezignace státu povede ve veřejnosti k akceptování představy, že s epidemií se přestalo bojovat, a tedy k rozvoji chování, které nebere ohled na ochranu zdraví spoluobčanů. Zástupci MZd ČR zároveň ve své komunikaci vyvolávají dojem, že současná opatření vůbec nefungují (ačkoli podle výzkumných dat redukují počet kontaktů až o 40 % i výchozí reprodukční číslo, jen nejsou úplná a dostatečně kontrolovaná), čímž je zpochybňují. Rovněž chybně popisují stav epidemie v ČR je nevyhnutelný, ačkoli jsme jednou z mála zemí Evropy, která dlouhodobě (po dobu řady měsíců) nedokáže snížit vysokou úroveň nákazy.


 

 16447

Průběžné zpravodajství:

Slovensko požádalo EU o pomoc v důsledku "tragické" covidové situace

23. 2. 2021

čas čtení 5 minut


- Slovenský ministr zahraničí Ivan Korčok v pondělí žádal partnery v EU, aby poslali do jeho země zásilku vakcín. Slovensko je podle něho v "tragické" koronavirové situaci - má rekordní počet nákaz. Slovensko zaznamenává v těchto dnech asi 100 úmrtí denně, což je nejvyšší počet na světě per capita za poslední týden a těsně nad počtem mrtvých v České republice. V neděli mělo Slovensko s 5,5 miliony obyvatel 3672 pacientů v nemocnicích. "Plně si uvědomuji, že jiné země mají také nedostatek vakcín, ale Slovensko, které má nyní nejvyšší úmrtnost, je v tuto chvíli potřebuje nejvíce." Slovensko zaznamenalo 6577 úmrtí na koronavirus. Do neděle očkovalo 272 341 osob alespoň jednou dávkou, což je trochu více, než je průměr v EU.

Nový počet nákaz na milion obyvatel:


V pondělí 22.2.  bylo v ČR očkováno 13 967 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 561 078 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 213 411 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 5418 osob.  Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,7 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 43,6 milionů lidí, to je  13,2 procent obyvatelstva), z nich 18,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 168 491 osob. V pondělí 22.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  11 233 nových denních nákaz.     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 537 lidí, to je denní nárůst o 207 mrtvých.   V nemocnicích je 6 573 lidí, to je nárůst od včerejška o  524 osob!  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


Kumulativní počet mrtvých na milion obyvatel:


- Počet mrtvých na koronvirus v USA přesáhl půl milionu. V pondělí dosáhl počet mrtvých 500 071. Více než 28 milionů Američanů bylo také testováno pozitivně na koronavirus. (Podle počtu obyvatel by to v Česku bylo 627 000 mrtvých, upozorňuje Jiří Pehe.)

- Joe Biden temně promluvil k národu a naléhal, aby se země v  boji proti viru sjednotila. Vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci upozornil, že k "ohromujícímu" počtu mrtvých v USA přispěla rozhádanost země.

- V důsledku pandemie více lidí než dříve nyní věří konspiračním teoriím, zjistil výzkum ve Francii, v Německu, v Itálii a v Británii. Nejvíce ve Francii. ZDE    V neděli vysílaly k tomu Channel 4 News reportáž.    Interviewovaly psychologa, který vysvětlil, že nemá cenu stoupence konspiračních teorií přesvědčovat, že jejich názory jsou šílené. Podpora konspiračních teorií je důsledkem toho, že lidé se octli v nejistotě a v chaosu, a upínají se, aby získali ukotvení, k první blbosti, která se jim zdá přesvědčivá. 

 16415

Očkování ve Skotsku vedlo k dramatickému poklesu hospitalizací na covid

23. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

 
První vakcína firmy Pfizer snížila po čtyřech týdnech od očkování hospitalizace o 85 procent, první vakcína firmy AstraZeneca o 94 procent


Vyplývá to ze studie státní organizace Public Health Scotland a skotských univerzit. Studie analyzovala situaci jednoho milionu očkovaných osob.

Mezi lidmi staršími 80 let - kteří jsou koronavirem v důsledku svého věku nejvíce ohroženi - vedla vakcína ve čtvrtém týdnu po očkování k poklesu hospitalizací o 81 procent, když se sloučily výsledky od obou vakcín.

Rozhovor Britských listů 365. Koronavirus: Vás léčit nebudeme, protože tu máme potřebnější

18. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Česká republika se opět dostala do palcových titulků mezinárodního tisku. V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí, píše list Guardian. Situace se skutečně drasticky zhoršuje. Nemocnice jsou přehlceny a lékaři rozhodují, kdo smí dál žít a kdo musí zemřít. Přitom mnoho lidí nebere covid-19 vážně. Nedodržují karanténní opatření "na protest proti Babišovi". Jenže Babiš pandemii nevlastní. Dodržujte karanténní opatření, nechcete-li zemřít. Rozhovor Jana Čulíka s Bohumilem Kartousem v nyní už opravdu kritické situaci v ČR se vysílá na Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. února 2021. 



 16685

Mezitím v Absurdistánu 164:

Ministerstvo školství šíří namísto distančního učení mezi děti katolickou propagandu

23. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut


Zdá se, že Mateusz Morawiecki je poněkud ztracen a jeho náhrada se už připravuje. Proto byl generální ředitel podniku Orlen a důvěryhodný muž Kaczyńského Daniel Obajtek (soudím, ironicky, protože se jedná o muže odpovědného za převzetí a ovládnutí nezávislých polských médií), týdeníkem  „Sieci“ podporujícím stranu PiS jmenován „Mužem svobody 2020“. Během trapného divadla, kdy nejdůležitější lidé v PiS a v Polsku,se mohli přetrhnout, aby mu vlezli kamsi. Vítězem této soutěže se musí stát ministr Warchoł, který konstatoval: „Napoleon Bonaparte řekl, že pro Poláky neexistuje nic nerealizovatelného - jako kdyby býval znal  pana ředitele Obajtka…“  
 
Ale tato trapná podívaná prostě všechny pobavila. Jiná nominace naopak všechny rozzuřila: Nominace nového předsedy regionální kanceláře Ústavu národní paměti (IPN) (to je polský ÚSTR) ve Vratislavi. Tomasze Greniucha, dlouholetého aktivisty neofašistické organizace „ONR“.  I když má Greniuch  doktorát z historie na Katolické univerzitě v Lublinu, je nejznámější svou knihou z roku 2013 Cesta nacionalisty, ve které oslavuje belgického důstojníka SS Leona Degrelleho a po válce popírače holocaustu. "To je cesta, po které by měl kráčet každý pravý syn každého pravého národa," napsal Greniuch. Podle něj je „římský pozdrav“ - jak pravičáci v Polsku nazývají nacistický pozdrav - jen pozdravem árijské Evropy a jako takové je to důležité gesto zakořeněné v polské tradici.

V důsledku covidu a kvůli Bolsonarovi jsou domorodí indiáni z etnické skupiny Juma nyní oficiálně vyhynulí

23. 2. 2021 / Fabiano Golgo

čas čtení 4 minuty


Kmen Juma čítal v šedesátých letech dvacátého století více než 10 000 domorodých indiánů. V sedmdesátých letech podporovala vojenská diktatura, jejíž součástí byl současný brazilský prezident, bývalý kapitán armády, řadu masakrů domorodých indiánů, jen aby bylo možno překřížit jejich území novými  silnicemi. V roce 2020 už existovalo pouze 960 členů tohoto kmene. Nyní v důsledku  covidu-19 a sabotáži Bolsonarovy vlády tento národ již neexistuje. Arujá Juma (foto) byl poslední člověk  z kmene Juma, který zemřel.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Vědci začínají testovat druhou generaci vakcín, která má být účinná proti novým variantám koronaviru

22. 2. 2021

čas čtení 6 minut

Česko stále patří k nejpostiženějším zemím světa.

Jediným a naprosto naléhavým řešením je urgentní uzavření  celé země, včetně továrních provozů (a státní dotace podnikům, aby se nepoložily). Cílem musí být snížení nákaz na minimum, aby se daly testovat, trasovat a izolovat. Zároveň je nutno URGENTNĚ zahájit plošné očkování občanů, mělo by se očkovat půl milionu lidí týdně, ne několik desítek tisíc!! Česko nedělá nic a hašteří se o respirátorech, které jsou stejně nefunkční. Představa, že by za této situace bylo možno karanténní opatření rozvolňovat, je šílená. Politikové vážně ohrožují životy lidí. (JČ)

Zpráva ze Šumavy, Soumarský most: O víkendu tam byly davy lidí. Místní restaurace byla otevřená a přeplněná obědvajícími zákazníky bez roušek. Neuvěřitelné.

Počet úmrtí na milion obyvatel:



Neuvěřitelně, v neděli 21.2. bylo v ČR očkováno jen 1904 (!!) osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 545 381 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 207 552 osob.  V neděli bylo dokončeno očkování  u 993 osob. (!!) Pro srovnání: Británie denně očkuje kolem půl milionu lidí.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,6 milionů lidí, to je 27 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,8 milionů lidí, to je  12,9 procent obyvatelstva), z nich 17,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 157 180 osob. V neděli 21.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  4002 nových denních nákaz. (Navzdory zcela havarijní situaci, protipandemické systémy o víkendu v ČR nefungují, zdravotníci jedou na chatu.)     (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 330 lidí, to je denní nárůst o 116 mrtvých.   V nemocnicích je 6 049 lidí.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.


- Vědci vypracovávají celou řadu proticovidových vakcín druhé generace. Jedna nová verze vakcíny by měla poskytovat imunitu proti mnoha nejrůznějším variantám koronaviru, jiné by měly zablokovat šíření nákazy. Připravují se také mnohonásobné vakcíny proti různým variantám, které by se používaly k očkování jedinou dávkou, podobně jako se každoročně očkuje proti chřipce, v současné vakcíně proti chřipce jsou čtyři vakcíny proti různým kmenům chřipkového viru. ZDE 

- Spojené státy dosahují 500 000 mrtvých. V současnosti je počet mrtvých na koronavirus v USA 498 786 - je to počet obyvatel v Kansas City ve státě Missouri. Je to větší počet mrtvých než celkový počet mrtvých za rok 2019 na chronické choroby dýchacích cest, mrtvic, Alzheimera, chřipku a zápal plic. Nic takového jsme za posledních 102 let nezažili, konstatoval hlavní americký vládní epidemiolog dr. Anthony Fauci. Apeloval na občany, aby nosili roušky a dodržovali rozestupy. Počet mrtvých na covid  v USA dosáhl 400 000 dne 19. ledna 2021. Trvalo čtyři měsíce, než v USA zemřelo prvních 100 000 lidí. V září 2020 bylo v USA 200 000 mrtvých na covid a 300 000 v prosinci 2020.

- Americký státní epidemiolog dr. Anthony Fauci varoval, že je možné, že Američané budou nosit roušky ještě v roce 2022.

- Svět čelí "pandemii porušování lidských práv", varuje generální tajemník OSN António Guterres. Autoritářské režimy pod záminkou boje proti pandemii zavedly drastická omezení lidských práv. Zneužily koronavirus jako záminku k omezení svobody projevu a potlačení disentu. ZDE 

 16668

Česko musí zavřít sklady, kanceláře a továrny - žalujte zaměstnavatele podle zákona o bezpečnosti práce!

19. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Potíž je, že dosavadní zvyklosti pro pandemii už nefungují. Společností se šíří daleko smrtnější a daleko nakažlivější varianty koronaviru. Že se vám podařilo uchránit se před covidem dosud, neznamená, že se vám to podaří teď, situace se radikálně změnila.

Česko je na tom NEJHŮŘE NA SVĚTĚ.

Samozřejmě, že vláda musí uzavřít podniky a továrny - a poskytnout zaměstnancům dostatečné finanční odškodnění do doby, než bude plně očkováno celé obyvatelstvo. Problém to není - dlouhodobě existují minimální úrokové míry a stát může dluhy odepsat, argumentují zahraniční ekonomové. Tištění peněz bankami se nyní považuje za přijatelnou metodu stimulace ekonomiky, pokud nehrozí inflace - což tedy v této hospodářské krizi skutečně nehrozí.

Mezinárodní epidemiologové neustále zdůrazňují, že očkování není jediným řešením, že musí jít ruku v ruce s účinnými karanténními opatřeními. Hašteření o tom, že se mají nosit respirátory, nic nevyřeší, dokud budou dělníci hromadně pracovat v továrních halách.  Ohnisky nákazy jsou právě tovární haly a pak lidé, kteří se - jako blbci - hojně navštěvují po domácnostech. Právem jsou ve Skotsku - kde je nyní nákaza radikálně menší než v ČR - návštěvy v jiných domácnostech zakázány.


Na Novinkách píše Daniel Drake,  že se Portugalsko "vyhrabalo" z podobné povánoční pandemické krize jako Česko, protože - jak doporučujeme v aktuálním Rozhovoru Britských listů - portugalská vláda upozorňovala veřejnost na drastickou situaci v nemocnicích. Totéž by fungovalo jistě i v ČR, pokud by se lidem ukazovaly individuální případy a lidé by byli varováni, že takto mohou skončit i oni.

Jenže to nestačí. Daniel Prokop zveřejnil velmi užitečnou tabulku, obsahující informace, kolik pracovníků kterých oborů je nakaženo:



30372

Kdo se zdráhá zavést tvrdý lockdown?

22. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Česká republika je nesvéprávnou montovnou, protože tu absentuje politická síla, jež by rázně bouchla do stolu a žádala okamžité zavedení tvrdého lockdownu. Po chvilkové koketérii s rozvolňováním přichází vláda s kosmetickými a patrně kontraproduktivními opatřeními, která však náš pád do propasti odvrátit nemohou. Blatného mlácení prázdné slámy na Primě o nutnosti zesíleného boje s virem doprovázené stesky na neposlušné obyvatelstvo, aniž by bič kompenzoval cukrem v podobě konkrétních motivačních pobídek, už nikdo příčetný nemůže brát vážně. A opatrnické našlapování okolo zavedení přísného lockdownu leccos o České republice vypovídají.

 16676

Rozvolňování v Česku: Psi se rvou o kost

22. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Zdroj: Pixabay.

Nesmyslný vládněopoziční plán rozvolňování na vrcholu pandemie počítá s návratem dětí do škol od 1. března. Za tímto účelem má být mj. vybrán dodavatel antigenních testů, které by si žáci a studenti měli provádět sami. Ministerstvo vnitra v pátek vybralo společnost Tardigrad International Consulting, která nesplnila podmínky tendru, přišla s dražší nabídkou a figurují v ní osoby podezřelé z praní špinavých peněz, jejichž stopy vedou na Bahamy. Premiér Babiš naproti tomu prosazuje společnost Chironax napojenou na lobbistu Horáčka obžalovaného z manipulace zdravotnických zakázek.

 16622

Hospodaření OSBL za leden 2021

13. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

V lednu 2021 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 121.39 Kč výdaje byly  61 731.50  Kč. Zůstatek ke konci ledna byl 86 808.55 Kč.

Děkujeme mnoha čtenářům za  finanční podporu v měsíci lednu 2020. Bohužel (trochu předvídáme) v únoru 2021 zatím počet příspěvků docela výrazně poklesl. Prosíme, přispějte.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 

 16678

O Platónově opiu a západní metafyzice

22. 2. 2021 / Boris Cvek

čas čtení 8 minut

Foto: Pixabay.

Musel jsem se po nějaké době v souvislosti se svými (online) přednáškami z filozofie přírodních věd pro studenty Univerzity Palackého vrátit k přemýšlení nad Platónem. Čtení Platónových spisů, které v tenkých svazcích vydávalo na začátku 90. let Oikúmené, pro mne bude asi do konce života nezapomenutelným zážitkem.

Výstřelky kapitalismu bez přívlastků: Texasan nechal rozsvíceno. Zaplatí za to 16 752 dolarů

22. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Jak známo, americký stát Texas utrpěl v minulých dnech vážnými mrazy a sněhovou kalamitou, v níž přišly miliony Texasanů o topení (soukromé firmy, dodávající zemní plyn, na kalamitu nebyly připraveny), o dodávku elektrické energie (ve své moudrosti odpojili texaští stoupenci kapitalismu bez přívlastků eletrorozvodnou síť v Texasu od celoamerické elektrorozvodné sítě, takže v kalamitě, když zkolabovali dodavatelé elektrické energie v Texasu, nebylo možno stát připojit na jiné výrobce elektrické energie v USA) a o pitnou vodu (vodárny bez elektrické energie nemohly udržet v provozu čističky).

 16654

Česko 2021: Pečený sněhulák politické změny

19. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Zdroj: Pixabay.

Británie nehodlá rozvolňovat stávající plošná opatření na ochranu veřejného zdraví, dokud celkový počet denně nově nakažených neklesne pod 1 000 osob. To je totiž hranice, pod níž už tamní systémy dokáží dotrasovat kontakty a izolovat je tak, aby nedocházelo k nekontrolovanému komunitnímu šíření nákazy. - V Česku je obdobná hranice trasovatelnosti v současnosti vyjádřena přinejlepším číslem 500. Jenomže na rozdíl od Británie přes 1 000 nakažených denně běžně hlásí jednotlivé kraje (v nejhůře postižených i přes 2 000), nikoliv snad země jako celek.

 16637

Ochrana před koronavirem opravdu nezávisí na individuální volbě občanů

19. 2. 2021 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta



Ministr Blatný řekl nesmysl, že ochrana před koronavirem závisí na individuální volbě občanů a na jejich chování. Není to pravda.

Jen určitá část občanů v České republice má ten luxus, že může pracovat z domova a nemusí jezdit dopravními prostředky, a tak se vyhnout covidu. Většina obyvatelstva tuto možnost nemá. Většina Čechů je v důsledku indolentního a laxního přístupu Babišovy vlády přímo ohrožována nemocí a smrtí, protože musejí jezdit do práce.

 16447

Izrael: Vakcinace zabránila "98,9 %" úmrtí na COVID

22. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Izrael s odvoláním na data ministerstva zdravotnictví uvedl, že očkování zabránilo velké většině úmrtí na COVID-19. Počet infekcí mezi lidmi, kteří obdrželi obě dávky vakcíny firem Pfizer/BioNTech, také masivně poklesl.

29541

Jak Trump nabídl Kimovi cestu letadlem

22. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

BBC zjistila, že při druhém summitu mezi Trumpem a severokorejským vůdcem Kim Čong-unem v Hanoji v roce 2019 zůstali i ti nejzkušenější diplomati v šoku, když americký prezident nabídl severokorejskému diktátorovi let vládním speciálem do Pchjongjangu. Kim je přitom široce znám absolutní nedůvěrou k letecké dopravě a mezinárodní cesty podniká zásadně vlakem.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Rozhovor Britských listů 363. Československo bylo před válkou rozumná, Rakousko fašistická země

12. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Interwar Czechoslovakia was a reasonable country, Austria was fascist
(This interview is in English with Czech subtitles)
(For English, scroll below)

Julia Maria Secklehner je kunsthistorička, autorka pozoruhodné doktorské dizertace, v níž analyzuje satirické časopisy, které vycházely v Rakousku a v Československu v meziválečném období. Z práce vyplývá, jak pozoruhodně málo víme v České republice o moderní historii našeho jižního souseda. O tom hovoří s dr. Secklehnerovou Jan Čulík.  Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. února 2021.

Julia Maria Secklehner is an art historian and the author of a remarkable doctoral dissertation in which she analyses satirical magazines which came out in Austria and in Czechoslovakia in the interwar period. It follows from this thesis how little we know about the 20th century history of Austria. Did you know that married women were banned from working there? Jan Čulík talks to Dr. Secklehner in this Britské listy Interview, which is broadcast by the Czech cable TV station Regionalnitelevize.cz from Friday 12th February 2021.




Rozhovor Britských listů 360. S kamerou proti úzkostným stavům

5. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta



Ve spolupráci s arteterapeutkami z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích bude spolupracovnice Britských listů a doktorandka Aberystwythské univerzity ve Walesu Dominika Švecová zahajovat v nadcházejících týdnech v Praze filmově-videoterapeutická sezení s klienty, trpícími úzkostnými stavy, kteří budou pod jejich vedením pro terapeutické účely natáčet vlastní krátké filmy. Jan Čulík s Dominikou Švecovou hovoří o tomto projektu. Přihlašte se! Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5.února 2021.


Rozhovor Britských listů 362. Očkování: Premiér řekl, že se musíme registrovat, ale není kde

9. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Pandemie jako by zůrazňovala rozklad českého státu. Zatímco v ČR umírá na jednoho obyvatele globálně skoro nejvyšší počet lidí, politikové chtějí posilovat šíření nákazy otevřením škol. Piráti a ANO podporují zachování dětských exekucí. Někteří poslanci chtěji kriminalizovat sociální podporu. Pražští hygienici nezavádějí ve třídách karanténu, když covidem onemocní učitel a ministerstvo zdravotnictví ani IKEM nereagují na opakovaný dotaz našeho dnešního hosta, Petra Harašíma z Orlové, který měl několikanásobnou transplantaci, má ochromený imunitní systém a bez očkování je v ohrožení života. Co s tím? Rozhovor Jana Čulíka s Petrem Harašímem se vysílá v Regionální televizi, Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 10. února 2021.

 16518

Koronavirus: Integrovaná vakcinace a sociální distancování mohou zabránit dalším vlnám pandemie

22. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay


Kombinace robustních vakcinačních programů a přísného fyzického distancování může zabránit návratu dalších vln COVIDu-19 bez potřeby spoléhat na omezení předepisující pobyt v domácnostech, uvádí nová studie epidemiologů a demografů z University of Southampton spolupracujících s Čínskou univerzitou v Hongkongu publikovaná v časopise Nature Human Behaviour.

Rozhovor Britských listů 361: Vyřeší konečně ve středu poslanci šokující problém exekucí?

6. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Ve středu 10. února 2021 bude Poslanecká sněmovna ČR projednávat novelu insolvenčního zákona a novelu exekučního řádu. Podaří se konečně odstranit parazitický systém exekucí, jaký nemá ve světě obdoby? Je to nepravděpodobné, protože skupina asi dvaceti velkých soukromých exekutorů má na českou politiku obrovský lobbistický vliv, přestože 4 a půl milionu exekucí, mnohé z nich z doby před mnoha lety, kdy bylo možno z malého dluhu vytvořit obrovský a odebrat lidem třeba i střechu nad hlavou, vážně ochromuje rozvoj českého hospodářství - lidé postižení exekucemi jsou totiž často zcela mimo ekonomický systém země, pracují a jsou odměňováni načerno. V tomto Rozhovoru Britských listů hovoří o tomto děsivém problému Bohumil Kartous s odborníkem na problematiku oddlužení a exekucí Danielem Hůlem z organizace Člověk v tísni. Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od neděle 7.února 2021.


 16673

Koronavirus: Situace v ČR je nesmírně vážná

21. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

V neděli má ČR 17,2 úmrtí na milion a je nejhorší na světě. (V sobotu měla ČR 16,2 úmrtí na milion.) 

Další země v žebříčku:

Svatá Lucie 16,3, Slovensko 13,6, Černá Hora a Maďarsko 11,1, Antigua a Barbuda 10,2, Estonsko a Portugalsko 7,5, Polsko 6,7, Velká Británie 6,6, Mexiko 6,5, Litva 6,2, Peru 6,1, Albánie 5,9, Spojené státy 5,6, (...) Itálie 4,2, Holandsko 3,6,  Rusko 3,2, Chorvatsko 3,2, Rumunsko 3,0, Rakousko a Srbsko 2,2, Německo 1,7, Kanada 1,3. (Zdroj: Our World in Data)



 16637

Analýza: Rizikovost školního prostředí pro šíření covidu-19 je střední, ale může být i vysoká

20. 2. 2021

čas čtení 11 minut

Pokud dáme dětem a mládeži „čas a prostor“ na to, aby se „promořily“, zdá se, že se „promoří“ zhruba do stejné míry jako dospělí


Think-tank Vzdělávání21 analyzoval, do jaké míry se SARS-CoV-2 šíří v mateřských, základních a středních školách zejména mezi dětmi a mládeží ve věku 3–19 let. Autoři píší:

Zkoumáme, jak se vědecké poznatky o této problematice proměnily od září 2020, kdy jsme je stručně zmapovali v předchozí práci a kdy začal v mnoha zemích školní rok.


Shrnutí závěrů této analýzy:

(Kompletní analýza je ZDE)

S vysokou mírou jistoty lze tvrdit následující:

- od konce léta a během podzimu v ČR, ale i mnoha jiných zemích, stoupá incidence covidu-19 (počet nově prokázaných nákaz za určité období) ve všech věkových skupinách, včetně dětí a mládeže;

- pro žáky středních škol je incidence covidu-19 během podzimu, v ČR i jinde, obecně vyšší než pro žáky mladší;

- pro děti do 2. stupně včetně je incidence obecně nižší než pro dospělé;

- ihned po začátku školního roku se v ČR prudce zvyšuje incidence u žáků 2. stupně základních škol a u žáků středních škol; česká veřejná data ale neumožňují rozhodnout, jestli k nákazám došlo ve školách, nebo mimo ně, ani do jaké míry přispěly tyto věkové skupiny k následnému nárůstu epidemie během října;

Rozhovor Britských listů 359. Zdravotní sestra: Jak může někdo zlehčovat tu hrůzu v nemocnicích?

2. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



"Nikdy nepochopím, že lidi jdou na demonstrace bez roušek, že říkají, že tady ta hrůza v nemocnicích, že neexistuje, že covid neexistuje. Ta nemoc je těžká, existuje, může postihnout každého a je zákeřná. To, že jste mladý sportovec, neznamená, že to přežijete. Ta nemoc si prostě vybírá podle nějakého klíče, který my neznáme. Může to postihnout každého. Úplně každého. Mně strašně vadí a ubližuje, že to utrpení těch lidí někdo zlehčuje."

Jan Čulík hovoří s Martinou Hvozdenskou, zdravotní sestrou z Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně, o jejích zkušenostech s covidem. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 3.února 2021.

K tomu:



 16670

Průběžné zpravodajství:

V Srbsku zemřel na covid známý zpěvák a protinacionalistický aktivista. Bylo mu 67 let

20. 2. 2021

čas čtení 8 minut

Foto Đorđe Balašević (Creative Commons licence) romanski - https://www.flickr.com/photos/romanski/5142531573/


Česko je dnes opět rekordně nejhorší na celém světě co do nákaz i úmrtí.

V počtu úmrtí na milion obyvatel vévodí statistikám Česko, v neděli má 17,2 úmrtí na milion obyvatel.

Další země v žebříčku: 

Saint Lucia 16,3, Slovensko 13,6, Černá Hora a Maďarsko 11,1, Antigua a Barbuda 10,2, Estonsko a Portugalsko 7,5, Polsko 6,7, Velká Británie 6,6, Mexiko 6,5, Litva 6,2, Peru 6,1, Albánie 5,9, Spojené státy 5,6, (...) Itálie 4,2, Holandsko 3,6,  Rusko 3,2, Chorvatsko 3,2, Rumunsko 3,0,  Srbsko a Rakousko 2,2, Německo 1,7, Kanada 1,3.

Ostravská televize závistivě informuje, že v Polsku jsou otevřené obchody, lyžařské areály a bazíny, ovšem v Polsku je počet mrtvých na milion 6,7, v ČR 17,2.  Ani srovnávání s Rakouskem a Německem neplatí, v Rakousku je počet mrtvých na milion 2,2, v Německu 1,7. Čím je způsoben ten obrovský rozdíl mezi ČR a jeho sousedy? Sociolog Daniel Prokop informuje, že v ČR na rozdíl od jiných zemí pracuje z domova jen minimum lidí.

Selhání českých elit se prohlubuje. Jak obrovský je propad jedinců, kteří si říkají kardiochirurg (Jan Pirk) nebo epidemiolog (Jiří Beran) a některých "politiků", dokazuje šílená petice, která požaduje otevření škol v ČR a "vrácení Česka do normálu" v době, kdy má Česká republika globálně nejvyšší míru úmrtí i nákaz a nemocnice jsou zahlceny, takže nejsou schopny poskytovat ani normální péči. Signatáři šílené petice zřejmě chtějí vyvraždit pokud možno co nejvíce obyvatelstva, případně ochromit celé hospodářství chronickou nemocností statisíců lidí s dlouhým covidem. Šílené je také, že některá média informují o této "petici", jako by to bylo něco normálního. Někteří lidé v Česku se už opravdu zbláznili, a ohrožují vážně životy druhých.

Neuvěřitelně, v sobotu 20.2. bylo v ČR očkováno jen 2952 osob. Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen 542 779 očkování.    Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 206 326 osob.  Vsobotu  bylo dokončeno očkování  u 1156 osob.  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 17,2 milionů lidí, to je 26 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,8 milionů lidí, to je  12,9 procent obyvatelstva), z nich 17,9 milionů oběma dávkami. (V USA zdržuje nyní očkování drasticky kalamitní mrazivé a sněhové počasí.)
 
Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 153 159 osob. V sobotu 20.2.  bylo v ČR zaznamenáno dalších  6755 nových denních nákaz. (Trestuhodně, o víkendu se řádně netestuje ani neočkuje!)   (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 19 214 lidí, to je denní nárůst o 117 mrtvých.   V nemocnicích je 6 021 lidí.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Do Bělehradu bylo přivezeno z továren v Indii 150 000 dávek vakcíny firmy AstraZeneca a Oxford University. Srbsko je tak první zemí na západním Balkánu, která obdržela vakcínu. V Srbsku bylo už očkováno skoro 10 procent obyvatelstva. Občané mají možnost si vybrat mezi vakcínami Pfizer/BioNTech, čínské Sinopharm či ruské Sputnik V.

- Počet hospitalizací v USA poklesl na minimum od listopadu. V pátek bylo v USA v nemocnicích asi 59 800 covidových pacientů, je to o 55 oprocent méně než při vrcholu pandemie dne 6. ledna, kdy bylo v nemocnicích více než 132 470 osob.

- Jižní Korea začíná očkovat vakcínou Pfizer/BioNTech od 27 února.

- Rusko v neděli registrovalo nových 12 742 nákaz, celkem je v Rusku nakaženo 4 164 726 osob. Zemřelo dalších 417 lidí, celkem v Rusku zemřelo 83 293 osob.

- Izrael informoval o poklesu nákazy koronavirem u osob očkovaných oběma dávkami firmy Pfizer o 95,8 procent.

- V Británii bylo první vakcínou očkováno více než 17 milionů osob.

- Boris Johnson zamýšlí očkovat všechny dospělé občany v Británii do 31. července 2021.

- Hotely, bary a restaurace v Irsku zústanou uzavřené do poloviny léta 2021.

- Británie v sobotu registrovala 10 406 nových nákaz a 445 úmrtí.

- Británie možná dovolí setkávání rodin  pod širým nebem od Velikonoc, tedy od začátku dubna, pokud se podaří pandemii začít zvládat.

- Celosvětový počet proočkovaných vakcín dosáhl 200 milionů. Bohaté země skupiny G7 přislíbily, že zdvojnásobí pomoc chudším zemím. 45 procent očkování bylo provedeno v bohatých zemích světa, kde žije jen 10 procent obyvatelstva této planety.

- Česká republika objednala 12 000 dávek léku Regeneron, který má podporovat protilátky, přestože dosud nebyl schválen evropskými úřady. Reuters informuje, že české úřady se připravují schválit nouzové užívání koktejlu regeneronu casirivimabu a imdevimabu, který byl schválen pro nouzové užívání v USA a byl použit pro léčení Donalda Trumpa. Léčba se používá pro pacienty s mírným průběhem koronaviru, aby se zabránilo zhoršení jejich stavu. Používá se prostřednictvím vnitrožilní infuze a pacienti musejí být v izolaci. Proto se tohoto léku příliš nepoužívá. List Guardian v sobotu podle Reutera připomíná, že ČR je zasažena obrovským množstvím nákaz a úmrtí a počet očkovaných osob v ČR je menší než evropský průměr.
-  Polský ministr zdravotnictví Adam Nedzielski nevyloučil uzavření hranic s ČR a se Slovenskem, v důsledku tamějšího velkého nárůstu infekcí.

- Ghana schválila nouzové užívání ruské vakcíny Sputnik V. Je to 31. stát na světě, který tuto vakcínu schválil.

- Rusko registrovalo 12 953 nových denních infekcí. Celkem bylo v Rusku nakaženo 4 151 984 osob. Za posledních 24 hodin zemřelo 480 osob, celkem je v Rusku oficiálně registrováno 82 876 úmrtí na covid.
 

 16518

Korupce v Británii:

Britský ministr zdravotnictví porušil zákon: Nezveřejnil covidové kontrakty

19. 2. 2021

čas čtení 2 minuty



Britský ministr zdravotnictví Matt Hancock porušil zákon tím, že nezveřejnil vládní kontrakty se soukromými firmami v hodnodě mnoha miliard liber během povinné statutární lhůty 30 dnů.

Soudce Chamberlain rozhodl, že nezveřejnění těchto kontraktů porušilo "životně důležitou veřejnou funkci" transparentnosti ohledně toho, jak stát vydává "obrovské množství" peněz z kapes daňových poplatníků.

 16637

Stovky řetězových e-mailů měsíčně se snaží zmanipulovat seniory. Pomoci má kampaň

19. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Tisková zpráva

Kyberprostorem v ČR kolují nepřetržitě desetitisíce řetězových e-mailů obsahujících dezinformace. Unikátních 150 až 300 se jich podaří každý měsíc zachytit. Uvedlo to občanské hnutí Čeští elfové, kteří dezinformace mapují. V posledních měsících témata e-mailů masivně posílily nepravdivé zprávy týkající se nemoci Covid-19, aktuálně je jich více než polovina. Řetězovými e-maily často nevědomky šíří dezinformace senioři, kteří jsou mimořádně zranitelnou skupinou. Na ně se teď zaměřuje nová osvětová kampaň „Za sebe“ pirátské europoslankyně Markéty Gregorové.

 16447

Průběžné zpravodajství:

Vakcína Pfizer je po první dávce účinná z 85 procent

19. 2. 2021

čas čtení 7 minut

ČR je co do počtu úmrtí na milion osob nyní třetí nejhorší na světě. První je Slovensko s 18,9 mrtvými na milion obyvatel, druhá je Černá Hora s 15,9 mrtvými na milion obyvatel, ČR má 13,4 mrtvých na milion obyvatel:


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  519 757 očkování. Ve čtvrtek 18. 2. bylo očkováno  16 341  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 198 024 osob.  V úterý   bylo dokončeno očkování  u 6723 osob.     Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 16,4 milionů lidí, to je 25 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 42,3 milionů lidí, to je  12,8 procent obyvatelstva), z nich 16,4 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 123 252 osob. Ve čtvrtek 18. 2. bylo v ČR zaznamenáno 11 552 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 913 lidí, to je denní nárůst o 174 mrtvých.   V nemocnicích je 6 343 lidí, to je nárůst o 148 osob.   MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Skepse ohledně vakcíny AstraZeneca ohrožuje evropskou očkovací kampaň. Navzdory tomu, že evropští politikové se snaží rozptylovat skepsi veřejnosti vůči vakcíně Oxfordské univerzity a firmy Astra Zeneca, skepse mezi zdravotníky a obyvatelstvem trvá, částečně v důsledku zmateného zpravodajství o této vakcíně. Někteří si také stěžují, že až 40 procent očkovaných má vedlejší účinky: po očkování minulý čtvrtek onemocněli v pátek příznaky chřipky. Uzdravili se do pondělí. Protesty proti oxfordské vakcíně přicházejí také z Francie a z Rakouska.   ZDE

- V důsledku tříměsíční pauzy mezi prvním a druhým očkováním  má  vakcína firmy AstraZeneca celkovou účinnost 81 procent, při druhém očkování jen po šesti týdnech má účinnost 55  procent. První vakcína poskytuje po dobu prvních tří měsíců  ochranu ze 78 procent. Výsledky výzkumu zveřejnil časopis The Lancet.

- Vakcína firem Pfizer/BioNTech podstatně brání šíření nákazy.V asymptopatických případech o 89.4 procent, v symptomatických případech o 93,7 procent. Zjistily to dvě izraelské, dosud nerecenzované studie.

-Modelování pandemie v Kanadě varuje, že nové varianty covidu-19 hrozí vznikem nové jarní vlny nákaz, pokud nebudou dodržována karanténní opatření. Očkováním v jediné zemi se pandemie nepotlačí, varovali místní epidemiologové.

- V Polsku byla identifikována jihoafrická varianta, konstatoval ministr zdravotnictví Adam Niedzielski.

Morová ČR má globálně nejhorší míru nákazy, celebrity přesto chodí na fotbal

19. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

ČR soutěží s Černou Horou o nejvyšší počet nákaz na milion obyvatel. Čeští politici jsou však v klidu:


Je neuvěřitelné a strašně nebezpečné, že se vůbec konají v ČR fotbalová utkání s publikem. Divíte se, že je Česko morová kotlina?

Nemám slov pro to, že se těchto akcí účastní tzv. české "celebrity". Míra inteligence těchto lidí je opravdu nízká. Jak je to možné?

Prymula oprý byl očkován, tak si myslí, že může riskovat. Kolik varování od mezinárodních epidemiologů jsme slyšeli, že pokud lidi po očkování přestanou dodržovat karanténní opatření, nákaza dramaticky stoupne - je nutno trpělivě dodržovat karanténní opatření do té doby, až v důsledku plošného očkování poklesne celonárodně nákaza na minimum až na nulu. Stále je nutno zdůrazňovat, že v zemích s vysokou míru nákazy, jako je ČR, hrozí vznik nových nebezpečných mutací koronaviru. Prymula to "při svém vzdělání" prostě neví? Nemám slov. (JČ)


A jednou naději pro záchranu lidí, totiž rychlé a plošné očkování obyvatelstva, zpochybňuje "lékařka" lhaním na Facebooku. Proč to lidé dělají? Nikdo na očkování nezemřel. Bylo očkováno už 180 milionů lidí:

My všichni jsme teď Australané

19. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Emeritní profesorka Shoshana Zuboff z Harvard Business School, autorka knihy The Age of Surveillance Capitalism (Věk kapitalismu, který na vás dohlíží): Vlády po světě, především světové liberální demokracie, si musejí uvědomit, že tohle, tento útok Facebooku na Austrálii, je vážný výstražný signál. Protože právě teď žijeme ve světě, kde skupina impérií, specializujících se na dohled a sledování občanů,  dominuje digitálnímu světu. A neexistuje žádný demokratický zákon, který by jim v tom zabraňoval. Do soukromého vlastnictví si přisvojili veškerá naše osobní data, převzali absolutní nadvládu nad životně důležitými informačními systémy a infrastrukturou, zcela ovládají přístup ke znalostem a k informacím na tomto světě i systémy a infrastrukturu, které obsahují tyto znalosti a tyto informace. Klidně to mohou vypnout, kdy se jim zachce. Klidně to mohou pozměnit, kdykoliv se jim zachce. Klidně to mohou zase zapnout, kdykoliv se jim zachce. Mohou si dělat naprosto cokoliv. Proč? Protože po dobu posledních dvaceti let, kdy si vytvářely tyto schopnosti, naše demokracie zaspaly. Takže my ostatní teď pochodujeme nazí do tohoto digitálního století.

Moderátor: Tak jaké zákony by byly vhodné?

 

Rozhodnutí Facebooku zablokovat v Austrálii velké množství stránek vyvolalo zuřivost po celém světě

19. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

 

Facebook se rozhodl zablokovat facebookové stránky sdělovacích prostředků v Austrálii, protože tamější parlament schvaluje zákon, podle něhož bude Facebook za zveřejňování odkazů na tiskové zprávy muset platit. Jenže zablokoval také stránky četných důležitých  vládních i nevládních organizací, poskytujících klíčové služby veřejnosti, a zablokoval v Austrálii i své vlastní stránky!

Jeden čtenář z ČR hloupě napsal, že si Facebook přece "může dělat, co chce, protože je to soukromá firma". Tak kupodivu, toto není všeobecně sdílený většinový názor. Takto reaguje britský konzervativní poslanec Julian Knight, předseda parlamentního výboru britské Dolní sněmovny pro sdělovací prostředky (ve videu ZDE od minuty 4.25):


Julian Knight: Je to omezené a hloupé. Je to šikanování, je to agresivní chování. Uprostřed pandemie zlikvidovat nejen zpravodajství, odepřít veřejnosti důvěryhodné zpravodajské zdroje, ale také zlikvidovat, oni teď tvrdí, že prý omylem, stránky charitativních organizací, a stránky vládních informací, to je podle mého názoru velmi neodpovědné.

Až 20 procent nakažených trpí dlouhým covidem. I děti

19. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

 

Britská vláda ve čtvrtek oznámila, že poskytla 18 milionů liber (540 milionů Kč) na výzkum dlouhého covidu, nemoci, která postihuje až 20 procent nakažených koronavirem po dlouhé měsíce, některé lidi půl roku i déle. Lékaři si s dlouhým covidem nevědí rady. Toto bude velký sociální a zdravotní problém i pro Českou republiku, až postupně vyjde najevo, že značný počet občanů prostě není ve stavu, aby chodili do práce.

V této čtvrteční reportáži Channel 4 News vidíte třináctiletého chlapce, postiženého dlouhým covidem, který hrával fotbal a rugby, teď se nezvedne z kanape. Jeho maminka svědčí, že chtěl umřít: "Jaký to má smysl, bolí mě celé tělo a nemohu se pohnout." Třicetiletý Dean Dobson má dlouhý covid od loňského ledna až února, tedy už přes rok. Točí se mu hlava, je unavený, má bolesti, nemůže pracovat. Richard Horsford, 50, býval boxerem.





Epidemioložka dr. Nathalie MacDermott často vystupovala jako expertka v Channel 4 News letos na jaře, kdy veřejnosti poskytovala informace o tom, jaký bude mít koronavirová pandemie průběh. Pak onemocněla sama, dvakrát. Poté, co covid dostala napodruhé v květnu 2020, vznikl z toho dlouhý covid. Začala mít silné bolesti v nohou a v současnosti neujde více než pár desítek metrů. ZDE

Velmi zajímavý půlhodinový pořad o různých charakteristikách dlouhého covidu vysílal ve středu rozhlas BBC (audio, v angličtině, registrace)  ZDE

29869

Kde se bere u ruských elit záliba v Hitlerovi?

19. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Moskevský televizní komentátor Vladimir Solovjev minulý týden přednesl pozitivní hodnocení Hitlera, podobně jako když komentátor Andranik Migranjan před několika lety hovořil o údajně "dobrém" nacistickém lídrovi před agresí v roce 1939, upozorňuje moskevský analytik Alexej Makarkin.

 16660

Jak se rodila kultura lži americké ultrapravice

19. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení < 1 minuta

Zdroj: Twitter.

Ve středu 17. února zemřel v Palm Beach na Floridě Rush Limbaugh, ultrapravicový rozhlasový a televizní komentátor. Proslul nenávistnými výpady vůči těm, s nimiž politicky nesouhlasil, a také přívalem lží, které prostřednictvím klasických médií rozšiřoval každodenně od 90. let minulého století.

 16467

Evoluce nacionalismu Alexeje Navalného

19. 2. 2021

čas čtení 8 minut

Foto: Wikimedia Commons. Licence Attribution-ShareAlike 3.0 Unported.


Po léta chovám k Alexeji Navalnému smíšené pocity, píše Masha Gessen. N jedné straně si myslím, že je mimořádně odvážný, vynalézavý a oddaný oponent režimu Vladimira Putina. Na druhé straně uzavřel spojenectví s ultranacionalisty a vyjadřuje názory, které považuji za mimořádně nevhodné a potenciálně nebezpečné.

 16388

Co nás Trumpovo osvobození naučilo o empatii a soucitu

19. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

Hlasování, které minulou sobotu ukončilo druhý impeachment proti bývalému prezidentu Donaldu Trumpovi, bude mít pro zemi přinejmenším v krátkodobém výhledu zřejmé následky. Avšak tím, co se sice může zdát méně jasné, ale není to proto méně důležité, jsou důsledky filozofické, upozorňuje Robert Zaretsky.

 16637

New Scientist: Dvě varianty viru se spojily do silně zmutovaného koronaviru

19. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Zdá se, že se britská a kalifornská varianta koronaviru spojily do silně zmutovaného hybridu, což vyvolává obavy, že můžeme být svědky nové fáze pandemie covidu-19.

Dvě varianty koronaviru, které způsobují onemocnění známě jako covid-19, zkombinovaly své genomy, a zformovaly tak silně zmutovanou hybridní verzi viru. „Rekombinace“ byla objevena ve vzorku viru v Kalifornii, což přináší varování, že můžeme být svědky nové fáze pandemie, informuje časopis New Scientist.

29864

Češi si neumějí vládnout!

18. 2. 2021 / Beno Trávníček Brodský

čas čtení 2 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Měl jsem fakt skvělého dědu. Narodil se „za rakouskouherska“ a zemřel pár let po sametovce. Takovej můj dobrej anděl. Člověk s tím slavným selským rozumem, tesař, chovatel, pojízdný prodavač, tajný matematik, garant a duše rodinného sídla. Ostatně pocházel z Knyku (!). Měl spoustu krátkých a výstižných rčení a slovních hříček na různé důležité životní situace. Dost si jich pamatuju dodnes, třeba „cukr je jed“, nebo „když tě práce nebaví, tak ji dneska nech, nebude to za nic stát“. Nebo, ač nechodil do kostela, „každý, když je nejhůř, volá pánaboha.“ A nebo – a tím mě dostal snad nejvíc – když jsem nedokázal ve svahu vyšalovat základy skleníku do vinglu a do vodováhy, tak přišel s provázkem a pár kolíkama, chvilku běhal, tahal provázek (myslím, že mu tou dobou bylo asi 86), zatloukal kolíky a když to bylo asi za 20 minut hotový a já seděl vyvalenej na trávníku a ptal jsem se jak je to možný, pravil s veselýma očkama: „Neznáš Pythagorovu větu?“ No a jednou tenhle člověk pravil: „Češi si neumějí vládnout“. Od člověka, který, pokud dobře počítám, zažil asi 5 a půl různých režimů to je tvrzení nad kterým musíte přemýšlet.

30714

Nejhorší dopady má COVID-19 v kombinaci s lhostejností a nedůvěrou

18. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


Je stále smutnější sledovat, jak je česká společnost paralyzována vlastní bezmocností. Na jedné straně diletantství a lhostejnost těch, kdo mají společnost provést krizí. Na straně druhé nedůvěra společnosti v ty, kdo řídí, jež znemožňuje spoléhat na solidaritu a ochotu omezit sebe ve prospěch ostatních. Tento vnitřní lockdown činí z koronaviru mnohem nebezpečnější a smrtelnější chorobu, s mnohem většími kolaterálními škodami. Statisíce lidí přicházejí o existenční zajištění zbytečně, statisíce dětí žijících v problematických rodinných podmínkách přežívají bez potřebného přístupu ke vzdělání, narůstá frustrace a psychická zátěž přerůstá v palčivé problémy. A to proto, že dílem nedůvěrou, dílem neschopností v krizovém řízení se nedaří zmírňovat nárůst infekce a nedaří se zajistit rychlou vakcinaci. Současně přetrvává vysoká míra úmrtnosti a nemocnicím hrozí kolaps. Lhostejnost vlády k životům těch, kdo jsou existenčně postiženi, se transformuje v lhostejnost vůči smrti i lhostejnost vůči těm, kdo se snaží pomáhat nejohroženějším. A dna jsme pravděpodobně ještě nedosáhli.

 16608

Strana PiS teď jde po nezávislých médiích opravdu tvrdě

18. 2. 2021 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut

Tohle se už delší dobu nestalo. Avšak navrátilo se to naprosto dramaticky, s nárazem.  Doslova. Vládní vozidlo VIP, které podle svědků jelo Varšavou vysoko nad povolenou rychlost, narazilo do malé škodovky.  Její  řidič skončil v bezvědomí a byl převezen do nemocnice a jeho auto je nyní s největší pravděpodobností dobré pouze pro vrakoviště ... V nemocnici skončili také dva cestující vládního vozu - žádný z nich nebyl VIP.

30715

Pevná vazba mezi prokremelskou propagandou a lokálním dezinformačním zdrojem

Jak AC24.cz přebírá obsah ze Sputniku

18. 2. 2021 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Čeští elfové v průběhu monitoringu dezinformačního webu AC24.cz a české mutace ruského státního propagandistického webu SputnikNews v roce 2020 identifikovali, že nezanedbatelná část článků, které se na AC24.cz objevuje, je přebírána přímo z této propagandistické stránky. 

ČR: Země je v modu ohrožení národní bezpečnosti

18. 2. 2021

čas čtení 10 minut

Upozorňovali jsme na to dlouho, nižší jednotky měsíců, vyšší jednotky týdnů.
🎦 JIPky jsou plné, (bez ohledu na statistiky MZ, které vyhazují lidi z C-19 po 20 dnech papírově mimo systém, ačkoli jsou třeba i na umělé ventilaci, právě kvůli Covidu), sester je málo (jednak je část nemocných a taky každá nemůže převzít starost o kriticky nemocné pacienty) a je málo i lůžek, pokud zavádíte infekční režim, snižuje se kvůli bariéře počet lůžek.
🎦 Vývoj můžeme jenom predikovat, ale vzhledem k úprku vlády od zodpovědnosti za situaci nás opravdu může čekat ''Bergamo''.
🎦 Viníky jsou tři věci. Mutace, vláda neschopna ničeho, dokonce ani provádět očkování výrazně umenšenými dodávkami vakcín a lidi, kteří si řekli ''máme toho dost'' a kteří zároveň (bez toho by to tak nebylo) jsou přesvědčeni, že oni sami buď Covid nechytnou a nebo budou mít lehký průběh.

 16659

Průběžné zpravodajství:

Guardian: V ČR je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí

18. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

V České republice je s vážným covidem hospitalizován rekordní počet lidí. Ve čtvrtek jich bylo 1227 a kapacita České republiky pečovat o tolik vážných případů slábne. Ve čtvrtek ráno měla ČR 14 procent volné kapacity na JIPkách, včetně 154 lůžek pro pacienty s covidem. ČR má za posledních čtrnáct dní nejvyšší počet nákaz per capita v Evropě kromě Portugalska. Milan Kubek, předseda České lékařské komory, ostře kritizoval vládní plány rozvolnit některá koronavirová opatření. ZDE
 


Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  500 643 očkování. Ve středu 17. 2. bylo očkováno   14 712  osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 189 776 osob.  V úterý   bylo dokončeno očkování  u 6818 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.)  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. (Kvůli vyšší infekčnosti nových koronavirových kmenů bude ve skutečnosti  třeba naočkovat nejméně 70 % populace - pozn. KD.) Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,6 milionů lidí, to je 23,9 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 41,4 milionů lidí, to je  12,5 procent obyvatelstva), z nich 15,7 milionů oběma dávkami.

Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 123 252 osob. Ve středu 17. 2. bylo v ČR zaznamenáno 10 813 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZ ČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZ ČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 739 lidí, to je denní nárůst o 143 mrtvých.   V nemocnicích je 6 195 lidí.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

Jak je na tom dnes ČR v mezinárodním srovnání? Počet nových nákaz:


Počet úmrtí:

- V důsledku zbytečného informačního zmatku ohledně vakcíny Oxfordské univerzity a firmy AstraZeneca vznikl proti ní odpor a Německu, Rakousku, Itálii, ve Švédsku, v Bulharsku i v  České republice. Francouzský ministr zdravotnictví se touto vakcínou nechal očkovat v televizi, aby posílil důvěru obyvatelstva v ní.

- Británie nakazí v řízeném prostředí 90 dobrovolníků ve věku 18-30 let koronavirem. Cílem studie je zjistit, jak organismus reaguje na virus, jak se virus šíří a kolik viru je zapotřebí na to, aby člověka nakazil. Vybraní jedinci budou nakaženi koronavirem jeho nasprejováním do nosu a budou po 17 dní v izolaci. ZDE

- Nejchudší oblasti v Británii byly nejvážněji postiženy pandemií. Velká část lidí v těchto oblastech s pozitivním testem na koronavirus nedostala vládní finanční podporu. Britská vláda prý uvažuje, že každému, kdo byl testován pozitivně na koronavirus, vyplatí bez ohledu na jejich osobní situaci 500 liber (15 000 Kč). I v ČR se lidé vyhýbají testování, protože nechtějí jít bez peněz do izolace. ZDE  

 16451

Facebook zablokoval četné stránky v Austrálii

18. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

 

V 5.30 ráno australského východního pobřežního času, po dlouhých měsících vyhrožování a po neúspěšných pokusech lobbovat australskou vládu ohledně navrhovaného nového mediálního zákona zakázal Facebook v Austrálii sdílení zpravodajství na svých  stránkách.

Byly zrušeny facebookové stránky všech australských médií. Australané, kteří se pokusili sdílet na svých osobních stránkách, odkazy na články z australského tisku, dostali automatické hlášky, že je to nefunkční.

Nový australský mediální zákon, který donutí Facebook a Google, aby si vyjednali dohody s australskými vydavateli, v jejichž rámci bude Facebook muset platit za odkazy na jejich články, prošel prvním jednáním v parlamentu. Google reagoval vyjednáním údajné dohody v hodnotě 30 milionů dolarů s největší místní australskou mediální společností. Facebook stránky médií v Austrálii zrušil.

30711

Virus je neústavní

18. 2. 2021 / David Marenčák

čas čtení 7 minut

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

„Je neuvěřitelné, kolik duševně vyšinutých lidí pobíhá bez dozoru na světě.“ (Knotek, Kulový Blesk, 1978)

Epistemická krize, jak o ní často mluví J. Kulveit, nepřišla až s koronavirem. Byla tu dlouho před ním. Nadměrná komplexita společnosti biologického živočišného druhu, jehož mozek byl po statisíce let přizpůsoben a schopen zvládat skupiny o maximálně stovkách lidí, se najednou musí vypořádat s kognitivní zátěží natolik obsáhlou, že žádný jednotlivec není schopen ji pojmout beze zbytku. Čím dál častěji není dané individuum schopno zcela pobrat ani svůj specializovaný podobor.

30372

Chceme spáchat kolektivní harakiri?

18. 2. 2021 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Ilustrace: Jáchym Bohumil Kartous

Koronavirová pandemie trvá už celý rok a všichni jsme už frustrovaní z neustálého utahování šroubů a jejich následného povolování, zvláště pak, když jsou denní přírůstky nakažených akcelerovány virovými mutacemi. Je přitom příznačné, že se v České republice za celou dobu nezastavily fabriky a průmyslové provozy, kde se nákaza šíří i kvůli nátlaku zaměstnavatelů na infikované zaměstnance. Je zcela jasné, jaké jsou priority korporátního kapitalismu. A tuzemská politická scéna – nerozlišuji mezi vládou a opozicí – si toho je dobře vědoma a podle toho také jedná. Odborné hlasy jsou překřikovány těmi, na koho dopadla tvrdě restriktivní opatření, jakož i těmi, kteří sají konspirační bludy jako mateřské mléko. A přestože se nacházíme v jednom z nejhorších momentů celé epidemie, hodláme poslat děti do škol a znovu otevřít obchody.

 16521

Řešení je na dosah

17. 2. 2021 / Jan Sláma

čas čtení 4 minuty


Vymírání pokračuje. Dnes opět 180 lidí zemřelo na Covid nebo s Covidem. I když se o tom vedou spory, co na tom záleží. Lidé prokazatelně umírají víc.

Celé jedno okresní město je pryč a půjde li to takhle dál, vymře třeba i to krajské. Vypadá to jako žně. Už je „sklizeno“ tolik a tolik. Sekáč Covid se činí a naši vůdcové hovoří a hovoří. Poslouchal jsem poctivě promluvy našich poslanců, řešících stav nouze. Pokud se to dalo vydržet. Člověk si budoval názor. Samozřejmě, oni jsou ti zákonodárci, nejsou organizátory obrany, ale dokážou tu obranu obratně narušovat, ne li skoro likvidovat. Možná nevědomky. Divák žasne jaké lidi si do sněmovny zvolil.

 16447

Průběžné zpravodajství:

V Indii došlo k radikálnímu poklesu nákaz. Nikdo neví proč

17. 2. 2021

čas čtení 4 minuty

MZ ČR šíří o počtu mrtvých dezinformace. Česká média informují, že denní počet mrtvých v ČR je kolem osmdesáti. Není to pravda. Uniká jim, že je nutno srovnávat celkový počet mrtvých, který MZ ČR zveřejňuje každý den, s celkovým počtem mrtvých z předchozího dne. MZ ČR totiž nemá v daný den kompletní informace o počtu mrtvých, takže zveřejněný počet denního nárůstu mrtvých je výrazně podceněn. MZ ČR pak dodává další mrtvé do předchozích dní, avšak média už to nezaznamenávají. V úterý byl celkový denní nárůst počtu mrtvých 180, česká média informovala o 80. Ve středu je denní nárůst počtu mrtvých 166, nikoliv 77.

Míra očkování trochu stoupá, avšak stále je to naprosto nedostatečné.  Celkem se v ČR dosud uskutečnilo jen  482 833 očkování. V úterý 16.2. bylo očkováno   15 019   osob.  Oběma dávkami bylo dosud proočkováno jen 181 908 osob. V úterý   bylo dokončeno očkování  u 7754 osob.  Drtivou většinou používá ČR vakcínu mRNA firem Pfizer/BioNTech. (Paradox: Češi pro přežití závisejí na vynálezu tureckých imigrantů.)  Aby bylo proočkováno 60 procent obyvatelstva ČR do léta, muselo by ČR očkovat  půl milionu lidí týdně. Pro srovnání: V Británii bylo už očkováno první vakcínou 15,6 milionů lidí, to je 23,6 procent obyvatelstva. V USA bylo očkováno 39,9 milionů lidí, to je  12 procent obyvatelstva), z nich 15,2 milionů oběma dávkami.


Počet registrovaných nakažených v ČR  dosáhl počtu 1 112 322 osob. V úterý 16.2.  bylo v ČR zaznamenáno 12 486 nových denních nákaz.  (Tvrzení MZČR o "vyléčených" je zavádějící, protože neznámý počet lidí, 10-20 procent, trpí dlouhým covidem, to MZČR vůbec neregistruje.) Zemřelo 18 596 lidí, to je denní nárůst o 166 mrtvých.   V nemocnicích je 6171 lidí, to je nárůst o 181 osob.  MZČR o průběhu pandemie v Česku ZDE.

- Nárůst denních infekcí v Indii poklesl od podzimu ze 100 000 denně na méně než 10 000 denně - v zemi, která má 1,4 miliardy obyvatel. K poklesu došlo přesto, že Indové nedodržují rozestupy, nenosí roušky a masové očkování se tam nekoná. Ještě v listopadu bylo 90 procent lůžek v Dillí plných covidových pacientů na ventilátorech. Nyní jsou tam lůžka zaplněna jen z 16 procent. Nikdo neví proč. Že by to bylo snad proto, že Indové jsou především mladí a že mají vysokou imunitu, protože jsou trvale vystavováni množství nejrůznějších chorob? ZDE https://www.channel4.com/news/scientists-baffled-as-indias-covid-cases-tumble

- Australské úřady nejsou schopny vysvětlit vznik nové znepokojující varianty koronaviru, kterou v Austrálii zjistili genomickým sekvenováním britští vědci.

- Počet nových nákaz covidu-19 celosvětově minulý týden klesl o 16 procent na 2,7 milionu, informuje Světová zdravotnická organizace. Nárůst počtu nových úmrtí také poklesl o 10 procent na 81 000.

Lockdown v Británii bude pokračovat, dokud počet denních nákaz neklesne pod 1000

17. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lockdown v Británii bude pokračovat, dokud nákaza nepoklesne pod 1000 nových infekcí denně, píše dokonce i fašistoidní hlásná trouba Borise Johnsona, špinavá žumpa vlastněná v zahraničí žijícími oligarchy Barclayovými Daily Telegraph. V Česku je šestkrát méně obyvatel, tatáž podmínka by znamenala, že stav nouze by měl trvat, dokud nepoklesne nárůst denních infekcí v zemi pod 167.  V úterý byl však v ČR registrován denní nárůst nákaz  o 12 486! A kriminální šílenec Havlíček chce v ČR karanténu rozvolňovat a otevírat obchody...

Kdy budou čeští politikové, kteří zavinili smrt svých 18 400 spoluobčanů, pohnáni za to k trestní odpovědnosti? (JČ)

 16648

Proč je všude tolik mrazů a sněhu? Teplý vzduch nad severním pólem vytlačil mrazivý vzduch směrem na jih

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Judah Cohen, ředitel sezónní meteorologie v americké organizaci Atmospheric and Environmental Research upozorňuje, na základě svého výzkumu a výzkumu svých kolegů, že k zmrazení jihu USA a velké části Evropy došlo nyní proto, že se Arktida otepluje dvakrát tak rychleji než ostatní svět. ZDE 


Evropa i Spojené státy - a dokonce jižní státy USA, jako Texas, kde nebývá sníh skoro nikdy, zažily nebo zažívají v těchto dnech extremně mrazivé a sněhové počasí.

V Texasu několik lidí zemřelo, stát trpí výpadky elektrické energie a zvlášť trpí staří lidé a bezdomovci. Texas zaznamenal teplotu -17 stupňů Celsia:

 16518

Etnicita a sociální deprivace jsou pro úmrtí na covid-19 rizikovými faktory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Stará se někdo v Česku o Romy a zjistil někdo, kolik Romů na covid umírá ve srovnání s bělošskou populací? Je náhoda, že nejpostiženější koronavirem jsou chudé regiony Mostecko a Karlovarsko?

Z modelování Oxfordské univerzity bylo zjištěno, že sociální deprivace a příslušnost k etnickým menšinám jsou vážnými rizikovými faktory  pro smrt na covid-19. Proto nyní britská vláda rozešle dopisy  2 milionům britských občanů, aby se izolovali doma a 800 000 občanů z těchto skupin bude nyní přednostně očkováno.

Nástroj analýzy rizik covidu-19, vypracovaný Oxfordskou univerzitou, bere v úvahu celou řadu zdravotních potíží a okolností, které zvyšují pravděpodobnost úmrtí, od obezity před vážné psychické problémy a bezdomovectví.

29869

"Evropa věří ruským nástěnkám"

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Evropané a lidé na Západě obecně dělají velkou chybu, když akceptují označení, která Moskva přiděluje ruským institucím. Například když hovoří o ruských médiích, mají sklon vidět v nich žurnalismus a jeho krizi, nikoliv továrny na propagandu sloužící státním korporacím nebo zvláštním službám, upozorňuje Kirill Martinov.

Koronavirus v USA: Nemocnice stále šetří respirátory

17. 2. 2021

čas čtení 2 minuty

Sklad Mikea Bowena nedaleko základny Fort Worth v Texasu je plný respirátorů třídy N95 (obdoba evropské třídy FFP2 - pozn. BL). Jeho společnost Prestige Ameritech může vyskladnit milión kusů každé čtyři dny, ale nemá objednávky ani zdaleka tak velké. Takže nedávno dostala souhlas k exportu, informují Jason Dearen, Juliet Lindermanová a Martha Mendozová.

 16447

Proč se právě teď objevují nové varianty koronaviru?

17. 2. 2021

čas čtení 3 minuty

Existuje několik důvodů, proč se více jak rok po začátku pandemie objevily nové mutace viru. Jedním z nich je exponenciální nárůst počtu případů v globálním měřítku. Každý případ onemocnění poskytuje viru šanci zmutovat, takže pokud je nakaženo více lidí, roste i pravděpodobnost výskytu nových mutací.

 16638

Nadační fond nezávislé žurnalistiky:

Výzkum: Češi a zpravodajství

17. 2. 2021

čas čtení < 1 minuta

Lidí, kteří nesledují téměř vůbec žádné zprávy, přibývá. Vyplývá to z výsledků výzkumu “Češi a zpravodajství 2” zabývající se mediálním chováním populace ve věku 15 až 79 let. Pro NFNZ jej uskutečnila agentura Median. Zatímco před čtyřmi lety tvořila skupina nekonzumentů zpravodajství 31 %, dnes už je to 37 %.

Kompletní analýza ZDE

 16637

Pandemie blbosti v Česku: Píší už pragováci?

17. 2. 2021 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Foto: Pixabay.

Proč advokátní komora ostře odsoudila vyhlášení nouzového stavu usnesením vlády? Stručná odpověď zní: Protože usnesení vlády v ČR nezakládá právní závaznost čehokoliv, i kdyby mělo jít jen o předpis ohledně distribuce toaletního papíru na úřadu vlády. Podrobnější odpověď by pak zněla: Protože se Babišova vláda pokouší zavést ústavní zvyklost, která pohřbívá právní stát a demokracii.

Rozhovor Britských listů 364. Necháme Česko zbankrotovat výstavbou nových Dukovan?

17. 2. 2021

čas čtení 1 minuta



Jan Haverkamp, odborník organizace Greenpeace na jadernou problematiku, upozorňuje, že bezpečnostní opatření vyžadovaná mezinárodně i Evropskou unií pro výstavbu nových jaderných reaktorů jsou nyní tak rozsáhlá a nákladná, že si je nemohou žádné firmy ani státy dovolit a podniky, které se ještě dnes na Západě snaží postavit novou jadernou elektrárnu, z těchto důvodů krachují. Česká republika si proto v žádném případě nebude moci dovolit vybudovat Dukovany 5 a všechny řeči o tom jsou nesmysl. Přitom je už dnes výroba obnovitelné energie levnější než uhlíkové zdroje. Česká vláda musí vypracovat strategii pro přechod na obnovitelnou energii. Ta je realistická, neexistuje žádná jiná cesta. Jan Čulík hovoří s Janem Haverkampem v tomto Rozhovoru Britských listů, který se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od středy 17. února 2021.


 16578

Opravdová úcta k ústavě

16. 2. 2021 / Richard F. Vlasák

čas čtení 3 minuty

 

Pravice, někteří komentáři a advokáti se bouří proti vyhlášení současného nouzového stavu – je prý neústavní. Volání po ústavní žalobě neprospívá ani atmosféře ve společnosti, ani k všeobecnému respektu vůči prvnímu zákonu republiky.

Už od dob novozákonních rozlišujeme ducha a literu textu – někdy se dostanou do rozporu, pokud intepret – vykladač vychýlí váhu na jednu nebo druhou stranu: dochází buď k svévoli nebo k hnidopišství. Jenže ústava není svatý text, naopak jen posvátné držení ve vitríně přímo provokuje, aby někdo hodil kamenem a ústavu otevřel, četl, přemýšlel o ní a ano, ji miloval jako smlouvu mezi lidmi navzájem (podstata demokracie), aby se stávala posvátným náznakem spravedlivějšího světa, v němž nevítězí síla nebo vychytralost. A právě naolejovanými bicepsy a kulišáckým pomrkáváním mi argumenty advokátů, politických komentátorů nebo dopis předsedy horní parlamentní komory zavání.

Pozor na bruslení na zamrzlých rybnících - led není pevný všude!

16. 2. 2021

čas čtení 1 minuta

Toto video zhlédlo šest a půl milionu lidí:


 

Holanďané měli v neděli šanci poprvé po třech letech si zabruslit na kanálech ve svých městech, poté, co teplota klesla na -5 stupňů Celsia.


Jenže na tvrdém ledu se bruslilo dost špatně, někteří bruslaři padali a skončili se zraněním v nemocnici. Jinde v Evropě činitelé žádali lidi, aby nebrusilili na zamrzlých jezerech. V Berlíně o víkendu naléhala policie ve vrtulnících na bruslaře, aby opustili jezera.

V severní Anglii se snažili bruslaři na tamějších jezerech napodobovat kreace z televizního pořadu Dancing on Ice, Tančení na ledě, policie je varovala, že led je tenký a kromě toho jsou jezera v pustině a případná pomoc je daleko. V neděli byli zachráněny dvě dívky, které propadly ledem na řece v Nottinghamshiru.


Rozhovor Britských listů | Brexit | Brexit - vše | Koronavirus | Oligarchie | PPF | Donald Trump | Česká republika | Globální oteplování | Bezdomovectví | USA | Životní prostředí | Jan Palach | Náboženství | Filmový festival Karlovy Vary 2018 | Islám | Česká politická scéna | Ekologie | Velká Británie - politika a společnost | Pro stoupence czexitu | EYE - Evropské setkání mladých | Babiš | Iracionální nenávist v České republice | Rozhovory Britských listů | Filmový festival Karlovy Vary 2017 | Filmový festival Karlovy Vary 2016 | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky | Sdělovací prostředky
23354