16525

COP 27 se dohodl na historickém fondu "ztrát a škod" pro dopady na klima v rozvojových zemích

20. 11. 2022

čas čtení 8 minut

COP 27: Výsledek je katastrofa:



Greta Thunberg: Bez závazných závazků k rychlému a okamžitému snížení emisí skleníkových plynů nemá svět šanci dosáhnout limitu 1,5 °C, a tím minimalizovat riziko rozvrácení systémů podporujících život, na nichž jsme všichni závislí, a ohrožení bezpočtu lidských životů.



Dohoda je označována za potenciální bod obratu, který uznává obrovskou nespravedlnost klimatické krize.


Klíčová jednání o klimatu skončila "historickou" dohodou o nejcennějším klimatickém cíli rozvojových zemí: o globálním fondu pro "ztráty a škody", který by poskytoval finanční pomoc chudým zemím postiženým klimatickou katastrofou.

Dohoda však zdaleka není dokonalá, protože několik klíčových prvků je nesprávně formulováno nebo vůbec chybí. Některé země uvedly, že závazky týkající se omezení teploty na 1,5 °C nepředstavují žádný pokrok oproti loňské konferenci COP26 v Glasgow a že formulace týkající se postupného vyřazování fosilních paliv jsou slabé.

 16525

COP 27: historický moment pro klimatickou spravedlnost, v otázce fosilních paliv ale fiasko

20. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

Tisková zpráva Klimatické koalice


20. listopadu 2022 - ŠARM AŠ-ŠAJCH: V Egyptě právě skončila letošní klimatická konference OSN a přinesla historický průlom v otázce klimatické spravedlnosti. Svět se po mnoha letech dohodl na zřízení fondu pro financování klimatických škod. Vyspělé země s vysokými emisemi budou prostřednictvím fondu přispívat na úhradu škod způsobených dopady klimatické krize v nejzranitelnějších částech světa. Prostředky z fondu budou určeny zemím, které pociťují dopady změny klimatu nejpalčivěji, přestože se dosud na kumulaci skleníkových plynů v atmosféře podílely nejméně. Zřízení fondu je tak krokem k narovnání dlouhodobě nespravedlivé situace a významným posunem směrem k principu “znečišťovatel platí”. 

 16525

COP 27: EU uhájila své ambice, do řešení klimatických škod v rozvojových zemích se zapojí více států

20. 11. 2022

čas čtení 5 minut

tisková zpráva ministerstva životního prostředí ČR

 
V egyptském Šarm aš Šajchu skončila v neděli ráno po vleklých vyjednáváních 27. konference OSN o změně klimatu (COP27). Celkem 198 států světa se dohodlo na dalších opatřeních proti globálnímu oteplování. ČR zde vyjednávala za celou EU a po složitých jednáních se podařilo zachovat závazky z Glasgow.

COP 27: Zásadní průlom: Po letech USA přestaly blokovat finanční nahrazení škod rozvojovým zemím

19. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 

V sobotu v noci přišla zpráva, že  plenární zasedání  COP 27 se očekávalo  kolem druhé nebo třetí hodiny ranní ze soboty na neděli místního času.

- Ohledně ztrát a škod panoval  opatrný optimismus, různé zdroje uvedly, že bylo dosaženo dohody.

- Nejnověji se řešily dva problémy: rozhodnutí o krytí a formulace týkající se postupného vyřazování fosilních paliv. Pokud jde o druhou z těchto otázek, optimismu je méně.

- Rusko a Saúdská Arábie odmítají jakoukoliv zmínku v textu o fosilních palivech. Rusko: "Nepřijatelné. Nemůžeme energetickou situaci zhoršit." (To je ironie?)

- Írán požaduje vyškrtnutí celého oddílu o energetice.

 19495

Co pořád bráníte ten kapitalismus?

19. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 6 minut



Považuju skutečně za komické, že se v České republice okamžitě zvednou "obránci kapitalismu", jakmile se někdo odváží proti nynější exploativní a ničivé praxi kapitalismu vyjádřit jakoukoliv kritiku. Skutečnost, že planeta Země hoří a zřejmě to s námi všemi dopadne špatně, protože vlády světa exploativnímu kapitalismu ustoupit nehodlají, jak se nyní šokujícím způsobem znovu ukázalo v Egyptě, je naprosto neoddiskutovatelným faktem. 

Pozoruhodné je, jak malou pozornost vyvolává tato skutečnost, že jsme na rychlé cestě do pekla, u většiny sdělovacích prostředků, které se většinou zabývají podružnými pitomostmi. Platí to o celém světě, ale o českých médiích zvláště.

Nejsem žádným zastáncem návratu k husákovskému či jakémukoliv jinému autoritářskému režimu z doby před rokem 1989 a rád bych poukázal na to, že když dnešní čeští studenti kritizují predátorský kapitalismus likvidující planetu, neznamená to přece proboha, že se chtějí vrátil ke Gustávu Husákovi, nebo ještě dokonce ke Klementu Gottwaldovi. Studenti vědí, že žijeme v úplně jiné éře.

Nicméně pozoruhodná neefektivita a ničivost současného kapitalismu je nesporná. Zvlášť pěkně je to vidět na kolabujícím kapitalismu ve Velké Británii, která si ovšem do značné míry na své problémy zadělala idiotským a zfalšovaným odchodem z Evropské unie.

Neustále jsme v Británii bombardováni informacemi o ožebračení velkého množství britského obyvatelstva a srdceryvnými příběhy lidí, kteří prostě po zvýšení cen a v důsledku rostoucí inflace (a ta je v Británii zatím jen 11 procent, ne skoro 20 jako v ČR) nemají penize na uhrazení účtů na energie a na hypotéky. Tento pán například v televizi vysvětluje, že manželka se hodinu snažila lepit rozpadlé školní boty jejich dcery, protože nemají šest set korun na koupi bot nových. Je to jakýsi střední manažer ve státní instituci:  "Je mi pětašedesát, pracuji celý život, a že se dožiju téhle situace, to jsem si tedy nemyslel."

Tenhle lékař svědčí o kolapsu britského státního zdravotnictví. "Není žádný plán."

 19498

Výzvy k odchodu pod most jsou prologem k době jeskynní

20. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 9 minut

Pád komunistického systému byl kdysi přivítán jako údajná příležitost k renesanci demokratické levice a hledání skutečných alternativ kapitalismu. Po více jak třech dekádách však vidíme, že se levice za celý ten čas koncepčně nikam neposunula - a ani za jednu a půl generace nevyvinula žádný věrohodný projekt "nahrazení kapitalismu". Místo toho tento zbankrotovaný politický směr, jehož podstatné části mezitím přešly od hledání univerzální systémové alternativy kapitalismu k podpoře geopolitické alternativy západní demokracie (reakcionářského ruského, čínského, íránského imperialismu) a/nebo sahají k různým modelům rehabilitace starého režimu, pod záminkou ekologické krize vyhlašuje "bankrot kapitalismu" - ačkoliv on sám je na tom ještě podstatně hůře.

 19498

Obdivuji brilantní historický přehled Karla Dolejšího, ale...

20. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

Možná by docela stačilo, kdyby se zlikvidoval vliv oligarchů, tedy aby jim politikové přestali dělat, co jim na očích vidí - možná že tato korupce by měla být zákonně trestná - a kdyby se vytvořily účinné státní orgány, které by tyto trestné činy skutečně kriminalizovaly.

Možná by stačilo, kdyby politikové jednali v zájmu obyčejných občanů a nikoliv oligarchů. Konec konců, na místní úrovni to někdy docela funguje, tak proč ne na celostátní?

Možná by stačilo, kdyby politické strany přestaly být skupinami korupčníků, kteří se navzájem finančně odměňují za svou "spolupráci".

Možná by stačilo, kdyby politická třída přestala ignorovat rychle rostoucí skupinu obyvatelstva, která má zásadní sociální a existenční problémy.

Možná by stačilo, kdyby se dostali k moci lidé schopní prosadit reformu školství a  inteligentní a systematický investiční program, zajišťující, aby se Česká republika dostala do popředí při vytváření nových technologií a jejich aplikaci, především v oblasti obnovitelných zdrojů. Taky by měl vzniknout systematický program stavby domů a bytů.

Není to přece zase tak složité. Ale nejsou lidi.

Třeba to té mladé generaci dojde a bude o těchto několik zásadních, klíčových věcí usilovat? O nic jiného možná nejde.

Rozhovor Britských listů 547. Přidržujeme-li se zastaralých dogmat, zahyneme?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



Jan Čulík hovoří v souvislosti se studentskými akcemi za klima a zuřivou reakcí proti nim s Bohumilem Kartousem o vězeňské kouli strachu z čehokoliv údajně levicového,, kterou v České republice za sebou vláčí tolik lidí uzavřených do ideologické bigotnosti. Bojí se, zdá se, údajného "návratu komunismu" (který nehrozí) daleko víc než zcela reálného globálního oteplování (které drasticky ohrožuje tuto planetu). Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 22. listopadu 2022.

Rozhovor Britských listů 546. Jsou čeští studenti stávkující za klima komunisti?

18. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



S Radkem Kubalou, pracovníkem organizace Re-set, usilující o sociální a ekologickou transformaci, hovoří Jan Čulík o bouřlivé reakci Čechů na sociálních sítích na univerzitní studenty, kteří se v minulých dnech odvážili jít do stávky za klima. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 18.11.2022.

 17360

Pokud vás rozčilují studentské stávky za klima, představte si, jak destruktivní bude klimatický kolaps

18. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 
Soustředění se na aktivisty odvádí pozornost od toho, co by nás mělo právem rozzuřit - neřešení nejnaléhavějších problémů naší doby

Politický aktivismus, od stávek přes bojkoty až po obsazování silnic, si vždycky udělá nepřátele. To je součástí věci: konfrontace a kontroverze znamenají publicitu. Ještě ambicióznější je, že  provokace aktivistů mají také veřejnosti připomenout, že samotný status quo je postaven na systematické destabilizaci společnostií. Dokonce i údajně opatrné vlády neustále narušují rozdělení moci a bohatství a poškozují životní prostředí, upozorňuje Andy Beckett.

 16525

Naši politikové měli poslední šanci zastavit klimatický kolaps. Zklamali všechny z nás

18. 11. 2022

čas čtení 6 minut


Šance každého člověka na narození vypočítal Dr. Ali Binazir. Vynásobil pravděpodobnost, že se vaši rodiče setkají, spáří a počnou dítě, šancí na splynutí konkrétní spermie a vajíčka, šancí na to, že všichni vaši lidští a hominidní předkové dosáhnou reprodukčního věku a že se všichni úspěšně rozmnoží. Dospěl k číslu jedna ku deseti umocněno číslem 2 640 000. Jinými slovy, desítka následovaná 2,6 milionu nul. Je to nepředstavitelné, zázračné číslo. Přesto jsme tady, píše George Monbiot.

Šance, že právě teď žijeme jako příslušníci jedné z prvních generací, která poznala cestu, na níž se nachází, a jedné z posledních, která ji může změnit, musí k tomuto šílenému číslu přidat ještě několik nul. Šance, že budete v této kritické chvíli prezidentem nebo premiérem svého národa ... no, chápete to.

Ruská agrese na Ukrajině: Rusové zabili více než 400 dětí

19. 11. 2022

čas čtení 21 minut

- V Petrohradě vybuchl plynovod:

- Rishi Sunak přijel  do Kyjeva na první setkání s Volodymyrem Zelenským

Nový britský premiér Rishi Sunak se v sobotu v Kyjevě setkal s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským.

Jednalo se o první setkání obou vedoucích představitelů.

Mluvčí britského premiéra uvedl, že Sunak přijel na Ukrajinu, aby se setkal se Zelenským a "potvrdil pokračující podporu Spojeného království".

Sunak napsal na Twitteru: "Británie ví, co to znamená bojovat za svobodu. Jsme s vámi až do konce."

 

 19497

V Británii byl konečně propuštěn šéf bytového fondu v městě Rochdale po smrti dvouletého Awaaba Ishaka v důsledku vystavení plísním

19. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 
Gareth Swarbrick byl propuštěn čtyři dny poté, co koroner zjistil, že dvouletý chlapec Awaab zemřel v důsledku chronického vystavení plísním.

 
Šéf pronajímatele sociálního bydlení v plesnivém bytě, v němž zemřel Awaab Ishak, byl propuštěn po několika dnech rostoucího tlaku ze strany rodiny dvouletého chlapce, ministrů a poslanců.

Gareth Swarbrick, který ve čtvrtek vydal vzdorovité prohlášení, v němž odmítl odejít z funkce, byl v sobotu propuštěn představenstvem společnosti Rochdale Boroughwide Housing.

"Představenstvo přijalo rozhodnutí odvolat Garetha Swarbricka z funkce výkonného ředitele RBH s okamžitou platností," uvedl pronajímatel v prohlášení. "Nyní budeme pracovat na jmenování externího dočasného výkonného ředitele."




 19422

Elon Musk svolal inženýry z Twitteru kvůli hromadným výpovědím a vypsal anketu ohledně zákazu Donalda Trumpa

19. 11. 2022

čas čtení 5 minut

Téměř 1 200 pracovníků opustilo  Twitter po Muskově požadavku na "dlouhou pracovní dobu při vysoké intenzitě". Musk zveřejnil anketu o tom, zda znovu povolit Donalda Trumpa


Elon Musk v pátek poslal zaměstnancům Twitteru e-mail s žádostí, aby se všichni zaměstnanci, kteří píší softwarový kód, v časných odpoledních hodinách dostavili do 10. patra kanceláře v San Francisku.

V dalším e-mailu miliardář uvedl: "Pokud je to možné, ocenil bych, kdybyste mohli přiletět do SF a být osobně přítomni." Dodal, že bude v sídle společnosti do půlnoci a vrátí se v sobotu ráno. Inženýři by se měli hlásit v pátek ve 14 hodin.

 19422

Efekt Elona Muska: dosáhli jsme hranice příšerných šéfů?

18. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

Miliardář a majitel Twitteru si možná myslí, že mu jeho taktika zanechá oddané zaměstnance. Důkazy naznačují opak


Pokud jste ve čtvrtek procházeli kolem sídla Twitteru v San Francisku, mohli jste vidět proud urážek promítaných na bok této budovy: "Elon Musk: průměrný muž-dítě, rozmazlenec na kvadrát, malicherný rasista, megaloman ...". Uvnitř zaměstnanci obdrželi vzkaz, v němž byli vyzváni, aby podepsali závazek pracovat "dlouhé hodiny s vysokou intenzitou", nebo opustí své zaměstnání. Stalo se tak v návaznosti na rozsáhlé propouštění a celofiremní e-mail odeslaný o půl třetí ráno, v němž se prohlašovalo, že "je velká šance, že Twitter nepřežije nadcházející ekonomický pokles", píše André Spicer, profesor zabývající se chováním v organizacícha na University of London. 

 19495

Ke kapitalismu a klimatu

19. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Stejně jako Karel Dolejší si myslím, že pokud máme zastavit klimatickou katastrofu, musíme to udělat v kapitalismu, dokonce bych, jako skalní zastánce kapitalismu, řekl, že právě tento systém nám dává možnosti inovací a technologického rozvoje jako žádný jiný. Ostatně dnes je kapitalismus i v Rusku a Číně. A právě Rusko a Čína otevírají jinou otázku: jaký vlastně ten kapitalismus má být?

Ruská agrese na Ukrajině: Na místě výbuchu plynovodu Nord Stream byly nalezeny zbytky výbušnin; 10 milionů Ukrajinců je bez proudu, říká Zelenskij

18. 11. 2022

čas čtení 10 minut

 
- Švédský prokurátor nejmenoval podezřelé, ale potvrdil sabotáž; téměř každý čtvrtý Ukrajinec je s prvním sněhem odříznut od elektrické sítě


- Po raketových úderech zůstalo 10 milionů Ukrajinců bez proudu


Nové ruské údery zasáhly ve čtvrtek města po celé Ukrajině, ochromily energetickou infrastrukturu země a uvrhly miliony lidí do tmy.

Opakované nálety  narušily dodávky elektřiny a vody po celé Ukrajině

"V současné době je více než 10 milionů Ukrajinců bez elektřiny," uvedl ve čtvrtek ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij a dodal, že nejvíce postiženy jsou oblasti Oděsa, Vinnycja, Sumy a Kyjev.

Údery na ukrajinskou rozvodnou síť následují po sérii neúspěchů Ruska na bojišti, včetně ústupu z Chersonu minulý týden.





 19490

Jak (ne)protestovat

18. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 8 minut

V autoritářských nebo totalitních režimech bývá zpravidla jakýkoliv protest sám o sobě už účinnou zprávou. To proto, že úřady protesty zásadně nepovolují - někdo ale přesto riskuje, ačkoliv jedno pouliční shromáždění může ovlivnit celý jeho další život. Nebo jej třeba i ukončit - jak to názorně vidíme v reakcionářské íránské teokracii.

 19494

Ruský voják žádající o azyl v Madridu odsoudil "zločinnou" válku na Ukrajině

18. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 
Nikita Čibrin tvrdí, že během více než čtyřměsíčního nasazení na Ukrajině ani jednou nevystřelil ze zbraně

Příslušník ruských ozbrojených sil, který se zúčastnil invaze na Ukrajinu, požádal po přistání v Madridu o politický azyl, zjistil deník Guardian.

Sedmadvacetiletý Nikita Čibrin uvedl, že na Ukrajině strávil více než čtyři měsíce jako příslušník 64. samostatné gardové motostřelecké brigády, jednotky obviněné z březnového spáchání válečných zločinů v Kyjevské oblasti.

Chibrin přistál ve španělské metropoli v úterý a byl zadržen v letištním imigračním centru. V telefonickém rozhovoru z letiště ve středu večer Čibrin popřel, že by se podílel na údajných válečných zločinech své jednotky, a uvedl, že během svého pobytu na Ukrajině nevystřelil "ani jednou".

 19447

Milí čtenáři, potřebujeme finanční podporu. Hospodaření Britských listů za říjen 2022

3. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři,

přiznávám, že je opravdu nudné, že se na vás trvale obracíme s finančním apelem. Není ale zbytí. Potřebujeme trvalou finanční podporu pro minimální plat našich tří redaktorů a pro účet za elektřinu pro provoz našeho serveru. Znovu se nám jí nedostává. Koncem října 2022 měly Britské listy na účtu 3268 Kč. Potřebujeme měsíčně přibližně 70 000 Kč. Děkujeme. (JČ)

V říjnu 2022 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 57 523,71 Kč,  výdaje byly 67 331,50 Kč. Finanční příspěvky čtenářů bohužel nepokrývají celkové výdaje, takže rychle směřujeme k nule. Zůstatek ke konci října  byl  3268  Kč.

MNOHOKRÁT děkujeme všem věrným čtenářům, kteří na provoz Britských listů finančně přispívají -  trvale potřebujeme pravidelnou finanční podporu. Děkujeme.

Potřebujeme normálně cca 70 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. IBAN: CZ4455000000001001113917

Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. 

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

 19387

Skrytá epidemie způsobená covidem: v Evropě zdravotnictví nezaznamenala až milion případů rakoviny  

18. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 

Péče o onkologicky nemocné se vrátila o několik let zpět - je třeba ji urychleně vrátit na pořad dne



Téměř jistě znáte někoho, kdo zemřel na rakovinu předčasně. Možná jste dokonce sami přežili rakovinu. Mého otce zabil ve 49 letech lymfom a leukémie, s nimiž několik let bojoval. Matka mé nejlepší kamarádky přežila rakovinu prsu, ale skutečnost, že by se mohla vrátit, v ní vyvolává úzkost. Rakovina je celosvětově nejčastější příčinou úmrtí a je příčinou téměř každého šestého úmrtí. Dobrou zprávou před covidem-19 bylo, že se v zemích po celém světě, dokonce i v oblastech s nízkými příjmy, zlepšila schopnost diagnostiky a léčby a výsledky přežití rakoviny se zlepšují. Situace se zlepšovala, píše  Devi Sridhar, která  vede katedru globálního veřejného zdraví na Edinburské univerzitě.

 19376

Jednat s Moskvou teď by bylo lákavé - a byla by to chyba

18. 11. 2022

čas čtení 7 minut

V létě roku 1814 se američtí a britští vyjednavači sešli v Gentu v naději, že ukončí válku, která začala o dva roky dříve, když Anglie napadla Spojené státy. Britové, přesvědčeni o vítězství, požadovali velké územní ústupky; když americká delegace vedená Johnem Quincy Adamsem a Henrym Clayem tyto vyděračské návrhy odmítla, Britové navrhli překreslit hranice tak, aby zahrnovaly jejich zisky, které obsahovaly části Nové Anglie. Zprávy o vypálení Washingtonu, které se do Evropy dostaly počátkem října, lákaly Američany, aby uznali porážku, píše James Traub.

Rozhovor Britských listů 545. Maďarsku přineslo spojenectví s Putinem astronomické ceny energií

15. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Maďarsku stouply cenu energií na desetinásobek, v některých případech na dvacetinásobek cen, které existovaly před ruskou agresí na Ukrajině. V rozhovoru s Bohumilem Kartousem vysvětluje odborník na energetickou problematiku František Marčík, mimo jiné, proč je tomu tak. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od úterý 15. listopadu 2022.

 19422

Twitter uzavírá své kanceláře poté, co přísaha věrnosti pro Elona Muska vyvolala vlnu výpovědí

18. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

 
Twitter má nyní problémy s udržením zaměstnanců poté, co Musk požadoval, aby zaměstnanci podepsali závazek pracovat "dlouhé hodiny s vysokou intenzitou".

Krize ve společnosti Twitter v pátek dosáhla nových rozměrů, když stovky zaměstnanců údajně odmítly ultimátum Elona Muska, aby pro firmu nadále pracovali, což ohrožuje její schopnost dále fungovat.

Vzhledem k tomu, že společnost dočasně uzavřela své kanceláře pro zaměstnance, uživatelé Twitteru se začali loučit a odkazovat se na účty na jiné platformě.

Mezi odcházejícími je mnoho inženýrů zodpovědných za opravu technologických chyb a prevenci výpadků služeb. To vyvolává otázky ohledně stability platformy v souvislosti se ztrátou zaměstnanců a vyvolává spěšné debaty mezi manažery o tom, koho požádat o návrat, uvedli současní i bývalí zaměstnanci.

 18169

Největší nebezpečí jaderného konfliktu "by vzniklo při rozpadu Ruska"

18. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Hrozba rozpadu Ruska je jednou z nejvážnějších hrozeb, které dnes existují. Protože po prohrané válce bude scénář rozpadu zcela reálný - a po událostech na Ukrajině by jen blázen řekl, že jakékoli budoucí Budapešťské memorandum kohokoli ochrání účinněji než stovky jaderných hlavic, říká Michail Chodorkovskij.

Rozhovor Britských listů 544. Proč Britským listům tolik lidí nerozumí

10. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Nedávná poznámka našeho komentátora Borise Cveka o tom, jak lidé nerozumějí jeho článkům, vedla Bohumila Kartouse k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak kmenové škatulkování vlastně docela velkému počtu lidí brání vnímat sine ira et studio to, co píšou Britské listy. Mnohdy je toto škatulkování hodně komické. V tomto Rozhovoru Britských listů o "nesrozumitelnosti" našeho serveru hovoří Boris Cvek, Jan Čulík, Karel Dolejší a Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od pátku 11. 11. 2022.

 18788

Proč západní experti Ukrajinu tak špatně odhadli

18. 11. 2022

čas čtení 4 minuty

Bizarním faktorem ruské invaze na Ukrajinu je, že většina západních expertů na ruskou armádu souhlasila s Kremlem, že Rusko má mocnou armádu, která by Ukrajinu porazila do dvou nebo tří dnů. I když bylo provedeno mnoho analýz, jak ruské imperiální nacionalistické stereotypy o Ukrajincích způsobily, že se Rusové přepočítali, nebylo zkoumáno, proč západní odborníci zveličovali sílu ruské armády a podceňovali Ukrajinu ve vojenské oblasti i jako odolnou společnost, napsal Taras Kuzio.

Rozhovor Britských listů 543. Je Británie ve stejné krizi jako Česká republika?

8. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

  

Od hlasování pro brexit se Velká Británie potácí v politické a ekonomické krizi, protože její vedoucí politikové nejsou schopni odmítnout brexitérské lži a začít jednat. Vznikla tam východoevropská situace, kdy se do vlády dostávají nekompetentní jedinci prostě jen pro to, že lžou a podporují oficiální ideologii. Krize se nebývale zostřila s nedávnou, nevolenou premiérkou Liz Trussovou a není zcela odstraněna ani po příchodu nevoleného Rishiho Sunaka do premiérské funkce. Jak to bude dál a jak je to podobné s Českou republikou? Na to se v tomto Rozhovoru Britských listů ptá Jana Čulíka Bohumil Kartous. Rozhovor se vysílá na Regionální televizi od úterý 8. listopadu 2022.

K tomu:

Rozhovor Britských listů 542. Co znamená Lulovo volební vítězství pro Brazílii a pro nás

4. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta



V Brazílii vyhrál prezidentské volby těsnou většinou socialista Luiz Inácio Lula da Silva. Co to znamená pro možnou záchranu amazonského deštného pralesa, a tedy i pro svět včetně České republiky, a jaká bude od nynějška budoucnost Brazílie? O tom hovoří Jan Čulík s novinářem a antropologem Fabianem Golgem, který je v Rio de Janeiru. Tento Rozhovor Britských listů se vysílá na Regionální televizi od pátku 4. listopadu 2022.

 19493

Jak Putinův Kreml způsobil rozpolcení kozáctva

18. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

Vnitřní různorodost kozáctva je tak velká, že pro mnohé je těžké přijmout myšlenku, že tvoří jediný národ. Nicméně dnes existuje jedno základní rozdělení: Na několik set tisíc lidí, kteří se přizpůsobují tomu, co chce Putinův stát, a několik dalších milionů, kteří to nedělají - a trvají na své rozmanitosti i nezávislosti na Moskvě. Přehled požadavků na prorežimní kozáky přináší Taťána Savvatejevová.

Ruská agrese na Ukrajině: výbuchy na Krymu a v Dněpru; ruská raketa zasáhla Oděsu, hlásí Ukrajina

17. 11. 2022

čas čtení 9 minut

 
- V okupovaném městě Džankoj byly zaznamenány výbuchy; Rada bezpečnosti OSN varuje před rizikem "katastrofického rozšíření" války


- Na Krymu hlášeny výbuchy


V okupovaném městě Džankoj na Krymu jsou hlášeny výbuchy.

Podle zpráv ukrajinských médií bylo zasaženo ruské letiště.

Agentura Ukrinform s odvoláním na místní kanály Telegram uvedla, že výbuchy byly slyšet ve středu pozdě večer.




- Ukrajinský ministr infrastruktury Oleksandr Kubrakov prohlásil, že iniciativa na podporu černomořského obilí bude prodloužena o 120 dní.

Na Twitteru napsal, že dohoda byla dohodnuta mezi generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem a ukrajinským prezidentem Volodimirem Zelenským.

Dodal, že Ukrajina oficiálně požádala o prodloužení iniciativy, která umožňuje vývoz ruské a ukrajinské pšenice a hnojiv přes Černé moře, o jeden rok a o zahrnutí přístavu Mykolajiv.


- Šance Ukrajiny na rychlé vítězství není vysoká, tvrdí šéf Pentagonu


Nejvyšší americký generál prohlásil, že šance Ukrajiny na jakékoli krátkodobé a přímé vojenské vítězství nejsou vysoké, a upozornil, že Rusko má uvnitř Ukrajiny stále značnou bojovou sílu, přestože utrpělo neúspěchy na bojišti.

Na tiskové konferenci v Pentagonu to ve středu řekl předseda sboru náčelníků štábů americké armády generál Mark Milley:

    "Pravděpodobnost ukrajinského vojenského vítězství - definovaného jako vykopnutí Rusů z celé Ukrajiny včetně Krymu, který si nárokují - není z vojenského hlediska vysoká. Může dojít k politickému řešení, kdy se politicky Rusové stáhnou. To je možné," dodal s tím, že Rusko "je teď v defenzívě".

Milley dodal: "Ukrajinci dosahují úspěchu za úspěchem. A Rusové pokaždé selhali. Prohráli strategicky, prohráli operačně a opakuji, prohráli takticky.. Strategické přeformulování jejich cílů, nezákonná invaze, to vše selhalo," řekl.

Americký ministr obrany Lloyd Austin uvedl, že Ukrajina ví, že by bylo chybou umožnit Rusku přezbrojit a doplnit výzbroj svých vojsk.

    Musí pokračovat v tlaku na Rusy i nadále a myslím, že (zimní) boj je ve prospěch Ukrajinců," řekl Austin.

 19489

Ruská mučírna odhalena v osvobozeném Chersonu

17. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Ukrajinští vyšetřovatelé sdělují, že ruské síly obsadily věznici pro mladistvé a že v ní mlátily a zabíjely lidi


Ukrajinští vyšetřovatelé odhalili   mučírnu ve městě Cherson, kde byly údajně zadržovány desítky mužů, kteří byli mučeni elektrickým proudem a někteří z nich usmrceni.

Policie uvedla, že ruské vojenské jednotky obsadily detenční centrum pro mladistvé.
přibližně v polovině března a přeměnili ji na vězení pro muže, kteří s nimi odmítli spolupracovat nebo byli obviněni z partyzánské činnosti.

Tři sousedé a dva místní majitelé obchodů uvedli, že začali slyšet křik asi šest týdnů poté, co viděli, jak budovu obsadili ruští vojáci. Svědci uvedli, že začali vidět, jak jsou lidé odváděni s pytli na hlavách a některé mrtvoly byly odnášeny a odvážely je vozy na odpadky.

Reportáž Channel 4 News o mučírně v Chersonu:

31217

Náměstí Nebeského klidu a sedmnáctý listopad

17. 11. 2022 / Boris Cvek

čas čtení 4 minuty

Letos mi v souvislosti se vzpomínkami na události 17. listopadu 1989 přichází na mysl rok 1989 v Číně, konkrétně masakr na Náměstí nebeského klidu na jaře. Devadesátá a nultá léta bylo zvykem věřit, že Čína i přesto tohle „klopýtnutí“ spěje k demokracii, protože přece buduje kapitalismus a bohatne. Optimismus 90. let byl vůbec krásně naivní. Bylo jasné, že komunismus skončil, málokoho ale napadlo, že trh a volby nebudou stačit – ostatně jaký trh a jaké volby? Trh a volby bez právního státu jsou jen karikaturou.

 19208

Podobně jako Daniel Veselý opakovali mnozí už od 24. února, že "Ukrajina nemůže vyhrát"

17. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Četné tyto prognózy se opakovaně prokázaly jako naprosto mylné, Ukrajina vyhrává. Důležité je, aby Západ poskytl Ukrajině opravdu efektivní protiraketovou obranu, aby zcela zneškodnila ruské útoky. Rusko není schopno bojovat na bojišti, proto své vojenské neúspěchy kompenzuje drsnými válečnými zločiny, když útočí na civilní infrastrukturu Ukrajiny.

Putin a jeho armáda jsou zločinci. Se zločinci není možné uzavírat dohody, už jen proto, že zločinci žádné dohody nedodržují. Putin a vedení ruského státu musejí skončit jako váleční zločinci u mezinárodního soudního dvora.

Ukrajina vede válku za Evropu. Pokud by ji západ nepodpořil, ruské bombardování se rozšíří na západ, zažijeme ho i v Praze.

S kriminálním režimem v Rusku nelze dělat kompromisy, nemáme-li zahynout. 

Přes to nejede vlak.

31217

Zamyšlení nad výročím 17. listopadu

Ztráta naděje znamená ztrátu budoucnosti

17. 11. 2022 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty


V připravované knize poukazuju na jeden paradox: lidská civilizace (a česká společnost jako součást její nejprogresivnější části) má všechny zdroje i technologické nástroje, které potřebuje k vyřešení krizí, od dostupnosti vody, distribuce bohatství, zprostředkování vzdělání a informací až po klimatické změny. Fakt, že se to neděje, nesouvisí s dostupností řešení. Souvisí s neschopností těchto zdrojů a technologií, stále dokonalejších extenzí našich mozků, využít k všeobecnému prospěchu. A jedním z důvodů, proč toho nejsme schopni, je uvadající naděje na to, že něco takového má smysl. Výročí 17. listopadu by nás mělo před ztrátou naděje varovat. Budoucnost bude taková, jakou si ji určíme, to je zákon sebenaplňující předpovědi.

 17691

ANO se stává standardní součástí politické scény. Radost z toho nemám

17. 11. 2022 / Jiří Hlavenka

čas čtení 5 minut

Komunální volby končí vlastně až v těchto dnech, s ustanovením rad našich měst a obcí. I když jsou procentuální výsledky blízké těm celostátním, na radnicích to vypadá jinak - v desítkách měst či městských částí vesele koaluje ODS s ANO, s případným doplňkovým sortimentem menších, často také vládních stran.
Skoro všude (s důležitou výjimkou Prahy) je hotovo a obrázek je jasný. V nejméně 42 okresních a krajských městech bude vládnout koalice smíchaná jak z členů dnešní vlády, tak i opozičního ANO. Na vládní úrovni vidíme jasné, ostré, nesmiřitelné soupeření deklarované jako střet demokracie s populistickým oligarchou, v komunálu bezproblémové koalice.

 18301

Tragický incident v Przewodówě je varovně vztyčeným prstem

17. 11. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Americký prezident Joe Biden na základě poznatků amerických zpravodajských služeb sdělil, že raketa, která v obci Przewodów na polsko-ukrajinském pomezí usmrtila dva muže, s největší pravděpodobností pochází z ukrajinského arzenálu. Týž názor zastává generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nebo ultrakonzervativní polský prezident Andrzej Duda. Tento scénář však vášnivě odmítá ukrajinská politická reprezentace, jež podle svých slov disponuje důkazem o údajné ruské stopě ve výbuchu a domáhá se vstupu na místo výbuchu. Taktéž předčasné a zbrklé soudy o vinících smrtící exploze z úst politiků a z titulků novin již tak dusné atmosféře mezi Západem a Ruskem nikterak nepomohou, ba právě naopak. Tragický incident v Przewodówě, kdy se ukrajinská protiletecká obrana snažila zneškodnit ruskou střelu, tedy názorně dokládá, že čím déle bude konflikt na Ukrajině trvat, tím častěji se budou objevovat další potenciální eskalační kolize.

 18274

Německo znárodnilo majetek ruské státní firmy Gazprom

17. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Německá vláda znárodnila 14. listopadu 2022 Gazprom Germania. Firma se nově jmenuje SEFE - Securing Energy for Europe. Od převzetí kontroly nad německými majetky Rosněfti (16. září 2022) jde o nejtvrdší krok spolkové vlády proti Rusku, píše na sociální síti velvyslanec pro energetickou b bezpečnost ČR Václav Bartuška.


Celý příběh začal letos v dubnu. Německá vláda zjistila, že bez jejího vědomí a souhlasu byly majetky firmy Gazprom Germania převedeny na dvě obskurní společnosti: JSC Palmary a Gazprom export business services LLC (GPEBS), obě z Ruska a s anonymními vlastníky. Německý zákon O kontrole zahraničního obchodu (Außenwirtschaftsgesetz, AWG; anglicky Foreign Trade and Payments Act) dává vládě právo zamítnout jakýkoli převod důležitých firem. Ruský trik s JSC Palmary a GPEBS si Němci vyhodnotili jako nepřátelský akt. 

Proto v pondělí 4. dubna 2022 německá vláda pověřila Spolkovou agenturu pro síťová odvětví (BNetzA), aby převzala kontrolu nad Gazprom Germania. Tehdy šlo "pouze" o kontrolu nad společností, ještě ne o znárodnění. 

Vztah mezi Německem a Ruskem se od 24. února 2022 propadá na úroveň, jakou nikdo nepamatuje. V dubnu by myšlenka sebrat Rusům firmu Gazprom Germania vyvolala pobavení. Teď, v listopadu, se tak stalo. Nedávno jsem zde psal o převzetí kontroly nad německým majetky společnosti Rosněfť. Zřejmě i tento příběh bude mít ještě pokračování.

 19487

Střela, která zasáhla Polsko, pravděpodobně pochází z ukrajinské obrany, konstatují Varšava a NATO

16. 11. 2022

čas čtení 5 minut

 

Polsko konstatuje, že neexistují žádné důkazy, které by naznačovaly, že raketu odpálilo Rusko, ale Kyjev trvá na tom, že "to nebyla naše raketa"
 


Ukrajinská protivzdušná obrana byla pravděpodobně zodpovědná za výbuch, který zabil dva lidi v jihovýchodním Polsku, uvedl polský prezident, zatímco NATO uvedlo, že vinu nese nakonec Rusko, protože Moskva začala válku a zahájila útok, který spustil kyjevskou obranu.

Zatímco se zmírnily obavy z nebezpečné eskalace války, ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij ve středu trval na tom, že "nepochybuje", že dotyčná raketa nebyla ukrajinská.

 16478

Podle Bidena je nepravděpodobné, že by raketa z Polska byla vypálena z Ruska

16. 11. 2022

čas čtení 6 minut

 

Americký prezident tvrdí, že trajektorie rakety naznačuje, že nebyla odpálena ruskými silami, které vedou válku na Ukrajině, ale počká na výsledky vyšetřování
 


Joe Biden prohlásil, že raketa, která dopadla do Polska a zabila dva lidi, nebyla vzhledem ke své trajektorii pravděpodobně vypálena z Ruska.

Americký prezident vystoupil na zasedání skupiny G20 na indonéském Bali poté, co svolal mimořádné zasedání západních lídrů k projednání výbuchu na území NATO, který má potenciál posunout válku na Ukrajině do nové, ještě nebezpečnější dimenze.

Na otázku, zda byla raketa vypálena z Ruska, Biden odpověděl: "Existují předběžné informace, které to popírají. Nechci to říkat, dokud to zcela nevyšetříme. Ale vzhledem k její trajektorii je nepravděpodobné [sic], že by byla vypálena z Ruska." Dodal: "Ale uvidíme, uvidíme."

 17282

Proč válka na Ukrajině není 3. světovou válkou

16. 11. 2022

čas čtení 6 minut

Od začátku ukrajinské války v únoru existuje mezi pozorovateli na Západě pravidelný proud alarmismu a přehánění. Opakovaně jsme slyšeli, že nás Ukrajina vede do masivního konfliktu, který by mohl skončit i jadernou válkou mezi NATO a Ruskem. Válka na Ukrajině je v tomto čtení válkou velmocí. Rusko nebojuje jen proti Ukrajině, ale proti celému Západu. Podobá se to 1. světové válce, všeobecnému konfliktu, během kterého se všechny evropské hlavní mocnosti postavily na jednu či druhou stranu opotřebovací války, píše Robert Kelly.

 19487

Tak se zase rychle uklidníme...

16. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Pentagon nepotvrdil, že by zaznamenal přílet ruské rakety na polské území. První snímky z místa tragédie v Przewodówě, kde zemřeli dva lidé, ukazují podle OSINT analytiků trosky střely protiletadlového systému S-300. Vzhledem ke vzdálenosti ruských postavení těchto zbraní v Bělorusku je prakticky jisté, že se jednalo o ukrajinskou střelu. Zda se obsluha případně snažila sestřelit zbloudilou ruskou střelu s plochou dráhou letu, nebo jak vlastně k neštěstí došlo, se teprve dozvíme.

Ruská televize: Kdy se začne lidem říkat pravda?

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty


Sergeji Ivanoviči, dobrý večer. Já budu pokračovat s tématem, jehož jste se na závěr dotkl - hlavní události tohoto týdne. smutné ztráty Chersonu. Myslím, že mnozí z nás viděli záběry, které odtamtud pocházejí, jak ukrajinští vojáci vstupují do toho města. A na billboardech ve městě je ještě pořád heslo "S Ruskem navždy". Před kamerami to strhávají. A na ukrajinských sociálních sítích zveřejňují záběry pozměněné ve Photoshopu, kde je změněno heslo "S Ruskem navždy" na "S Ruskem do listopadu".

Je opravdu nepříjemné, když se vám lidé posmívají a smějí se vám. Je dvakrát tak nepříjemné, když my sami jim dáváme možnost, aby nás zesměšňovali. Avšak někdo vyrobil ty billboardy s tím konkrétním heslem. Někdo přijal to rozhodnutí - a to hodně pozdě - pokud se pamatuju, v září - je rozmístit konkrétně v Chersonu. Cožpak ti lidi nevěděli, jak obtížné bude to město udržet? Jak nepříznivá byla současná rovnováha sil? Co bylo smyslem toho, že jsme si tak naběhli? Co to mělo za smysl vytvořit - vy jste to řekl sám - tuhle příjemnou pohádku?

No, mám na to pár dalších slov. Ano, bylo to hezké. Ale byla to pohádka! Ty představy na ničem nezaloženého sebevědomí, které i dál lze slyšet v televizi v naší zemi, dokonce i teď, když vezmeme v úvahu tuto nedávnou realitu, lidé říkají: "Dosáhneme polských hranic!" "Dosáhneme do Berlína!" "Do kanálu La Manche!" "Do Lisabonu!"

A teď už po celém světě i v naší zemi lidé říkají, oni vypadají jako klauni. To klaunovství je už teď prostě neslušné. Jak bychom proti tomu měli bojovat? Jak můžeme donutit - nevím, je to elita, nebo je to antielita? Nevím, která část elity je odpovědná za tohle za tyhle lži!

Tahle krásná pohádka, která už krásná není, je neslušná! Kdy se začne lidem, národu, občanúm naší země, říkat pravda a jako taková bude prostě respektována?

Lidi rozumějí všemu. Lidem se nelíbí, když se s nimi jedná jako s ovcemi.

Česká pravice šokována studentskou stávkou za klima

16. 11. 2022 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Docela mě pobavilo, jak obrovskou zuřivost u českých pravičáků vyvolala nevinná studentská stávka za klima. Chápu, že českým padesátníkům může být už jedno, jestli planeta Země za třicet let shoří, jenže dvacetiletým to opravdu jedno není. 

Pan Mittrofanov je pěkným příkladem toho, co jsem často nevěřícně v ultrapravicovém Československu sledoval ze Západu v devadesátých letech. Spousta věcí se v Československu a pak v České republice nesměla dělat, "protože to dělali komunisti".

Tak se nesmělo plánovat, "protože plánovali komunisti" (noví pražští klausovští volnotržní nadšenci netušili, že plánuje na Západě každý soukromý podnik). Nesměla se podporovat organizovanost zaměstnanců v odborech, "protože to dělali komunisti". Sociální demokracie byla špatná "protože to byli komunisti". O rovnoprávnosti žen se nikdo nesměl ani zmínit, protože "o tom mluvili komunisti",

Stejně tak nyní pan Mitrofanov srovnává nevinný studentský plakát se stalinskou propagandou, kterou ti studenti opravdu samozřejmě nezažili..

No a co? Těm studentům to přece může být úplně jedno. Navzdory tomu, co měl na plakátech stalinismus, kapitalismus v dnešní době svým nezřízeným konzumerismem skutečně drasticky ničí tuto planetu a pokud nedojde k zásadním změnám, zahyneme. Zahynou i pražští ultrapravičáci.

Ne, stávkující studenti se opravdu nechtějí vrátit k socialismu, ani k socialismu sovětského typu.

Je však zapotřebí závažné a urychlené veřejné diskuse, protože to, co kapitalismus v současnosti dělá, tuto planetu - a jinou nemáme - opravdu nenávratně ničí. 

Systém je nezbytně nutné reformovat. Ne, to neznamená návrat k autoritářské vychodoevropské ultrapravicově husákovské utopii.

Pravděpodobně bude nutno výrazně omezit konzumerismus, dovážení výrobků z druhé strany zeměkoule, zisky pravděpodobně nebudou moci být jediným směrodatným hlediskem a společnost bude muset být daleko decentralizovanější a lidi budou muset mít daleko víc vlastních rozhodovacích schopností a možností dělat věci v místě.

Zahajte proboha už tu diskusi a zbavte se ideologických břemen z minulosti!!

 19484

Jak "bojovat proti kapitalismu" až do zničení demokracie a planety

16. 11. 2022 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut

Američtí Demokraté si ve volbách v polovině funkčního období prezidenta Bidena vedli nad očekávání dobře, což je současně i dobrou zprávou pro americkou demokracii. Udrželi Senát, získali nové guvernéry, republikánská většina ve Sněmovně reprezentantů bude zřejmě hubená. - Podle některých se však stejně jedná o špatnou zprávu, protože Demokraty tentokrát volilo více bohatších voličů z předměstí, což prý "zhoršuje šanci na vybudování koalice dělnické třídy s levicovým programem". Tolik stručně k inzerovanému "volebnímu úspěchu progresivistů".

 16964

Deset vět k Fokusu Václava Moravce o politice k 33. výročí listopadu 1989

16. 11. 2022 / Pavel Veleman

čas čtení 2 minuty

"Mým klientům a jejich dětem, které většinou žijí jiné životy než jejich "chytří" vrstevníci, kteří však o životě v Česku znají jen ten malý kousek jako pan Václav Moravec "

1. Proč nejsou mezi diváky i mladí lidé třeba z učilišť, z vyloučených lokalit? Má vůbec smysl neustále mluvit o politice v obecné rovině? Zajímalo by mě, co si myslí nejen gymnazisté "Paměti národa" (tato škola je velmi problematická), mne zajímá, co si myslí mladý truhlář, zedník, dospívající lidé na ubytovnách. Kdo má koule pozvat tyto mladé občany do těchto diskusí? Václav Moravec určitě ne…


 19485

Právnička Melanie Trumpové se stala slovinskou prezidentkou

16. 11. 2022 / Fabiano Golgo

čas čtení 3 minuty

 

Nataša Pirc Musarová byla zvolena historicky první ženou do funkce slovinské prezidentky. Musarová zvítězila ve druhém kole prezidentských voleb proti konzervativci Anže Logarovi, bývalému ministru zahraničí. Ačkoli je tato funkce převážně ceremoniální, prezidentka jmenuje řadu vrcholných představitelů. Zvolení Musarové  podtrhuje reakci této malé evropské země na předchozí krajně pravicovou populistickou vládu premiéra Janeze Jansy, který se stal pobočníkem politiky Viktora Orbána. Slovinská středolevicová koalice zvítězila v parlamentních volbách proti Jansově snaze udržet se u moci letos v dubnu.

 19112

Rusko: Lyrici proti fyzikům

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Mezi západními analytiky zabývajícími se přechodem Ruska do "postputinovské" éry existují dvě odlišné skupiny. Mohou být nazvány "fyziky", kteří se spoléhají na údaje o běžném účtu, a "lyriky", kteří místo toho více přemýšlejí o vývoji, který je v pozadí, píše Vladimir Pastuchov.

Ruské vraždění v Sýrii

16. 11. 2022

čas čtení 3 minuty

 

Včera večer jsem v kavárně jedl syrské rychlé občerstvení a mluvil (anglicky) o ruském barbarství na Ukrajině a o tom, jak se Západ opožděně probudil k tomuto problému. Přistoupil ke mně kuchař a začal mluvit arabsky. "Viděl jsem ruské divošství v Sýrii. Byl jsem v Haraště." (Městská oblast ve východní Ghútě na předměstí Damašku), píše syrský autor Robin Yassin-Kassab:


 "Použili tam všechny typy zbraní, na které si vzpomenete. Použili odminovací výbušniny, hadici plnou výbušniny, která proměnila celou čtvrť v oheň. Použili bílý fosfor a vakuové bomby. Na bojišti byste takovému násilí nevěřili, ale tohle bylo městské prostředí, kde byl každý dům plný žen a dětí. Teď už tam nezbylo nic. Je to zničené. Každý, kdo v Sýrii zůstal, se zoufale modlí, aby našel cestu ven."

UNESCO odměnilo teroristický Asadův režim za vraždění dětí

16. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

tím, že ho jmenovalo viceprezidentem Svqětové konference o vzdělávání pro péči o nejmladší děti:



 18757

Pár otázek pro odpůrce diplomacie s Putinovým Ruskem

16. 11. 2022 / Daniel Veselý

čas čtení 6 minut

Nedovedu pochopit, proč jsou názory zastánců diplomatického řešení války na Ukrajině s Ruskem označované za „zcestné“, když prakticky tutéž pozici zastává spousta zemí, zejména globálního Jihu, hlava katolické církve a další osobnosti, ba dokonce i bývalí a současní seniorní představitelé americké armády. Ani Bidenův kabinet není v této otázce úplně jednotný; je poněkud rozdělen, přestože nyní jednoznačně kralují vrcholní diplomaté a představitelé národně-bezpečnostního aparátu prosazující nesmlouvavou protikremelskou agendu. Samozřejmě, že se pohledy na ukončení tragického konfliktu uvnitř tábora zastávajícího diplomacii liší; spojuje je však úsilí o ukončení protahované válečné pře, jejíž rizika a následky jsou enormní pro celý svět.

 19488

Úmrtnost v Londýně roku 1634

16. 11. 2022

čas čtení < 1 minuta

 

Náš kolega na Glasgow University, profesor anglistiky Willy Maley, zveřejnil statistiku úmrtnosti v Londýně r. 1634, Na "stáří" ("Aged") zemřelo 612 osob. Potraceno a mrtvě bylo narozeno 475 dětí. "Na různé nehody" zemřelo 41 osob. Na neštovice 1314, na "horečku" 1179 lidí. Na tuberkulózu zemřelo 1955 osob.  "Náhle" zemřelo 63 lidí. Na hemeroidy 2 osoby, zavražděno bylo 6 lidí, na zuby (!) zemřelo 454 osob. Na smutek zemřelo 15 osob. 3 se oběsili.  Buďme rádi, že nežijeme v roce 1634.

 19376

Rusko: Když nemá kdo pracovat

16. 11. 2022

čas čtení 1 minuta

Rusko dlouhodobě čelí vážnému nedostatku pracovních sil – na konci loňského roku dvě třetiny ruských firem uvedly, že mají problém najít kvalifikované pracovníky. Ale nyní je to kritické – nejhorší od roku 1993 – v důsledku úsilí o náhradu dovozu vynuceného sankcemi a rozšíření vojenské výroby pro Putinovu válku na Ukrajině, říkají moskevští experti.

30898

Kdo je vlastně Rus?

16. 11. 2022

čas čtení 2 minuty

Letošní rozšířená invaze Vladimira Putina na Ukrajinu nechala za sebou ruské nacionalisty hluboce rozdělené - a pravděpodobně to znamená, že takoví zůstanou. Přitom nejvlivnějšími frakce nejsou ty, které se snaží mluvit za ruský národ jako celek, ale spíše za Rusy v tom či onom regionu, odhalil průzkum mezi ruskými nacionalisty.

Kapitalismus likviduje tuto planetu - máme-li přežít, musíme se vzbouřit

16. 11. 2022

čas čtení 11 minut



Tento článek vyšel v Britských listech původně 1. listopadu 2021.

Existuje mýtus o lidstvu, který nemá žádné opodstatnění v důkazech, píše George Monbiot. Že totiž vždycky uděláme všechno pro své přežití. Jiné biologické druhy to dělají, lidstvo ale ne.

Víme, že naše životy stoprocentně závisejí na složitých přírodních systémech: na atmosféře, na proudech oceánů, na půdě, na síti života na této planetě. Odborníci na složité systémy vědí, že se ty systémy chovají důsledným způsobem. Jejich chování odpovídá určitým matematickým pravidlům. Za normálních podmínek se systém sám reguluje a udržuje stav rovnováhy. Do určité míry zvládá tlak. Ale pak se najednou překlopí, mine bod zvratu a padne do nového stavu rovnováhy, který je často nemožné zvrátit. 

41077