Proč se česká pravice nemůže sjednotit

26. 10. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

O tom, že by se pravice měla spojit, že se měla spojit již dávno, pokud jí jde opravdu o to, aby porazila Babiše, píši už dlouho. Jenom tak může ukázat svou kompetentnost, mít pozitivní a široce přístupný program, dokonce i nové tváře. Vysoce proto oceňuji rozhodnutí Miroslava Kalouska odejít z čela TOP09 právě kvůli tomu, aby nepřekážel integrace pravice. Nicméně pravice, nebo jak Kalousek říká „strany od středu doprava“, se nejspíše spojit nemohou.

Začít je třeba u TOP09. TOP09 měla dlouho poměrně úspěšné spojenectví se STAN. Proč se toto spojenectví rozpadlo? Proč STAN chtěli jít do Sněmovny raději s lidovci než s TOP09? Tedy první, co by nové vedení TOP09 mělo dokázat v integračním procesu, je spojit se znovu se STAN. Pro STAN je ovšem samotný vstup do Sněmovny, byť s minimálním počtem poslanců, na rozdíl od stejného výsledku TOP09 veliký úspěch.

Mají nesmírně oblíbeného hejtmana, který pro ně v krajských volbách v libereckém kraji získal přes 30% hlasů. Jakou mají motivací jít s potápějící se TOP09? Spojení pravice může proběhnout – a bylo by jistě mnohem efektivnější – také tak, že jedna ze stran vezme prostě většinu voličů těm druhým. STAN se v tomto mohou cítit na koni.

A pak jsou tu lidovci. TOP09 vznikla odštěpením od lidovců po éře Jiřího Čunka, který je dnes opět velmi silný politik. Jeho podpora ve Zlínském kraji, kde je hejtmanem, dosáhla téměř 23%. I kdyby mezi některými lidovci byly nějaké sympatie pro TOP09, Čunkovo křídlo to rozhodně nebude. Čunek byl i proti koalici se STAN. Jeho životní satisfakcí by jistě bylo, kdyby se mohl vrátit do čela KDU-ČSL a nabídnout ji svou vizi budoucnosti v Babišově náručí. Na jeho straně jsou tradiční lidovečtí voliči, ti ostatní mohou přejít ke STAN.

TOP09 na rozdíl od STAN nebo KDU-ČSL nemá žádného hejtmana, žádného tak výrazně populárního politika, aby získal 20 nebo dokonce 30% hlasů ve svém kraji. Zjevně je v trojúhelníku KDU-ČSL, STAN a TOP09 tou nejslabší stranou, tedy její snaha po sjednocení zní spíše jako kňourání beznaděje. Nicméně pořád má jakousi logiku. Všechny tři strany jsou proevropské, prozápadní. A všechny jsou malé ve srovnání s tou dnes zase hlavní pravicovou stranou, totiž ODS. Spojení s ODS by pro zájmy pravice bylo jistě krásné a Kalousek na něco takového zjevně myslí, když radí Jiřímu Pospíšilovi, aby nekandidoval na předsedu TOP09, neboť má špatné vztahy s ODS (od které odešel).

Jenže ODS jako nejsilnější pravicová strana má nejméně důvodů k integraci. V Evropském parlamentu patří do jiné frakce než zmíněný trojlístek, konkrétně do frakce, kterou sdílí s britskými konzervativci a polskou vládnoucí stranou PiS. Posunování prounijním směrem nepřichází v úvahu, pokud by i zde, v ODS, nemělo hrozit štěpení a svatá válka např. proti zavedení eura (tu vede ODS už dlouho navenek, uvnitř by ji zničila). Vztah k EU bude pravici rozdělovat nevratně.

Jaksi pohromadě by možná mohli držet voliči STAN, TOP09 a ti voliči KDU-ČSL, kteří mají plné zuby Čunka. Největší potenciál pro jejich spojení mají v současnosti asi STAN. STAN jsou na vzestupu, čeká se od nich úspěch v komunálních volbách, mají asi nejblíže ze všech stran ve Sněmovně k pirátům, jejichž úspěch naznačuje nový trend. V rámci sjednocování pravice by si to TOP09 měla asi přiznat a rozpustit se s doporučením svým voličům, aby volili STAN. 

-1
Vytisknout
12990

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2017