Jak pomohly fake news slovenským extremistům stát se skutečností

26. 10. 2017

čas čtení 6 minut


Servery šířící protizápadní a prokremelskou agendu umožnily ultrapravici na Slovensku téměř se dostat k moci

Neučíme naši mladou generaci, jak lehké je zmanipulovat informace

 Vypadalo to jako další důkaz rostoucího vlivu jednoho z nejprominentnějších ultrapravicových politiků na Slovensku, když vyšly nedávno výsledky průzkumu veřejného mínění, podle něhož tento politik zvítězí začátkem příštího měsíce v komunálních volbách, píše na serveru Coda Story Michael Colborne.

Průzkum provedla firma jménem VISIT BB a široce ho sdíleli stoupenci Martina Kotleby a jeho Ľudovej strany Naše Slovensko poté, co ho jako první zveřejnil populární konzervativní server Hlavné správy.



Avšak Hlavné správy to nejdůležitější vynechaly. Ani firma VISIT BB, ani její průzkum veřejného mínění neexistují. Na to poukazuje Tomáš Čížik z bratislavského Střediska pro evropské a severoatlantické záležitosti. Čížik organizuje semináře pro slovenské středoškolské studenty o mediální gramotnosti a o kritickém myšlení, aby se dokázali obrnit před propagandou, kterou tyto servery šíří. Avšak z toho, co Čížik dosud zažil, je zjevné, že studenti se budou muset ještě hodně učit.

"Oni si vůbec nejsou vědomi, že čtou fake news, vymyšlené zpravodajství a konspirační teorie," říká. Je to informační vakuum, kterého Kotleba a mnoho serverů, které ho nyní podporují, využívají naplno. Šíří známý sortiment vymyšlených zpráv, zuřivé a nenávist vyvolávající rétoriky a konspiračních teorií.

Vezměme si například "Parlamentné listy". Ty nabízejí pravidelnou dietu zuřivých článků proti uprchlíkům. Jeden například varoval, že prý vzrůstající počet cizinců učinil, že Slovensko se stalo "cílovou zemí pro atentáty". Ve stejném duchu nedávno tvrdil server Zem a vek, že vítězství ve francouzských parlamentních volbách zajistila Emmanuelu Macronovi "americká židovská lobby".

Pravidelným terčem nenávisti je také maďarský finančník George Soros, jehož Kreml nenávidí už dávno kvůli jeho činnosti prostřednictvím jeho Nadace otevřené společnosti. Je to důkaz, do jak obrovské míry tyto server přímo přebírají priority Kremlu.

Jak Čížik přednáší ve školách po celém Slovensku, říká, že je ohromen, kolik studentů je ochotno věřit všem těmto falešným zprávám, mnohé z nichž se šíří prostřednictvím Facebooku, což je pro studenty jejich hlavní zpravodajský zdroj. Obává se, že je příliš pozdě na to změnit jejich zvyky, protože už jsou na střední škole. "Neučíme naši mladou generaci, jak lehké je zmanipulovat informace," zdůrazňuje.

Tato internetová informační džungle vytvořila perfektní situaci pro Kotlebu a další extremisty, aby získali voličskou podporu. Tento čtyřicetiletý bývalý učitel se objevil na slovenské politické scéně více než před deseti lety. Pochodoval se svými stoupenci v černých uniformách podle vzoru uniforem milicí loutkové vlády na Slovensku během nacistické okupace. Ta loutková vláda pomohla poslat na smrt více než 60 000 slovenských židů.

Od té doby si Kotleba a jeho stoupenci vyměnili černé uniformy za zelená trička - a daří se jim u volebních uren. V roce 2013 se Kotleba stal hejtmanem ve svém domácím regionu Banská Bystrica poté, co tam zvítězil v komunálních volbách. Pak, v roce 2016, Kotleba a jeho strana získali 8 procent ve slovenských parlamentních volbách. Na kandidátce měli několik neonacistických kandidátů.

Servery jako Hlavné správy fungují jako Kotlebova internetová hlásná trouba. Občas útočí na kohokoliv, kdo by se Kotlebovi mohl postavit do cesty - jako na místní komunální úřad, který jeho straně odmítl pronajmout prostory pro předvolební shromáždění před listopadovými komunálními volbami. Velmi podobně fungují mnohé servery operující v sousední zemi - v České republice.

Tato onlinová platforma poskytla Kotlebovi prostor, který nemohl najít v mainstreamových médiích na Slovensku, říká Ivana Smolenová, pracovnice pražského Ústavu bezpečnostních studií (PSSI), která studuje prokremelské dezinformace. A většinou jsou to jen takovéto servery, s nimiž Kotleba hovoří. Kotleba odmítl poskytnout rozhovor našemu serveru Coda Story.

Stejně jako v jiných západních státech, kde se prosadily ultrapravicové figury, politická atmosféra tomu napomáhá. Z autentických průzkumů veřejného mínění vyplývá, že u Slováků roste deziluze s jejich establishmentovou proevropskou třídou. A vzhledem k tomu, že Kotleba má internetovou armádu, která neúnavně šíří jeho nesmysly, jeho politické vyhlídky se posledních 18 měsíců stále zlepšují.

Z nedávných průzkumů veřejného mínění vyplývá, že Kotlebova Ľudová strana je třetí nejpopulárnější stranou na Slovensku a nejpopulárnější stranou u slovenské mládeže. Někteří analytikové předpovídají, že jeho strana by mohla ovládnout po listopadových volbách několik dalších regionů na Slovensku.

Kotlebova rostoucí popularita u mladých Slováků není překvapením pro Martinu Strmenovou. Strmenová je aktivistka působící v protiextremistické iniciativě v regionu Banská Bystrica a zjistila, že mnoho studentů doslova hltá propagandu, která proudí z internetových serverů, které Kotlebu podporují. Strmenova konstatuje, že "oficiálně je nám zakázáno" ve školách v Banské Bystrici nabízet přednášky o mediální gramotnosti a jiné podobné programy.

Další překážkou bránící kritickému myšlení studentů je slovenské zastaralé, podfinancované školství. Učitelé na Slovensku mají snad nejnižší platy ze všech zemích v průmyslovém světě a slovenská vláda vydává daleko méně peněz na vzdělávání než všechny ostatní srovnatelné země.

Jedna skupina Slováků založila server, který umožňuje zadavatelům reklamy portály, které šíří fake news, bojkotovat. Server Konšpirátori.sk vytvořil databázi portálů, které šíří "podvodný, konspirační či propagandistický obsah". Ale dosud se mu nepodařilo přesvědčit studenty na Slovensku, aby lživou propagandu těchto serverů nehltali.

Boj proti hrozbě fake news bude "velmi, velmi dlouhý proces", varuje Strmenová.

Zdroj v angličtině ZDE  


0
Vytisknout
12339

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2017