Německá CDU vyhrála klíčové volby v Sársku

27. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Předběžné výsledky voleb ve spolkové zemi Sársko ukazují, že strana CDU kancléřky Angely Merkel vede s jasným náskokem před sociálními demokraty. Hlasování je považováno za test nálady v zemi před celostátními volbami na podzim.


V neděli odstartoval německý "supervolební rok", když asi 800 000 oprávněných voličů hlasovalo ve spolkové zemi Sársko. Nedělní hlasování je prvním v sérii klíčových voleb ve spolkových zemích, které předcházejí celostátním parlamentním volbám v září.

Předběžné oficiální výsledky dávají CDU kancléřky Angely Merkel 40,7 % hlasů oproti 35,2 % ve volbách v roce 2012.

Podpora sociálních demokratů (SPD) klesla, když získali 29,6 % hlasů oproti 30,6 % v roce 2012. Předseda Martin Schulz vysvětluje neúspěch tvrzením: "Když dostanete gól, neznamená to, že je po zápase."

Strana Die Linke získala v Sársku 12,9 %, xenofobní strana AfD 6,2 % a Zelení 4,5 % hlasů. Posledně jmenovaní tím vypadli ze zemského parlamentu, když nedosáhli na potřebných 5 %.

"Lidé se rozhodli pro stabilitu a spolehlivost," prohlásil generální tajemník CDU Peter Tauber. "Tento výsledek je jasným odmítnutím rudo-rudo-zelené koalice," dodal s odkazem na předvolební vyhlídky středolevicové aliance zahrnující SPD, stranu Die Linke a Zelené.

Podle předběžných výsledků získala CDU v Sársku 24 křesel, SPD 17, Die Linke 7 a AfD 3.

Výsledek hlasování v jedné z nejmenších spolkových zemí je považován za test voličských nálad před volbami ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Severním Porýní-Vestfálsku, které proběhnou v květnu, a spolkových voleb v září.

CDU vládla spolkové zemi Sársko na jihozápadě Německa 18 let, ale popularita středolevicové SPD v posledních měsících roste v důsledku takzvaného "Schulzova efektu", nového předsedy strany a kancléřského kandidáta. Nicméně ve volebním výsledku v Sársku se to neprojevilo.

Je možné, že nyní bude v Sársku pokračovat velká koalice CDU a SPD.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7983

Diskuse

Obsah vydání | 29. 3. 2017