Trumpovi bývalí poradci míří do Kongresu. Budou vypovídat o vztazích s Kremlem

29. 3. 2017

čas čtení 4 minuty


Bývalí Trumpovi poradci Paul Manafort, Roger Stone a Carter Page minulý pátek uvědomili zpravodajský výbor Sněmovny reprezentantů, že jsou ochotni vypovídat v rámci vyšetřování ruského vměšování do listopadových voleb.


Sněmovní i senátní zpravodajské výbory stejně jako FBI vyšetřují, zda současní a bývalí spolupracovníci prezidenta spolupracovali s ruskými entitami ve snaze ovlivnit výsledek voleb. Paul Manafort, Roger Stone a Carter Page jsou vyšetřováni kvůli kontaktům s ruskými představiteli, ačkoliv všichni odmítají jakékoliv nepřiměřené kontakty s Ruskem. Trumpova administrativa se zase snaží zlehčovat roli těchto osob ve volební kampani.

Náhlá nabídka zmíněného tria vyvolala spekulace, že by otázky ohledně Trumpových vazeb na Rusko mohly být brzy zodpovězeny. Avšak očekávání mohou být zklamána: Neformální rozhovory nemusejí být veřejné a nebudou vedeny pod přísahou.

Trumpova kampaň v dubnu 2016 oznámila, že Manafort bude zodpovědný za získání podpory pro Trumpa a uspořádání červencového sjezdu Republikánů v Clevelandu.

Agentura AP minulý týden odhalila, že Manafort podepsal smlouvu s Olegem Děripaskou, ruským oligarchou s úzkými kontakty na Vladimira Putina, jejímž předmětem bylo "ovlivňování politiky, obchodních vztahů a zpravodajského pokrytí ve Spojených státech, Evropě a bývalých sovětských republikách ve prospěch Putinovy vlády". Manafort v roce 2006 podepsal roční smlouvu v hodnotě 10 milionů dolarů a pokračoval v jejím plnění nejméně do roku 2009, tvrdí lidé seznámení s doklady o platbách.

Je dlouho známo, že Manafort pracoval jako politický poradce ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče a pomohl mu ke znovuzvolení v roce 2007. To vyvolalo spekulace, že Manafort stojí za změnou postoje Republikánské strany k podpoře Ukrajiny. Manafort rezignoval z postu šéfa Trumpovy kampaně v srpnu poté, co AP odhalila vyzbu jeho firmy na bývalou proruskou ukrajinskou vládu, pro niž pracoval na ovlivňování amerického veřejného mínění. Ani Manafort, ani další se neregistrovali jako zahraniční agenti, což federální zákon vyžaduje.

Manafort v pátek dobrovolně souhlasil s "neformálním rozhovorem za zavřenými dveřmi" s členy zpravodajského výboru Sněmovny reprezentantů. Ačkoliv nebude skládat přísahu, zákon vyžaduje, aby svědci v Kongresu mluvili pravdu.

Mezitím se Trumpova administrativa snaží zlehčit roli bývalého šéfa prezidentovy kampaně.

Dalším z Trumpových poradců ochotných vypovídat je Roger Stone. Ten připustil, že komunikoval s ruským hackerem vystupujícím pod přezdívkou Guccifer 2.0, jenž se přihlásil k zodpovědnosti za útok na emailovou komunikaci Demokratické strany. Americké zpravodajské služby odhadují s "vysokou mírou jistoty", že brand Guccifer 2.0 kryje operativce ruských zpravodajských služeb. Stone také sdělil, že přes prostředníka komunikoval se zakladatelem Wikileaks Julianem Assangem. Načasování některých jeho příspěvků na Twitteru vyvolalo otázky, zda Stone předem věděl o publikaci emailů šéfa kampaně Hillary Clinton Johna Podesty.

Carter Page radil Trumpovi během kampaně v zahraničněpolitických otázkách a také oznámil, že je ochoten vypovídat. Page je zakladatelem investičního fondu Global Energy Capital specializujícího se na energetický sektor. Strávil tři roky v Moskvě, kde dohlížel na otevření nové kanceláře investiční banky Merrill Lynch a působil jako poradce při klíčových transakcích pro ruský energetický gigant Gazprom. Page se snaží dokázat, že za práci pro Trumpa nebyl nikdy placen, ani na ni sám nepřispěl.

Page vloni v červenci odjel do Moskvy v době, kdy pracoval pro Trumpa. Opět tam odcestoval v prosinci. Po dlouhém zapírání přiznal, že se během Republikánského sjezdu setkal s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem.

Shoda tří zmíněných exporadců vyvolává otázky, zda jednali koordinovaně. Page to na přímý dotaz popřel a Stone se vyjádřil vyhýbavě.

Experti upozorňují, že v případě dobrovolného svědectví bez přísahy mají exporadci lepší možnost kontrolovat průběh interview než v případě, kdyby byli předvoláni a vzati pod přísahou, a pokud by byli usvědčeni ze lži, hrozí jim mírnější trest.

Bývalý poradce Baracka Obamy Norman Eisen upozorňuje, že bývalý Trumpův poradce pro národní bezpečnost Mike Flynn nepředložil podobnou nabídku jako Manafort, Stone a Page. To podle něj "vyvolává otázku, zda uzavřel dohodu" s FBI nebo ministerstvem spravedlnosti.

Kdyby Flynn souhlasil, že poskytne informace úřadům, ukazovalo by to na vyšetřování FBI směrovaném na další spolupracovníky z vnitřního Trumpova okruhu, nebo na samotného prezidenta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5738

Diskuse

Obsah vydání | 31. 3. 2017