Rex Tillerson: Nechtěl jsem být americkým ministrem zahraničí, přesvědčila mě manželka

22. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Nový americký ministr zahraničí neznal osobně Donalda Trumpa, než byl jmenován ministrem zahraničí

Bývalý ředitel ropné firmy ExxonMobil se k tomu přiznal v rozhovoru pro obskurní republikánskou publikaci Independent Journal Review. Řekl, že nechtěl dělat ministra zahraničí a že ho o tom, že to má dělat, přesvědčila manželka.

Po Trumpově překvapivém volebním vítězství byl Tillerson povolán do Trump Tower k debatě s Trumpem o "stavu světa" a o svých zkušenostech ředitele firmy Exxon mobil. "Byl jsem ohromen, když mě závěrem toho rozhovoru Trump požádal, abych se stal ministrem zahraničí." Pětašedesátiletý muž uvedl, že na konci své kariéry trvající čtyřicet let předpokládal, že půjde do důchodu a že se bude "na ranči starat o vnoučata". Manželka mu ale pohrozila prstem a řekla: "Říkala jsem ti, že Pán Bůh s tebou ještě neskončil."

Dodal, že manželka měla pravdu: "Mám tohle dělat."

Ne všichni ten názor sdílejí. Tillerson je od převzetí úřadu ministra zahraničí terčem ostré kritiky. Byl vyloučen z rozhodování v celé řadě klíčových zahraničněpolitických záležitostí, zejména z Trumpova rozhodnutí zakázat vstup do USA uprchlíkům a občanům několika převážně muslimských zemí. Také se v prvních týdnech ve funkci téměř úplně vyhýbal novinářům. Na cestu na Dálný východ s sebou nevzal téměř žádné diplomaty, čímž porušil desítky let existující praxi. Do letadla vzal pouze novináře z IJR, málo známé publikace založené bývalým pracovníkem Republikánské strany.

Na otázky týkající se Ruska Tillerson odpovídal "tak opatrně, že odpovědi nestály za zveřejnění", vyjádřil se novinář z IJR:

Tillerson je také terčem kritiky, že se nebrání proti Trumpovým škrtům v rozpočtu ministerstva zahraničí, které mají snížit jeho rozpočet až o třetinu. Vysocí republikáni varují, že škrty v americké diplomacii a v rozvojovém rozpočtu neprojdou Kongresem. Tillerson však souhlasí s omezením rozpočtu ministerstva zahraničí: "Když se podíváme na existující konflikty, pokud přijmeme, že dál ty konflikty nikdy nevyřešíme, pak by rozpočet musel zůstat na nynější úrovni." Přiznal, že s Trumpem dosud nehovořil, jak by ministerstvo zahraničí mělo v budoucnosti vypadat a kdo by měli být jeho zaměstnanci.

V Jižní Koreji prý Tillerson podle tamějšího tisku urazil tamější politiky, když jim vzkázal, že je příliš unaven, aby se účastnil s nimi recepce. On obvinil své hostitele z nepravdy: "Oni nás na recepci nepozvali a když si na poslední chvíli uvědomili, že to vypadá špatně, vydali prohlášení, že jsem byl příliš unavený na to, abych šel na večeři," řekl Tillerson listu IJR.

V úterý se ministerstvo zahraničí octlo uprostřed nové kontroverze, kdy vyšlo najevo, že Tillerson se nebude účastnit toho, co mělo být jeho prvním jednání NATO začátkem dubna v Bruselu, aby mohl být na Floridě při Trumpově první schůzce s čínským prezidentem Xi Jinpingem.

Mluvčí ministerstva zahraničí Mark Toner trval na tom, že americká vláda NATO plně podporuje. Ministerstvo navrhlo nové datum pro možnou další schůzku NATO.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6611

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017