Nacionalismus a nesnášenlivost jsou překážkami rozvoje, varuje OSN

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Výroční index lidského rozvoje OSN cituje brexit jako příklad nacionalistické agendy, která brání pokroku při úsilí dosáhnout globálních cílů.

Nacionalismus a politika zdůrazňování národní identity jsou překážkami rozvoje a zlepšení situace nejmarginalizovanějších skupin ve společnosti, varuje zpráva OSN.

Výroční index lidského rozvoje poukazuje na skutečnost, že v době, kdy je nesmírně důležité, aby lidé navzájem začali podnikat globální akce k dosažení cílů udržitelného rozvoje, hrozí bariéry vylučování určitých lidí ze společnosti a nesnášenlivost, že pokroku nebude možno dosáhnout.

Celkově, praví se ve zprávě, jsou nadále miliony žen, domorodých národů a etnických menšinu vylučovány ze čtvrtstoletí výrazného pokroku v oblasti lidského rozvoje. V letech 1990-2015 se snížil počet umírajících dětí mladších pěti let o polovinu a miliarda lidí byla osvobozena z extremní chudoby.

Avšak systémová diskriminace, v rozvinutém i v rozvojovém světě, i nadále způsobuje, že nejmarginalizovanější společenské skupiny stále zůstávají pozadu.

"Každý rok je nuceno se vdát 15 milionů dívek mladších 18 let - to je jedna dětská nevěsta každé dvě vteřiny. Existuje 32 zemí světa, v nichž existují jiné procedury, když žádají o pas muži a když o něj žádají ženy, 18 zemí světa, v nichž musí žena získat svolení manžela, než může zažádat o zaměstnání," uvedl autor zprávy Selim Jahan.

Některé země však učinily obrovský pokrok. "V Bangladéši je mateřská dovolená půl roku, zatímco v USA žádná mateřská dovolená neexistuje. A ve Rwandě je největší počet poslankyní v parlamentě - 65 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5995

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017