Šetření ruského vměšování do amerických voleb zahrnuje i ultrapravicové weby

21. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


FBI vyšetřuje širokou ruskou vlivovou kampaň v amerických volbách. To zahrnuje i zkoumání role, jako přitom sehrály americké konzervativní weby.


Federální vyšetřovatelé zjišťují, zda ultrapravicové weby sehrály roli v ruské kybernetické operaci, která dramaticky zvýšila dosah zpravodajství - v některých případech podvodného - jež prospělo kandidatuře Donalda Trumpa. Zpravodajské organizaci McClatchy to sdělily dvě osoby seznámené s vyšetřováním.

Operativci z Ruska zřejmě strategicky načasovali počátačové programy známé jako "boty", aby zahltily sociální média odkazy na protrumpovské zpravodajství v době, kdy byl miliardář v defenzívě proti Hillary Clinton, tvrdí tyto zdroje.

Výsledkem byly miliony twitterových a facebookových příspěvků s odkazy na konzervativní internetové stránky jako Breitbart News nebo InfoWars, stejně jako na Kremlem řízené RT a Sputnik News. Některé z těchto zpráv byly falešné nebo směšovaly fakta s fikcí, tvrdí zmíněné zdroje seznámené s vyšetřováním.

Vyšetřovatelé zkoumají útoky botů a zjišťují, zda ultrapravicové weby podnikly nějaké akce, aby zmíněné ruské operaci pomohly. Šetření provádí kontrašpionážní oddělení FBI, jehož hlavním úkolem je rekonstruovat útoky Kremlu a najít způsoby, jak jim v budoucnosti čelit.

"Může jít o jednu z nejvlivnějších informačních operací v historii zpravodajství," prohlásil jeden bývalý zpravodajec pod podmínkou anonymity.

Klíčovou prioritou vyšetřovatelů je zjistit, kdo předal emaily odcizené Demokratické straně organizaci Wikileaks. Zakladatel Wikileaks Julian Assange odmítl, že by zdrojem emailů byla ruská vláda.

Pokud jde o boty, odesílaly odkazy nejen na zprávy, ale také na emaily Demokratické strany zveřejněné Wikileaks, zejména na ty, které náležely Johnu Podestovi a zveřejněné v říjnu, tvrdí Philip Howard, profesor Oxford University Internet Institute, který útok zkoumal.

Howard vysvětluje, že boty šířily odkazy na fiktivní zprávy o tom, jak se Clinton podílela na obchodu s dětským sexem ve sklepě washingtonské pizzerie. To přimělo muže ze Severní Karolíny, aby v restauraci střílel.

Podle Howarda Američané, kteří si říkají "vlastenečtí programátoři", také aktivovali boty pomáhající Trumpovi. Na rozdíl od kontrašpionáže s většími kybernetickými kapacitami Howard neověřil, že útoky přišly z Ruska.

Rusko také použilo trolly, stovky počítačových operativců, kteří předstírali, že jsou Trumpovými příznivci a publikovali na internetu příspěvky zastávající se Trumpa nebo odmítající Clinton. Zdroje blízké vyšetřování tvrdí, že tito operativci zřejmě působili z petrohradské "trolí továrny".

Tyto zásahy byly "velmi pečlivě načasovány" aby "odvrátily zpravodajský cyklus od zpráv, které Trumpovi jasně škodily".

Ultrapravicový web Breitbart propagovaný ruskými boty a trolly je kritizován za agendu obsahující bílý nacionalismus a v minulosti jej řídil Stephen Bannon, šéf Trumpovy kampaně a nyní strategický poradce a šéf štábu. Bývalý redaktor pro národní bezpečnost Sebastian Gorka je nyní protiteroristickým poradcem prezidenta.

Breitbart je částečně vlastněn Robertem Mercerem, spoluvlastníkem společnosti Cambidge Analytica, která Trumpově kampani poskytla nejméně 5 000 datových bodů týkajících se každého z 220 milionů Američanů.

Zvýšená čtenost ultrapravicových webů vyvolaná boty poškodila Trumpovu protikandidátku.

Nejméně jeden z kongresových výborů vyšetřujících ruské vměšování se zabývá boty.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6355

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017