"Na pokraji revoluce" v Bělorusku: Kvůli Lukašenkovu vyvažování se Putin bojí dalšího majdanu

20. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Veřejné protesty proti režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku, které začaly v polovině února v reakci na zdanění těch, kdo jsou zaměstnáni kratší dobu než půl roku, se změnily v požadavek na systémovou politickou změnu a vyvolávají v Kremlu obavy, že může čelit další "barevné revoluci" na svých hranicích, která by potenciálně vyvolala tvrdou ruskou reakci, napsal Paul Coyer.


EU reagovala pozitivně na mírné uvolnění v Bělorusku a před více jak rokem uvolnila sankce týkající se 170 běloruských představitelů, včetně prezidenta Lukašenka, které platily od roku 2010, kdy prezident potlačil demonstrace po zfalšovaných volbách. Po uvolnění sankcí navštívila Minsk unijní delegace a z Lukašenkovy strany začala postupná politická transformace.

V nedávné době Lukašenko provedl další kroky, které vyhovují Západu, ale v Moskvě vyvolávají hněv, včetně liberalizace vízového režimu pro více jak 80 zemí, také USA a EU. V reakci na tento krok Rusko zavedlo pohraniční kontroly - ačkoliv běloruské hranice by měly být "otevřené", což vyústilo v Lukašenkovo obvinění, že Moskva "porušuje dohody". Ruská nespokojenost s novým vízovým režimem byla tak velká, že redaktoři předního opozičního listu jsou přesvědčeni, že se Putin rozhodl Lukašenka svrhnout.

Od počátku roku další dva kroky Minsku posílily obavy Moskvy, že by mohla ztratit Bělorusko podobně, jako už ztratila Ukrajinu. Ruská média naznačují, že Moskva považuje trajektorii v Bělorusku za paralelní k ukrajinské před několika lety, přičemž obviňuje Lukašenka a vidí za vším skrytou ruku Západu. Strategická hodnota Běloruska pro Moskvu je na úrovni Ukrajiny a odpoutání Minsku z orbitu by představovalo strategickou katastrofu. To by otevřelo dveře potenciálně agresívním Putinovým krokům s cílem udržet Bělorusko v ruské sféře vlivu, pokud by se události Moskvě vymkly z rukou.

Z Putinova pohledu nebezpečná situace v Bělorusku přichází ve chvíli, kdy politické prostředí v Evropě poskytuje dobrou šanci na změnu v jeho prospěch, přičemž volby napříč Evropou mohou přivést k moci strany více nakloněné Moskvě. Nyní ale čelí strašidlu dalších "barevných revolucí" na vlastním prahu. Putin si nepochybně všiml, že protesty jsou spontánní a organické, nejsou organizovány opoziční stranou nebo nepřátelskou cizí zemí, což ale obavy jen prohlubuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8266

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017