Teroristický útok v Londýně: Co je zatím známo

23. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

- Premiérka Mayová ve čtvrtek v parlamentě: Útočník byl známý rozvědce MI5. Byl to rodilý Brit. Byl před několika lety vyšetřován v souvislosti s extremistickým terorismem. Byl ale "okrajovou figurkou". 

- Vyšetřovatelé  znají totožnost útočníka. Říkají, že  zřejmě jednal sám, ale "byl inspirován mezinárodním terorismem". Vyšetřují jeho možné společníky.

- Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan se zapřísahal, že "Londýňané se nikdy nedají zastrašit terorismem".

- Teroristický útok v Británii nevyvolal antimuslimskou hysterii. Nikdo útok nespojuje s muslimy, ale s extremisty. Británie má dlouholeté zkušenosti s teroristickými útoky, od sedmdesátých a osmdesátých let, kdy bylo vraždění páchané Irskou republikánskou armádou na denním pořádku. Tehdy byla intenzita teroristických útoků daleko větší než dnes.

- Zemřeli čtyři lidé, včetně policisty a útočníka.

- Dalších 29 lidí bylo ošetřeno v nemocnici. 7 z nich je v kritickém stavu.

- Útočník najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě. Usmrtil tam dva lidi. Pak naboural do zábradlí před parlamentem a pokusil se vstoupit do budovy, ozbrojen nožem.

- Útočník pobodal neozbrojeného policistu, který později na svá zranění zemřel. Útočníka ozbrojená policie zastřelila. Policista byl identifikován jako 48-letý Keith Palmer, který pracoval 15 let v rámci parlamentní a diplomatické ochranky. Byl to manžel a otec.

- Další oběť byla jmenována jako Aysha Frade, 43, která pracovala jako učitelka v Londýně. Byla to matka dvou dětí a měla příbuzné v městě Betanzos v severozápadním Španělsku.

- Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že znají totožnost útočníka a že zřejmě jednal sám, ale "byl inspirován mezinárodním terorismem". Vyšetřují jeho možné společníky.

- Polciie prohledala šest adres v Birminghamu, v Londýně a v dalších částech země a zatkla sedm lidí.

- Mezi obětmi byli tři francouzští středoškolští studenti, čtyři britští univerzitní studenti, a dva Rumuni, když pachatel vjel do chodců na mostě.

- Mezi raněnými na mostě bylo také pět jihokorejských turistů a Němka, která žije v Austrálii.

- Jedna žena byla vržena z mostu do Temže anebo tam skočila. Z vody byla vylovena, ale má vážná zranění.

- Ministr pro terorismus Tobias Ellwood, bývalý voják, rychle poskytl pobodanému policistovi první pomoc, umělé dýchání z úst do úst, avšak policista později zemřel.

- Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan se zapřísahal, že "Londýnané se nikdy nedají zastrašit terorismem".

- Premiérka Mayová byla během několika minut evakuována z budovy parlamentu a odvezena do Downing Street.

- Oblast byla uzavřena a řeka Temže uzavřena pro veškerou lodní dopravu.

- Někteří poslanci museli v komoře Dolní sněmovny setrvat téměř pět hodin, poté, co bylo jednání parlamentu suspendováno.

- Světoví politikové útok odsoudili a vyjádřili soustrast.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9440

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2017