LONDÝN:

Útočník usmrtil nožem policistu u Dolní sněmovny, parlament je uzavřen

22. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Zavražděný londýnský policista:

Muž v černém se pobodal policistu před londýnskou Dolní sněmovnou. Policista zemřel. Útočníka jiní policisté zastřelili. Útočník se dostal do vzdálenosti asi deseti metrů od poslanců, kteří se připravovali k hlasování. Premiérku Mayovou odvezli autem z parlamentu za živé střelby. Vůz se nejprve pokusil jet směrem k Horní sněmovně, pak se rychle obrátil a odjel do Downing Street. Poslanci Dolní sněmovny byli evakuováni do Westminsterského opatství. Tři francouzští školáci z Bretaně byli zraněni.

Na jiném místě nedaleko Dolní sněmovny vjel automobil do lidí na chodníku na Westminsterském mostě. Mezi nimi byli francouzští školáci z Bretaně. Tři z nich byli zraněni. Zřejmě i na mostě byli lidé pobodáni. Více než deset lidí bylo zraněno, jedna žena je mrtvá. Jinou, zraněnou ženu, vylovili z Temže. Není jasné, zda tam skočila anebo spadla. Budova parlamentu byla uzavřena a poslanci požádáni, aby zůstali ve svých kancelářích.

Londýnský přístav potvrdil, že z řeky Temže byla vytažena vážně zraněná žena.

Velitel Metropolitní policie BJ Harrington:

"I když si zachováváme otevřenou mysl ohledně možného motivu, už probíhá kompletní protiteroristické vyšetřování. V této chvili potvrdím, co se stalo, ale nebudu spekulovat. Obdrželi jsme celou řadu nejrůznějších zpráv, mimo jiné i o osobě v řece, o automobilu, který najel do chodců a o muži ozbrojeném nožem. V oblasti už byla řada policistů v rámci běžné každodenní operace, ale okamžitě byli na scénu vysláni další policisté včetně ozbrojenců. Spolupracujeme těsně s londýnskou záchannou službou a s londýnskými hasiči.

Víme, že řada lidí byla zraněna, včetně policistů, avšak v této chvíli nejsme schopni potvrdit počty ani druh těchto zranění.:

- Londýnská záchranná služba potvrdila, že bylo zraněno na Westminsterském mostě nejméně deset osob.

Londýnská policie žádá veřejnost o záběry z incidentů ve Westminsteru. Dodává: Prosíme, zachovejte rozum a umírněnost a nešiřte záběry lidí, kteří byli při incidentu zraněni.

Jedna žena zemřela, další mají "katastrofální" zranění, řekla reportérům lékařka Coleen Anderson z nemocnice sv. Tomáše. Uvedla, že jeden chodec, žena, zemřela. Nemocnice také ošetřila jednoho policistu kolem třiceti, který měl zranění hlavy. Ženu, která zahynula, přejel autobus.

Poslanci uzavření v Dolní sněmovně:

0
Vytisknout
6565

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2017