Tradiční čínská medicína a nosorožec ve Dvoře Králové

22. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Včera jsem na ČRo Plus slyšel zajímavou debatu (pořad „Pro a proti“) o zavádění tradiční čínské medicíny v České republice. Oba diskutující byli lékaři a v zásadě bylo jasné, že tradiční čínská medicína je inspirující oblast pro výzkum, pokud se ji podaří převést na moderní medicínské (de facto chemické) poznatky.

Příkladem může být nedávná Nobelova cena za fyziologii a medicínu pro čínskou vědkyni Tchu Jou-jou, která z rostliny, používané v tradiční čínské medicíně, izolovala účinnou látku proti malárii. Ale to už je západní farmakoterapie. S tím nemůže mít nikdo žádný problém.

Častá a podle mne velmi oprávněná námitka proti tradiční čínské medicíně spočívá v tom, že moderní západní medicína (tradiční západní medicína je, pokud jde o časovou analogii s tou čínskou, pouštění žilou nebo metody používané v antice, založené na předpokladu např. existence tzv. černé žluči, kterou Vesalius při svých pitvách nenašel, ačkoli ji hledal, a kterou ani najít nemohl, neboť neexistuje – doporučuji skvělou knihu The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer) stojí na jasném prokázání léčivého účinku dané terapie pomocí klinických testů (tzv. evidence based medicine), zatímco tradiční čínská medicína jen proto, že je tradiční a dlouho používaná v Asii, tímto projít nemusí. Tuto námitku pokládám za zdrcující samu o sobě, nicméně mám ještě jinou.

Jako pravidelný divák přírodopisných dokumentů z produkce BBC (často bývají ke zhlédnutí v pátek večer na ČT2) jsem viděl spoustu strašných příběhů o decimaci např. tygrů nebo nosorožců kvůli tradiční asijské, včetně čínské, medicíně. Stále dokola se opakuje, že víra v to, že např. nosorožčí roh je lék proti nějakým nemocem, je nikdy neprokázaná (prokázání by bylo vyžadováno ovšem jen v rámci moderní západní medicíny) pověra, neboť chemické složení nosorožčího rohu je stejné jako složení lidských nehtů. V souvislosti se zaváděním tradiční čínské medicíny v ČR se ale naprosto ignoruje, že do ní patří právě i toto zcela šarlatánské a destruktivní dědictví, které pohání masové vybíjení zvířat za účelem ilegálního byznysu.

Proto mi přišlo celkem symbolické, když jsem na téže rozhlasové stanici slyšel zprávu o tom, že v zoo ve Dvoře Králové se rozhodli uřezat kvůli nebezpečí pytláků svému nosorožci roh. Kdyby nebylo tradiční asijské medicíny, včetně té čínské, založené na naprostých nesmyslech, mohla by tato zvířata v klidu žít a nikoli stát na pokraji vyhynutí.

Podle článku v The Atlantic byly elixíry z nosorožčího rohu poprvé používány v tradiční čínské medicíně asi před 1800 lety a do roku 1990 byla poptávka po této „léčbě“ omezená. Na začátku 90. let, kdy byla tradiční čínská medicína pod vlivem moderní západní medicíny a kdy prášek z nosorožčího rohu byl vyjmut z oficiální tradiční čínské medicíny, stály rohy do 500 dolarů za kilogram a pouze asi 15 nosorožců bylo za tímto účelem uloveno pytláky každý rok mezi lety 1990 a 2007 v Jihoafrické republice. Změna nastala v roce 2008. Souvisela s pověstí, šířenou ve Vietnamu, že prášek z nosorožčího rohu dokáže léčit rakovinu. Cena stoupla na sto tisíc dolarů za kilogram. V roce 2012 bylo v Jihoafrické republice pytláky vybito 688 nosorožců.

Nikdo neví, v co se může ničím neověřená a často na báchorkách postavená tradiční čínská medicína zvrhnout zítra nebo pozítří u nás nebo někde jinde v Evropě. Na příkladu nosorožců vidíme, jak málo stačí ke globální tragédii. O to cennější je přístup moderní medicíny, která vyžaduje klinické testy a jasnou evidenci pro účinnost daného medicínského postupu. Opravdu je dnes, na pokraji vyhynutí nosorožců, ten správný čas zavádět do ČR z pozice vlády a parlamentu tradiční čínskou medicínu, která mimo mnoha jiných blábolů také tvrdí, že penis z tygra je účinný lék na poruchy erekce? Tygr je mimochodem další zvíře, které je zejména kvůli tradiční čínské medicíně na pokraji vyhynutí.

Víme, že některé látky čínské medicíny poškozují ledviny, tvrdí nefrolog

http://www.rozhlas.cz/plus/proaproti/_zprava/vime-ze-nektere-latky-cinske-mediciny-poskozuji-ledviny-tvrdi-nefrolog--1710011

Tchu Jou-jou

https://cs.wikipedia.org/wiki/Tchu_Jou-jou

The Emperor of All Maladies: A Biography of Cancer

https://www.amazon.com/Emperor-All-Maladies-Biography-Cancer/dp/1439170916

Why Does a Rhino Horn Cost $300,000? Because Vietnam Thinks It Cures Cancer and Hangovers

https://www.theatlantic.com/business/archive/2013/05/why-does-a-rhino-horn-cost-300-000-because-vietnam-thinks-it-cures-cancer-and-hangovers/275881/

Tiger penis

https://en.wikipedia.org/wiki/Tiger_penis

Tigers in Traditional Chinese Medicine: A Universal Apothecary

http://voices.nationalgeographic.com/2014/04/29/tigers-in-traditional-chinese-medicine-a-universal-apothecary/

0
Vytisknout
8857

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2017