Drtivá většina atentátníků jsou místní lidé

24. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Nikdo by neměl být překvapen, že útočník na britský parlament byl rodilý Brit.

Drtivá většina pachatelů násilných atentátů za posledních 16 let, od 11. září 2001, byli místní lidé, píše odborník na terorismus Jason Burke. Platí to jak o muslimském světě, kde je páchána většina atentátů, tak o útocích v Evropě. V roce 2010 s překvapením zjistili výzvědní činitelé v Afghánistánu, že většina atentátníků z Talibanu útočila do vzdálenosti 25 km od domova. Při atentátech v Madridu v roce 2004 žili atentátníci ani ne dva kilometry od nádraží, kde zahynulo 200 lidí. Vrazi vojáka Lee Rigbyho v roce 2013 žili nedaleko od místa vraždy. Totéž platí o bratrech, kteří v lednu 2015 zaútočili na redakci pařížského časopisu Charlie Hebdo. Útočník z Nice žil v tamějším přístavu.

Existují výjimky. Vánoční útočník z Berlína byl Tunisan bez trvalého pobytu.

Většina těchto útočníků byli zlodějíčci a pachatelé i dalších drobných trestných činů. Pro ty, kdo už žijí na pokraji společnosti a na hraně zákona, je krok vůči násilným trestným činům menší než u jiných lidí. Ve vězení jsou lidé radikalizováni. Kriminální prostředí atentátníkům poskytuje logistiku.

Skutečnost, že Masoodovi bylo 52 let, dokazuje, že profily extremistů mohou být velmi rozdílné. Většina islamistických militantů je ve věku od 18 do 35 let. Ultrapravicoví atentátníci bývají starší. Thomasi Mairovi, který usmrtil loni na jaře poslankyni Joe Coxovou, bylo také 52 let.

Nikdo by neměl být překvapen, že útočník na britský parlament byl rodilý Brit.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7319

Diskuse

Obsah vydání | 24. 3. 2017