Francie: Středový prezidentský kandidát Macron získává podporu z vládního tábora

24. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Socialistický ministr obrany Jean-Yves Le Drian oznámil podporu prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona. To znamená výrazné posílení centristického kandidáta, kterého podporuje stále více členů vládní Socialistické strany.


Le Drian je považován za jednoho z nejpopulárnějších členů kabinetu prezidenta Francoise Hollanda s uznávaným hlasem v oblasti bezpečnostní problematiky a zahraničních věcí. Ministr byl spojencem a přítelem končícího prezidenta Hollanda takřka 40 let a jeho podpora pro Macrona znamená v dané oblasti výrazné posílení.

Macronovo skóre v průzkumech volebních preferencích se ve čtvrtek zlepšilo, poté co již dříve vešlo ve známost, že dva členové Hollandova kabinetu podporují jeho místo stranického kandidáta socialistů Benoita Hamona. Za Macrona se již postavili ministr mládežnického sportu Thierry Braillard a ministryně biodiverzity Barbara Pompili.

Macron má šanci překonat tradiční levo-pravé dělení ve francouzské politice programem, který by mu umožnil sestavit vládu jdoucí napříč stranami.

Podle průzkumu Harris Interactive na vzorku 6 000 dotázaných by měl Macron 23. dubna zvítězit v prvním kole prezidentských voleb a pak se 7. května střetnout v druhém kole s kandidátkou ultrapravice Marine Le Penovou.

To vše jsou špatné zprávy pro socialistického kandidáta Hamona, který se umisťuje v průzkumech na čtvrté pozici nyní spadl až na pátou.

Ministr obrany Le Drian oznámil své rozhodnutí podpořit Macrona v regionálním listě Ouest-France. Pro bývalého ministra hospodářství Macrona jde o vítanou zprávu, protože kritici ho označují za nezkušeného v oblastech, jimž se Le Drian věnuje.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
5816

Diskuse

Obsah vydání | 27. 3. 2017