Čtyři lidé zemřeli a dvacet jich bylo zraněno při útoku na londýnskou Dolní sněmovnu

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Čtyři lidé zemřeli, včetně policisty, a nejméně dvacet osob bylo zraněno při teroristickém útoku nedaleko londýnské Dolní sněmovny

Mark Rowley, šéf protiteroristických operací v londýnské Metropolitní policii, uvedl, že jeden policista zemřel poté, co ho pobodal osamocený útočník, který se pokusil vstoupit do Dolní sněmovny. Útočník byl zastřelen.

Nedlouho před tím, asi v 15.40 středoevropského času, projel útočník velkou rychlostí s automobilem po chodníku na Westminsterském mostě nedaleko parlamentu, kde srážel chodce. Tam zemřeli dva lidé.

Rowley uvedl, že nejméně 20 osob, včetně tří policistů, bylo zraněno při útoku na mostě. Mezi zraněnými byli tři francouzští školáci.

"Automobil pak nedaleko parlamentu narazil do zábradlí a muž ozbrojený nožem pokračoval v útoku a pokusil se proniknout do parlamentu. Bohužel musím potvrdit, že čtyři lidé zemřeli. Mezi nimi byl policista hlídající parlament i útočník, kterého zastřelil ozbrojený policista. Nejméně dvacet lidí bylo zraněno."

Jedna žena byla údajně z mostu nárazem svržena do řeky Temže a posléze ji živou vylovili z vody. Jiná spadla na tvrdý povrch pod mostem.

Muž s nožen pak proběhl branou Westminsterského paláce a pobodal tam policistu. Útočník se pak zaměřil na druhého policistu, ale když se k němu přibližoval s nožem, jiný policista ho zastřelil.

Po útoku se pokusil náměstek ministra zahraničí Tobias Ellwood pobodanému policistovi poskytnout umělé dýchání z úst do úst. Poslanec Ellwood je bývalý voják. Jeho bratr Jonathan byl r. 2002 usmrcen při teroristickém útoku v Bali.

K atentátu došlo přesně rok po teroristickém útoku v Bruselu, při němž bylo usmrceno 32 lidí a 320 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5664

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017