Google se omluvil až poté, co jeho šéfy seřvali na britské vládě

22. 3. 2017

čas čtení 4 minuty

Firma Google se veřejně omluvila za to, že umisťuje reklamy u extremistických materiálů, teprvé poté, co její šéfy seřvali minulý pátek ve Westminsteru činitelé londýnské vlády.

Sarah Newtonová, náměstkyně britské minstryně vnitra, sdělila členům poslaneckého výboru Dolní sněmovny pro otázky vnitra, že britská vláda velmi pozorně studuje německý návrh zákona navrhující pokuty pro firmy provozující sociální sítě za zveřejňování hate speech, ve výši až 50 milionů euro. V ČR naopak zadávají politikové a státní instituce nenávistným serverům, jakou jsou Parlamentní listy, které profitují z šíření rasismu a hate speech, otevřeně reklamu a prostituují se poskytováním rozhovorů pro tyto rasistické servery. Veřejnost by jim to měla spočítat.

Vedoucí pracovníci firmy Google se mají sejít s ministry britské vlády znovu tento týden. Mají povinnost ministry informovat o tom, jak posílí svou strategii prodávání reklamy a jak zajistí, aby se reklamy britské vlády neobjevovaly u videí inzerujících americké bělošské supremacisty anebo zakázané islamistické kazatele.

Britská vláda suspendovala zadávání své reklamy firmě Google a tento zákaz bude trvat, dokud Google nepředloží vládě ke schválení konkrétní program a časový rozvrh, dokdy problém vyřeší.

Sarah Newtonová, náměstkyně britské minstryně vnitra, sdělila členům poslaneckého výboru Dolní sněmovny pro otázky vnitra, že britská vláda nevylučuje žádné kroky, včetně nového zákona. Newtonová uvedla, že britská vláda velmi pozorně studuje německý návrh zákona navrhující pokuty pro firmy provozující sociální sítě za zveřejňování hate speech, ve výši až 50 milionů euro.

Yvette Cooperová, předsedkyně parlamentního výboru pro otázky vnitra, zdůraznila, že i když se firma Google omluvila, stále ještě neučinila žádné konkrétní kroky k tomu, aby aktivně začala vyhledávat materiál od teroristických anebo zakázaných organizací. Sdělila výboru, že verbovací video organizace National Action, ultrapravicové organizace, která je v Británii zakázána, stále ještě zůstává přístupné na YouTube, přestože si na jeho existenci firmě Google poslanci minulý týden stěžovali.

Cooperová se také dotázala ministrů britské vlády, zda je firma Google vinna napomáhání zakázané organizaci, pokud bude její materiál dále přístupný na jejích stránkách. Generální prokurátor Robert Buckland potvrdil, že existuje trestný čin "neodpovědného šíření tohoto materiálu".

Newtonová konstatovala na zasedání parlamentního výboru pro otázky vnitra, že příklad videa organizace National Action, které je stále přístupné na YouTube, dokazuje, že Google stále ještě nedělá, co přislíbil.

Newtonová informovala parlamentní výbor, že ředitelé firmy Google byli na schůzce v Downing Street "seřváni" a bylo jim nařízeno, aby vypracovali akční plán a rozvrh, který má zajistit, aby extremistický materiál byl ze sociálních sítí odstraňován do 24 hodin.

Newtonová zdůraznila, že ministři nařídili ředitelům firem provozujících sociální sítě, že musejí odstraňovat nenávistné, rasistické a potenciálně teroristické materiály se stejnou energičností, s jakou odstraňují ze sociálních sítí dětskou pornografii.

Avšak členové parlamentního výboru pro otázky vnitra konstatovali, že firmy provozující sociální sítě nejednají dostatečně energicky a že chtějí, aby tyto firmy aktivně vyhledávaly teroristický a zakázaný materiál. Ptali se, zda je načase, aby vláda přijala postoj Německa, které se připravuje pokutovat firmy, které dovolují zveřejňování hate speech. Náměstkyně přislíbila, že nic není vyloučeno: "Německý návrh zákona budeme bedlivě zkoumat," řekla.

Cooperová se později vyjádřila, že reakce londýnské vlády je nedostatečná. "Ministři nám musejí sdělit, co konkrétního hodlají udělat. Nemělo by být nemožné, aby Google používal své oslavované vyhledávání nebo algoritmy k tomu, aby ilegální materiál odstraňoval."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6956

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017