Google vydělává na nenávisti, varují britští poslanci

18. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Initial content

Firmy provozující sociální sítě zřejmě budou čelit regulaci. Zadavatelé reklamy u firmy Google zrušili své zakázky z protestu nad extremistickým materiálem, zveřejňovaným na jeho stránkách.

V ČR naopak zadávají politikové a státní instituce nenávistným serverům, jakou jsou Parlamentní listy, které profitují z šíření rasismu a hate speech, otevřeně reklamu a prostituují se poskytováním rozhovorů pro tyto rasistické servery. Veřejnost by jim to měla spočítat.

Politikové a zadavatelé reklamy varovali firmu Google, že musí změnit svou reklamní praxi, anebo očekávat tvrdou regulaci a bojkot při zadávání reklamy. Čelná světová marketingová společnost jako první zrušila svou reklamu na stránkách firmy Google poté, co se ukázalo, že se její reklamy objevovaly u extremistického materiálu. Britští poslanci mezitím pohrozili, že schválí zákonná opatření, pokud se firmy provozující sociální sítě nezačnou účinně samoregulovat.

V reakci na tuto zprávu stáhly své reklamy ze serverů firmy Google a z YouTube i britská vláda, deník Guardian, BBC a Transport for London. Google byl také pozván na koberec do kanceláře britské vlády (Cabinet Office).

Vlivná skupina britských poslanců z parlamentního výboru pro otázky vnitra poslala v pátek firmě Google dopis, v němž ji obvinila, že "vydělává šířením nenávisti" jen několik dní poté, co výbor obvinil firmy Google, Twitter a Facebook z "komerční prostituce" v důsledku toho, že neodstraňují hate speech ze svých platforem.

Podrobnosti v angličtině ZDE. Reakce společnosti Google ZDE.

0
Vytisknout
7381

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2017