Trump zjevně vůbec netuší, jak NATO funguje

18. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Po svém pátečních setkání s Angelou Merkelovou v sobotu Donald Trump popřel na Twitteru, že by šlo o neúspěšnou schůzku, a obvinil z tohoto tvrzení znovu "lživá média" (což je nacistický termín). Trump napsal:

"Navzdory tomu, co slyšíte z FAKE NEWS, měl jsem vynikající schůzku s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Nicméně, Německo dluží obrovské finanční částky NATO a Spojené státy musejí dostat zaplaceno daleko víc za mocnou a velmi nákladnou obranu, kterou poskytuje Německu!"

Trumpova veřejná vystoupení s Merkelovou byla charakterizována trapnými okamžiky. Při jednom vystoupení si oba politikové v Oválné pracovně nepotřásli rukou a při jiném vypadala Merkelová, že se diví nad Trumpovými výroky, učiněnými na tiskové konferenci. Před návštěvou Trump opakovaně charakterizoval Merkelovou jako "šílenou a jako "katastrofu" pro Německo.

Z Trumpových výroků na Twitteru vyplývá, že Trump nerozumí, jak NATO funguje a jak se financuje. Členské země NATO mají vydávat nejméně 2 procenta svého HDP na obranu. Avšak z 28 členských zemí jich to činí jen málo. Členské země NATO však nedluží žádné peníze žádným jiným členským zemím a neočekává se, že budou nějaké jiné členské země finančně odškodňovat.

V sobotu reagoval na Trumpovy výroky na Twitteru Ivo Daalder, trvalý zástupce USA u NATO v letech 2009 - 2013:

"Lituji, pane prezidente, ale tak NATO nefunguje. Spojené státy rozhodují samy o sobě, kolik budou přispívat na obranu v NATO. Toto není finanční transakce, kdy členské země NATO platí Spojeným státům, aby je bránily. Je to součástí našeho angažmá v mezinárodní smlouvě. Všechny členské země NATO, včetně Německa, se zavázaly, že do roku 2024 budou vydávat 2 procenta HDP na obranu. Zatím to dělá pět členských zemí NATO. Ty země, které to dosud nečiní, zvyšují své rozpočty na obranu. To je správné.

Avšak žádné peníze nebudou placeny Spojeným státům. Jejich účelem je zvýšit celkové obranné schopnosti NATO, vzhledem k rostoucí ruské hrozbě. Evropa musí vydávat víc na obranu, ale není to úsluha (ani platba) Spojeným státům. Ale je to, protože to bezpečnost evropských zemí vyžaduje."

Daalder dodal, že "velké vojenské angažmá" USA pro NATO "není žádná laskavost činěná Evropě," ale je to "životně důležité pro naši vlastní bezpečnost".

"Bojovali jsme v Evropě ve dvou světových válkách a v jedné studené válce. Udržet Evropu sjednocenou, svobodnou a mírovou, je v životním zájmu Spojených států."

V rozhovoru s redakční radou New York Times naznačil Trump, to, zda Spojené státy budou bránit spojence v NATO, bude záviset na tom, zda daná země přispívá proporčně do této vojenské aliance. Na otázku, zda Spojené státy poskytnou vojenskou pomoc pobaltským zemím, pokud by je napadlo Rusko, Trump řekl: "Pokud splní své povinnosti vůči nám, odpovědí je ano."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8575

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2017