Trumpův protiteroristický poradce "je členem maďarského fašistického řádu"

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Poradce prezidenta Donalda Trumpa Sebastian Gorka je formálním členem maďarského ultrapravicového uskupení, které bylo podle amerického ministerstva zahraničí za 2. světové války "řízeno nacistickou vládou Německa". Sdělili to listu Forward vedoucí představitelé uskupení.

Gorka proto nyní čelí požadavkům, aby ze své funkce odstoupil.


Elitní řád Vitézi Rend byl zřízen jako loajalistická skupina admirála Miklose Horthyho, který Maďarsku vládl od 20. let do října 1944.

Pokud šéfové řádu tvrdí pravdu a Gorka je členem, a pokud to neuvedl v přistěhovaleckém řízení při vstupu do USA, může mu hrozit i deportace. Příslušný manuál ministerstva zahraničí uvádí, že členové řádu Vitézi Rend by podle zákona Immigration an Nationality Act neměli být vpuštěni na území USA.

Gorka, který podle lídrů řádu přísahal celoživotní věrnost této skupině, neodpověděl na množství emailů, které dostal na osobní i pracovní účty. Bílý dům také nereagoval na žádost o vyjádření.

Bruce Einhorn, přistěhovalecký soudce na penzi, který nyní vyučuje na Pepperdine University, tvrdí: "Jeho mlčení je výmluvné."

Skupina k níž Gorka údajně patří je obnovenou podobou původního řádu, který byl do roku 1989 v Maďarsku zakázán. Nyní se k odkazu Vitézi Rend hlásí dvě skupiny, přičemž Gorka je údajně členem takzvaného "historického Vitézi Rend". Ačkoliv není známo, že by se řád nyní podílel na násilí, udržuje si všechny nacionalistické a často rasistické principy původního řádu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6203

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2017