O pohraniční zdi zaplacené Mexikem, masivním americkém zbrojení a dalších pohádkách hodných Jiřího Ovčáčka

20. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Věříte-li opravdu, že americký prezident Donald Trump postaví na hranici s Mexikem "krásnou" zeď a jižní soused ji navíc ještě sám zaplatí, můžete také věřit Trumpovým řečem o "masivním navyšování" výdajů na zbrojení. Pokud vás ovšem zajímají fakta, snadno si zjistíte, že bude-li vůbec kdy zeď postavena, zaplatí ji škrty v rozpočtu pohraničníků a pobřežní stráže - a že letošní plánované navýšení obranných výdajů, které v navržené podobě zřejmě neprojde a které v navržených rozpočtových parametrech nebude možno opakovat v dalších letech ZDE, nevyrovná ani škrty provedené během úřadování Obamovy administrativy.


Americké obranné výdaje byly naposledy navýšeny v letech 2010 a 2011, ale od té doby systematicky klesají, přičemž celkově byly sníženy o 15 %. Za stejnou dobu podíl obranných výdajů na HDP klesl z 4,6 % na současných 3,3 %. Hlavními důvody poklesu je omezování angažmá v Iráku a Afghánistánu a tzv. sekvestrace působící automatické rozpočtové škrty ZDE. A přinejmenším sekvestrace bude za současných rozpočtových parametrů působit i nadále.

Aktuální návrh rozpočtu předložený Trumpovou administrativou reprezentuje kompenzaci 20 % z celkového poklesu obranných výdajů mezi lety 2011-2016. A další podstatné zvyšování již nepřipadá v úvahu, pokud se bude administrativa držet svých názorů na rozpočtový deficit. Jinak řečeno, to co je letos na stole je také téměř vše, co Trump Pentagonu vůbec nabídne.

Ačkoliv Trump halasně hovoří o navyšování jaderných kapacit, což původně mohlo vyvolat dojem, že bude sice šetřit na konvenční armádě, ale posílí strategickou triádu, Spojené státy ve skutečnosti dál omezují počty svých pozemních strategických mezikontinentálních raket o více jak 10 % jejich celkového počtu ZDE.

Pohled na fakta v kontextu zkrátka jako obvykle v případě Trumpovy administrativy ukazuje, že to co Trump říká, přesněji řečeno bohapustě žvaní, neodpovídá v praxi realitě ani dost málo přibližně. Žádné masivní americké zbrojení, které by ozbrojené síly dostalo z nejnižších počtů personálu od velké krize 30. let, kdy armáda Spojených států byla menší než armáda malého Portugalska ZDE alespoň na úroveň roku 2010, není plánováno - a za současných rozpočtových parametrů naprosto není reálné.

Neexistuje žádný důvod brát jakákoliv Trumpova prohlášení vážně bez starostlivého ověřování toho, co chaoti v jeho administrativě nakonec skutečně vypustí do světa. Týká se to mexické zdi, zbrojení i prohlášení o vztazích s Čínou, které se po návštěvě ministra zahraničí Tillersona v Pekingu změnily div ne v nové líbánky ZDE ZDE. Čína, mimochodem řečeno, také svou armádu výrazně početně omezuje ZDE.

Shrnuto: Až zase někde budete číst hysterický text o tom, jak se prý Trump chová v zahraniční a bezpečnostní politice "úplně stejně jako jeho předchůdci" a že prý světu proto hrozí obrovské nebezpečí 3. světové války, uděláte nejlépe, když se co nejrychleji seznámíte s příslušnými fakty - a také s ruským originálem ZDE. A když se podíváte do archívů na jiné texty ze stejného zdroje, které bily na poplach, že 3. světovou válku zaručeně vyvolá Hillary Clintonová, jestliže prý Američané nebudou masivně hlasovat pro Trumpa.

0
Vytisknout
7257

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017