Hybris, Nemesis a hledání kryptonitu: Proč věčný mír trval jen 25 let

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Před deseti či patnácti lety si lidé na Západě mysleli, že dějiny skončily a nastal věčný mír. Protože Západ a liberálně tržní ekonomiky vyhráli studenou válku a později předvedli naprostou vojenskou převahu během války v Kuvajtu, riziko velké války bylo za námi. Svět se stal unipolárním a zavládl optimismus - nikdo se nepokusí postavit jediné zbývající supervelmoci, nebo širšímu západnímu společenství. Tak jako Superman by si dali na padoucha pozor, dokud by se nenapravil a nestal užitečným členem společnosti, napsal Robert Dalsjö.


Každopádně, mysleli si, globalizace rapidně rozšířila střední třídu a mělo se za jisté, že se středostavovským postavením přijdou i středostavovské hodnoty: Demokracie, poctivá vláda, právní stát, dobré školy, umírněnost atd. Nakonec se podle tohoto deterministického pohledu všichni stanou liberály. Jediný vojenský problém který zbyl, mysleli si, byly vyčišťovací operace v dosud neklidných koutech světa, jako mírové operace v selhávajících státech a boj s terorismem.

Nicméně to nebyla cesta, kudy se věci vydaly, jak teď velmi dobře víme. Slibovaný věčný mír netrval více než 25 let. V současnosti Západ čelí stále odvážnějším geopolitickým a vojenským výzvám jak od konvenčních aktérů jako Čína a Rusko, tak od nestátních aktérů jako IS a Talibán. Klientské státy Západu jsou pochopitelně znepokojeny a neklidné. Navíc i státy v jádrové oblasti Západu čelí velmi vážné výzvě zevnitř, která jim přinesla Viktora Orbána, polskou vládu, brexit, Donalda Trumpa, Marine Le Pen a tak dále. S ohledem na řadu "nemožných" výsledků v posledních dvou či třech letech můžeme už být klidně uprostřed maelstromu, který Johan Tunberger předpověděl v roce 2002.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10100

Diskuse

Obsah vydání | 23. 3. 2017