Vedoucí představitelé britských muslimů odsoudili "zbabělý" londýnský atentát

23. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Londýnský primátor Sadiq Khan, muslim, zdůraznil, že útoku se nesmí zneužívat k vyvolávání nenávisti. "Teroristé útočí na Londýn, protože nenávidí skutečnost, že my se tady navzájem nejen tolerujeme - ať jste křesťan, muslim, žid, hinduista, sikh, buddhista, příslušník organizovaného náboženství, anebo ateista - ale my se navzájem respektujeme, objímáme a oslavujeme se navzájem a tak to bude i dále."

Vedoucí představitelé britských muslimů odsoudili teroristický útok ve Westminsteru. Imámové plánují při pátečních modlitbách vyjádřit svůj odpor, šok a hrůzu nad útokem.

Více než deset vysokých náboženských představitelů - muslimů, hindů, křesťanů, sikhů a židů - se setkalo ve čtvrtek v Londýně s policisty ze Scotland Yardu k debatě o tom, jak reagovat na útok ve Westminsteru. Před schůzkou napsala londýnská Metropolitní policie na Twitteru:

"Stojíme bok po boku s komunitami. Dnes se ve Scotland Yardu koná setkání s vedoucími představiteli náboženských věr. Nedovolíme teroristům, aby vyvolávali konflikty, nedůvěru a strach."

Muslimská rada Británie, která ve středu atentát odsoudila a modlila se ve středu za jeho oběti, vydala ve čtvrtek další prohlášení, které chválilo londýnskou policii, premiérku a londýnského primátora.

Ultrapravicoví politikové žádají po londýnském atentátu uzavření hranic, přestože se atentátník narodil v Británii

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Francouzská ultrapravicová politička Marine Le Penová a další protiimigrantští politikové se vyjádřili, že londýnský atentát dokazuje, že je potřeba zastavit imigraci a uzavřít hranice, a to přesto, že londýnský atentátník se narodil v Británii.

Stejný názor vyjádřila polská premiérka Beata Szydło. Ta také spojila londýnský atentát s prouprchlickou politickou strategií Evropské unie. Tvrdila, že londýnský atentát dokazuje, že polské rozhodnutí odmítnout přijetí uprchlíků podle evropských kvót je správné.

Stejný názor vyjádřil v Británii miliardář Aaron Banks, který financoval euroskeptickou stranu UKIP, a Nigel Farage se v USA ve čtvrtek dvakrát vyjádřil v televizi, že londýnský atentát prý dokazuje, že protiimigrační a protimuslimská politika Donalda Trumpa je správná.

Obdobné názory se šíří na ultrapravicových serverech.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Londýnská policie jmenovala útočníka z Westminsteru

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mužem, který je považován za odpovědného za středeční útok ve Westminsteru, byl podle londýnské Metropolitní policie dvaapadesátiletý Chalid Masood. Narodil se v hrabství Kentu, ale žil v okrese West Midlands.

Při útoku kromě Masooda zahynuli také britský policista Keith Palmer, španělská učitelka Aysha Frade a Američan Kurt Cochran.

Policie neměla předem žádné informace o Masoodově úmyslu provést útok.

Masood však byl známý policii. Byl už předtím odsouzen za násilné útoky, za vlastnictví zbraní a za porušování veřejného pořádku.

Poprvé byl odsouzen v listopadu 1983 za trestný čin poškozování cizího majetku. Naposledy byl odsouzen v prosinci 2003 za vlastnictví nože.

Nebyl odsouzen za žádné trestné činy spojené s terorismem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Teroristický útok v Londýně: Co je zatím známo

23. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

- Premiérka Mayová ve čtvrtek v parlamentě: Útočník byl známý rozvědce MI5. Byl to rodilý Brit. Byl před několika lety vyšetřován v souvislosti s extremistickým terorismem. Byl ale "okrajovou figurkou". 

- Vyšetřovatelé  znají totožnost útočníka. Říkají, že  zřejmě jednal sám, ale "byl inspirován mezinárodním terorismem". Vyšetřují jeho možné společníky.

- Londýnský muslimský primátor Sadiq Khan se zapřísahal, že "Londýňané se nikdy nedají zastrašit terorismem".

- Teroristický útok v Británii nevyvolal antimuslimskou hysterii. Nikdo útok nespojuje s muslimy, ale s extremisty. Británie má dlouholeté zkušenosti s teroristickými útoky, od sedmdesátých a osmdesátých let, kdy bylo vraždění páchané Irskou republikánskou armádou na denním pořádku. Tehdy byla intenzita teroristických útoků daleko větší než dnes.

- Zemřeli čtyři lidé, včetně policisty a útočníka.

- Dalších 29 lidí bylo ošetřeno v nemocnici. 7 z nich je v kritickém stavu.

- Útočník najel automobilem do chodců na Westminsterském mostě. Usmrtil tam dva lidi. Pak naboural do zábradlí před parlamentem a pokusil se vstoupit do budovy, ozbrojen nožem.

- Útočník pobodal neozbrojeného policistu, který později na svá zranění zemřel. Útočníka ozbrojená policie zastřelila. Policista byl identifikován jako 48-letý Keith Palmer, který pracoval 15 let v rámci parlamentní a diplomatické ochranky. Byl to manžel a otec.

BBC se rozhodla podpořit terorismus

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Simon Jenkins: BBC dnes učinila dobrou volbu. Rozhodla se, mohu-li to tak říci, podpořit terorismus.

Moderátor: Ale ignorovat se to nedá.

Simon Jenkins: Nikdo netvrdí, že byste to měli ignorovat. To vy říkáte vždycky, když někdo jako já protestuje proti tomu, kolik prostoru dáváte takovýmto incidentům. Máte možnost určit, jak velký prostor té věci dáte. A tak velký prostor, který jste tomu nyní dali, otevřeně napomáhá terorismu.

Způsob jak omezit terorismus je omezit jeho dopad

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Richard Barrett, Global Strategy Network: Správná reakce, jak řekla dnes večer premiérka, i londýnský primátor, je, že se musíme dál chovat normálně, jako by se nic nestalo. Takovýmto útokům se nedá stoprocentně zabránit. Budou se dít. A hlavním způsobem jak omezit terorismus je omezit dopad terorismu. Kdyby neměly dopad, kdyby se o teroristických útocích nikdo nedozvěděl, tak by k nim nedocházelo.

Útok ve Westminsteru není "ohrožením demokracie"

23. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Dosud nevíme nic o motivech útočníka z Westminsteru, upozorňuje Simon Jenkins. Jediné, co lze říct, je, že se útočníkovi nepodařilo proniknout do samotného parlamentu. Kolemjdoucí byli zraněni a usmrceni, ale obrovský bezpečnostní aparát nutný pro takovou instituci, byl naprosto efektivní při ochraně jejích poslanců a zaměstnanců. V rušném moderním městě nelze nikdy zajistit absolutní bezpečnost, avšak policie může říct, že systém byl prozkoušen a že funguje. Pokud nechceme pořádat zasedání parlamentu v bunkru, existují hranice toho, co více lze nebo by se mělo rozumně dělat.

Lze předpokládat, že útočník očekával, že jeho činu - a tedy jeho poslání - se dostane obrovské publicity. Možná opravdu chtěl šířit strach, podrobit demokracii zatěžkávací zkoušce a, pokud by to bylo možné, změnit její chování.

Středeční atentát na Dolní sněmovnu proměnil nenáviděné politiky v lidi

22. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Jsou určitá místa, která se stala metaforou pro nenáviděný politický establishment či pro lidem vzdálenou, všemocnou vládu. V Americe je to "Washington". Pro euroskeptiky je to "Brusel". A v Británii je tou nenáviděnou citadelou "Westminster".

Avšak dnes, po teroristickém útoku na Dolní sněmovnu v Londýně, ten výraz "Westminster" přišel o své uvozovky. A jak míjelo odpoledne, Westminster přestal být onou nenáviděnou baštou politických vládců a stal se skutečným místem, kde jsou úředníci, turisté, pracovníci ochranky a skupiny navštěvujících školních dětí, píše Johathan Freedland.

Londýn světu: Vy, lidé, kteří jste se tu nenarodili, jste tu vítáni

23. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Milý světe,

zažili jsme teď v Londýně docela pozoruhodný týden. Ale právě teď bychom chtěli objasnit jednu důležitou věc: lidé, kteří se v tomto městě nenarodili, jsou tu vítáni. Nejenom Evropané, ale všichni - bez ohledu na národnost, rasu, víru, barvu kůže či velikost bot.

Zeptejte se většiny Londýňanů, co milujeme na tomto městě, a řekneme jedinou věc - jeho rozrůzněnost.

V tomto městě není místo pro nikoho, kdo by chtěl někoho jiného učinit zde nevítaným. Pokud máte problém s lidmi, kteří vypadají nebo znějí jinak než vy, tak to nejste skutečný Londýňan.

Naše město se nezměnilo. Zůstává místem, které miluje lidské bytosti všech národností a etnického původu. Takže, vy lidé z Evropy i lidé ze světa, děkujeme vám, že jste učinili naše město svým domovem. Ne, řekněme to jinak: Děkujeme, že jste učinili SVÉ město svým domovem.

Váš časopis, jako vždycky

Time Out

(Časopis Time Out přináší informace o aktuálních kulturních akcích v dnešním Londýně)

Další důkaz o nevyspělosti, a tedy zranitelnosti české společnosti

Boj o vládu v digitálním světě je bojem o přežití demokracie

23. 3. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Autor obrázku: Jáchym Bohumil Kartous

Britská vláda se začala detailně zajímat o to, jak digitální giganti, jako třeba Google, spravují digitální prostor, jenž spoluvytvářejí. S překvapením zjišťuje, že vlastně nijak zvlášť. To, co je ve fyzickém světě zákonem výslovně zakázáno, tedy podpora extremistických hnutí, rasismu, násilí vůči jiným, je v digitálním světě v podstatě nepostiženo. Nová dimenze lidské existence tak stojí v naprostém rozporu s tím, co předpokládá dosavadní společenská smlouva. Ukazuje se, že společnosti, jako je Google, Facebook, Twitter a řada dalších, které spoluovládají tuto dimenzi, nejsou z podstaty věci pouze plátci daní. Jsou to reální ovlivňovatelé věcí veřejných, jak ukazují globální události posledních let. Z toho titulu musejí na sebe brát mnohem větší odpovědnost než pouhé ekonomické subjekty.

O polozapomenutých výročích aneb Selhání tradičních médií

23. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

V březnu si připomínáme, respektive někteří z nás si připomínají, tři tragické události, jež do značné míry formovaly svět, tak jak jej známe dnes. Jsou jimi: intervence NATO v Kosovu (1999), invaze do Iráku (2003) a zásah NATO V Libyi (2011).  Západní a české sdělovací prostředky těmto výročím nevěnují takovou pozornost, jakou by si bezesporu zasloužily, neboť právě v těchto třech případech nedokázaly veřejnosti poskytnout ucelené a objektivní zpravodajství. Nejde o ojedinělá selhání tradičních mediálních domů, jichž je samozřejmě vícero. Tato a další pochybení médií středního proudu neopomenutelnou měrou přispěla k rozkvětu falešného zpravodajství, a není tudíž divu, že některé horké hlavy usilující o veřejnou funkci dnes považují Parlamentní listy za etalon české žurnalistiky.                 

Rozhovor Britských listů 101:

Byl jsem v cizině, abych se mohl věnovat českým věcem

17. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

V třetím a posledním rozhovoru Jana Čulíka s publicistou a filmovým kritikem Antonínem J. Liehmem (92) je řeč o jeho vydavatelské činnosti v emigraci po sovětské invazi z roku 1968. A. J. Liehm vydával exilové Listy, jejich každoroční objemnou literární přílohu Čtení na léto a výběr nejzajímavějších mezinárodních politologických článků v časopise 150 000 slov. Tato práce by neměla být zapomenuta. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 17. března 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Dělat si naděje, že tato kauza zlomí Babišovi vaz, je bláhové

Dělá Babiš něco jiného než ostatní podnikatelé v ČR i ve světě?

23. 3. 2017

čas čtení 7 minut

Budu trochu provokovat, můžu? V úterý se to prý smí. Tématem těchto dní jsou daňové eskapády Andreje Babiše. Jejich poměrně přesný popis byl publikován mnohokrát a v jedné věci není vůbec sporu, ať tvrdí kdo chce co chce: že tyto operace byly účelové. Nepředstavovaly to, čemu se říká "ordinary course of byznys", standardní podnikatelský postup mezi dvěma nepropojenými subjekty. Kdyby firmy neprodával Babiš Babišovi, ale Franta Tondovi, bylo by to za zcela jiných finančních podmínek. A kdyby si korunové dluhopisy Agrofertu s 6% úrokem mohl koupit každý, tak by... žádné dluhopisy nebyly vydávány. Účelovost spočívala v jediném účelu: zlacinit se z daní. To je pravda. Jenomže je to půl pravdy. Nemyslím, že u nás existuje podnikatel nejhůře z třetí ligy, který by o těchto možnostech a postupech (a o řadě dalších) nevěděl, píše na Facebooku Jiří Hlavenka.

Bodláky Václava Duška

Trestat děti, či netrestat?

23. 3. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 4 minuty

Každý desátý nehodný občan byl prý už sledován neznámým bratrem – nu, to by tak hrálo, aby se kluci bretschneidrovští poflakovali za naše vydřené peníze, a přece pracují laxně, bídáci, příběhů se šťastnými konci se dočkáš, občane, toliko a pouze, zdali sleduješ seriálové policajtské bouráky, kteří zatočí se zločinci přímo marlowsky. Partajní břišní tance nedovzdělaným chovancům unikají, nejsou sledovány bedlivým uchem dokonalých – i navrhoval pivní nádeník po osmém půllitru pivsonů vyzděných panáky, aby vznikl útvar Neúplatných. Bože, netrestej generálskou drobotinu ověnčenou metály za práci věnovanou lidu. Nemáme slušnou síť věznic, aby za mřížovím skončily natěšené vysmáté mřenky, z demokratických zlodějských vod. Trest bývá neúčinný tam, kde právo znamená táčky i vytáčky.

Pokud někde civilizace udělala nejmenší pokrok, pak je to výchova

Trestat by bylo třeba rodiče, ačkoli i oni jsou často oběti vlastní nevědomosti

23. 3. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 5 minut

Když kope malé dítě rodiče do holeně, vyjadřuje tím nedostatek respektu. To, že ho nemá, je výchovná chyba, ať už k tomu došlo na základě úplné apatie při výchově, následkem nějakého modní pedagogické uniformy nebo prostě jen kvůli opakování též chyby, kterou rodič zažil jako dítě. Trestat děti za to, že nemají respekt k rodičům, jiným lidem nebo jiným tvorům, o čemž polemizuje Václav Dušek, je násilí na nevinných obětech. Trest nebuduje respekt, ale strach, což jsou dva naprosto odlišné charakterové stavy. Mimochodem, na rozdíl od respektu plodí strach další násilí. Za každou nakopnutou holeň by si měl rodič přidat jednu facku. Za usmrceného plameňáka či týranou učitelku by na exekuci většinou nestačila svépomoc...

Vzniká přízračná éra

JDE DO TUHÉHO. Nastávají těžké časy. Podpořte finančně nezávislou novinářskou práci Britských listů

9. 11. 2016

čas čtení 1 minuta

V době, kdy se rozmlžila hranice mezi fakty a konspiračními teoriemi a lidé šílí, je nezávislé a věcné novinářské práce v českém prostředí zapotřebí víc, než kdy předtím. Vítězství Donalda Trumpa může tvrdě destabilizovat Evropu. Možný rozklad NATO může ohrozit bezpečnost České republiky. Jako v Americe a v jiných zemích, i v ČR se lidé stále častěji stávají obětí vyložených nesmyslů, šířených manipulátory a populisty. Nastává velmi nebezpečná doba.

Britské listy budou i nadále přinášet kritické analýzy, založené na věcných faktech. Jejich role je v nové přízračné éře ještě důležitější než za posledních dvacet let jejich existence.

Pokud vám záleží na věcném hlasu, přinášejícím do českého prostředí neúplatné, ověřené informace, přispějte finančně na naši nezastupitelnou práci. Děkujeme.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Skotské reakce na westminsterský atentát

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Nicola Sturgeonová, skotská premiérka: "Srdcervoucí zpráva. Upřímnou soustrast rodinám, které přišly o své blízké. Myslím také na zraněné a projevuju solidaritu s lidmi v Londýně."

Skotský parlament pokračoval ve středu v debatě o vyhlášení nového referenda o nezávislosti Skotska, v souvislosti s tvrdě prosazovaným brexitem Theresy Mayové. K hlasování v této věci však nedošlo a debata nebyla ukončena, ze solidarity s londýnskou Dolní sněmovnou a s obyvateli Londýna.

Ve čtvrtek bylo oznámeno, že skotský parlament bude hlasovat o druhém referendu o nezávislosti Skotska v úterý 28. března, den předtím, než premiérka Mayová aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy o odchodu Británie z EU.

Erdoğanovská propaganda se všemi prvky nacistického narativu o velkém národu a říši

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Na začátku temný nepřítel lidu, který se chce pokusit svrhnout slávu velkého Turecka, tedy spustit obří prapor vlající na vědomí jeho velikosti a věčnosti. Zřejmá aluze na nedávný údajný pokus o puč, o němž nikdo dodnes neví, jestli nešlo o vládou zinscenovanou konspiraci. Ovšem lid Turecka si něco takového nenechá líbit. Vůdce vyzývá, a tak doslova každý, kdo má ruce a nohy, se okamžitě vrhá střemhlav na obranu říše, zemře radostně mučednickou smrtí ve vlnách či ve spodních patrech groteskní lidské pyramidy, jen aby prapor opět vlál. Ve jménu Turecka, ve jménu jeho vůdce. Nezdolný národ, neporazitelné Turecko...

Save the Flag aneb nová hra pro Playstation

Na západě pravděpodobně Erdoğan docela pobaví

23. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Tvůrci propagandistického videa pro tureckého autoritářského vládce Erdoğana pracují s námětem lidské hory, který před lety použila společnost Sony k propagaci druhé generace herní konzole Playstation...

Je "nespokojenost" politickým argumentem?

22. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty


Model populistické argumentace v politice vypadá následovně: "Lidé jsou nespokojení," zahřímá populista - "a proto" je absolutně nezbytné zavřít hranice, obnovit trest smrti, zakázat stavbu mešit.

Jenže patří vůbec nespokojenost do politiky - a kdy a jak se jí politici mají zabývat?

Čtyři lidé zemřeli a dvacet jich bylo zraněno při útoku na londýnskou Dolní sněmovnu

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Čtyři lidé zemřeli, včetně policisty, a nejméně dvacet osob bylo zraněno při teroristickém útoku nedaleko londýnské Dolní sněmovny

Mark Rowley, šéf protiteroristických operací v londýnské Metropolitní policii, uvedl, že jeden policista zemřel poté, co ho pobodal osamocený útočník, který se pokusil vstoupit do Dolní sněmovny. Útočník byl zastřelen.

Nedlouho před tím, asi v 15.40 středoevropského času, projel útočník velkou rychlostí s automobilem po chodníku na Westminsterském mostě nedaleko parlamentu, kde srážel chodce. Tam zemřeli dva lidé.

Rowley uvedl, že nejméně 20 osob, včetně tří policistů, bylo zraněno při útoku na mostě. Mezi zraněnými byli tři francouzští školáci.

"Automobil pak nedaleko parlamentu narazil do zábradlí a muž ozbrojený nožem pokračoval v útoku a pokusil se proniknout do parlamentu. Bohužel musím potvrdit, že čtyři lidé zemřeli. Mezi nimi byl policista hlídající parlament i útočník, kterého zastřelil ozbrojený policista. Nejméně dvacet lidí bylo zraněno."

Jedna žena byla údajně z mostu nárazem svržena do řeky Temže a posléze ji živou vylovili z vody. Jiná spadla na tvrdý povrch pod mostem.

Muž s nožen pak proběhl branou Westminsterského paláce a pobodal tam policistu. Útočník se pak zaměřil na druhého policistu, ale když se k němu přibližoval s nožem, jiný policista ho zastřelil.

Po útoku se pokusil náměstek ministra zahraničí Tobias Ellwood pobodanému policistovi poskytnout umělé dýchání z úst do úst. Poslanec Ellwood je bývalý voják. Jeho bratr Jonathan byl r. 2002 usmrcen při teroristickém útoku v Bali.

K atentátu došlo přesně rok po teroristickém útoku v Bruselu, při němž bylo usmrceno 32 lidí a 320 jich bylo zraněno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

LONDÝN:

Útočník usmrtil nožem policistu u Dolní sněmovny, parlament je uzavřen

22. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Zavražděný londýnský policista:

Muž v černém se pobodal policistu před londýnskou Dolní sněmovnou. Policista zemřel. Útočníka jiní policisté zastřelili. Útočník se dostal do vzdálenosti asi deseti metrů od poslanců, kteří se připravovali k hlasování. Premiérku Mayovou odvezli autem z parlamentu za živé střelby. Vůz se nejprve pokusil jet směrem k Horní sněmovně, pak se rychle obrátil a odjel do Downing Street. Poslanci Dolní sněmovny byli evakuováni do Westminsterského opatství. Tři francouzští školáci z Bretaně byli zraněni.

Na jiném místě nedaleko Dolní sněmovny vjel automobil do lidí na chodníku na Westminsterském mostě. Mezi nimi byli francouzští školáci z Bretaně. Tři z nich byli zraněni. Zřejmě i na mostě byli lidé pobodáni. Více než deset lidí bylo zraněno, jedna žena je mrtvá. Jinou, zraněnou ženu, vylovili z Temže. Není jasné, zda tam skočila anebo spadla. Budova parlamentu byla uzavřena a poslanci požádáni, aby zůstali ve svých kancelářích.

Londýnský přístav potvrdil, že z řeky Temže byla vytažena vážně zraněná žena.

Velitel Metropolitní policie BJ Harrington:

"I když si zachováváme otevřenou mysl ohledně možného motivu, už probíhá kompletní protiteroristické vyšetřování. V této chvili potvrdím, co se stalo, ale nebudu spekulovat. Obdrželi jsme celou řadu nejrůznějších zpráv, mimo jiné i o osobě v řece, o automobilu, který najel do chodců a o muži ozbrojeném nožem. V oblasti už byla řada policistů v rámci běžné každodenní operace, ale okamžitě byli na scénu vysláni další policisté včetně ozbrojenců. Spolupracujeme těsně s londýnskou záchannou službou a s londýnskými hasiči.

Víme, že řada lidí byla zraněna, včetně policistů, avšak v této chvíli nejsme schopni potvrdit počty ani druh těchto zranění.:

- Londýnská záchranná služba potvrdila, že bylo zraněno na Westminsterském mostě nejméně deset osob.

Londýnská policie žádá veřejnost o záběry z incidentů ve Westminsteru. Dodává: Prosíme, zachovejte rozum a umírněnost a nešiřte záběry lidí, kteří byli při incidentu zraněni.

Jedna žena zemřela, další mají "katastrofální" zranění, řekla reportérům lékařka Coleen Anderson z nemocnice sv. Tomáše. Uvedla, že jeden chodec, žena, zemřela. Nemocnice také ošetřila jednoho policistu kolem třiceti, který měl zranění hlavy. Ženu, která zahynula, přejel autobus.

Poslanci uzavření v Dolní sněmovně:

Tradiční čínská medicína a nosorožec ve Dvoře Králové

22. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Včera jsem na ČRo Plus slyšel zajímavou debatu (pořad „Pro a proti“) o zavádění tradiční čínské medicíny v České republice. Oba diskutující byli lékaři a v zásadě bylo jasné, že tradiční čínská medicína je inspirující oblast pro výzkum, pokud se ji podaří převést na moderní medicínské (de facto chemické) poznatky.

Příkladem může být nedávná Nobelova cena za fyziologii a medicínu pro čínskou vědkyni Tchu Jou-jou, která z rostliny, používané v tradiční čínské medicíně, izolovala účinnou látku proti malárii. Ale to už je západní farmakoterapie. S tím nemůže mít nikdo žádný problém.

Světové burzy klesají z obavy, že Trump nebude schopen splnit své ekonomické sliby

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Vzhledem k tomu, jaký chaos v současnosti v USA panuje v oblasti pokusů Trumpovy vlády zreformovat zdravotnictví, mezinárodní burzy nyní začaly pohlížet velmi skepticky na to, zda bude vůbec Trump schopen snížit daně a investovat do infrastruktury, jak to sliboval před svým zvolením. Murdochovy pravicové noviny Wall Street Journal nyní napsaly, že "jestliže Trump nezačne projevovat více respektu pro pravdu", pak "většina Američanů usoudí, že je to 'fake president', 'falešný prezident'."

Propadají se i evropské burzy:

- FTSE 100: -1% na úrovni 7,306

- německý DAX: -0.8% na úrovni 11,871

- francouzský CAC: -0.8% na úrovni 4,963

- italský MIB: -1.1% na úrovni 19,706

- španělský IBEX: -0.9% na úrovni 10,126

- evropský STOXX 600: -0.8% na úrovni 373

Profesor Nouriel Roubini, který předpověděl finanční krizi z r. 2008, varuje že trhy si začínají uvědomovat, že Trump je podvodník:

Rex Tillerson: Nechtěl jsem být americkým ministrem zahraničí, přesvědčila mě manželka

22. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Nový americký ministr zahraničí neznal osobně Donalda Trumpa, než byl jmenován ministrem zahraničí

Bývalý ředitel ropné firmy ExxonMobil se k tomu přiznal v rozhovoru pro obskurní republikánskou publikaci Independent Journal Review. Řekl, že nechtěl dělat ministra zahraničí a že ho o tom, že to má dělat, přesvědčila manželka.

Po Trumpově překvapivém volebním vítězství byl Tillerson povolán do Trump Tower k debatě s Trumpem o "stavu světa" a o svých zkušenostech ředitele firmy Exxon mobil. "Byl jsem ohromen, když mě závěrem toho rozhovoru Trump požádal, abych se stal ministrem zahraničí." Pětašedesátiletý muž uvedl, že na konci své kariéry trvající čtyřicet let předpokládal, že půjde do důchodu a že se bude "na ranči starat o vnoučata". Manželka mu ale pohrozila prstem a řekla: "Říkala jsem ti, že Pán Bůh s tebou ještě neskončil."

V bostonských školách používají jinou mapu světa - a Afrika je daleko větší, než si myslíte...

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Věděli jste, že tyto tři země, Spojené státy, Indie a Čína, se celé vejdou do Afriky? Pokud to nevíte, tak je to proto, že znáte jen zkreslený obraz světa, vzniklý před 500 lety a známý jako Mercatorova projekce. Tato projekce je populární, ale zkresluje velikost zemí a kontinentů.

Na naší dnešní mapě je Grónsko skoro tak velké jako Afrika. Ve skutečnosti je Afrika čtrnáctkrát větší než Grónsko. Grónsko na našich mapách taky vypadá stejně velké jako Čína. Ta je ve skutečnosti čtyřikrát větší než Grónsko.

Množství pevniny na jihu je ve skutečnosti dvakrát větší, než jak se to zobrazuje u Mercatora.

Gall-Petersova projekce znázorňuje správnou velikost zemí a kontinentů. Mnoho kartografů je přesvědčeno, že bychom měli používat tuto mapu. Někteří komentátoři poukazují na to, že Mercatorova projekce přehání velikost bývalých imperialistických mocností.

Proto se ve veřejných školách v Bostonu nyní používíá Gall-Petersova mapa.

Hladomor v Jižním Súdánu

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Tyhle děti, zoufale hledající vodu, ji nabírají ze zablácených studní. Hladomor a sucho ničí části válkou postiženého Jižního Súdánu

Takhle vypadá každodenní boj o přežití v Jižním Súdánu. Chlapec nabírá blátivou vodu ze studně šest metrů pod zemí.

Po celém jižním Súdánu docházejí základní zásoby. Lidé tady trpí hladomorem, v důsledku dlouhotrvající občanské války.

Pro Josefa a jeho rodinu bude tohle jediná voda na celý den.

V nedaleké vesnici trpí lidé podvýživou a vážným nedostatkem potravin.

Adele Nakoro: "Opravdu, opravdu tu trpíme, protože neprší. Je to suchem. Jediné, čím přežíváme, jsou vlastně jen ty ořechy."

Tohle bude jedné jídlo za celý den pro osm lidí.

Reportér: Adele nám vysvětlila, co se děje v této vesnici. Protože nedaleké vodní zdroje vyschly. Takže musíte jít dvě hodiny směrem na sever. Pak tam stojíte dlouhou frontu u pumpy, kde začíná voda taky docházet. Pak se musíte vrátit - takže to je celý den ztracený.

Co se týče ořechů, trvá den cesty dostat se do lesa, kde rostou. Celý den je trháte a pak je večer. Tak tam musíte přespat a vrátit se až druhý den."

Do července bude ohroženo v Jižním Súdánu hladomorem polovina obyvatelstva - 5,5 milionu lidí.

Tohle dítě umírá

22. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Tříletá Umaima trpí tak vážnou podvýživou, že skoro nemůže dýchat. Je jedním ze statisíců dětí ohrožených smrtí v důsledku hladomoru a sucha v Somálsku.

Stejně jako 363 000 dalších dětí mladších pěti let v Somálsku, trpí Umaima akutní podvýživou.

Hladomor a sucho zabíjí lidi v Somálsku. 6,2 milionu lidí, více než polovina obyvatelstva, potřebuje naléhavou pomoc.

Umaimin otec si vypůjčil peníze, aby mohl Umaimu a jejího mladšího bratra přivézt do nemocnice v Garowe.

Otec: "Situace mé dcery je vážná. Je velmi slabá. Myslím, že můj syn přežije, ale bojím se o svou dceru."

Matka Umaime zůstala doma ve vesnici, kde se stará o dalších pět malých dětí. Informace, které jí telefonuje švagrová, jsou děsivé.

"Má v sobě trubičky. Nevypadá dobře. Bojím se, že nás opouští."

Umaimina vesnice je ve vzdálenosti čtyř hodin cesty autem přes somálskou poušť, kde už tři roky nepršelo.

Hawo Abdikarim, maminka Umaimy: "Sucho usmrtilo naše zvířata. Nemohli jsme najít trávu, na které by se mohla pást, a nepodařilo se nám je prodat. Proto moje děti onemocněly a my nemáme peníze na jejich léčbu."

Reportér: "Tohle je všechno jídlo, co máte?"

Rodina jí denně jen jednu misku ovesné kaše. Hawo vysvětluje, že jejich budoucnost bude záviset na tom, zda bude pršet.

Hawo Abdikarim: "Dovedete si jistě představit, jak matka miluje své děti, ale ať se stane cokoliv, je to vůle Boží."

Nacionalismus a nesnášenlivost jsou překážkami rozvoje, varuje OSN

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Výroční index lidského rozvoje OSN cituje brexit jako příklad nacionalistické agendy, která brání pokroku při úsilí dosáhnout globálních cílů.

Nacionalismus a politika zdůrazňování národní identity jsou překážkami rozvoje a zlepšení situace nejmarginalizovanějších skupin ve společnosti, varuje zpráva OSN.

Výroční index lidského rozvoje poukazuje na skutečnost, že v době, kdy je nesmírně důležité, aby lidé navzájem začali podnikat globální akce k dosažení cílů udržitelného rozvoje, hrozí bariéry vylučování určitých lidí ze společnosti a nesnášenlivost, že pokroku nebude možno dosáhnout.

Evropský šéf Googlu se omluvil za reklamy u extremistického materiálu

21. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

Matt Brittin uvedl, že jeho firma "musí udělat víc", ale odmítl sdělit, zda bude aktivně vyhledávat nenávistný materiál

Evropský ředitel firmy Google se veřejně omluvil poté, co se začaly objevovat internetové inzeráty na výrobky globálních značek u extremistického materiálu. Odmítl však sdělit, zda jeho firma bude aktivně vyhledávat takový materiál a bude proti němu zasahovat.

Jeho reakci považuje britská labouristická poslankyně a šéfka parlamentního výboru Dolní sněmovny pro otázky vnitra Yvette Cooperová za nedostatečnou.

Google se omluvil až poté, co jeho šéfy seřvali na britské vládě

22. 3. 2017

čas čtení 4 minuty

Firma Google se veřejně omluvila za to, že umisťuje reklamy u extremistických materiálů, teprvé poté, co její šéfy seřvali minulý pátek ve Westminsteru činitelé londýnské vlády.

Sarah Newtonová, náměstkyně britské minstryně vnitra, sdělila členům poslaneckého výboru Dolní sněmovny pro otázky vnitra, že britská vláda velmi pozorně studuje německý návrh zákona navrhující pokuty pro firmy provozující sociální sítě za zveřejňování hate speech, ve výši až 50 milionů euro. V ČR naopak zadávají politikové a státní instituce nenávistným serverům, jakou jsou Parlamentní listy, které profitují z šíření rasismu a hate speech, otevřeně reklamu a prostituují se poskytováním rozhovorů pro tyto rasistické servery. Veřejnost by jim to měla spočítat.

Vedoucí pracovníci firmy Google se mají sejít s ministry britské vlády znovu tento týden. Mají povinnost ministry informovat o tom, jak posílí svou strategii prodávání reklamy a jak zajistí, aby se reklamy britské vlády neobjevovaly u videí inzerujících americké bělošské supremacisty anebo zakázané islamistické kazatele.

Britská vláda suspendovala zadávání své reklamy firmě Google a tento zákaz bude trvat, dokud Google nepředloží vládě ke schválení konkrétní program a časový rozvrh, dokdy problém vyřeší.

Přečetli jsme:

"Globální pračka" vyvedla miliardy dolarů z Ruska, peníze šly i přes české banky. K některým aktérům má blízko ruská FSB

21. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta


Sofistikovaný mechanismus, který zahrnoval stovky firem, desítky bank a přinejmenším 500 lidí, v letech 2010-2014 vyvedl z Ruska minimálně 25 miliard dolarů. Z toho téměř 38 milionů proteklo přes české finanční ústavy, včetně PPF Bank a českou pobočku Raiffeisenbank. Vyplývá to z materiálů, které získal ruský list Novaja Gazeta a mezinárodní konsorcium investigativních novinářů OCCRP, které zahrnuje novináře ze 32 zemí. V Česku se na vyšetřování podílelo České centrum pro investigativní žurnalistiku.

Podrobnosti: ZDE

Zemřel vysoký činitel severoirské organizace Sinn Féin Martin McGuinness

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty

Martin McGuinness, klíčová postava severoirského mírového procesu a někdejší šéf štábu Irské republikánské armády, zemřel ve věku 66 let, jen několik týdnů po odchodu z politiky. Trpěl vzácnou genetickou chorobou.

Mc Guinness odstoupil z funkce náměstka severoirské premiérky dne 9. ledna 2017, protože seveoirská premiérka Arlene Fosterová odmítla dočasně odstoupit během vyšetřování skandálů, týkajícího se plýtvání státními prostředky na údajné ekologické účely.

Návrhy umožňující učit kreacionismus se objevily v řadě států USA

Texas zvažuje novelu zákona umožňující učit kreacionismus

21. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Pod záminkou "rozšíření akademických svobod" by měli mít podle republikánského návrhu zákona učitelé možnost učit "alternativní" teorie a hypotézy o vývoji života na Zemi, globálních změnách klimatu a dalších tématech, která "vzbuzují kontroverzi" (nikoliv vědeckou, ale v oblasti víry). Akademická svoboda v tomto případě znamená, že učitelé prezentovat vědecké informace, aniž by dávali přednost či potlačovali nějakou náboženskou víru. Návrh prochází připomínkami ve výboru, pokud by byl schválen, vstoupil by v účinnost už od dalšího školního roku. Podobné legislativní návrhy se v posledních měsících objevily v Jižní Dakotě, Oklahomě, Iowě, Alabamě, Indianě, na Floridě a v Arkansasu.

Norsko je "nejšťastnější zemí světa"

21. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Norsko se poprvé stalo nejšťastnější zemí planety a převzalo tak štafetu od sousedního Dánska. Na dalších pozicích v první desítce se umístily Island, Švýcarsko, Finsko, Nizozemsko, Kanada, Nový Zéland, Austrálie a Švédsko.

29555

Tažení do Iráku 14 let poté aneb Stále nic nechápeme

21. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Před 14 lety, dne 20. března 2003, provedly Spojené státy a Velká Británie ilegální invazi do Iráku, již tehdy mezi jinými podpořili Václav Havel a Miloš Zeman. Hovoříme bez nadsázky o největším zločinu milénia se statisíci až jedním milionem mrtvých, o zločinu, za nějž nebyl nikdo pohnán před spravedlnost, a to z celkem pochopitelných důvodů, neboť mocní tohoto světa bývají trestu ušetřeni. Ba co hůře, ilegální tažení aktivizovalo zapouzdřenou hrozbu v podobě Al-Káidy a vdechlo život ještě děsivější organizaci – Daeši. Obecně lze konstatovat, že od války v Iráku se do značné míry odvíjejí stávající konflikty na Blízkém východě.

Hybris, Nemesis a hledání kryptonitu: Proč věčný mír trval jen 25 let

21. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Před deseti či patnácti lety si lidé na Západě mysleli, že dějiny skončily a nastal věčný mír. Protože Západ a liberálně tržní ekonomiky vyhráli studenou válku a později předvedli naprostou vojenskou převahu během války v Kuvajtu, riziko velké války bylo za námi. Svět se stal unipolárním a zavládl optimismus - nikdo se nepokusí postavit jediné zbývající supervelmoci, nebo širšímu západnímu společenství. Tak jako Superman by si dali na padoucha pozor, dokud by se nenapravil a nestal užitečným členem společnosti, napsal Robert Dalsjö.

Proč Rakka nebude koncem "islámského státu"

21. 3. 2017

čas čtení 3 minuty


Abyste pochopili americkou krátkozrakost na Blízkém východě, nemusíte se dívat dál než do severní Sýrie. Můžete s velkou jistotou předpovědět, že politika, na jejímž provádění Washington trvá vůči Rakce ("hlavnímu městu" IS v Sýrii - red.), povede ke dvěma věcem. Posune sekundární konflikt v rámci širší syrské občanské války na bod varu a obnoví podmínky pro návrat extrémistických sil, napsal Hassan Hassan.

Proč Česká republika leží na Jadranu

21. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 7 minut


"Ať táhnou zpátky na Jadran!," vyzýval Čechy před lety vtip parodující xenofobii značné části z nich z perspektivy podobně neinformovaných buranů na Západě. V roce 2017 jsou ovšem takové výzvy již zbytečné. Mentálně Česko dávno leží na Balkáně - a chová se, jako by ho trápily problémy spojené s tímto koutem světa, spíše než problémy Střední Evropy.

"Na pokraji revoluce" v Bělorusku: Kvůli Lukašenkovu vyvažování se Putin bojí dalšího majdanu

20. 3. 2017

čas čtení 2 minuty


Veřejné protesty proti režimu Alexandra Lukašenka v Bělorusku, které začaly v polovině února v reakci na zdanění těch, kdo jsou zaměstnáni kratší dobu než půl roku, se změnily v požadavek na systémovou politickou změnu a vyvolávají v Kremlu obavy, že může čelit další "barevné revoluci" na svých hranicích, která by potenciálně vyvolala tvrdou ruskou reakci, napsal Paul Coyer.

Vzestup Martina Schulze a česká politika

20. 3. 2017 / Boris Cvek

čas čtení 6 minut

Velice často se u nás jaksi za samozřejmé bere, že politici z unijního establishmentu jsou zcela odříznutí od demokratické podpory voličů. Navíc se prý chovají arogantně, příliš tlačí na zájmy Unie, příliš kritizují Británii po referendu o brexitu atd. A typickým příkladem takového „arogantního“ politika byl předseda Evropského parlamentu Schulz.

Proto bylo překvapením, že zrovna tento politik má tu drzost vrátit se do národní volební kampaně v Německu, které se podle všeho vyvíjelo k euroskeptické pravici. Navíc je to levičák. Zrovna včera jsem ve vlaku četl recenzi, publikovanou v The Times Literary Supplement 23. prosince 2016 („To oppose or ignore?"), která se zabývá nejnovějšími knihami o německé politice, o rostoucí síle protievropské a ultrapravicové Alternativy pro Německo (AfD), o jakési nevyhnutelnosti posunu celé německé politiky doprava, kdy samotné kancléřce nezbývá než kopírovat AfD. A musel jsem se usmívat.

Trump chce zrušit státní příspěvky na kulturu a média

17. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


V roce 1965 USA zavedly státní příspěvky na kulturu a veřejnoprávní vysílání s odůvodněním, že "každá pokročilá civilizace" si má cenit umění a humanitních věd. Donald Trump teď navrhuje zrušit jak nadaci National Endowment for the Arts, tak National Endowment for the Humanities.

O pohraniční zdi zaplacené Mexikem, masivním americkém zbrojení a dalších pohádkách hodných Jiřího Ovčáčka

20. 3. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty


Věříte-li opravdu, že americký prezident Donald Trump postaví na hranici s Mexikem "krásnou" zeď a jižní soused ji navíc ještě sám zaplatí, můžete také věřit Trumpovým řečem o "masivním navyšování" výdajů na zbrojení. Pokud vás ovšem zajímají fakta, snadno si zjistíte, že bude-li vůbec kdy zeď postavena, zaplatí ji škrty v rozpočtu pohraničníků a pobřežní stráže - a že letošní plánované navýšení obranných výdajů, které v navržené podobě zřejmě neprojde a které v navržených rozpočtových parametrech nebude možno opakovat v dalších letech ZDE, nevyrovná ani škrty provedené během úřadování Obamovy administrativy.

SCOTLAND! FREEDOM!

20. 3. 2017

čas čtení < 1 minuta

Skotská BBC vyrobila satirické video, v němž se dva Skotové snaží přimět výtah vybavený pouze zařízením na rozpoznávání hlasu, aby je vyvezl do jedenáctého patra. Jenže zařízení není schopné rozeznat skotský akcent, takže Skotové se nejen nemohou dostat, kam chtějí, ale nemohou dokonce ani otevřít dveře... Vtipná alegorie na současný napjatý vztah s britskou vládou po brexitu. Video má přes 80 milionů zhlédnutí. Podobné formáty, určené primárně pro internetové sdílení, by mohla dělat i Česká televize, pokud chce zachytit změnu mediálního chování publika...

29554

Analýza

Kterak globální oteplování, zdravotnictví a sociální politika musejí jít stranou, když se mohutně zbrojí

20. 3. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 7 minut

Mám za to, že je třeba věnovat větší úsilí rozboru reálných skutků Trumpovy administrativy než rétorickým excesům amerického prezidenta, ať již na sociálních sítích nebo na veřejnosti. Již v době, kdy byl Donald Trump zvolen americkým prezidentem, ale i dříve, bylo značně pošetilé se domnívat, že by tento hochštapler s falešným příčeskem mohl představovat kýženou změnu na nevětrané americké politické scéně. Nicméně přání bývá často otcem myšlenky, a mnozí z nás raději kritický nadhled pohřbili, než aby čelili suchopárné realitě. Neuplynuly ani dva měsíce od inaugurace Donalda Trumpa (vzpomínáte si na jeho krajně nacionalistickou řeč, jejímž leitmotivem byl kontroverzní slogan America First?) a je zjevné, že politická opatření Trumpovy administrativy na domácí půdě i v zahraničí s sebou nesou četná negativa.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za únor 2017

2. 3. 2017

čas čtení 1 minuta

V únoru 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 33 530.85 Kč. Příjem z reklamy byl 8180 Kč. Výdaje na provoz Britských listů byly 70 149,50 Kč. 

Zůstatek byl koncem února   2017 157 570,66 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Iracionální nenávist v České republice | V Londýně zvolili muslimského primátora labouristu Sadiqa Khana | Panama Papers | Násilné útoky v Bruselu, 22. března 2016 | Žhářský útok na pražské centrum Klinika | Sexuální útoky v Kolíně nad Rýnem | Útoky v Paříži, listopad 2015 | Imigrace do Evropy | Filmový festival v Karlových Varech 2015 | Zavraždění ruského opozičního politika Borise Němcova | Ukrajina | Rusko za Vladimíra Putina | Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti | Český film | Útok na časopis Charlie Hebdo | Prezident Miloš Zeman ve funkci | 17. listopad | Noam Chomsky v České republice | Festival dokumentárního filmu Jihlava | Dohoda TTIP | Komunální volby a senátní volby, říjen 2014 | Skotská nacionalistická strana a nezávislost Skotska | 21. srpen 1968 | Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ | Filmový festival Karlovy Vary 2014 | Otrokářský stát Česká republika | Kulturní diplomacie ve prospěch České republiky v zahraničí | Předčasné volby 2013 | Důchodci a obhajoba jejich zájmů v české politice | Rasismus | Sýrie | O likvidaci kulturního dědictví v Čechách | Ústav pro studium totalitních režimů | Daniela Drtinová | Národní divadlo a odvolání Jana Buriana, léto 2013 | Rusnokova úřednická vláda, léto 2013 | Poměry v ČSSD | Premiér Nečas, milenka Nagyová a pád vlády, jaro 2013 | Útoky bezpilotními letadly | Americký whistleblower Edward Snowden a špehování občanů | Filmový festival Karlovy Vary 2013 | Aféra Putna, jaro 2013 | Prezidentské volby 2013 | Tykadlový řidič Roman Smetana | Řádění exekutorů v České republice | Školství | Krajské a senátní volby říjen 2012 | Metanolový skandál v České republice | Církevní restituce v ČR | Žena za pultem | Byl život před rokem 1989 horší nebo lepší než dnes? | Veřejné mínění v České republice | Smlouva ACTA | Václav Havel - dramatik a politik | Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost | Hypoteční, finanční ... ekonomická krize | Egypt | Libye | Koutek reklamní tuposti | Wikileaks | Zdravotnictví a reformy | Írán | Útok na USA, Afghánistán, Irák
21942