Mikročipy v amerických zbraních jsou zranitelné hackery

20. 3. 2017

čas čtení 1 minuta


Většina amerických zbraňových systémů byla vyrobena bez jakéhokoliv úsilí chránit je před kyberútoky na hardwarové komponenty a existují důkazy, že některé již byly zasaženy digitálními "zadními vrátky", což znamená, že nepřítel může způsobit jejich selhání v reálném konfliktu, napsal Shaun Waterman.


Poslední zpráva organizace Defense Science Board dospěla k závěru, že navzdory rizikům kapitálová náročnost vybudování vlastních kapacit Pentagonu pro výrobu mikročipů "nepředstavuje proveditelný výdaj".

Zpráva silnými slovy varuje, že současné zbraňové systémy mohou být již zasaženy hackery, což znamená, že by ve válce mohly být k ničemu.

"Protože systémová konfigurace typicky zůstává po dlouhé časové období nezměněna," mikroelektronické prvky, které jsou záměrně postaveny jako zranitelné, nebo jejichž zranitelnost byla odhalena protivníkem, zůstávají zranitelnými po další léta.

Útoky využívající takových slabin "mohou být zvlášť zákeřné, protože je může být obtížné odlišit od elektrických nebo mechanických selhání," tvrdí zpráva.

Protože vojenské systémy jsou typicky navrhovány a vyráběny po dlouhou dobu a protože trh s mikroelektronikou se vyvíjí tak rychle, průměrně 70 % komponentů použitých ve zbraňových systémech je zastaralých již v okamžiku zavedení do výzbroje - což ztěžuje získání náhradních dílů od původního výrobce.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7215

Diskuse

Obsah vydání | 22. 3. 2017